Totalt värde låst (TVL) i krypto: Förklarat

By rik

Total Value Locked (TVL), eller totalt inlåst värde, är en central indikator som används av handlare inom kryptovärlden, speciellt inom decentraliserad finans (DeFi), för att bedöma potentialen och stabiliteten hos olika system.

För att lyckas som kryptoinvesterare är det avgörande att förstå vad TVL innebär i kryptovalutornas värld.

Oavsett om du nyligen har stött på begreppet totalt inlåst värde (TVL) och känner dig osäker på dess exakta innebörd, är du inte ensam. Denna artikel kommer att utforska TVL, hur det beräknas och hur det relaterar till krypto- och DeFi-protokoll. När du väl har förstått kärnan i detta viktiga mått och kan tillämpa det i analysen av olika protokoll, blir det ett värdefullt verktyg i dina investeringsbeslut relaterade till krypto.

Vad är totalt inlåst värde?

Framväxten av decentraliserad finans (DeFi) och dess boom under 2020 skapade en revolution på finansmarknaden med nya typer av investeringsinstrument. Sedan dess har många kryptovalutor genomgått en berg-och-dalbana i takt med att kryptotillgångar började minska i DeFi-världen. Totalt inlåst värde avser värdet av de kryptofonder som hålls inom alla smarta kontrakt på en DeFi-plattform.

TVL fungerar som ett test och gör det möjligt för investerare att se vilka av de många DeFi-protokollen som kan vara värda att investera i, eftersom en högre TVL indikerar att plattformen har större potential.

Därmed är totalt inlåst värde en viktig indikator på populariteten eller bristen på popularitet hos en utlånings- eller DeFi-handelsplattform, samt nivån av uppmärksamhet och interaktion som den får från aktiva användare och månatliga transaktioner.

TVL kan också referera till de totala användarmedel som deponeras på en DeFi-plattform, vilka plattformen kan använda för specialiserade kryptofunktioner, såsom kryptoinsats, likviditetspooler eller kryptoutlåning.

Skillnaden mellan TVL och börsvärde

Börsvärdet för ett DeFi-projekt visar hur mycket stöd ett protokoll har bland aktiva och passiva investerare. Vanligtvis placerar vissa passiva investerare sina medel på en plattform i hopp om en god avkastning på sin investering på sikt. TVL, å andra sidan, visar ett projekts resultat inom DeFi-området.

Passiva investerare köper tokens och väntar på att priset ska stiga innan de kan sälja, vilket påverkar ett projekts börsvärde. TVL ger en mer exakt bild av plattformens faktiska användbarhet bland investerare.

Medan många investerare ser börsvärde som en viktig indikator på hur aktiv en DeFi-plattform är, visar TVL hur populärt projektet är bland aktiva användare eftersom det avslöjar hur robust ett DeFi-projekt är. Börsvärdet kan vara en bra barometer för investerare som vill bedöma den framtida potentialen hos ett DeFi-protokoll, medan TVL ger en indikation på projektets nuvarande status.

Betydelsen av totalt inlåst värde i krypto

En hög totalt inlåst värde är en tydlig indikation på välbefinnandet hos ett DeFi-protokoll. När en DeFi-plattform har en högre TVL betyder det att den har ett starkt förtroende bland investerare som är villiga att placera sina kryptofonder hos dem. En större mängd kryptotillgångar ger tillgång till mer kapital och därmed högre likviditet, vilket gör plattformen mer attraktiv och användbar för investerare.

Om du vill fatta välgrundade investeringsbeslut och vill känna till det totala inlåsta värdet för olika DeFi-projekt, inklusive deras marknadsandelar, finns det analysplattformar som DeFiPulse eller DeFiLlama, bland andra, som du kan använda.

Informationen du samlar in från DeFi-aggregatorer kan hjälpa dig att bedöma hälsan hos ett visst kryptoprojekt, men du bör också komma ihåg att en kryptos tokenomics är lika viktig. Det är viktigt att se helheten eftersom en hög TVL i sig inte nödvändigtvis garanterar en tokens prestanda.

Det aktuella tillståndet för totalt inlåst värde i DeFi

Innan vi går djupare in på hur man beräknar TVL för ett DeFi-projekt, bör vi se på det nuvarande läget för TVL inom hela DeFi-branschen. År 2021 såg vi enorma resultat inom hela kryptoindustrin, och även decentraliserade finansplattformar drog nytta av detta med ett stort kapitalinflöde.

Enligt en rapport från kryptomarknadsdataanalysföretaget CryptoRank, vände 2022 trenden för DeFi-branschen på grund av den pågående kryptovintern. TVL för hela DeFi-marknaden sjönk med 68,3 % från 303,8 miljarder USD i december 2021 till minst 96,3 miljarder USD i september 2022.

