12 säkerhetsfunktioner som ditt webbhotell bör ha

By rik

Att säkerställa att ditt webbhotell är väl skyddat är en av de viktigaste aspekterna när du väljer en passande hostingplattform.

Det spelar ingen roll hur snabb eller kostnadseffektiv en hostingplan är, om den inte inkluderar grundläggande säkerhetsfunktioner.

Om du är ett företag eller har valt en högkvalitativ, hanterad hostinglösning, behöver du oftast inte oroa dig för säkerheten. De flesta etablerade leverantörer av hanterad hosting erbjuder konkurrenskraftiga säkerhetsfunktioner. Det är dock alltid klokt att verifiera att de viktigaste aspekterna är täckta.

Om du däremot är ett litet eller medelstort företag som använder en molnhostinglösning eller en delad webbhotellplan, bör du noggrant granska de säkerhetsfunktioner som ingår.

När du söker efter ett webbhotell är det förnuftigt att undersöka om leverantören erbjuder grundläggande säkerhetsfördelar. Det är även bra att vara medveten om vanliga hot på nätet, så att du kan skydda dig bättre.

I den här artikeln kommer jag att lyfta fram de vanligaste hoten på nätet och de viktigaste säkerhetsfunktionerna du bör vara uppmärksam på när du väljer en hostingpartner.

Vanliga onlinehot mot företag online

Oavsett företagets storlek eller typ, kommer du som använder ett webbhotell för att driva din webbplats eller verksamhet online alltid att möta olika säkerhetshot.

Vissa hot kanske inte är så störande, men det är alltid allvarligt om en angripare lyckas ta sig in i din verksamhet.

Att känna till de vanligaste hoten ger dig en fördel när du ska skydda din onlineverksamhet.

Brute Force-attacker

En brute force-attack innebär att man systematiskt testar en mängd kombinationer för att lista ut dina kontouppgifter. Det kan handla om manuella gissningar eller en bot som testar hundratals kombinationer för att få tillgång till ditt konto.

Om en angripare lyckas bryta sig in på ditt webbhotellkonto kan det ha en stor negativ inverkan på din verksamhet.

DDoS-attacker

Distributed Denial-of-Service (DDoS)-attacker går ut på att överbelasta din server med trafik (inte från riktiga användare, utan från botar eller infekterade enheter) och göra webbplatsen otillgänglig.

En angripare behöver inte känna till dina kontouppgifter eller annan känslig information för att genomföra en DDoS-attack.

Det finns flera skyddstjänster mot DDoS-attacker, men det bästa är att ha en hostingpartner som aktivt skyddar dig mot dem.

Spridning av skadlig programvara

I vissa fall vill illvilliga aktörer helt enkelt sprida skadlig programvara via ditt webbhotell, oavsett om det direkt påverkar din verksamhet eller inte.

Dessa attacker syftar till att använda din server som en fasad för att genomföra skadliga aktiviteter.

Sårbarheter i operativsystemet

Varje webbserver ger möjlighet att välja mellan olika operativsystem. Varje operativsystem uppdateras regelbundet för att korrigera eventuella problem.

Men om det finns en sårbarhet som inte har åtgärdats av din hostingpartner kan angripare få kontroll över din webbplats eller verksamhet.

Utöver dessa finns det andra hot online som kan utgöra en risk för ditt webbhotell och ditt företag. Du kan även läsa mer om vanliga typer av hackare om du är nyfiken på dem.

Låt oss nu se på de viktigaste funktionerna du ska leta efter när du väljer en säker hostingplattform.

De flesta av de bästa webbhotellplattformarna erbjuder viktiga säkerhetsfunktioner. Men varje leverantör är specialiserad på olika saker. Det kan därför vara bra att undersöka flera alternativ för att jämföra och fatta ett beslut.

Några av de viktigaste funktionerna inkluderar:

Funktioner för säkerhetskopiering och återställning

Varje hostingpartner erbjuder någon form av säkerhetskopiering och återställning. Men funktionen måste vara så smidig som möjligt.

