Jitsi – Self-Hosted Open Source Videokonferenslösning [+3 Hosting Platforms]

By rik

Videokonferenser har blivit en oumbärlig del av vår vardag, särskilt med den ökande trenden av distansarbete.

Hur interagerar du med dina teammedlemmar?

Genomför du fortfarande regelbundna möten med ditt team eller dina kunder?

Jag antar att svaret är ja.

Sannolikt har du redan bekantat dig med plattformar som Microsoft Teams, Zoom och Google Meet. De är utan tvekan kraftfulla verktyg, men det kan finnas olika skäl till varför de inte är det optimala valet för din organisation. Det kan röra sig om efterlevnadsfrågor, integritetsbekymmer eller helt enkelt kostnaden.

Vad är då lösningen?

Ett alternativ är att utforska självvärdiga, öppna källkodsprogram för videokonferenser – nämligen Jitsi.

Jitsi erbjuder dig fullständig kontroll över din videokonferenslösning eftersom den är placerad på din egen server. Det är ett ypperligt alternativ till de kommersiella, privata mötesplattformarna som Zoom.

Det hela bygger på två huvudsakliga komponenter.

För det första, **Jitsi Meet**, som är en JavaScript-baserad klientapplikation. Med den kan du genomföra videosamtal, dela din skärm, samarbeta i realtid, bjuda in deltagare och mycket mer. Du kan ansluta till konferensen via en webbläsare eller via applikationer för Android/iOS.

Den andra komponenten är **Jitsi Videobridge**, en XMPP-server (Prosody) som kan hantera tusentals videosamtal. Den är WebRTC-kompatibel och har kryptering som standard.

Om du är intresserad av att prova klienten kan du testa den direkt.

Jitsi verkar lovande och är enkel att komma igång med.

Installera Jitsi

Jitsi är primärt testat på Ubuntu/Debian, och det finns två sätt att installera det. Skaffa en Cloud VM och följ instruktionerna nedan.

**Docker** – detta är sannolikt den enklaste metoden. När du har Docker installerat kan du ta hjälp av den här enkla guiden.

**Manuell installation** – den tar lite mer tid och rekommenderas inte om du inte är van. Men om du ändå vill prova, se den här guiden.

Hur utnyttjar man Jitsi-värdplattformar?

Följande Jitsi-värdplattformar kan hjälpa dig att komma igång på under 15 minuter.

Kamatera

Hos Kamatera kan du få en Jitsi-förberedd VM för så lite som $4 per månad.

Du kan välja att distribuera till dina närmaste platser i Nordamerika, Europa, Mellanöstern och Kina.

DigitalOcean

Starta Jitsi-servern genom DO-marknadsplatsen. Den ger dig en Ubuntu VM med Jitsi och Nginx.

Du måste ange den domän där du vill vara värd för din videokonferens och följa de anvisningar som ges under installationen. Du kan ha allt klart på under en kvart.

DigitalOcean erbjuder $100 i kostnadsfritt kredit.

Vultr

Vultr erbjuder Jitsi-distribution med ett enkelt klick.

Vultr har en användarvänlig kontrollpanel och ett API för att hantera servern. Den har inbyggd övervakning och prissättningen börjar från $5 per månad.

Hur ser det ut?

Jag installerade Jitsi på DO på under 15 minuter. Så här ser klienten ut i webbläsaren.

Jag gjorde ett snabbt test med en vän och upplevde bra ljud- och bildkvalitet.

Du har möjlighet att välja mellan främre eller bakre kamera, starta livestreaming, dela skärm, stänga av ljudet för andra deltagare, och så vidare. Jag har inte testat mobilapparna, men jag antar att de är smidigare än att använda webbläsaren.

Slutsats

Både Vultr och DO har datacenter på flera platser över hela världen. Välj att vara värd för din Jitsi-server där du förväntar dig att majoriteten av deltagarna kommer att ansluta ifrån. Börja med en mindre serverstorlek och skala upp allt eftersom du växer. Du kan också använda CDN som Cloudflare eller StackPath för att snabba upp leveransen av data.

Uppskattade du artikeln? Kanske du vill dela den vidare?