Skapa en effektiv kunskapsbas med vanliga frågor (FAQ) för ditt företag
Att snabbt och enkelt kunna lösa kundernas problem är avgörande för en positiv kundupplevelse. En välutformad kunskapsbas eller FAQ-sektion är ett kraftfullt självbetjäningsverktyg som ger dina kunder möjlighet att hitta lösningar på egen hand.
En kunskapsbas är inte bara en samling frågor och svar; det är en motiverande, pedagogisk och strukturerad guide som täcker alla aspekter av dina produkter och tjänster. Den hjälper kunder att fatta välgrundade beslut, felsöka problem och sparar dem tid genom att ge dem tillgång till den information de behöver.
Hur man skapar en framgångsrik kunskapsbas
Innan du väljer en plattform för din kunskapsbas, bör du fundera över några viktiga aspekter:
- Artikelformat: Tänk på användarupplevelse, design och informationsarkitektur.
- Läsbarhet: Säkerställ att dokumentationen är lätt att läsa och förstå.
- Navigering: Gör det enkelt att navigera och hitta viktiga artiklar.
- Sökfunktion: Inkludera en kraftfull sökfunktion.
- Länkar till resurser: Lägg till länkar till användbara resurser.
- FAQ: Skapa en FAQ-sektion som svarar på de vanligaste frågorna.
- Videoguider: Inkludera videoguider som förklarar produkternas eller tjänsternas funktionalitet.
Att välja ämnen till din kunskapsbas
Hur identifierar du ämnen som ska ingå i din kunskapsbas?
Börja med att granska din kunddatabas eller CRM. Finns det återkommande frågor som kräver svar? Dessa är troligen viktiga ämnen för din kunskapsbas.
Du kan också fundera själv eller skicka ut en enkät för att få in fler relevanta frågor kring kärnämnena. Detta hjälper dig att bygga ut din hjälpguide.
Ett annat perspektiv är att analysera marknadsföringstratten. Identifiera flaskhalsar i användarupplevelsen och utveckla lösningar i din kunskapsbas eller FAQ-sektion.
Oavsett vilken metod du väljer är målet att göra det enkelt för besökare att bli genuint intresserade. Genom att integrera en kunskapsbas och FAQ-sektion i din affärsmodell ger du användarna en möjlighet att fördjupa sig i din webbplats, vilket i sin tur kan generera intäkter.
Låt oss utforska några av de plattformar som finns tillgängliga för att skapa effektiva kunskapsbaser för självbetjäning, vilket gör det enklare för kunder att snabbt hitta svar på sina frågor (den mest kostnadseffektiva supportmetoden).
Document360
Document360 är en programvara för kunskapsbaser som låter dig skapa en välorganiserad kunskapsbas för självbetjäning (antingen publik eller privat) med en kraftfull, AI-baserad sökfunktion i realtid. Den AI-drivna sökfunktionen gör att dina kunder snabbt kan hitta lösningar på sina problem. Trots ett stort antal artiklar, kan AI-sökmotorn hämta relevanta resultat på bråkdelen av en sekund.
Sökanalys är en annan viktig funktion som visar vilka sökord användare ofta söker på, hur ofta vissa sökord används och om de kan hitta artiklar i kunskapsbasen.
Ytterligare en framstående funktion är det användarvänliga gränssnittet som gör det enkelt att hantera och organisera dokument.
- Stöder Markdown-editor för strukturerat skrivande.
- SEO-funktioner hjälper din kunskapsbas att ranka högre i sökmotorer.
- Säkerhetskopiering och återställning.
- Artikelversionshantering.
- Anpassningsbar för att matcha din varumärkesprofil.
Document360 erbjuder även anpassade domäner och ger dig insikter om alla förändringar i din kunskapsbas. Ge det ett försök!
Freshdesk
Freshdesk gör det möjligt för dig att skapa en självbetjäningsportal för att förbättra kundnöjdheten. Det ingår i deras molnbaserade helpdesk-programvara och stöder samarbete mellan alla supportkanaler. Sviten erbjuder en rad intuitiva funktioner med fokus på produktivitet och samarbete, vilket gör det enkelt för team i alla storlekar att ge kunderna en fantastisk supportupplevelse.
De erbjuder lösningar för både företag och små- och medelstora företag. Företagsplanen erbjuder alla nödvändiga funktioner för kundservice i världsklass – installation, självbetjäning och global support. De är även kända för sina anpassningsbara tjänster för att spåra prestanda med hjälp av mätetal.