Idag finns det flera DeFi-plattformar som alla erbjuder olika typer av investeringslösningar. Dessa plattformar tillhandahåller DeFi-investeringsalternativ som ger avkastning till investerare genom ränta eller belöningar för deltagande i tjänster som likviditetspooler, kryptoutlåning och insats via smarta kontrakt. Potentiella investerare analyserar det totala inlåsta värdet för olika plattformar innan de bestämmer sig för om det är klokt att investera sina kryptotillgångar på en viss plattform.

Enligt CryptoRank-rapporten upplevde tillväxten av TVL inom DeFi-området en anmärkningsvärd ökning under 2021, med en ökning på 1 200 %, där Ethereum stod för den största delen (62 %). Medan det totala TVL i DeFi endast uppgick till 400 miljoner USD i början av 2020, skedde den mest anmärkningsvärda ökningen för DeFi-branschen mellan 2020 och 2021. Förutom Ethereum bidrog även andra DeFi-protokoll som Curve och Aave avsevärt till tillväxten av TVL inom decentraliserad finans.

Hur bestäms krypto-TVL?

Eftersom kryptoområdet generellt är lönsamt, och DeFi-marknaden i synnerhet, finns det alltid en chans att det kommer att uppstå en ny DeFi-plattform. Detta understryker både vikten och svårigheten i att fastställa det exakta totala inlåsta värdet på hela marknaden, samt att avgöra en specifik plattforms säkerhetsnivå för investerare.

Potentiella investerare bör försöka välja DeFi-projekt med en TVL på minst 1 miljard dollar, eftersom detta kan ge ett rimligt skyddsnät. Förutom att välja ett protokoll med en högre TVL, som är en bra indikator på en stabil plattform, är det också klokt att överväga en plattform med ett starkt utvecklingsteam. Det är några av de parametrar som attraherar investerare (utlånare) och deltagare (låntagare), vilket leder till en sundare TVL för projektet.

Det är viktigt att potentiella användare som undersöker ett kryptoprojekts totala inlåsta värde ser en DeFi-plattform med låg TVL som erbjuder ovanligt hög avkastning som en varningssignal. Även om det kan handla om kampanjer för att öka uppmärksamheten kring en ny kryptoplattform, finns det också en risk att det kan vara en bluff, som ett sätt att locka till sig användare när plattformen har få eller inga deltagare.

Faktorer att beakta vid beräkning av TVL

Det totala inlåsta värdet i DeFi kan beräknas genom att ta hänsyn till tre huvudfaktorer: utbud, maximalt utbud och aktuellt pris. TVL inkluderar alla mynt som har satts in i alla funktioner som DeFi-protokollen erbjuder, såsom insatser, utlåning och likviditetspooler.

Faktorer att beakta vid beräkning av totalt inlåst värde:

Det finns tre viktiga faktorer att beakta när du beräknar TVL för ett DeFi-protokoll:

  • Tillgångens projekts utbud (börsvärde)
  • Tillgångens maximala cirkulerande utbud
  • Tillgångens aktuella pris

Börsvärdet erhålls genom att multiplicera protokollets tillgångstillgång med det aktuella priset. Därefter dividerar du börsvärdet med dess maximala utbud för att erhålla TVL.

Hur man beräknar det totala inlåsta värdet i ett projekt

Det är relativt enkelt att beräkna det totala inlåsta värdet i ett kryptoprojekt: du tar det totala antalet kryptotokens som protokollet har inlåst och multiplicerar det med tokens aktuella värde i USD. Om ett DeFi-projekt tillåter insatser med olika typer av tokens, måste du beräkna TVL för varje token individuellt innan du adderar dem för att bestämma protokollets totala inlåsta värde.

Låt oss anta att det valda DeFi-protokollet tillåter användare att satsa tre olika kryptovalutor (Krypto X, Krypto Y och Krypto Z). I det här fallet bör du beräkna det totala antalet satsade Krypto X och multiplicera det med tokens aktuella marknadsvärde i USD. Du måste sedan upprepa samma process för Krypto Y och Krypto Z och sedan lägga ihop resultaten för de tre kryptotoken för att bestämma TVL för hela DeFi-projektet.

Vi kan sammanfatta processen i följande enkla steg:

  • Steg #1: Identifiera börsvärdet för DeFi-projektet. Detta uppnås genom att multiplicera det totala utbudet av projektets tokens med dess aktuella pris.
  • Steg #2: Hitta det totala inlåsta värdet genom att dividera protokollets börsvärde med protokollets maximala cirkulerande utbud. Att dividera projektets totala börsvärde med det uppskattade TVL ger dig en tydlig bild av TVL-kvoten.

