Hur man håller menyraden på Mac i helskärmsläge

När du sätter en app i helskärmsläge genom att klicka på den gröna trafikljusikonen i det övre vänstra hörnet av fönstret, döljer macOS automatiskt menyraden. Detta avsiktliga beteende syftar till att ge en uppslukande tittarupplevelse genom att hålla menyraden borta. Dessutom verkar det också vara en snygg implementering på den nya 14/16-tums MacBook Pro för att säkerställa att skåran blir osynlig på grund av det svarta fältet i helskärmsläget. Men vad händer om du tycker att den här funktionen är ett hinder för ditt arbetsflöde? Tja, så här håller du menyraden synlig i helskärmsläge på Mac.

Eftersom Apple har lagt alternativet att dölja/visa Mac-menyraden i helskärmsläge i inställningarna för ”Dock & Menu Bar”, är det lätt att bli förvirrad. När den är aktiverad kan du göra menyraden synlig i hela systemet. Tillsammans med den systemomfattande inställningen skulle en justering per app ha varit idealisk. Förhoppningsvis får Apple det rätt i det kommande macOS 13.

1. För att komma igång, klicka på Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen.

2. Välj nu ”Systeminställningar” i rullgardinsmenyn.

3. Klicka sedan på ”Dock & Menu Bar”.

4. Avmarkera slutligen rutan till vänster om ”Dölj och visa menyraden automatiskt i helskärmsläge” och avsluta sedan Systeminställningar.

Varsågod! Ändringen träder i kraft omedelbart. Framöver kommer menyraden att vara synlig i helskärmsläge på din macOS-enhet. Om du någonsin vill dölja det igen, återgå till samma inställning och markera sedan rutan i slutet.

Notera:

  • I vissa fall kommer menyraden att förbli dold i helskärmsläge även efter att du har avmarkerat rutan för Dölj och visa menyraden automatiskt i helskärm. I den här situationen kan du behöva starta om din Mac för att implementera ändringen. Klicka helt enkelt på Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen och välj Starta om i rullgardinsmenyn.

Så det är så du kan dölja eller visa Mac-menyraden i helskärmsläge. Det är alltid bättre att ha flexibiliteten att hantera en funktion som kanske inte intresserar alla. Detta för tankarna till batteriikonen utan procentindikatorn som Apple har tagit bort i macOS Big Sur och senare. Även om många skulle ha det bra med bara batteriikonen, föredrar människor som jag att ha batteriprocentindikatorn för att enkelt hålla koll på batteritiden. Ur ett användarperspektiv är detta ingen stor designförändring. macOS standardbeteende för att dölja menyraden när en app är i helskärmsläge är i stort sett på samma linje. Förresten, har du några frågor eller feedback att dela med dig av? Glöm inte att skicka dina tankar.