För små och medelstora företag strävar de efter att lösa alla dina supportproblem genom att samla alla supportförfrågningar, oavsett om det är via e-post, chatt, telefon eller sociala medier. De automatiserar även prioritering, kategorisering och tilldelning av ärenden.
Andra höjdpunkter inkluderar:
- SaaS och webbaserad installation.
- Utbildning via dokumentation och webbinarier.
- 24/7 support.
- Funktioner för kunskapsbas med nätverksövervakning.
- Prediktivt stöd.
En fördel är att hela paketet är prisvärt och du kan komma igång med deras ”Sprout Plan” som är gratis.
ProProfs kunskapsbas
ProProfs kunskapsbas är ett användarvänligt verktyg med skräddarsydda funktioner som underlättar skapandet av en offentlig eller privat kunskapsbas samt FAQ-sektioner för både kunder och anställda. Den är utformad för att ge enastående hjälp.
Det som utmärker denna programvara är dess enkelhet att installera. Allt du behöver är en internetanslutning och en enhet. Dess professionella mallar, AI-genererade rapporter och integration med verktyg som Zendesk, Google Analytics och Jira ger verktyget en fördel.
Viktiga höjdpunkter:
- Sökfunktion som liknar Google.
- Arbetsflöden för artikelgranskning.
- Användarhantering och samarbetsfunktioner.
- Kompatibilitet med olika enheter.
- Revisionshistorik och versionskontroll.
- Regler för villkorligt innehåll.
- Enkel inloggning för autentisering.
- SEO-funktioner.
- Möjlighet till multi-branding.
Du kan även kombinera den med ProProfs Help Desk och Live Chat för att skapa ett komplett supportverktyg. Ge dina kunder en 360-graders upplevelse där de kan hitta information, chatta med agenter och skapa ärenden – allt inom din kunskapsbas. Du kan börja med en gratisplan.
KBase
kBase är ett WordPress-tema för kunskapsbaser, helpdesks och kundsupport. Den främsta fördelen är dess utmärkta sökfunktion, med live-Ajax-sökning där du snabbt kan filtrera resultat med kategorier och anpassade värden.
Ytterligare funktioner är FAQ, kunskapsbas och supportforum. Du kan välja mellan olika kunskapsbaser med över 20 olika skal. Integration med BBpress och BuddyPress gör det enkelt att skapa ett diskussionsforum.
För innehållsformatering finns det tre typer av artiklar: standard, avancerad och modern. Genom olika filterfunktioner blir webbplatsen snabb när det gäller sökning och lokalisering av filer.
Höjdpunkter:
- Responsiv design.
- Unika element för en bättre användarupplevelse.
- Installation med ett klick.
- SEO-vänlig.
- Integrerad e-handelsfunktionalitet.
Zoho Desk
Zoho Desk är en flerkanalig helpdesklösning från Zoho för företag i alla storlekar. Plattformen hanterar kundsupportärenden, kundsupportportaler, avtalshantering och rapportgenerering.
Den samlar interaktioner från olika medier, som e-post, telefon, chatt, sociala medier, forum och formulär på en plats.
Uppgifter som ärendetilldelning, eskalering, regler för avisering och tidsbaserade åtgärder kan automatiseras. För prestandamätning erbjuder paketet anpassningsbara och schemalagda rapporter, nöjdhetsbetyg och en grafisk instrumentpanel.
För att få en djupare förståelse för kundbeteende kan du integrera plattformen med interna system så att kundinformation kan matas in i ärenden, vilket gör att supportpersonalen får mer information om kunderna.
Ytterligare höjdpunkter:
- Zia – artificiell intelligens för kundtjänst.
- Självbetjäning – ge kunderna möjlighet att hitta svar på egen hand.
- Automatiseringsmöjligheter för arbetsflöden och anpassningar.
- Tredjepartsintegrationer.
- GDPR-kompatibel och säker.
Support Hero
Som deras webbplats säger: ”Få färre supportärenden.” Support Hero är en in-app kunskapsbas som hjälper dig att minska antalet supportärenden du hanterar dagligen. KB-hanteringsfunktionen stöder fulltextsökning.
Handledningar och FAQ är viktiga för att hjälpa användare att upptäcka funktionerna i din app. Men det är bara sant om de är enkla att hitta. Plattformen erbjuder avancerade självhjälpsfunktioner, baserat på resultat kan du skapa nya artiklar och uppdatera befintliga eller till och med uppdatera applikationens funktioner.