Om säkerhetskopieringen/återställningen inte inkluderar nyligen arkiverade versioner av dina filer, är den kanske inte tillräckligt användbar.

Du bör därför kontrollera om din hostingpartner erbjuder automatiska säkerhetskopieringar med eventuell realtidsfunktion. Om webbhotellet endast stöder manuell säkerhetskopiering/återställning, är det klokt att granska deras dokumentation för att se om processen är enkel eller tidskrävande.

Observera att de tillgängliga alternativen beror på prisplanen och vilken typ av hosting du väljer, oavsett plattform.

Säkerhetskopiering och återställning är till exempel relativt enkelt med hanterade hostingpartners.

Några bra exempel på leverantörer som erbjuder smidig säkerhetskopiering och återställning är SiteGround och A2 Hosting.

Apropå det har vi också en guide som hjälper dig att skapa en WordPress-webbplats på SiteGround om du är nybörjare.

Server- och nätverksövervakning

Det är inte bra att bara lita på automatiserade lösningar. Därför är det bra att ha övervakningsverktyg som ger dig möjlighet att hålla koll på serverstatistik och nätverkstrafik.

Även om du inte har tid att övervaka det själv, är det bra att ha viss insikt när du får tid. Det kan också vara praktiskt när din server har avbrott och du vill ta reda på vad som pågår.

Därför bör du föredra en webbhotellpartner som erbjuder grundläggande statistik för server- och nätverksövervakning med hjälp av inbyggda verktyg.

Jag kan rekommendera DigitalOcean och Linode för detta. Men du kan även undersöka andra leverantörer av molnhosting.

Regelbundna sökningar efter skadlig programvara

Alla webbhotell erbjuder inte möjligheten att söka efter skadlig programvara på din server. Du kan behöva välja en separat tjänst eller plugin för att göra det. Du kan även försöka använda verktyg för att skanna efter skadliga webbplatser om din hostingpartner inte erbjuder det.

Det finns dock några alternativ, som Scalahosting, som ger dig ett realtidsskydd som automatiskt blockerar attacker och söker efter skadlig programvara.

Förutom de automatiserade funktionerna skickar de även regelbundna rapporter om blockerade attacker eller upptäckt skadlig programvara.

Om din hostingpartner tillhandahåller den här typen av funktion (eller liknande) kan det minska behovet av manuellt arbete för att hålla onlinehoten borta.

DDoS-skydd

De flesta hostingplattformar tillhandahåller grundläggande DDoS-skydd som en del av deras hostingplaner.

Däremot är DDoS-skyddstjänster inte alltid billiga, och det grundläggande skyddet räcker kanske inte. Det är därför klokt att välja en premium webbhotelllösning, särskilt om du bygger en WordPress-webbplats.

I det här fallet rekommenderar vi att du testar Kinsta för några av deras bästa säkerhetserbjudanden.

Manuell omstart av tjänster

Det är ofta bra att webbhotellet hanterar de flesta kritiska uppgifterna. Det är dock också viktigt att du kan ha viss kontroll över din server.

Så om du märker att webbhotellet inte vidtar åtgärder kan du testa att starta om vissa tjänster för att lösa problemet.

De flesta leverantörer av molnhosting, som Cloudways, ger dig detaljerad kontroll för att starta och stoppa tjänster.

Integration av brandvägg för webbapplikationer

En brandvägg för webbapplikationer (WAF) kan vara en dyr investering för små och medelstora företag.

Men om din hostingpartner erbjuder WAF-skydd med enkel integration, gör det bekvämt att använda den, vilket är fördelaktigt.

Ett exempel är SiteGround med Cloudflare. Med sådana alternativ behöver du inte manuellt konfigurera en WAF för att få förbättrad säkerhet för din webbplats. Du kan även undersöka andra brandväggstjänster för webbapplikationer om det behövs.

Säkert datacenter

Vanligtvis är webbhotellföretagens datacenter fysiskt säkra, med tanke på att de finns på olika avlägsna platser.

För att säkerställa att ett webbhotells datacenter är säkert är det bäst att välja en hostinglösning som använder en robust datacenterinfrastruktur.