Det är bra att känna till ett projekts TVL-förhållande eftersom det visar om en viss DeFi-token är övervärderad eller undervärderad. Om TVL-kvoten för en token är lägre än 1, betyder det att token är undervärderad och kan ge bättre resultat för investerare.

En tillgång är dock övervärderad om dess TVL-kvot är högre än dess TVL-uppskattning. Det enklaste sättet att ta reda på ett projekts TVL är att undvika att göra beräkningarna själv och besöka DeFi-aggregatorwebbplatser som DeFiPulse, DeBank eller DeFiLlama.

Nu när vi har förstått vad TVL är och hur man beräknar det, låt oss titta på ett hypotetiskt exempel.

Låt oss anta att Shah sätter in 2 000 dollar i krypto i en insatspool för att hjälpa till att validera transaktioner genom att ansluta sin kryptoplånbok till en DeFi-plattform med hjälp av dess inhemska token i hopp om insatsbelöningar. Anta också att han lånar ut ytterligare 2 000 USD i krypto till en låntagare på samma DeFi-plattform och placerar cirka 3 000 USD i en likviditetspool. Om ingen annan deltagare sätter in pengar på DeFi-plattformen kommer protokollets totala inlåsta värde att vara 7 000 USD.

Låt oss säga att DeFi-protokoll X har 2 miljoner Ether (ETH) inlåsta av olika användare i dess likviditets- och insatspooler, och att varje ETH är värd 1 300 USD. TVL för DeFi-protokoll X kommer i så fall att vara 2,6 miljarder dollar. Men om priset på ETH ändras till 1 500 dollar under de närmaste två timmarna kommer TVL att vara 3 miljarder dollar, även om mängden ETH fortfarande är densamma.

Nackdelar med totalt inlåst värde

Totalt inlåst värde kan vara ett bra mått som hjälper deltagare i DeFi, men det finns situationer där det kan ge en missvisande bild av hälsan och positionen för ett DeFi-projekt. Ett bra exempel är att de enorma mängder kryptofonder på ett DeFi-protokoll i vissa fall kan tillhöra ett fåtal individer, så kallade ”kryptovalar”. Deras ekonomiska aktiviteter, såsom långsiktigt innehav och uttag, kan ge en oproportionerlig påverkan på TVL-måttet.

Eftersom TVL inte tar hänsyn till antalet kryptotillgångar som ägs och kontrolleras av enskilda deltagare, kan handlingar av en kryptoval, som till exempel äger 90 % av medlen, utgöra ett stort hinder för ett projekts totala inlåsta värde. I en sådan situation kan potentiella investerare som enbart förlitar sig på TVL-måttet få en felaktig bild av projektets hälsostatus.

Än värre är att kryptovalar kan ha ekonomiska motiv för att placera sina pengar i ett DeFi-projekt för att överdriva TVL i syfte att locka till sig nya investerare och kryptoentusiaster. Därför, även om det är en viktig indikator, bör investerare som analyserar ett projekts totala inlåsta värde komplettera det med andra mått när de överväger att investera i en viss DeFi-plattform.

Varför du bör bry dig om totalt inlåst värde

Alla potentiella investerare bör ta reda på hur stabilt ett projekt är innan de investerar i det. Totalt inlåst värde är ett viktigt mått som investerare använder för att bedöma styrkan hos DeFi- och kryptoprojekt. Observera dock att TVL inte alltid ger en helt korrekt bild och du måste göra din egen research som investerare innan du investerar i ett kryptoprojekt.

Ethereums ekosystem är fortfarande grunden för de flesta DeFi-applikationer och är det ledande nätverket när det gäller krypto-TVL. Krypto- och DeFi-landskapet är dock i ständig förändring och nya projekt och lösningar dyker alltid upp. Standarder och användningsområden förändras hela tiden, dagens ledare kan snabbt förlora sin position och deras totala inlåsta värde kan ändras snabbt.

Den ständigt utvecklande kryptomarknaden, som fungerar i en oreglerad miljö, skapar mycket aktivitet från spekulativa aktörer som söker kortsiktig vinst. Användare som låser in sin krypto för att generera passiv inkomst kan dra tillbaka den från ett kryptoprojekt när som helst, vilket kan minska ett protokolls totala inlåsta värde.

Slutord

Betydelsen av totalt inlåst värde i krypto framgår tydligt när det gäller att visa ett DeFi-projekts omedelbara status. Investerare bör betrakta det som en viktig indikator, men inte som den enda vägledningen, när de utvärderar befintliga eller nya kryptoprojekt och i arbetet med att bana väg för ökad kryptoadoption. Att fortsätta lära sig om totalt inlåst värde och dess roll i det decentraliserade landskapet är fortfarande viktigt för alla som vill investera.