Andra höjdpunkter:
- Avancerad statistik för djupgående kundundersökningar.
- Spårbarhet av användarens avsikt.
- Instrumentpanel för resultatöversikt.
- Populär bland SaaS-grundare.
Support Hero ger en bra avkastning på investeringen. Ta en titt på deras planer och välj den som passar dig.
KnowAll
KnowAll är ett modernt, responsivt och SEO-vänligt WordPress-plugin med ett utmärkt navigationssystem. Det ger kunderna möjlighet att hitta sina svar och minska antalet supportärenden.
Pluginet erbjuder snabba svar och är enkelt att anpassa. Det ger dig också handlingsbar analys och möjlighet att hitta luckor i innehållet.
Andra höjdpunkter:
- Föreslagna relaterade artiklar.
- Möjlighet till anpassning.
- Handlingsbara insikter med artikel feedback för bättre förståelse.
Plattformen använder kortkoder för växlar, dragspel, flikar och notiser för bättre kundupplevelse.
Haash
Har du en webbapp? Då är Haash något för dig.
Detta är en användarcentrerad kunskapsbas som går bortom FAQ:s. Denna smarta widget hindrar användare från att lämna din webbplats för att hitta svar. Det finns utförlig dokumentation på webbplatsen om installation av widgeten.
Andra höjdpunkter:
- Intuitiv sökfunktion.
- Anpassning av domän.
- Quora-liknande fråge- och svarsmotor för snabba svar.
- Dra och släpp gränssnittsbyggare.
Ta en titt på deras gratisplan för att komma igång.
TypForm
Vill du dela information via formulär eller skapa enkäter som är enkla, roliga och fungerar smidigt på alla enheter? Då är TypForm något för dig.
TypeForm integreras med över 500 appar. Oavsett om du ska skicka data till MailChimp för att bygga din lista, Google Sheets för analys eller Salesforce för att anpassa din kundupplevelse så har TypeForm allt.
Det finns massor av mallar för olika ändamål som undersökningar, leadsgenerering eller andra kreativa idéer.
Marknadsanalys är nödvändig för datainsamling. Integration med webbplatser som MailChimp eller HubSpot kommer att ge ett mervärde till e-postmarknadsföring och strategier för leadsgenerering.
TypeForm är en bra allt-i-ett lösning för teknikföretag.
HelpSite
HelpSite är en enkel tjänst som hjälper dig att skapa det perfekta supportcentret eller ”hjälpsidan”. Den fokuserar på tre viktiga saker: FAQ och kunskapsbas, ett smart kontaktformulär och en snabb sökruta.
Webbplatsen innehåller utförlig dokumentation. Enligt dem är deras USP möjligheten att använda en anpassad domän.
De har även ett utmärkt ärendehanteringssystem för smidiga arbetsflöden.
HelpJuice
Om du letar efter en programvara specifikt för kunskapsbaser är HelpJuice ett utmärkt alternativ. Den anpassar din kunskapsbas efter dina behov och passar företag i alla storlekar och branscher. Den inkluderar funktioner för att skapa och hantera både interna och externa kunskapsbaser.
Med taggningsfunktionen kan du tagga frågor i relevanta kategorier och systemet söker efter de bästa ämnena och artiklarna baserat på sökfrågan.
Programvarupaketet gör det enkelt att lära sig hur man gör saker via resurser och exempel på webbplatsen.
Flowlu
Flowlu gör det enkelt för både tekniska och icke-tekniska användare att hantera data och information i en central kunskapsbas som kopplar samman människor med interna resurser.
Programmet har även inbyggda verktyg som mentala kartor och agil-modul.
Andra höjdpunkter:
- Ekonomihanteringssystem online.
- Samarbetsverktyg.
- Tredjepartsintegrationer: ZenDesk, Google Drive och betalningsintegration.
Happyfox
Happyfox erbjuder helpdesk- och ärendelösningar för företag inom olika branscher.
Happyfox erbjuder olika helpdesk-integrationer. Du kan utforska appkatalogen med tredjepartsintegrationer som Zapier för automatisering eller Shopify för e-handel.
Slutsats
Jag hoppas att verktygen ovan hjälper dig att skapa en bra kunskapsbas eller FAQ-sektion för ditt företag. De flesta av dem erbjuder en gratis plan eller provperiod, så testa dem för att se vad som passar dina behov bäst.