Vilket är bättre att utveckla din e-handelsverksamhet?

By rik

Onlinehandelns betydelse i dagens samhälle

Onlinehandel har blivit en integrerad del av det moderna livet. Det ger möjligheten att handla var som helst, erbjuder ett brett utbud av produkter, möjligheten att jämföra priser och mycket mer.

Den digitala handeln växer kraftigt. Under 2020 handlade över 2 miljarder människor på nätet, och e-handelsförsäljningen översteg 4,2 biljoner USD globalt. Den pågående pandemin har dessutom ökat efterfrågan på onlinehandel, i takt med att nedstängningar infördes världen över.

Därför, oavsett om du är ett företag, ett litet eller medelstort företag, eller till och med ett nystartat företag som sysslar med e-handelsprodukter, behöver du en pålitlig plattform för att sälja dina produkter och tjänster.

Två framstående alternativ för detta är Adobe Commerce (tidigare Magento) och Shopify, som konkurrerar intensivt med varandra på grund av deras kapacitet och användbarhet för olika företag. Detta leder oss till frågan – Adobe Commerce kontra Shopify – vilken är den bästa plattformen för din onlinebutik?

Låt oss undersöka vilken av dessa plattformar som är den bästa.

Adobe Commerce kontra Shopify: Vad är det?

Innan vi går djupare in i jämförelsen mellan Adobe Commerce och Shopify, är det viktigt att förstå vad dessa två plattformar representerar individuellt. Detta kommer att ge en solid grund för att jämföra dem och deras respektive egenskaper.

Vad är Adobe Commerce?

Adobe Commerce (tidigare Magento) är en öppen källkods-e-handelsplattform som lanserades år 2008 av Magento Inc. Den fungerar som en e-handelslösning samt ett innehållshanteringssystem (CMS) som låter dig skapa anpassningsbara e-handelswebbplatser. Plattformen erbjuder även funktioner för att hantera innehåll, kataloger och marknadsföring.

Adobe Commerce är skriven i PHP och använder flera PHP-ramverk som Symfony och Laminas. Det utvecklades ursprungligen av det kaliforniska företaget Varien Inc. Källkoden för Magento är licensierad under Open Software License (OSL). År 2018 förvärvade Adobe Inc. Magento för 1,68 miljarder USD.

Hittills har över 100 000 onlinebutiker byggts med Magento, och dess programvara har laddats ner 2,5 miljoner gånger. Denna plattform erbjuder en hög grad av anpassningsbarhet, flexibilitet och skalbarhet för att hantera onlinebutiker av olika storlekar.

År 2015 lanserade Magento Magento 2 som erbjöd förbättrad skalbarhet, sidcachelagring, kodstruktur, minskade problem med tabellåsning samt inbyggda utdrag med mera. Plattformen finns i två versioner:

  • Magento Open Source: En kostnadsfri öppen källkods-plattform som ger utvecklare möjlighet att modifiera och anpassa koden efter sina behov.
  • Magento Commerce: En premiumversion med full molnkapacitet som företag kan använda för att optimera butikens prestanda och försäljning. Den finns i två varianter – on-premise (Cloud Edition) och Platform-as-a-Service (Enterprise Edition).

Magento är bäst lämpad för medelstora till stora företag, eftersom den är sofistikerad och kräver ett IT-team för att hantera skapandet och underhållet av butiken. Några av de framstående användarna av Magento inkluderar Nike, Jaguar, Landrover, Nestle Nespresso, Liverpool FC och Cox & Cox.

Vad är Shopify?

Shopify är en global e-handelsplattform som grundades år 2006 av Tobias Lütke, Scott Lake och Daniel Wienand. Den ger dig verktyg för att skapa en e-handelswebbplats med kraftfulla funktioner som hjälper dig att attrahera fler kunder, hantera dagliga uppgifter och öka försäljningen.

Shopify är ett kanadensiskt företag med huvudkontor i Ottawa och betjänar över 1 700 000 företag i 175 länder runt om i världen, och har genererat 200 miljarder USD i försäljning, enligt information från Shopifys webbplats.

