SCORM förklarat: Förstå innehållspaketet

By rik

SCORM framstår som en värdefull resurs för att främja effektiv e-lärande. Det möjliggör sömlös distribution av ditt material till diverse LMS-plattformar och underlättar hanteringen av material från olika källor.

Oberoende av var du eller dina studenter befinner sig, kan du säkerställa tillgängligheten till ditt utbildningsmaterial.

Men vad händer om du avviker från SCORM-standarderna?

Det kan krävas en betydande investering av tid och resurser för att anpassa ditt material, justera inställningar och design för att garantera kompatibilitet med olika system och användningsscenarier.

Lyckligtvis, om både ditt LMS och utbildningsmaterial är SCORM-kompatibla, kan dessa komplikationer undvikas.

I den här genomgången kommer jag att utforska vad SCORM innebär och vilka fördelar det medför.

Vad står SCORM för?

SCORM, eller Shareable Content Object Reference Model, refererar till en uppsättning tekniska specifikationer och standarder för e-lärande eller webbaserad utbildning. Den har utvecklats och underhålls av Advanced Distributed Learning Initiative (ADL) med syfte att standardisera e-lärande och tillgänglighet.

SCORM erbjuder datamodeller och kommunikationsmetoder som möjliggör samarbete mellan Learning Management Systems (LMS) och e-lärandematerial. Dessutom ger det vägledning till programmerare i att skapa kod som fungerar sömlöst med olika programvaror för e-lärande.

Tänk till exempel på en PDF-fil. Du behöver inte oroa dig över om den kommer att fungera korrekt i alla PDF-läsare. En vanlig PDF-fil kommer att öppnas lika bra i Adobe Acrobat Reader som i WPS Office och andra PDF-läsare. Detta beror på att alla PDF-filer är konstruerade enligt gemensamma standarder. Därmed behöver du inte skapa olika versioner av samma PDF för olika läsare.

Det är just detta SCORM underlättar. Det säkerställer att alla LMS-plattformar och e-lärandematerial kan samverka smidigt, ungefär som PDF-standarden garanterar att alla PDF-filer kan visas i vilken PDF-läsare som helst. Om du använder ett SCORM-kompatibelt LMS kommer det att spela upp allt SCORM-kompatibelt innehåll. Det omvända gäller också; allt SCORM-kompatibelt material kommer att fungera i alla SCORM-kompatibla LMS.

Detta leder oss till en förståelse för följande nyckelbegrepp:

SCORM-efterlevnad: Om ett LMS följer SCORM-standarderna kan det lätt läsa och presentera innehåll från ett SCORM-paket. Det är också värt att notera att SCORM-efterlevnad finns i olika nivåer. Vissa SCORM-kompatibla LMS kan endast läsa och visa innehållet, men kanske inte har kapacitet att spåra studenters resultat, närvaro eller framsteg.

SCORM-certifierad: Ett kursmaterial betraktas som SCORM-certifierat om det har blivit godkänt av ADL.

Olika varianter av SCORM

Sedan 1999 har ett flertal SCORM-versioner släppts. För att välja rätt variant för dina behov, behöver du undersöka vilka typer av innehåll som ska stödjas i det LMS du valt.

Låt oss undersöka de olika versionerna av SCORM.

SCORM 1.1: Denna första version bevisade att SCORM-konceptet var genomförbart. Men det visade sig behöva förbättras för bredare användning.

SCORM 1.2: Denna version är fortfarande flitigt använd idag. Den åtgärdade många problem som identifierats i den tidigare versionen. Större LMS-plattformar stöder SCORM 1.1, och innehållsskapare producerar fortfarande utbildningskurser som uppfyller standarden för denna version.

SCORM 2004: Den nuvarande SCORM-versionen, lanserad år 2004, har löst många av de problem som fanns i SCORM 1.2 och har infört nya standarder för innehåll och API-kommunikation i realtidsmiljön.

SCORM 2004 har även förmågan att dela och använda data relaterade till framsteg för olika inlärningsmål inom ett LMS. Denna version erbjuder en mer robust testsvit för att säkerställa bättre kompatibilitet. Den ger dessutom innehållsutvecklarna ökad kontroll över deras e-lärandematerial.

