Hur man beräknar marginal [+ Margin Calculators]

By rik

Oavsett om du driver en liten webbutik via Shopify eller leder ett globalt företag med enorma intäkter, är en sak gemensam: vikten av att förstå företagets vinstmarginal.

Genom att granska hur pengar flödar in och ut ur företaget kan du få en god uppfattning om dess ekonomiska hälsa. Finns det ett överskott av medel? Balanseras intäkterna och utgifterna? Eller går verksamheten med förlust? För att få svar på dessa frågor är det viktigt att kunna beräkna vinstmarginalen.

Att enbart förlita sig på andra för att beräkna vinster kan vara riskabelt. Det finns alltid en risk att någon missbrukar företagets medel. Därför är det avgörande att du, som företagsledare, inte bara fokuserar på den dagliga verksamheten utan även har kunskap om nyckeltal som utvärderar företagets prestation och framtida potential.

För att hjälpa dig att få en bättre förståelse har vi skapat en omfattande guide som förklarar olika typer av vinstberäkningar och deras formler. Vi kommer också att rekommendera några pålitliga verktyg som du kan använda i din verksamhet.

Vad är bruttovinstmarginal?

Bruttovinstmarginalen är den enklaste metoden för att beräkna lönsamheten i ett företag som säljer varor eller tjänster. Den visar hur mycket av intäkterna som blir kvar som faktiska pengar. Bruttovinstmarginalen beräknas efter att kostnaden för sålda varor eller tjänster har dragits av.

Kostnaden för sålda varor (COGS) omfattar olika direkta utgifter, såsom produktionskostnader, lagerhållning, frakt till återförsäljare och direktleverans till kunder.

När du beräknar bruttovinstmarginalen genom att dra av COGS från de totala intäkterna, är det viktigt att notera att COGS inte inkluderar fasta kostnader, skatter, allmänna omkostnader, engångskostnader eller skulder.

Om du vill göra beräkningen från grunden, kan du följa dessa steg-för-steg-formler. För att beräkna bruttovinstmarginalen behöver du endast nettoomsättning och bruttovinst.

Beräkna försäljningsintäkter

Försäljningsintäkter = Totala intäkter genererade från försäljning av varor eller tjänster inom företagets kärnverksamhet.

Det är viktigt att inkomsterna kommer från företagets huvudverksamhet. Till exempel, för en biltillverkare räknas intäkterna från försäljning av bilar och tillbehör, men inte intäkter från försäljning av begagnad fabriksutrustning.

Beräkna bruttovinst

Bruttovinst = Totala försäljningsintäkter – kostnad för råmaterial – arbetskostnad – fraktkostnad – fabrikskostnader

Beräkna nettoomsättning

Nettoomsättning = Totala försäljningsintäkter – rabatter – returer – försäljningsbidrag

Beräkna bruttovinstmarginalen

Bruttovinstmarginal i % = (bruttovinst / nettoomsättning) x 100

Vad är rörelsevinstmarginal?

Som du har sett, tar bruttovinstmarginalen endast hänsyn till utgifter relaterade till produkter/tjänster, fraktkostnader, återförsäljarrabatter etc. Men företaget har även kostnader för att upprätthålla infrastrukturen. Dessa kallas rörelsekostnader.

Om du vill inkludera dessa kostnader i vinstmarginalen blir beräkningen något mer komplex. Du måste noggrant redovisa administrations-, drifts-, försäljnings- och marknadsföringskostnader, samt dagliga utgifter och allmänna omkostnader.

Dessutom måste du beakta värdeminskning av företagets tillgångar. När du beräknar rörelsevinstmarginalen ska du inte ta med icke-operativa kostnader i formeln, såsom skatter och skulder som inte är direkt kopplade till verksamheten.

Beräkningen av denna typ av vinstmarginal kräver information såsom COGS, intäkter och rörelsekostnader. Här är en stegvis guide för att beräkna rörelsevinstmarginalen:

Bestäm COGS-värdet

Alla branscher använder en liknande formel för att beräkna COGS. Nivån på utgifter varierar dock mellan branscher.

COGS = Inledande lager av produkter + inköp – slutligt lager av produkter

Beräkna rörelsevinstmarginal

Rörelsevinstmarginal i % = {(försäljningsintäkter + COGS – driftskostnader – försäljningskostnader) / intäkter} x 100

Vad är nettovinstmarginal?

