Så här aktiverar du livetextning på din Chromebook

Live Caption är en av de bästa tillgänglighetsfunktionerna på Chromebooks, och jag använder den regelbundet när YouTubes textning går på tok med sin taligenkänning. Live Captions-funktionen är också praktisk när du är lat för att få dina hörsnäckor och inte vill störa andra. Det är exakt, snabbt, översätter tal till text i realtid och fungerar även när du är offline. Om det låter användbart och du vill aktivera Live Caption på din Chromebook följer du vår snabbguide nedan. Vi har också nämnt några korrigeringar om funktionen slutade fungera på din Chromebook. Med det sagt, låt oss gå vidare och lära oss hur du aktiverar Live Captions på din Chromebook.

Aktivera Live Caption på din Chromebook (2022)

I den här artikeln har vi förklarat en enkel metod för att aktivera Live Caption på Chromebooks. Om Live Caption inte fungerar på din Chrome OS-enhet kan du också hitta åtgärden här. Så utan vidare, låt oss dyka in:

Aktivera livetextning på din Chromebook

För närvarande stöder Live Caption på Chromebooks endast engelska. Från engelska (USA) till engelska (UK) och engelska (Indien), alla engelska språkvarianter från olika regioner stöds. Google har sagt att livetextning för franska, tyska, italienska, japanska och spanska snart kommer till Chromebooks.

Bortsett från det säger Google att ljud och bildtexter bearbetas lokalt på Chromebooks, så att data aldrig lämnar enheten. Ur integritetssynpunkt är detta ett bra tillvägagångssätt. Nu när vi har sagt allt det, låt oss gå vidare till stegen.

1. Öppna först panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet. Klicka sedan på kugghjulsikonen för att öppna Inställningar.

2. På sidan Inställningar, klicka på ”Avancerat” i det vänstra sidofältet för att expandera menyn och öppna sedan ”Tillgänglighet”.

3. Klicka här på ”Hantera tillgänglighetsfunktioner” i den högra rutan.

4. Scrolla nu till botten och flytta till avsnittet ”Ljud och bildtexter”. Klicka här på ”Bildtexter”.

5. Aktivera slutligen växeln ”Live Caption” på din Chromebook. Efter det kommer Google att börja ladda ner några taligenkänningsfiler från sin server så att den kan erbjuda livetextning även när din enhet är offline.

6. Fortsätt nu och spela upp alla media i Chrome. En popup för livetextning visas längst ned och den börjar generera realtidstextning. Tänk på att funktionen Live Caption bara fungerar i Chrome-webbläsaren på Chromebooks. Om du spelar upp en mediefil från din lokala lagring kommer den inte att fungera.

7. Jag testade även Live Caption i offlineläge, och det fungerade utmärkt. Du måste spela upp mediafilen via webbläsaren Chrome, och livetexterna kommer att dyka upp. För att spela en mediefil via Chrome, dra och släpp videon i webbläsaren Chrome.

8. Om du vill anpassa bildtextstorlek, teckensnitt, färg, bakgrundsfärg, opacitet, etc., kan du göra det från appen Inställningar på din Chromebook.

Live Caption Fungerar inte på din Chromebook? Fixa här

1. Om Live Caption inte fungerar på din Chromebook eller om du inte ser alternativet i Inställningar, oroa dig inte. Öppna helt enkelt sidan chrome://flags i webbläsaren Chrome. Sök här efter ”live bildtext”. Du kan läsa allt om Chrome-flaggor och kolla in några användbara bästa Chrome-flaggor via de bifogade länkarna.

2. Du kan också direkt öppna adressen nedan i Chrome, så kommer du till flaggan ”Live Caption”.

chrome://flags/#enable-accessibility-live-caption

3. Aktivera nu flaggan för Live Caption från rullgardinsmenyn och starta om din Chromebook. Från och med nu bör Live Caption fungera bra på din Chromebook.

4. Slutligen föreslår jag att du byter till det engelska språket om du vill njuta av Live Caption på din Chromebook om du inte redan har gjort det. Du kan ändra språket från Inställningar -> Avancerat -> Språk och ingångar -> Språk -> Ändra (bredvid Enhetsspråk).

Chrome OS Live Caption: Vanliga frågor

Vilka språk stöds för Live Caption i Chromebooks?

För närvarande stöds endast engelska från olika regioner i Chromebooks. Google har sagt att Live Caption kommer till franska, tyska, italienska etc. snart.

Hur aktiverar jag Live Caption i Chrome?

Öppna bara chrome://flags/#enable-accessibility-live-caption i webbläsaren Chrome och aktivera flaggan. Det kommer att aktivera Live Caption-funktionen i Chrome. Du kan vidare gå till Inställningar -> Avancerat -> Tillgänglighet -> Bildtexter för att konfigurera Live Caption.

Fungerar Live Caption offline på Chromebooks?

Ja, livetextning fungerar offline på Chromebooks och data lämnar aldrig din enhet. All databehandling sker lokalt.

Hur anpassar jag Live Caption i Chromebooks?

Öppna Inställningar och flytta till Avancerat -> Tillgänglighet -> Hantera tillgänglighetsfunktioner -> Bildtexter. Här, under ”Caption preferences”, kan du välja bildtextstorlek, teckensnitt, bakgrundsfärg etc.

Skapa realtid och exakt bildtext på Chromebooks

Så det är så du kan få funktionen för livetextning på Chromebooks. Jag tycker att funktionen är oerhört användbar, speciellt när du hör ett tal från en annan accent än din. Den kan transkribera talet exakt och fungerar även offline. Hur som helst, det är allt från oss. Om du vill aktivera Live Caption på Windows 11 har vi en praktisk guide för det också. Och för att hitta fler sådana Chromebook-tips och tricks, följ vår länkade artikel. Slutligen, om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsfältet nedan.