Den möjliggör specificering av adaptiv aktivitetssekvensering med hjälp av innehållsobjekten. Innehållsskapare kan också utnyttja navigationsspecifikationer för att styra hur eleverna tar sig fram genom kursmaterialet.

Under årens lopp har SCORM 2004 reviderats för att hantera brister i den tidigare utgåvan och tillhandahålla fler funktioner. Efter de första två utgåvorna 2004, följde den 3:e och 4:e versionerna med ytterligare förbättringar.

SCORM 2004 3rd Edition: Den lanserades 2005 och förtydligade olika aspekter av kompatibilitet och interaktioner mellan realtidsmiljön och innehållsobjekt för sekvensering. Den införde nya krav på överensstämmelse för att öka kompatibiliteten.

SCORM 2004 4th Edition: Denna version släpptes 2009 och ställde högre krav på kompatibilitet och flexibilitet för datalagring.

Hur SCORM fungerar

Låt oss förstå konceptet genom att undersöka de två huvudkomponenterna i SCORM:

Shareable Content Object (SCO): SCORM fokuserar på att utveckla e-lärandematerial som lätt kan ”delas” mellan olika system. Det definierar hur man producerar SCO:er som kan återanvändas i flera sammanhang och system.

Referensmodell (RM): SCORM är egentligen inte en standard i sig, utan snarare en modell som refererar till branschstandarder som redan finns för att lösa vissa problem. Genom att referera till dessa existerande standarder instruerar denna modell innehållsutvecklare i hur de ska användas och gör dem lättillgängliga.

Så, oavsett vilken SCORM-version du använder, baseras allt på dessa två principer:

Innehållsförpackning

Innehållsförpackning, även känd som Content Aggregation Model (CAM), definierar hur en viss informationsmängd ska presenteras.

Allt e-lärandematerial för en kurs samlas i ett SCORM-paket, som innehåller all data ett LMS behöver för att starta och importera innehållet. Det anger information som filnamn och vilka filer som ska startas.

En fil i ett SCORM-paket, kallad ”imsmanifest”, informerar LMS om hur innehållet ska startas eller initieras. Det är en XML-fil som visar innehållets hierarkiska struktur, både ur ett fysiskt systems och en elevs perspektiv.

Runtime-kommunikation

Runtime-kommunikation syftar på datautbytet som avgör hur ett innehåll interagerar med ett LMS när det används. Det är en tvåvägskommunikation som utbyter data mellan LMS och SCORM-kursens innehåll.

Dessutom handlar det om att spåra innehållet och dess leverans. Det finns två huvudkomponenter:

  • En del av innehållet behöver ”hitta” Learning Management Systemet.
  • När detta är gjort, måste innehållet kommunicera med LMS via olika ”get” och ”set”-förfrågningar samt tillhörande terminologi.

Här kan du hitta svar som studentens namn, poäng och om de blivit godkända eller underkända på provet.

Exempel: En SCORM-kurs kan konfigureras att begära en students namn från ditt LMS. Ett annat exempel kan vara när LMS behöver elevens status (godkänd/underkänd) eller slutpoäng för att uppdatera framsteg och kursstatus.

Vem använder SCORM och varför?

SCORM är ett kraftfullt verktyg för onlineutbildare, oavsett om de erbjuder distansutbildning eller datorbaserad undervisning. Det tillåter skapare att utforma material, organisera det en gång och fortsätta använda det i olika system och sammanhang utan att behöva göra några justeringar.

Det fungerar som en plug-and-play-funktion, vilket är värdefullt både inom och mellan organisationer. Detta gör att du snabbt kan nå en större publik utan att behöva investera tid eller pengar i modifieringar för olika system. Därför har organisationer av varierande storlek börjat använda SCORM för att erbjuda e-lärande eller onlineutbildning till både studenter som vill lära sig en ny färdighet och anställda som behöver vidareutbildas.

Låt oss titta närmare på några av de många fördelarna med SCORM för att förstå varför det är ett smart val.

Kompatibilitet

Om du utvecklar e-lärandematerial kan din kund vilja att det integreras i ett specifikt Learning Management System. På samma sätt kan LMS-skapare vilja importera relevant material från olika källor till sina system. Om du inte följer SCORM-standarderna kan denna integrationsprocess bli både kostsam och tidskrävande.

