Har du någon gång publicerat ändringar på din webbplats bara för att omedelbart ångra beslutet?
Det är vanligt att arbeta med sitt projekt direkt i produktionsmiljön. Men att göra liveförändringar på en produktionssajt innebär också ökade risker.
Jag tror att många av oss kan erkänna att vi ibland väljer den snabba vägen istället för den korrekta.
När jag specifikt arbetar med WordPress tenderar jag att göra små justeringar och ändringar nästan dagligen, och ofta känner jag att jag inte behöver en testmiljö. Du vet, det är bara några rader CSS eller en enkel plugin-installation.
Detta tillvägagångssätt har slagit tillbaka på mig mer än en gång, och jag är inte ensam om det här misstaget. Om man ser till utveckling i stort är det otänkbart att ett professionellt team skulle arbeta utan en testmiljö.
Risken att orsaka problem och påverka verksamheten är alldeles för stor för att göra ett sådant oöverlagt val. För att minska den risken rekommenderas det att arbeta med både en produktionsmiljö och en testmiljö parallellt.
Vad är en testmiljö?
Enkelt uttryckt är en testmiljö en ”exakt” kopia av din produktionswebbplats. På en testsajt kan du göra anpassade ändringar eller testa nya funktioner utan risk för problem. Ja, mer eller mindre riskfritt. Du kan fortfarande skapa problem, men åtminstone sker det på en ”offline”-version av webbplatsen.
Detta gör att du kan förhindra att ändringar orsakar problem på din skarpa produktionswebbplats.
Konst: Martin David
Att skapa en testmiljö är relativt enkelt (vi visar dig hur nedan) och kan ofta göras via din webbhotellsleverantör. Så fort du har installerat allt kan du börja arbeta från din testwebbplats.
Behöver alla en testwebbplats?
Om du driver webbplatser med känslig information bör du definitivt överväga att skaffa en testmiljö.
Om du bara driver en liten blogg med färre än 50 000 läsare per månad kan du förmodligen klara dig utan. Detsamma gäller utvecklare som är säkra på sin förståelse för kodändringar.
Även om det kan bli problem när du ska lägga till nya teman och plugins.
Konst: Elisa Cioca
Generellt sett, om din webbplats lagrar känslig data eller är kopplad till ekonomiska transaktioner, är det i stort sett ett måste att ha en sandlådeversion av din skarpa webbplats.
Rekommenderad läsning:
Center stage: Bästa praxis för testmiljöer →
Tips för att utveckla och underhålla testmiljöer som hjälper dig att skapa mer stabila programvarusystem.
Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda en testwebbplats?
När man pratar om externa funktioner finns det alltid en risk för vissa nackdelar. När det gäller testwebbplatser tenderar fördelarna att väga tyngre än nackdelarna.
Här är några av fördelarna:
- Den kan återskapas både online och offline. Det gör att du kan arbeta med utveckling och design även när du inte har internetuppkoppling.
- Du får reda på buggar, fel och andra allvarliga problem i förväg.
- Du kan bygga bättre webbplatser och funktioner eftersom du kan testa dem noggrant innan du publicerar dem skarpt.
Och här är några av nackdelarna:
- Om du väljer en version som tillhandahålls av ditt webbhotell kan det medföra extra kostnader. Det beror på dina behov, eftersom en lokal version alltid är möjlig att konfigurera.
- Utvecklingen kan gå långsammare eftersom du lägger mer tid på att leta efter buggar och andra fel.
Sammantaget är det svårt att hitta en anledning att inte använda en testmiljö.
Hur skapar man en testmiljö för en WordPress-webbplats?
Att skapa en testwebbplats för WordPress-sidor är förvånansvärt enkelt. I de flesta fall kommer du att använda ett plugin eller en testmiljötjänst som tillhandahålls av ditt webbhotell.
Både prisvärda och premium webbhotell för WordPress brukar erbjuda någon form av stöd för testmiljöer.
Låt oss utforska alla alternativ.
Alternativ #1: Ditt webbhotell
Att använda en testmiljö som tillhandahålls av ditt webbhotell är ett sätt att säkerställa konsekvens. Dessutom är det vanligtvis ganska enkelt att konfigurera.
Webbhotell som WP Engine och Kinsta erbjuder en enkel installation med ett klick för alla nya testwebbplatser.
Publicera din testmiljö skarpt
En annan fördel med testwebbplatser på leverantörsnivå är att du oftast kan publicera nya ändringar direkt på din skarpa webbplats. Detta motverkar också en av de nackdelar vi nämnde tidigare om att förlora tid.