Denna proprietära lösning använder Ruby on Rails-ramverket och erbjuder ett smidigt sätt att bygga onlinebutiker. Eftersom det är en helt hostad plattform, kan du använda Shopify för att förenkla skapandet och underhållet av butiker. Med hjälp av en no-code-byggare kan du till och med skapa butiker utan programmeringskunskaper. Erfarna utvecklare kan också enkelt anpassa den för att lägga till ytterligare funktionalitet.

Shopify kan användas av alla typer av företag, oavsett om det är ett nystartat företag eller ett multinationellt bolag. Framstående varumärken som använder Shopify inkluderar The New York Times, BBC, Raymond, Kylie, Gymshark, Red Bull Gmbh, Heinz, David Beckham och Nescafe.

Magento kontra Shopify: Skillnader

Den främsta skillnaden i jämförelsen mellan Magento och Shopify är att Magento är en egenhostad plattform för att bygga onlinebutiker, medan Shopify är en fullt hanterad och hostad plattform. Låt oss undersöka deras skillnader baserat på följande parametrar.

#1. Användarvänlighet

E-handelsplattformen du väljer måste vara enkel att använda, från skapandet av webbplatsen till hantering och underhåll. Annars kan du stöta på utmaningar gällande flexibilitet eller tekniska aspekter. Detta kan i sin tur påverka din webbplats och därmed din försäljning.

Välj därför en okomplicerad lösning som du åtminstone kan förstå och göra snabba ändringar med. Om du är utvecklare måste du dessutom kunna arbeta med plattformen utan ansträngning för att spara tid och resurser. Här är en jämförelse av Magento kontra Shopify baserat på användarvänlighet.

Magento: Magentos inlärningskurva är brantare. Även om gränssnittet är rent, kräver det kodningskunskaper för att skapa och hantera butiker. Därför kan du behöva anlita en utvecklare för att hantera webbplatsen eller lära dig detta, vilket tar tid innan du kan bemästra plattformen.

Dessutom är Magentos installation lite komplex, vilket nya utvecklare ibland kan behöva vägledning för. Om du inte kan koda eller saknar en utvecklare är det därför bäst att välja en annan plattform. Annars kan du inte bygga din webbplats som du vill eller utföra snabba korrigeringar om det behövs. Om du däremot har en skicklig utvecklare kan det göra underverk. Slutsatsen är att Magento inte är lätt att använda.

Shopify: Shopify är betydligt enklare att använda jämfört med Magento. Oavsett om du är utvecklare eller inte, kan du använda den för att skapa, hantera och underhålla en webbplats. Den har en dra-och-släpp-webbplatsbyggare, teman och tillägg som underlättar processen. Du kan enkelt anpassa din butik eller göra snabba ändringar och hitta alla funktioner i administratörspanelen. Skulle du stöta på problem kan du alltid kontakta din värdleverantör.

Resultat: Shopify vinner på denna punkt.

#2. Funktionsjämförelse

Valet mellan Magento och Shopify beror på antalet användbara funktioner som du får för att tillgodose din butiks behov. Här är hur de två e-handelsplattformarna står sig.

Magento: Magento erbjuder ett brett spektrum av funktioner för att möta olika affärsbehov, oavsett om det är ett medelstort eller ett stort företag. Några av de mest framstående funktionerna är:

  • Grundläggande funktioner: Magento erbjuder olika funktioner som kundvagnar, samlingar, kassamoduler, produktsidor och inbyggda verktyg.
  • Lagerhantering: Du kan skapa ett obegränsat antal produkter och sälja dem. Men eftersom det är en egenvärdig plattform kan du uppleva minskad prestanda om du lägger till för många produkter.
  • Rabattkoder och kuponger: Du kan erbjuda rabattkoder och kuponger till kunderna när du vill.
  • Flerspråkighet: Plattformen erbjuder flerspråkigt stöd som en inbyggd funktion för att hjälpa dig att nå globala kunder.
  • Blogg: Du kan lägga till en bloggsektion i din butik med hjälp av en utvecklare och anpassa den efter behov.
  • Marknadsföring: Magento möjliggör merförsäljning, korsförsäljning, omröstningar, nyligen visade objekt, önskelistor med mera.
  • Andra funktioner: Det inkluderar funktioner som orderhantering, e-postmeddelanden, avancerad rapportering, kundsegmentering, nyhetsbrev, återställning av övergiven kundvagn och mycket mer.

