Hur man skannar ett dokument i Windows 10

Ett bra sätt att bevara känsliga, skrivna dokument som W9:er, kontrakt och testamenten är att lagra dem digitalt. Den här guiden visar hur du skannar ett dokument i Windows 10 utan att installera verktyg från tredje part.

Vanligtvis kan du skanna ett dokument med den programvara som tillhandahålls av tillverkarna. Skrivare och skannrar levereras vanligtvis med en optisk skiva som innehåller nödvändiga drivrutiner och verktyg. Tillverkare gör också sina drivrutiner och verktyg tillgängliga online om din dator inte har en optisk enhet.

Till exempel använder den här guiden Epsons Expression Premium XP-7100 allt-i-ett-skrivare som ett exempel. Förutom drivrutiner installerar programsviten åtta separata verktyg för utskrift av CD-etiketter, skanning, uppdatering av programvara och mer.

Eftersom tillverkare inte tillhandahåller identiska programvarupaket för alla skrivare och skannrar, använder den här guiden istället två ”inbyggda” Windows-baserade verktyg: Microsoft Scan och Windows Fax and Scan.

Naturligtvis använder du alltid tillverkarens programvara som standard för en upplevelse anpassad till din specifika skanner. Om du inte vill ha tredjepartsverktyg installerade på din PC bör Microsofts två lösningar dock göra susen.

Är din skanner Windows 10 kompatibel?

Innan vi går vidare måste vi göra ett par punkter. För det första kan din skanners tillverkare tillhandahålla drivrutiner för Windows 10, men själva enheten kanske inte specifikt stöder plattformen.

Till exempel testade vi följande verktyg med Canons PIXMA MG3520 allt-i-ett-skrivare med en inbyggd skanner. De ”rekommenderade” drivrutinerna går tillbaka till juli 2015, även om Canon släppte en nyare svit sex månader senare. Det är fortfarande tre år gammal programvara.

Som sagt, skannerdelen av denna AIO-skrivare skulle inte visas i de inbyggda Windows-verktygen men fungerade korrekt – med hjälp av en trådlös anslutning, faktiskt – genom Canons programvara.

Om du stöter på liknande problem kan du ha en äldre skrivare eller skanner som inte är helt kompatibel med Windows 10. Enheten kan också kräva en direkt USB-baserad anslutning om den används utanför tillverkarens verktyg från tredje part. För AIO-skrivare kan du behöva justera nätverksinställningarna så att din Windows 10-dator känner igen skannerkomponenten förutom den övergripande skrivarenheten.

Microsoft Scan

Det här verktyget är en visuell uppgradering till Microsofts äldre verktyg för fax och skanning. Det ger de flesta av samma funktioner, beroende på din skrivare, men tar bort fax- och e-postkomponenterna.

Gå till Windows Scan-applistning på Microsoft Store (gratis) och klicka på den blå ”Hämta”-knappen. När det har installerats på din PC, klicka på ”Starta” -knappen i popup-meddelandet på Windows 10.

Du kan också komma åt den nya appen – helt enkelt märkt som ”Skanna” – från startmenyn.

Med appen öppen bör din skanner visas listad till vänster. Som tidigare nämnts använder den här guiden Epsons Expression Premium XP-7100 allt-i-ett-skrivare som exempel. Du kommer också att se ett alternativ för ”Filtyp” tillsammans med en ”Visa mer”-länk. Klicka på den här länken för Scan-appens fullständiga meny.

Till att börja med kan du se kategorin ”Källa”. Eftersom vår exempelskrivare har både en flatbäddsskanner och en automatisk dokumentmatare, finns båda alternativen tillgängliga för att skanna ett dokument. I det här fallet är standardinställningen inställd på ”Auto-Configured”.

Den här inställningen ”Automatisk konfigurerad” begränsar vad du kan göra och låser dig till alternativen ”Filtyp” och ”Spara fil till”. Om du väljer alternativet ”Flatbädd” som din källa, eller om det är den enda tillgängliga källan, kommer du att se ytterligare två alternativ på listan: ”Färgläge” och ”Upplösning (DPI).”