SiteGround förlitar sig till exempel på Googles datacenternätverk. Du kan därför vara säker på att du får det bästa av tekniken om du väljer deras hostingplaner. Å andra sidan kan ett okänt webbhotell som hävdar att de har full kontroll över sin infrastruktur inte alltid ha den bästa tekniken för att skydda sina datacenter.

Du bör göra lite efterforskning för att ta reda på mer om de datacenter som används av din hostingplattform.

Åtkomst- och användarbehörigheter

Om du behöver ge ditt team tillgång till att hantera servern är det bra att ha möjlighet att hantera behörigheter baserat på deras roller.

Du vill inte att alla teammedlemmar ska ha full tillgång till hostingkontot. Därför bör en hostingplattform som erbjuder justeringar av åtkomst och användarbehörighet prioriteras.

Om du använder WordPress för att driva din webbplats kan du också välja plugins för att hantera användare på din WordPress-webbplats.

Regelbunden lösenordsändring och tvåfaktorsautentisering (2FA)

Det är bra att ändra ditt kontolösenord regelbundet så att det blir svårare för en angripare att kompromettera dina inloggningsuppgifter.

Vissa webbhotell instruerar (eller påminner) dig om att regelbundet ändra ditt lösenord för att hålla vanan vid liv. Men alla gör inte det. Så det är okej om din hostingpartner inte pushar dig att byta lösenord ofta.

Men det är viktigt att du har tvåfaktorsautentisering (2FA) aktiverad.

Med 2FA behöver du kanske inte oroa dig så mycket för lösenordsbyte, men det är fortfarande bra att byta lösenord regelbundet för ökad säkerhet. Du kan använda en lösenordshanterare för att göra saker enklare.

De flesta webbhotellplattformar ger dig möjlighet att aktivera 2FA.

Om du märker att ditt webbhotell inte stöder 2FA, bör du undvika att använda deras tjänster.

Det är en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna.

SFTP-åtkomst

Det är vanligt att ha FTP-åtkomst på hostingplattformar. Även om FTP är enkelt, är det inte ett säkert protokoll för att komma åt dina webbhotellfiler.

Därför är det bäst att välja en hostingplattform som stöder SFTP för säker åtkomst till dina filer.

Det är ännu bättre om ett webbhotell förbjuder användningen av FTP och endast tillåter SFTP.

Katastrofåterställning

Oavsett om du väljer en premium- eller budgetplan är dina filer fortfarande beroende av ett datacenter som hanteras av hostingplattformen eller en tredje part.

Så, vilka policyer har din hostingpartner för att återställa dina förlorade data vid en katastrof?

Har de särskilda åtgärder redo för att återställa dina data efter sådana händelser? Vad kan de göra åt det?

Du behöver naturligtvis inte vara överdrivet paranoid, men det är bättre att känna till dina alternativ innan du förlorar data permanent, vilket kan påverka ditt företag.

SSL-certifikat

Varje webbhotell stöder SSL-certifikat. Vissa tar betalt för det medan andra erbjuder det gratis.

För att spara pengar är det bäst att leta efter en hostingplattform som erbjuder gratis SSL-certifikat, särskilt om de utfärdas av certifikatutfärdare som Let’s Encrypt.

I vissa fall kan du få ett gratis SSL-certifikat som är giltigt under en begränsad period. Det kan vara bra, men du måste utvärdera kostnaden efter den kostnadsfria perioden om du planerar att fortsätta med samma webbhotell under en längre tid.

Du behöver inget särskilt SSL-certifikat om du inte har ett stort företag eller en verksamhet som hanterar betalningar.

För att försäkra dig om att du har ett SSL-certifikat kan du välja Bluehost eller Dreamhost som din hostingplattform.

Sammanfattning

Om ditt webbhotell kan bocka av alla viktiga säkerhetsfunktioner kommer det arbete som krävs för att skydda din onlineverksamhet att minimeras.

SiteGround, Bluehost, DreamHost och Scalahosting är några populära alternativ som du kan undersöka. Du bör även utforska andra etablerade hostingplattformar för att välja en som passar just dina behov.