Shopify: Shopifys funktioner är grundläggande och inte lika avancerade som Magentos, men de kan vara tillräckliga för ett nystartat företag eller ett litet företag. Här är några funktioner:

  • Grundläggande funktioner: Precis som Magento får du kundvagnar, produktsidor, samlingar, kassamoduler med mera. För avancerade funktioner kan du dock behöva ett tillägg.
  • Lagerhantering: Shopify tillåter enkel hantering av ett obegränsat antal produkter. Shopify utmärker sig genom direktintegration med en dropshipping-lagerapplikation.
  • Rabattkoder och kuponger: Om du har Shopifys grundläggande plan är den här funktionen inte tillgänglig.
  • Flerspråkighet: Det finns inget direkt flerspråkigt stöd. Du behöver en applikation och integrera den med din butik, eller anlita en utvecklare för att anpassa plattformen.
  • Blogg: Shopify erbjuder en användarvänlig bloggfunktion.
  • Marknadsföring: Du får tillgång till webbplatskartor, integration med sociala medier, SEO-taggar, anpassningsbara rubriker, metadata, URL-nycklar med mera.
  • Andra funktioner: Det inkluderar butikshantering, detaljerad analys (inte i grundplanen), rapportering, återställning av övergiven kundvagn och mycket mer.

Vinnare: Shopify erbjuder ett bredare utbud av funktioner.

#3. Teman och design

Webbplatsens design är avgörande eftersom det är det första som kunderna uppmärksammar i din butik. Låt oss därför jämföra Magento kontra Shopify baserat på teman, mallar och design.

Magento: Magentos utbud av teman är relativt begränsat. Det finns totalt 16 teman, med både gratis- och betalalternativ. Tio av dessa är mobilresponsiva, och du kan göra andra responsiva genom kod.

Som utvecklare har du även möjligheten att skapa teman helt själv och uppdatera dina design, vilket dock kräver avancerade kodningskunskaper. Du kan även inkludera produktsliders, animationer och nyhetsbrev i butiken. Sammantaget är anpassningsbarheten mycket hög.

Shopify: Shopify erbjuder en stor samling teman, med över 100 gratis- och betalteman att experimentera med. Du kan använda Shopifys temaredigerare för att anpassa ett tema och anpassa designen efter din butiks behov.

Därefter kan du enkelt lägga till innehåll, produktbilder, logotyper och så vidare i din butik. Du har möjlighet att skapa teman från grunden med hjälp av den intuitiva dra-och-släpp-funktionen och lägga till nya element. Dessutom kan du enkelt infoga produktbilder, logotyper och innehåll, hantera färger, ändra utseende och dra nytta av många fler funktioner.

Vinnare: Shopify.

#4. Prestanda och hastighet

Hastighet är en viktig aspekt för din webbutiks framgång. Till och med en sekunds fördröjning kan minska din konverteringsfrekvens, och kunderna lämnar sidan om den är för långsam.

Magento: Om du själv hostar din butik är du ansvarig för att se till att den har en bra hastighet och prestanda. Om du anlitar en värdtjänst kommer hastigheten att vara beroende av leverantören och deras teknik för webbplatsoptimering. Om du har ett team kan det fungera bra. Annars kan du få professionell hjälp av Magento-utvecklare.

Shopify: Eftersom det är en helt hostad lösning tar plattformen hand om hastighet och webbplatsens prestanda. Shopify-butiker är i regel snabbare, och du stöter inte på många problem om du inte lägger till för många produkter eller tillägg. Om problem uppstår kan du kontakta Shopify för hjälp.

Vinnare: Ingen klar vinnare, eftersom hastigheten och hostingen beror på värdleverantören.

#5. Hosting och säkerhet

Hosting och säkerhet är viktiga faktorer som kräver din uppmärksamhet. Din hosting-leverantör måste erbjuda en skalbar, lättanvänd och funktionsrik lösning som hjälper dig att snabbt skapa och hantera din webbplats, samtidigt som du säkerställer säkerheten.