SCORM löser detta problem genom att erbjuda möjligheten att sömlöst integrera innehåll i ett LMS. Genom att säkerställa SCORM-kompatibilitet kommer ditt material att fungera i alla LMS, oavsett var. Detta gör att du kan sälja dina e-lärandeprodukter snabbare och nå dina mål. Det kommer även att bidra till att öka produktiviteten och effektiviteten inom din organisation.

Återanvändbarhet

SCORM gör det möjligt att återanvända material i olika system och situationer. Det är en stor fördel för innehållsskapare eftersom de slipper skapa olika versioner av samma material för olika system eller sammanhang. Istället fungerar en enda version av materialet i alla system, oavsett var användaren befinner sig eller vilket LMS de använder.

Tillgänglighet

Tillgänglighet är ett annat viktigt syfte med SCORM. SCORM-kompatibla kurser är paketerade för att vara portabla mellan olika system. Du kan leverera en SCORM-kurs var som helst utan att behöva utföra komplexa installationer eller omkonfigurationer. Det erbjuder en teknisk riktlinje som hjälper dig att katalogisera och upptäcka material som finns på distans.

Genom att leverera materialet till en majoritet av LMS, ökar du tillgängligheten för en bredare publik som enkelt kan komma åt materialet oavsett vilket LMS de använder eller var de befinner sig. Detta ger din publik en känsla av inkludering och visar att du värdesätter dem.

Anpassningsförmåga

SCORM ger möjlighet till anpassning genom att låta innehållsskapare komponera unika kurser genom att manuellt kombinera SCO:er. Det gör det också möjligt att skapa regler för sekvensering som anpassar kursinnehållet i takt med att en student fortsätter, baserat på deras inlärningsnivå och insatser. På detta sätt kan du anpassa din undervisning efter både organisatoriska och individuella behov.

Dessutom kan SCORM enkelt anpassas till förändrad teknologi utan att kräva kostsamma ominspelningar, omdesign eller omkonfigurationer.

Kostnadseffektivitet

SCORM kan bidra till att minska integrationskostnaderna. Utan SCORM måste du skapa olika versioner av materialet för olika LMS och distribuera dessa till en publik som kanske använder olika system. Därmed måste du vid varje tillfälle fundera över vilket material som passar vilket LMS och vilken publik.

Detta kräver att du gör ändringar och justeringar för att passa olika behov. Det är en kostsam process, som också tar tid. Och som du vet, tid är pengar.

Att använda SCORM kan däremot spara dig från dessa utgifter. Du kan integrera ditt material i vilket LMS som helst och nå ut till en bredare publik. Detta ökar din försäljning och kursregistrering samt förbättrar din ROI.

När bör man använda SCORM (och när inte)?

Att använda SCORM är fördelaktigt när:

  • Du bygger ett stort bibliotek av e-lärandematerial
  • Du integrerar material med flera leverantörer
  • Du använder ett LMS för att hantera och leverera e-lärandematerial
  • Du designar e-lärandekurser som kan spåra en elevs prestationer och framsteg
  • Du skapar e-lärandematerial som kan återanvändas i olika scenarier

SCORM kanske inte är lämpligt när:

  • Du designar ett enkelt, statiskt webbsideinnehåll med hyperlänkar
  • Du utvecklar icke-traditionella e-lärandekurser som avancerade spel, simuleringar osv.
  • Du endast använder ett internt system och inte har planer på att byta
  • Du vill publicera enkelt, lättillgängligt referensmaterial

Hur man skapar SCORM-paket

Om du vill skapa ett SCORM-paket enkelt från grunden utan att använda ett redigeringsverktyg, följ dessa steg:

Samla in data

Det första steget när du skapar ett SCORM-paket är att samla in all data du behöver för din kurs.

Eftersom kursen är avsedd för studenter, bör den svara på deras frågor och hjälpa dem att lära sig en ny färdighet. Därför är det värt att investera tid i att samla in all relevant data, inklusive text, video, ljud, bilder etc., för kursmaterialet.

För att organisera detta, kan du skissa upp kursmaterialet på papper eller i en textredigerare. När du har samlat in all data, organisera det i en logisk ordning som är lätt att följa. Kursen ska vara strukturerad på ett sådant sätt att eleverna lätt kan förstå och navigera genom materialet.

