Photoshoppad eller inte? Tre sätt att se om en bild är verklig eller falsk

By rik

Hur du upptäcker bildmanipulation: En guide till att se igenom Photoshop-fusk

I dagens digitaliserade samhälle är i princip alla utrustade med en smartphonekamera. Barn lär sig fotografera i tidig ålder, och med tiden även att hantera bildredigeringsprogram som Photoshop. En gång i tiden var Photoshop ett avancerat verktyg främst för designers, men nu har det blivit både ett verb och ett medel för att skapa illusioner och försköna bilder. Sanningen är att det florerar många falska bilder, och Photoshop är ett av de främsta verktygen för att skapa dem. Visst, bilder i tidningar är nästan alltid bearbetade, ljusare eller mörkare beroende på syftet, men hur vet man om ett foto har manipulerats om det inte publicerats i en tidning? Här är tre enkla metoder för att granska ett fotografis äkthet.

1. Noggrann visuell granskning

Man kan lätt tro att Photoshop-experter kan utföra sitt arbete perfekt, men ofta finns det visuella ledtrådar som avslöjar manipulation. Till och med ansedda tidningar har fått kritik för uppenbart manipulerade bilder med felaktiga kroppsdelar. Detta visar att om man vet vad man ska leta efter kan en enkel visuell inspektion avslöja mycket om hur ”äkta” ett fotografi är.

a. Böjda och deformerade ytor

När ljuset kröks naturligt skapas vackra fenomen som en blodmåne. Men när krökningen inte är naturlig blir det uppenbart att något inte stämmer. Studera noggrant bakgrunden där du misstänker att manipulation har skett. Krökningen i träpanelen nedan är ett tydligt exempel. Om bilden hade sämre kvalitet skulle det bli mer kornigt i de områden där verktyg har använts för att trycka eller dra ut något.

Normalt sett böjer sig inte plana ytor för att följa kroppens konturer. Ljuset kan böja sig runt ett objekt (återigen blodmånen) men själva objektet kommer inte att deformeras.

Källa: Bilden är hämtad från ett Reddit-inlägg, ej länkat. Vi redigerade den för att skydda personens identitet. Inga andra ändringar har gjorts.

b. Oregelbundna ljusförhållanden

Som tidigare nämnts brukar tidningar retuschera bilder för att framhäva modeller, men även produktbilder bearbetas för att göra dem ljusare eller mörkare. Detta åstadkoms ofta med hjälp av färgfilter. Tekniken används även i videoredigering, men ibland kan resultatet bli bristfälligt. I bilder kan skillnaden vara mer tydlig. Bilden nedan illustrerar hur en produkt framhävs på ett sätt som inte tar hänsyn till bakgrunden, där det uppenbarligen är solnedgång, vilket borde innebära mjukare ljus. Produkten framstår så avvikande från bilden att det blir tydligt att det är två bilder som satts ihop.

Källa: Buzzfeed

c. Kvalitetsförlust

Vissa Photoshop-amatörer är ”smart dumma”. De vet att deras arbete är bristfälligt, att det är uppenbart, men de hoppas ändå kunna lura dig genom att försämra bildkvaliteten. Man kan då lättare avfärda frågan om bildens äkthet och skylla på dåligt ljus eller en kamera av låg kvalitet. Men tänk på att dagens mobilkameror är extremt kraftfulla, med funktioner som blixt, nattläge och andra avancerade inställningar. Hur dålig kan en bild egentligen bli?

En annan indikation på manipulation är att kvalitetsförlusten inte är jämn. Områden som har redigerats kommer oftast att vara i sämre kvalitet.

d. Använd sunt förnuft

Ibland är det uppenbart; svävande lemmar, spöklika lemmar, för många händer eller ben. Ibland krävs bara en snabb blick och lite sunt förnuft för att inse att ett foto inte är äkta. Ett populärt exempel är en misslyckad retusch från Victoria Secret där en handväska inte riktigt var placerad i modellens hand.

Källa: BoredPanda

2. Webbverktyg

Vi har konstaterat att mobilkameror är otroligt kraftfulla idag, och att kraft inte bara handlar om skarpare bilder. Det innebär även att kameran fångar mycket mer information än tidigare. Den informationen kan användas för att avgöra om en bild har ändrats eller inte. Det finns webbverktyg som gör just det, här är två populära exempel.

a. FotoForensics

Denna webbplats använder en teknik som kallas Error Level Analysis (ELA). På webbplatsen beskrivs tekniken och vad man ska leta efter när man vill avgöra om en bild är äkta. Fördelen med tjänsten är att den inte förlitar sig på RAW-bilder eller deras metadata. Vi genomförde ett test med en avsiktligt manipulerad bild. ELA-resultaten visas nedan, och du kan besöka analyssidan här.

Bilden visade ett smycke som jag hade Photoshoppat för att få det att verka blankare och mer glittrigt. Med ELA-analysen ser man att vissa delar är markant ljusare än andra.

Besök FotoForensics

b. Izitru

Detta är ett något annorlunda sätt att autentisera ett foto. Den förlitar sig bland annat på metadata och utför sex olika tester på bilden. I slutändan utfärdar den ett äkthetsintyg. Tjänsten markerar inte ut var ändringar kan ha gjorts, så om du letar efter tydliga Photoshop-effekter kanske du blir besviken. Du kan se resultaten för vår manipulerade bild här.

Besök Izitru

3. Omvänd Google-sökning

Detta är inte i första hand en metod för att avgöra om en bild har manipulerats, utan snarare ett sätt att hitta originalkällan. Det kan hjälpa dig att avslöja uppenbara manipulationer, som en person som står framför Machu Picchu samtidigt som bilden av Machu Picchu kommer från en resesajt. Det kan också hjälpa till att verifiera bilder som delas i virala berättelser på Facebook. Det är en av de svagaste metoderna för att avgöra om en bild har manipulerats i Photoshop, men det är ett bra sätt att avslöja om någon har stulit en bild och utgett den som sin egen.