Magento: Som tidigare nämnts kan Magento vara egenvärdig, eller så kan du anlita en tredjeparts hosting-tjänst som Nexcess. Kostnaderna kan variera månadsvis, beroende på prisnivåerna. Dessutom har du möjlighet att byta hosting om du inte är nöjd med tjänsterna.

För säkerhet erbjuder Magento rigorösa åtgärder som skydd mot cross-site scripting (XSS) och clickjacking. De publicerar också uppdateringar och korrigeringar för att åtgärda sårbarheter och ge maximal säkerhet. Du kan dessutom använda en hosting-lösning med imponerande säkerhetsfunktioner för att skydda din butik ytterligare.

Shopify: Eftersom Shopify är en fullt hanterad e-handelsplattform behöver du inte leta efter en separat webhosting-lösning. Plattformen erbjuder alla funktioner som behövs för att driva din webbplats. Du har dock inte möjlighet att byta hosting-leverantör.

När det gäller säkerhet, hanterar Shopify regelbundna säkerhetskorrigeringar, uppdateringar och installerar säkerhetscertifikat. Plattformen erbjuder SSL-kryptering och är kompatibel med PCI för att skydda konfidentiell data. Om du vill ha mer avancerat skydd måste du dock kontakta Shopify direkt; du kan inte göra detta självständigt.

Vinnare: För hosting, ingen klar vinnare. För säkerhetskontroll, Magento.

#6. Försäljnings- och marknadsföringsverktyg

Din e-handelsplattform behöver ett bra utbud av försäljnings- och marknadsföringsverktyg för att nå fler kunder och generera mer intäkter.

Magento: Plattformen erbjuder ett begränsat antal försäljnings- och marknadsföringsverktyg. Försäljningsverktygen inkluderar återställning av övergiven kundvagn, möjlighet att fastställa fasta priser och procentuella rabatter, anpassning av kassan och försäljning via flera kanaler som eBay, Amazon, Instagram med mera.

Magentos marknadsföringsverktyg är inte lika avancerade som Shopifys. Du kan behöva marknadsföringstillägg och applikationer för att genomföra kampanjer och skapa strategier. Däremot är SEO-verktygen bra och gör att du kan redigera webbadresser, metataggar, sidbeskrivningar, sidtitlar och förbättra din sökmotorranking.

Shopify: Shopify erbjuder utmärkta försäljningsverktyg, såsom återställning av övergiven kundvagn, möjlighet att sälja både digitala och fysiska produkter, försäljning via flera kanaler som Amazon, Instagram, Facebook med mera. Du kan också samarbeta med många leveranstjänster som USPS, UPS, Canada Post och DHL Express.

Shopify erbjuder även effektiva marknadsföringsverktyg genom tredjepartsintegrationer, och du kan sälja direkt via olika plattformar. För SEO förlitar Shopify sig på applikationer för att redigera alt-taggar för bilder, sidtitlar med mera.

Vinnare: För försäljning och marknadsföring är Shopify bättre, medan Magento ger bättre SEO-kontroll.

#7. Appar och tillägg

Du kan använda appar och tillägg för att lägga till fler funktioner i din butik och göra den ännu mer attraktiv för kunderna. Både Magento och Shopify stöder många appar och tillägg.

Magento: Du kan hitta fler än 5 000 appar och tillägg på Magento Marketplace, både gratis och betalalternativ. De kan användas för SEO, betalningshantering, försäljning, rabatter, kuponger, e-postmeddelanden, kampanjer, banners med mera. Du kan dock behöva vissa kodningskunskaper för att installera dem, och utan kunskap kan du orsaka problem vid installation.

Shopify: Shopify har också tusentals appar och tillägg att välja mellan, både betalda och gratis. De kan användas för e-postmarknadsföring, sociala medieplattformar, frakt, digitala märken, analyser med mera. Även om utbudet är mindre än i Magento, är de mycket enklare att installera och använda i din butik.