Med ”Color Mode” kan du skanna dokument i fullfärg, i gråskala eller skarpt svartvitt. Samtidigt låter inställningen ”Resolution (DPI)” dig växla från 100 till 300 DPI.

Om du väljer ”Feeder” som din skanningskälla visas ytterligare två alternativ. Som visas nedan kan du välja pappersstorlek (A4, Legal eller Letter) och slå på/av alternativet för att skanna båda sidor av ditt dokument.

Med alla tre källorna ger inställningen ”Filtyp” fyra alternativ: JPEG, PNG, TIFF och Bitmap. Vi tillhandahåller en separat artikel som förklarar fördelarna med varje format. Kort sagt, JPEG- och TIFF-formaten erbjuder vanligtvis resultat av hög kvalitet, även om TIFF-filer också stöder transparenta bakgrunder. PNG-filer är idealiska för att publicera online, och BMP-filer är råa, okomprimerade bilder.

Slutligen ser du alternativet ”Spara fil till”. Den är inställd på ”Scans” som standard och placerar dina skannade dokument i en ”Scans”-mapp i mappen ”Pictures”. Den rätta vägen är:

C:UsersyouraccountPicturesScans

Klicka på länken ”Scans” och File Explorer visas. Här kan du skapa en ny mapp eller välja en aktuell plats och klicka på knappen ”Välj mapp”.

När du är redo att skanna, sätt in dokumentet i mataren eller lyft på skannerns lock. För det senare, placera dokumentet med framsidan nedåt på glaset och stäng locket.

Med alternativet ”Flatbädd” inställt som din källa kan du klicka på ”Förhandsgranska” för att testa skanningen och göra justeringar om det behövs innan du avslutar med ”Skanna”-knappen. Om du använder källan ”Feeder”, visas inte alternativet ”Förhandsgranska”.

Windows Faxa och skanna

Detta program dök upp först i Windows Vista. Till skillnad från Microsofts nyare Scan-app ger den här versionen ytterligare inställningar, som ett inbyggt verktyg för att skicka din skanning via e-post, så att du inte söker efter filen via Mail-appen, webbläsaren eller e-postklienten från tredje part.

Du kan hitta programmet Fax och skanning i startmenyns mapp ”Windows Tillbehör”.

När den har öppnats klickar du på alternativet ”Ny skanning” i verktygsfältet.

I popupfönstret ”Ny skanning”, se till att programmet är inställt på din standardskanner. Om inte, klicka på knappen ”Ändra”.

Välj sedan en skanningsprofil: ”Foto”, ”Dokument” eller ”Senast använda inställningar.” Som ett alternativ, klicka på ”Lägg till profil” i listan för att skapa en anpassad profil att använda upprepade gånger.

Välj din skanners källa. Det här alternativet kan helt enkelt läsa ”Flatbädd.” Om du har en AIO-skrivare som inkluderar en matare kan du dock se två ytterligare alternativ: ”Feeder (Scan One Side)” och ”Feeder (Scan Both Sides).”

Om din skrivare eller skanner stöder en matare och du väljer det alternativet, kommer du att se en inställning för målpappersstorleken. Klicka på inställningen och en lång lista med storlekar visas.

Välj sedan ditt färgformat (Färg, Gråskala eller Svartvitt) följt av filtyp (BMP, JPG, PNG eller TIF) och upplösning.

För upplösning är standardinställningen 300, men du kan manuellt höja eller sänka antalet punkter som skrivaren stoppar in i varje tum. Vanligtvis gäller att ju högre siffra, desto bättre upplösning. Om du skannar ett dokument av låg kvalitet, hjälper det inte att höja upplösningen.

Slutligen, justera ljusstyrkan och kontrasten därefter.

När du är klar klickar du på knappen ”Förhandsgranska” för att se resultatet. Om förskanningen ser bra ut klickar du på knappen ”Skanna”. Om inte, justera dina inställningar och klicka på knappen ”Förhandsgranska” igen för ett nytt test. Klicka på ”Skanna”-knappen när du är nöjd med inställningarna.