Skapa HTML-sidor

Allt material du har skapat måste laddas upp till ett LMS och visas i en webbläsare så att dina elever lätt kan komma åt det.

Innan din kurs kan bli ett SCORM-paket måste du organisera det i HTML-sidor, som en webbplats. Länka all media och text i HTML-sidorna så att de kan spelas upp på plattformen.

Detta steg kan vara svårt om du inte har god teknisk kunskap. Om detta är fallet kan det vara lämpligt att använda ett redigeringsverktyg för att skapa SCORM-innehåll.

Men om du har kunskapen att skapa en HTML-version av ditt material är du redo att gå vidare manuellt. Gör så här:

  • Skapa din kurs och strukturera den i Google Dokument.
  • Gå till Arkiv > Ladda ner > Webbsida (.html, zippad)

Detta laddar ner en HTML-version av ditt material.

När du har fått HTML-versionen att fungera i en webbläsare kan du påbörja arbetet med SCORM-kompatibilitet.

Lägg till SCORM-filer

I detta steg behöver du skapa flera textfiler som beskriver ditt material med hjälp av SCORM-terminologi och lägga till dem i en ZIP-fil tillsammans med ditt HTML-innehåll.

Detta säkerställer att ditt SCORM-kompatibla LMS lätt kan hantera kursen och registrera inlärningsstatistik när den blir tillgänglig för studenterna.

Så här kan du gå tillväga:

  • Besök webbplatsen scorm.com för att ladda ner ett exempel på ett SCORM-paket.
  • Analysera filstrukturen och hur de har organiserat HTML-innehållet och SCORM-filer som beskriver materialet.
  • Kopiera fem filer till din mapp med HTML-kursen – adlcp_rootv1p2.xsd, ims_xml.xsd, imscp_rootv1p1p2.xsd, imsmanifest.xml, imsmd_rootv1p2p1.xsd
  • Öppna imsmanifest.xml med en textredigerare för att analysera filen noga. Denna fil innehåller viktig information, bland annat kurstiteln, definierar SCORM-versionen och listar resurser i HTML-filen.
  • Redigera titeltexten och länkarna till ditt kursmaterial. Den första resursen i denna lista är den primära HTML-filen som länkar till de övriga resurser som finns i din kurs.

Paketera dina resultat

Efter att ha redigerat imsmanifest-filen, kan du lägga till SCORM- och HTML-filerna i en ZIP-fil för att paketera det. Ladda sedan upp denna ZIP-fil till plattformen där du vill visa din kurs och verifiera om den fungerar som den ska.

Om du vill undvika allt detta tekniska arbete kan du använda ett redigeringsverktyg, som nämnts ovan. Det är också ett bra alternativ om du vill skapa flera SCORM-kurser med många mediafiler, som videor och ljud. Ett redigeringsverktyg som Adobe Captivate, iSpring Suite, Camtasia etc. kan hjälpa dig att konvertera dina kurser till SCORM-kompatibla HTML-filer som du direkt kan ladda upp till en LMS-plattform.

Steg för att spela upp och testa ett SCORM-paket

Du kan spela upp ett SCORM-paket direkt i din dators webbläsare. Extrahera bara ZIP-filen och starta den. Om du använder ett LMS, kan du ladda upp SCORM-paketet till systemet och starta kursen genom att klicka på den.

Det rekommenderas att du testar ett SCORM-paket innan du laddar upp det till ditt LMS eller levererar det till din klient, eftersom det kan finnas fel som behöver åtgärdas. Du kan testa ett SCORM-paket med en plattform som SCORM Cloud.

Genom att registrera dig för en gratis testperiod kan du testa ditt SCORM-paket. Ladda upp paketet och starta det. Genomför kursen som om du vore en elev och kontrollera hur den presterar.

Sammanfattning

SCORM är ett effektivt verktyg för innehållsutvecklare. Det hjälper dem att skapa kurser och göra dem tillgängliga för en bred publik.

Om du är en innehållsskapare, använd ett LMS och innehåll som är SCORM-kompatibelt för att hjälpa elever att lära sig och utvecklas samtidigt som du får en bättre avkastning på din investering.