Vinnare: Om du är utvecklare är Magento bättre när det gäller appar och tillägg. Annars är Shopify ett bättre val.

#8. Kundsupport och community

Kundsupport är avgörande, särskilt om du saknar kunskap om det tekniska i din webbutik. Om du stöter på problem behöver du en lyhörd och snabb kundsupport.

Magento: Magento har en stark community med tusentals utvecklare runt om i världen. Det betyder att du enkelt kan hitta utvecklare för ditt projekt. Dessutom finns det utmärkta användarguider för att lära dig skapa en butik steg för steg.

Magento erbjuder dessutom dedikerad support dygnet runt för Magento Commerce och Commerce Cloud. Med hjälp av öppen källkods-utgåvan kan du lära dig via ett stort antal resurser som handledningar, bloggar, videor och annat som finns online. Du kan även få support från din webhosting-leverantör.

Shopify: Shopify har också en stor community över hela världen i fler än 175 länder. Eftersom det är en hostad plattform behöver du inte anlita en utvecklare för att skapa och hantera din butik.

Plattformen erbjuder support dygnet runt via telefon och livechatt, sociala medier, e-post och ett hjälpcenter. Du kan även dra nytta av avancerad specialistsupport och lära dig via videohandledningar och i forum.

Vinnare: Shopify.

#9. Prissättning och betalningshantering

Valet av tjänst beror i första hand på din budget. Därför är det viktigt att jämföra Adobe Commerce och Shopify utifrån prissättning och vilka betalningsmetoder de stöder.

Magento: Magento har tre utgåvor – en gratis och två betalda. Du behöver dock en webhosting-lösning för att driva din butik om du inte vill hosta den själv. Webhosting-lösningar finns tillgängliga för så lite som 5 USD/månad till 200 USD/månad.

Om du har ett stort företag och behöver omfattande funktioner i Magento kan du dessutom kontakta deras säljteam för att få anpassade priser för de betalda utgåvorna.

När det gäller betalningshantering erbjuder Magento fler än 150 betalningslösningar, främst inriktade på större företag. Detta inkluderar både betalda och gratisalternativ som PayPal, Stripe, WorldPay, Converge med mera. Det kan dock kräva lite arbete att installera dem, så du kan behöva en utvecklare.

Shopify: Med hosting inkluderad blir prissättningen enklare eftersom du inte behöver en tredjeparts-hosting. Shopify erbjuder tre prisplaner:

  • Shopify Basic: 29 USD/månad, för 2 konton, 4 lagerplatser, 2 % transaktionsavgifter
  • Shopify: 79 USD/månad, för 5 konton, 5 lagerplatser, 1 % transaktionsavgifter
  • Avancerad Shopify: 299 USD/månad, för 15 konton, 8 lagerplatser, 0,5 % transaktionsavgifter.

Shopify stöder fler än 100 betalningsmetoder, inklusive Apple Pay, Amazon Pay, Stripe, PayPal och fler. Du har även möjlighet att använda Shopify Payments, vilket inte ger upphov till transaktionsavgifter.

Vinnare: Shopifys betalningshantering är enklare att använda och när det gäller prissättningen är det oavgjort.

Slutsats: Vilket är bäst – Adobe Commerce eller Shopify? 🤔

Det är svårt att utse en klar vinnare. Valet av e-handelsplattform beror till stor del på dina specifika krav, företagets storlek, budget och utvecklarkunskaper.

Om du inte kan koda, vill ha en användarvänlig plattform och inte vill anlita en utvecklare för att skapa och underhålla din butik, kan Shopify vara ett bättre alternativ för dig. Det gäller även små företag, nystartade företag och frilansare med begränsade budgetar.

Om du däremot har ett företag på företagsnivå, eventuellt med global spridning och vill ha en helt anpassningsbar lösning för att uppfylla alla dina specifika krav, kan Adobe Commerce vara ett bra val. Du kan anlita en utvecklare och låta dem hantera allt åt dig. Dessutom kan du kombinera plattformen med en bra webhosting-tjänst för att dra nytta av alla funktioner och fördelar.

Har du fraktproblem? Här är de bästa frakt-API:erna för ditt företag för att spara tid och pengar.