När någon frågar om företagets vinstmarginal, är det oftast nettovinstmarginalen som avses. Det är det mest betydelsefulla och praktiska måttet på ett företags faktiska lönsamhet. Det är också den mest omfattande och komplexa metoden för att beräkna lönsamhet.

Nettovinstmarginalen visar de totala intäkterna som finns kvar på företagets konto efter att alla inkomstströmmar och utgifter har redovisats. Utöver alla kostnader för affärsverksamheten, COGS samt försäljning och marknadsföring, tar den även hänsyn till andra poster.

För att korrekt kunna beräkna företagets förmåga att omvandla intäkter till vinst, måste du även inkludera följande faktorer:

  • Alla engångsbetalningar som gjorts av företaget
  • Andra inkomster såsom räntor från inlåning, obligationer och uthyrning av tillgångar
  • Skatter som dragits, antingen i form av moms eller andra relevanta skatter
  • Alla skulder kopplade till företagets verksamhet

För att beräkna nettovinstmarginalen behöver du endast nettovinst och totala intäkter. Intäkterna har du redan från tidigare beräkningar.

Beräkna nettovinst

Nettovinst = Intäkter – värdeminskning av tillgångar – COGS – räntekostnader för skulder – amortering – betalda skatter – övriga utgifter

Beräkna nettovinstmarginal

Nettovinstmarginal i % = (nettovinst / intäkter) x 100

Varför är bruttovinstmarginal den enklaste formen för att representera vinst?

Beräkningen av bruttovinstmarginalen tar endast hänsyn till de direkta intäkterna och kostnaderna. Inga indirekta kostnader eller intäkter inkluderas. Det gör det enkelt att analysera och utvärdera företagets ekonomiska hälsa.

För snabba trendanalyser använder många experter bruttovinstmarginalen för att få en överblick över företagets processer. Eftersom alla värden är direkta är det ett tecken på god lönsamhet om värdet ökar över tid.

Om bruttovinstmarginalen däremot sjunker, indikerar det att företaget inte längre tjänar pengar, eftersom utgifterna överstiger intäkterna. Du behöver fokusera på försäljningsmetoder, inköpsrutiner, råmaterialanvändning och hur effektivt arbetskraften utnyttjas.

Bruttomarginalen hjälper dig också att optimera verksamheten för maximal vinst.

Du kan till exempel analysera värdet över flera år för att se om dina produkter eller tjänster säljs till ett lägre pris än konkurrenterna. Det kan också indikera om dina försäljningskostnader är högre än förväntat. Då kan du sänka kostnaderna och höja priserna något för att öka intäkterna.

Investerare tittar också på bruttovinstmarginalen för att bedöma om företaget är tillräckligt kapabelt att omvandla intäkter till vinst. De använder det som ett mått för att värdera företaget inför eventuella investeringar.

Nu när du har lärt dig grunderna för hur ett företag beräknar vinst, är det dags att se på några verktyg som kan automatisera processen:

Shopify vinstmarginalkalkylator

Shopify är en ledande e-handelsplattform som används av miljontals företag världen över. Utöver att hjälpa entreprenörer att starta onlinebutiker erbjuder de även affärsverktyg och kunskapsbaser. Ett av dessa verktyg är den onlinebaserade kalkylatorn för vinstmarginaler.

Verktyget är en webbapp som är tillgänglig via vilken dator som helst med en webbläsare som Google Chrome, Mozilla eller Edge. Shopifys webbplats är baserad på responsiv webbdesign, vilket gör att den fungerar även på mindre enheter som smartphones och surfplattor.

Om du har svårt att bestämma prissättningen av dina produkter i en e-handels- eller fysisk butik, är det här verktyget idealiskt för dig. Shopifys vinstmarginalkalkylator hjälper dig att bestämma exakta försäljningspriser för dina varor/tjänster. Detta gör det enklare att sälja dina produkter till rätt pris, hålla kunderna nöjda och generera vinst.

Kalkylatorns användargränssnitt (UI) är enkelt. Det har i princip två sektioner. Den övre delen används för att mata in data och den nedre visar resultatet.

Du matar in kostnaden för varan ($) och önskad vinstmarginal (%). Kostnaden för varan är enkel eftersom du känner till produktionskostnaden. Vinstmarginalen kan verka knepig, men är det inte. Det är helt enkelt hur mycket vinst du vill göra på varje såld vara.

