Den tid det tar för DNS-ändringar att sprida sig över internet kallas för domän- eller DNS-spridningstiden.
DNS-spridning inträffar när DNS-inställningar justeras eller ändras.
Hur lång tid tar domänsspridning och varför sker det?
Låt oss föreställa oss att du befinner dig i Mumbai, Indien, och nyligen har modifierat namnserverinställningarna för din webbplats som finns på en server i Paris. När du försöker besöka en webbsida skickas din förfrågan via flertalet internetleverantörsnoder innan den slutligen når webbservern.
När du startar sökningen, granskar din webbläsare först den lagrade DNS-cachen i ditt system. Därefter skickas frågan vidare till din lokala internetleverantör i Mumbai. Denna webbförfrågan fortsätter sedan till den primära leverantören i Indien och passerar genom ett antal mellanliggande noder innan den ansluter till internetleverantören i Storbritannien.
Antalet internetleverantörsnoder mellan din position och den avsedda servern kan variera. Detta beror på faktorer som TTL (Time To Live) och serverns geografiska placering. Varje internetleverantörsnod kontrollerar sin egen registerfil för att se om den redan har information om den begärda domänens DNS.
Om informationen inte finns där, söker den efter DNS-detaljer och lagrar dem i sin registerfil för framtida bruk. Detta innebär att webbplatsen laddas snabbare vid efterföljande besök och minskar belastningen på nätverket.
Var och en av dessa internetleverantörsnoder har varierande tidsramar för uppdatering av sin cache. Innan namnservrarna är uppdaterade kommer föråldrad information att finnas i systemen. Därför kan ändringarna inte spridas omedelbart, och denna spridningsprocess kan ta upp till 72 timmar.
Kan man påskynda DNS-spridningen?
Ja, det är möjligt att minska spridningstiden om du behöver uppdatera DNS-inställningar och inte vill att det ska ta för lång tid att implementeras över internet.
Det bästa sättet att snabba upp DNS-spridning är att sänka TTL-värdet för en DNS-post innan du ändrar IP-adressen. Var noga med att ge TTL-justeringen tillräckligt med tid för att spridas innan du modifierar NS-posten.
Du kan till exempel sätta TTL-värdet för en A-post till 300 sekunder och vänta en stund innan du ändrar din domäns namnservrar.
Denna metod hjälper domänen att fortsätta peka mot den gamla adressen från platser där DNS-spridningen ännu inte är fullständig.
Det är omöjligt att exakt förutspå när spridningen är klar för din webbplats eftersom det beror på faktorer som TTL-värde, domännamnsregistret, din internetleverantör och geografisk region.
För att avgöra om DNS-postinformationen har spritts korrekt över flertalet namnservrar i olika delar av världen, kan du använda följande lista över onlineverktyg för DNS-kontroll.
DNS-karta
DNSMap är ett populärt onlineverktyg för att undersöka statusen för en webbplats DNS-spridning. Det är enkelt och omfattande. Ange webbplatsens namn i inmatningsfältet och klicka på ”Kontrollera DNS-utbredning” efter att du valt den posttyp du vill kontrollera.
Denna kostnadsfria tjänst utför en spridningskontroll med hjälp av globala DNS-servrar från välkända leverantörer som Google, Comodo och Level3 som finns spridda över hela världen.
DNS-spridning
Ett annat användbart verktyg för att övervaka domänsspridning över flera servrar globalt är denna enkla DNS-kontroll. De flesta DNS-posttyper, inklusive MX, PTR och SOA, stöds. Ange domännamnet och tryck på Start för att fortsätta.
Dessutom tillhandahåller verktyget en översikt av vanliga frågor, som exempelvis hur man minskar spridningstiden, samt kontroller med hjälp av Linux-kommandoterminalen för att ge läsaren mer bakgrundsinformation om DNS.
Global DNS Propagation Checker
GDNSPC är ett användbart verktyg för att verifiera om de senaste ändringarna i en DNS-post har nått alla DNS-servrar globalt. Det hjälper till att lösa DNS-relaterade problem som verkar vara begränsade till en viss region.
Det skapar även en översikt över DNS-spridningsstatusen globalt.
DNS Checker
DNSChecker är ytterligare ett bra verktyg för att spåra utvecklingen av din DNS-spridning. Det ansluter och söker igenom flertalet DNS-servrar runt om i världen efter unika NS-poster. Skriv in domännamnet och välj den DNS-post du vill kontrollera.
Förutom att erbjuda korrekta resultat för DNS-spridning, tillhandahåller den här webbplatsen även andra verktyg som DNS-uppslagning, kontroll av HTTP-huvuden och andra webbmasterverktyg. Verktyget stöder för närvarande 28 globala kontrollpunkter.
whatsmydns
Whatsmydns är ett mycket enkelt verktyg för att se om en domän sprids. Det gör det möjligt för användare att se information om valfri webbplats genom att använda DNS-servrar vid en mängd globala kontrollpunkter. DNS-poster som MX, CAA, TXT och andra stöds.
Liksom DNSMap presenteras resultaten på en världskarta efter bearbetning för att göra dem enklare att tolka och ge dig möjlighet att undersöka specifika frågeresultat i detalj.
In i DNS
IntoDNS låter dig omedelbart göra en komplett DNS-postsökning för att fastställa statusen för din webbplats och värdens spridningstid. Detta verktyg är mycket användbart för säkerhetspersonal i DNS-enumerationsprocessen. Klicka på knappen ”Rapportera” efter att ha skrivit in ett domännamn i inmatningsfältet.
Utöver att tillhandahålla rapporter om DNS- och e-postservrar, gör detta verktyg också konfigurering och prestandakontroller.
Sammanfattning
Varje gång du ändrar DNS-inställningar sker domänsspridning. Om du nyligen har ändrat din domäns NS-poster hos din domänregistrator eller bytt till en annan webbhotellleverantör är det mycket fördelaktigt att köra en DNS-spridningskontroll. Verktygen som listas ovan kan hjälpa dig att fastställa om webbplatsen har spritts fullt ut över internet.
Resultaten från testerna garanterar inte att alla besökare kommer att se den senaste versionen, men de kan hjälpa dig att avgöra när den ändrade informationen blir tillgänglig för de flesta användare.
Jag hoppas att den här artikeln har varit informativ och att du lärt dig mer om domänsspridning och verktyg för att undersöka det. Du kanske också är intresserad av att lära dig mer om onlineverktyg för att kontrollera DNS-poster.