Hur man använder Google Duo

Google har nyligen släppt sin nya videosamtalsapp Duo, som tar sig an sådana som Facetime, Skype, Facebook Messenger, Viber och en mängd andra. Så vad ger Duo till bordet och hur lätt är det att använda? Vi tar dig genom de olika funktionerna i appen och låter dig kommunicera med vänner runt om i världen på nolltid. Så här använder du Google Duo.

Varför använda Google Duo?

Det är sant att du redan kan ringa gratis videosamtal på Google Hangouts, men Duo är en optimerad, enklare tjänst som använder ditt mobiltelefonnummer snarare än Gmail-adress som grund för kontot. Liksom Hangouts är det också plattformsoberoende, vilket innebär att du kan ringa till vänner som använder antingen Android- eller iOS-enheter, plus Google uppger att tjänsten använder end-to-end-kryptering, så dina samtal bör förbli privata.

Den kanske mest ovanliga och unika funktionen hos Duo är Knock Knock, som låter personen du ringer till (endast på Android-telefoner, för närvarande) se ett videoflöde från dig innan de svarar. Även om detta potentiellt kan leda till några pinsamma ögonblick om du glömmer att flödet är live, skapar det också möjligheten att se till att folk tar ditt samtal när de ser de där konsertbiljetterna, förlovningsringarna eller andra anmärkningsvärda lockelser som du behöver dela.

Så här använder du Google Duo: Skaffa appen

Beroende på vilken plattform du väljer måste du antingen besöka Apple App Store eller Googles Play Store för att ladda ner Duo. När det är installerat och lanserat för första gången kommer du att bli ombedd att ange ditt telefonnummer. Detta kommer att generera ett textmeddelande med en kod som du använder för att bekräfta din identitet. Appen kräver också olika behörigheter för att använda funktioner som din kamera, kontakter och ljud så att den kan ringa och ta emot samtal. Bevilja alla dessa och du är redo att börja använda Duo.

Så här använder du Google Duo

När du startar Duo nu kommer du att presenteras med en livebild av dig själv som tar upp två tredjedelar av skärmen, tillsammans med en stor videosamtalsknapp i den nedre tredjedelen. Det enda andra anmärkningsvärda valet som är tillgängligt är ikonen med tre punkter i det övre högra hörnet som ger dig tillgång till menyn Inställningar. Här inne har du en liten mängd saker du kan ändra (Google verkar hålla saker medvetet enkla och det är bra). Dessa inkluderar om Knock Knock är aktiverat eller inte, möjligheten att begränsa mobildataanvändning, möjligheten att avregistrera ditt telefonnummer, plus en lista över andras nummer som du har blockerat.

Att ringa ett samtal innebär att trycka på knappen Videosamtal på huvudskärmen och sedan välja någon från din kontaktlista. Alla med Duo installerat visas högst upp på listan, medan alla andra har en Bjud-knapp till höger om sitt nummer. När du har hittat någon som passar räkningen trycker du på deras nummer och samtalet börjar. Videon av dig själv är nu synlig för mottagaren, som du kommer att bli påmind om av meddelandet ”Le, knackning är på!”

När samtalet har besvarats finns ett par alternativ tillgängliga för dig. Längst ner till vänster på skärmen ser du livevideoflödet av dig själv. Om du trycker på detta gör du din video i helskärm samtidigt som personen du ringer byter in i den lilla cirkeln istället. Tryck igen för att återgå till det normala. Om du sveper in från vänster sida visas ett par andra knappar. Den första dämpar ljudet, medan den andra låter dig byta från den främre kameran till den bakre istället, användbart om du vill visa något du tittar på för personen du ringer.

Förutom det är den enda andra knappen den stora röda cirkeln som avslutar samtalet. Kom ihåg att appen fungerar i både liggande och stående läge, vilket är praktiskt eftersom liggande ger mer utrymme i bilden om du har några vänner med dig.

Det är allt. Google Duo i ett nötskal. Som vi sa har Google hållit det enkelt på den här appen, vilket innebär att du kan fortsätta prata och mindre med att trycka och svepa. Om du fortfarande är osäker på vilken gratis app för videosamtal du ska använda, kom ihåg att kolla in vår Google Duo vs Facetime vs Skype vs Messenger-funktion för att se vilken vi tycker är bäst.