Hur man får ut det mesta av en 3D-skrivare på Linux med SuperSlicer

SuperSlicer är en öppen källkod för PrusaSlicer-applikationen. Den fungerar snabbt och effektivt och kan hjälpa dig att få ut det mesta av din 3D-skrivare. Så här använder du SuperSlicer på din Linux-dator.

Installerar SuperSlicer på Linux

SuperSlicer fungerar på olika Linux-operativsystem genom en AppImage eller Arch Linux AUR. För att installera SuperSlicer på din Linux-dator måste du öppna ett terminalfönster.

För att starta ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet. När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som matchar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu/Debian

På Ubuntu kan du kompilera SuperSlicer-appen med AppImage-versionen. AppImage är speciellt utformad för att köras på Ubuntu, och den återspeglar det på ”releases”-sidan på Github.

Notera: Debian är väldigt lik Ubuntu förutom några få saker. Debiananvändare bör kunna följa Ubuntu-instruktionerna bra.

För att få tag på den senaste SuperSlicer AppImage för Ubuntu, använd kommandot wget nedan.

GTK 3

wget https://github.com/supermerill/SuperSlicer/releases/download/2.3.57.8/SuperSlicer-ubuntu_18.04-gtk3-2.3.57.8.AppImage

GTK 2

wget https://github.com/supermerill/SuperSlicer/releases/download/2.3.57.8/SuperSlicer-ubuntu_18.04-gtk2-2.3.57.8.AppImage

Efter att ha laddat ner den senaste AppImage-filen till din dator, följ vår guide om hur du ställer in AppImageLauncher-verktyget. AppImageLauncher gör det mycket enklare att ställa in SuperSlicer AppImage.

När du har ställt in AppImageLauncher-verktyget öppnar du Linux-filhanteraren, klickar på hemmappen, väljer SuperSlicer AppImage och integrerar den i ditt system med AppImageLauncher.

Arch Linux

SuperSlicer-appen är tillgänglig i Arch Linux AUR. För att få det att fungera på ditt system, börja med att installera paketen ”git” och ”base-devel” på din dator.

sudo pacman -S git base-devel

Med de två paketen inställda på din dator, kör kommandot git clone för att ladda ner Trizen AUR-hjälparen. Installera sedan med kommandot makepkg. Trizen kommer att göra installationen av SuperSlicer mycket enklare.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/
makepkg -sri

Slutligen, med Trizen-verktyget installerat på ditt system, använd trizen -S-kommandot för att installera SuperSilcer-appen.

trizen -S superslicer-bin

AppImage Generic Linux

Även om AppImage for SuperSlicer är märkt ”Ubuntu” kan användare fortfarande använda den på en mängd olika Linux-operativsystem. För att få det att fungera, börja med att ställa in AppImageLauncher-programmet på din dator genom att följa vår installationsguide.

Med verktyget AppImageLauncher inställt, använd kommandot wget för att ladda ner den senaste AppImage. Öppna sedan Linux-filhanteraren och dubbelklicka på AppImage för att integrera den med ditt system.

GTK 3

wget https://github.com/supermerill/SuperSlicer/releases/download/2.3.57.8/SuperSlicer-ubuntu_18.04-gtk3-2.3.57.8.AppImage

GTK 2

wget https://github.com/supermerill/SuperSlicer/releases/download/2.3.57.8/SuperSlicer-ubuntu_18.04-gtk2-2.3.57.8.AppImage

Konfigurera SuperSlicer på Linux

För att konfigurera SuperSlicer på Linux, börja med att starta appen via appmenyn. När appen är öppen följer du steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Med appen öppen visas välkomstskärmen. Hitta knappen ”Nästa” längst ner på skärmen och klicka på den för att gå till nästa sida.

Steg 2: Du måste välja din skrivare. Titta igenom listan över tillgängliga skrivare i SuperSlicer och klicka på rutan bredvid din 3D-skrivare. SuperSlicer stöder olika skrivare, inklusive ANycubic, Creality, Prusa, MakerGear och mer.

Steg 3: Du måste nu välja ditt val av filamentprofil. Som standard är alla valda (PLA, PETG och ABS.) Men om du vill ändra filamentvalen, gå igenom listan och ändra dem. När du är klar klickar du på ”Nästa”.

Steg 4: Du måste nästa gång konfigurera automatiska uppdateringar. Som standard är SuperSlicer inte konfigurerad för att hantera uppdateringar. Kontrollera ”Sök efter programuppdateringar” och ”Uppdatera inbyggda förinställningar automatiskt” för att aktivera uppdateringar. Klicka på ”Nästa” för att gå till nästa sida.

Steg 5: Om du vill exportera fullständiga sökvägsnamn för modeller och delar, markera rutan ”Exportera fullständiga sökvägsnamn”. Annars lämnar du det tomt om du inte vet vad den här inställningen gör. Klicka på ”Nästa” när du är klar för att gå till nästa sida.

Steg 6: Du måste nu konfigurera ditt visningsläge. Standardvisningsläget är ”Enkelt”. Om du är nybörjare rekommenderar vi att du håller den här. Välj dock ”Avancerat” eller ”Exportera” om du är mer avancerad.

Vill du använda imperial istället för metrisk? Välj knappen ”Använd tum”. Klicka på ”Slutför” när du är klar.

Hur man använder SuperSlicer

För att använda SuperSlicer, börja med att starta appen. Gå sedan över till Thangseller Thingiverse, och ladda ner en STL-modellfil. Du kan också importera dina egna modellfiler från Blender, Tinkercad, etc.

När du har fått din fil, klicka på ”Arkiv”-knappen och leta efter ”Importera.” Efter att ha valt ”Importera”, välj ”Importera STL” för att importera din modellfil. Slutligen, bläddra efter STL-filen för att lägga till den i SuperSlicer.

Hitta knappen ” Skär nu ” efter att ha lagt till STL-filen i SuperSlicer; hitta knappen ”Skär nu”. Klicka på den för att automatiskt förbereda modellen för utskrift på din 3D-skrivare. Hitta sedan knappen ”Exportera G-kod” för att spara den som en Gcode-fil för din 3d-skrivare.

Överför G-kodfilen till ett SD-kort (eller annan lagringsenhet) och placera filen på din 3D-skrivare för att skriva ut den.