TimeCamps vinstkalkylator

TimeCamp är en välkänd tjänst för tidsspårning som används av frilansare, enskilda företagare och små till medelstora företag. Om du redan använder TimeCamp och vill ha ett verktyg för att beräkna kostnaderna för dina tjänster eller produkter, kan du använda deras marginalkalkylator.

Även om du inte använder TimeCamp i nuläget, kan du använda detta verktyg gratis för att beräkna vinster och intäkter baserat på kostnader och marginaler. Precis som Shopifys kalkylator är denna molnbaserad och tillgänglig från vilken enhet som helst med en uppdaterad webbläsare.

För att effektivt använda detta verktyg måste du känna till kostnaden för dina varor och tjänster. Du måste även bestämma en marginal som du matar in i kalkylatorn. Låt säga att du säljer spelmöss online. Om det kostar 100 dollar att producera och leverera musen till din kund, anger du 100 i kostnadsfältet.

Om du vill ha en vinstmarginal på 20% på försäljningen av varan anger du 20 i marginalfältet. Så snart du har matat in båda värdena får du resultatet.

I det här exemplet är intäkterna 120 dollar och din vinst 20 dollar. Med hjälp av detta verktygs data kan du även beräkna bruttovinstmarginal, nettovinstmarginal och rörelsevinstmarginal.

Finance Formulas Nettovinstmarginalkalkylator

Finansformler är en populär resurs för yrkesverksamma inom finans, bank, aktiemarknad, företagsfinansiering och värdepappershandel. Här finns enkla miniräknare som är gratis att använda, utan prenumeration eller förskottsbetalning. Om du vill veta hur du beräknar nettovinstmarginalen kan du använda en av deras miniräknare.

När du delar företagets nettointäkter med totala intäkter eller försäljning, får du nettovinstmarginalen. Detta har vi diskuterat i detalj tidigare i artikeln. Det resulterande värdet anges alltid i procent. Det är den grundläggande formeln bakom denna onlinekalkylator.

Du matar in nettointäkt och total försäljning i verktygets gränssnitt. Kalkylatorn visar sedan automatiskt nettovinstmarginalen i procent. Den visar även formeln under datorgränssnittet.

GIGA-kalkylatorns marginalkalkylator

Marginalkalkylatorn från GIGA-kalkylator är ett annat populärt verktyg som företag använder för att räkna ut sin vinstmarginal. Det skiljer sig lite från andra verktyg eftersom det kan beräkna flera typer av marginaler i ett och samma gränssnitt. Du behöver bara ange två värden från kostnad, intäkt, vinst eller marginal för att beräkna de två återstående.

Här är några definitioner och variabler som används i det här verktyget. Det är bra att ha koll på dem för att använda verktyget effektivt:

  • Kostnad: totalkostnad för att leverera en vara eller tillhandahålla en tjänst
  • Intäkt: bruttoförsäljningsvärde eller intäkt från försäljning
  • Vinst: avkastning från försäljning minus kostnaden från totala intäkter
  • Marginal: procentandelen av vinsten som du behåller från försäljningen

Här är en lista över inmatningsdata och motsvarande beräkningsutdata från verktyget:

  • Om du anger kostnad och netto-/bruttointäkter får du vinst, marginal och påslag som utdata.
  • Brutto-/nettovinst och kostnad som indata ger påslag, intäkt och vinstmarginal.
  • Om du anger vinstmarginal och kostnad som indata får du påslag, vinst och intäkt.

Slutord

Att veta hur man beräknar vinstmarginal kommer att vara mycket värdefullt för att driva ett framgångsrikt företag. När du förstår vinstmarginalen kan du planera affärsutgifter, investeringar, nyanställningar och inköp av nya kontorstillgångar på ett bättre sätt.

När du talar med investerare, intressenter eller större enheter som är intresserade av att köpa ditt företag, är det viktigt att du tydligt kan presentera vinstmarginalen jämsides med andra nyckeltal.

Vi har gått igenom en enkel diskussion om olika typer av vinstmarginaler och hur de beräknas. Vi har också nämnt några verktyg som kan utföra beräkningarna korrekt. Nu kan du ta ditt företag till nästa nivå, utöka din kundbas och bli framgångsrik!

Här är en annan artikel som kan hjälpa dig att hantera ditt företag med hjälp av allt-i-ett-plattformar.