Du bör dock kontrollera med ditt webbhotell specifikt. Kinsta är ett av webbhotellen för WordPress som erbjuder den här tjänsten.
Alternativ #2: Använda ett plugin
Var skulle WordPress vara utan sitt fantastiska plugin-bibliotek? Det verkar finnas ett plugin för nästan allt nuförtiden, inklusive testwebbplatser.
Här visar vi två framstående alternativ.
BlogVault
Du kan komma igång gratis med BlogVault WordPress staging plugin och aldrig mer oroa dig för att skada din webbplats när du gör ändringar. Du kan också använda det när du uppdaterar ditt tema, plugin eller gör andra mindre ändringar utan några begränsningar.
Allt som krävs är ett klick för att konfigurera det och göra en kopia av din skarpa webbplats med all data. Du behöver inte byta webbhotell, eftersom det fungerar med alla. Dessutom, om du har flera webbplatser hos olika webbhotell kan du enkelt korskoppla utan problem.
Alla dina testkopior är lösenordsskyddade och har HTTP-autentisering samt automatisk avindexering från Google för att undvika problem med sökmotorerna.
Slutligen kan du göra ändringar på testwebbplatsen och sedan publicera dem på den skarpa webbplatsen med bara ett par klick. Helt problemfritt.
WP Staging
Detta plugin baserat på duplicering låter dig kopiera din produktionswebbplats till en ny utvecklingswebbplats på bara några minuter. Det fungerar ganska enkelt. Du går till plugins instrumentpanel, klickar på Kopiera, och vips – din klon är redo.
Det låter enkelt på pappret, men det händer mycket i bakgrunden också.
Pluginet måste kopiera filer och databasen och se till att alla länkar fungerar korrekt. Med det i åtanke är WP Staging ett utmärkt plugin att använda.
Detta plugin har också en Pro-version som lägger till funktioner som Push Changes till din testwebbplats. Det innebär att du kan tillämpa ändringar direkt på den skarpa webbplatsen utan att behöva göra det två gånger.
Fler än 50 000 WordPress-användare använder WP Staging, så du är i goda händer!
Alternativ #3: Localhost
Ditt tredje och sista alternativ är att göra allt lokalt.
Det är gratis och du får mycket snabbare tillgång till utvecklingsprocessen, och du kan anpassa din webbplats offline.
Localhost-baserade testwebbplatser är ganska populära bland mjukvaruutvecklingsföretag, men fungerar också utmärkt med WordPress-webbplatser.
När det gäller val av lokal stack rekommenderar jag att du tittar på XAMPP och Bitnami.
XAMPP är en helt gratis Apache-distribution som är enkel att installera och innehåller MariaDB, PHP och Perl. XAMPP-paketet med öppen källkod är konfigurerat för att vara otroligt enkelt att installera och använda.
XAMPP är en utmärkt lokal utvecklingsmiljö, men det finns verktyg som hjälper dig att publicera dina testwebbplatser skarpt. Du kan till exempel överföra dina XAMPP-applikationer till molnplattformar som Azure, AWS och Google Cloud.
Bitnami erbjuder oberoende stackar som du kan använda molnbaserat, som en container eller som en lokal installation på din dator.
Med Bitnami-stacken för WordPress kan du få en WordPress-webbplats igång med ett klick. Den är tillgänglig för Unix-, macOS- och Windows-datorer. Och det är väldigt roligt att arbeta med sin webbplats lokalt om du aldrig har gjort det förut.
Bitnami ger också stöd för många av de mest populära innehållshanteringssystemen på webben. Kolla in deras appkatalog för att se vad som finns.
Man vet aldrig, du kanske hittar något som du har funderat på att prova men aldrig fått chansen till.
Tips: Kom ihåg att du måste överföra din skarpa webbplats till din lokala testmiljö. Som standard får du bara en klassisk WordPress-installation. Så för att synkronisera saker – använd samma plugins och teman som du använder på din skarpa webbplats för tillfället.
Avslutande kommentar
Att skapa en utvecklingssida för WordPress är enklare än du trodde!
Viktigast av allt, genom att skapa den här testwebbplatsen kan du skydda din skarpa webbplats från oväntade problem eller hackerattacker.
Med så många bra och kostnadsfria alternativ som finns är det ingen ursäkt att inte sätta igång med en testmiljö för ditt projekt.