Hur man bemästrar Google Alerts

Med Google Alerts kan du få e-postmeddelanden om ämnen som du bryr dig mest om på internet, utan att aktivt behöva söka efter dem. Skapa en varning för varje gång ett ämne, ord eller en fras dyker upp i Google Sök.

Vad är Google Alerts?

Google Alerts är ett sätt att hålla koll på saker som betyder mest för dig, utan att behöva göra något av arbetet med att söka runt på internet.

Närhelst en webbsida som innehåller söktermen som du skapade en varning för dyker upp i Google Sök får du ett e-postmeddelande med en lista med omnämnanden. Om du till exempel ställer in en varning för ”Pixelbook”, varje gång någon skriver en artikel eller nämner en Pixelbook, får du en Google-varning skickad till dig.

Du kan skapa en varning för nästan vad som helst på internet. Vill du veta om någon pratar om dig? Vill du ha anpassade varningar om jobb i ditt område? Skapa en varning och låt Google göra resten.

Obs: Du behöver en Google-konto för att använda Google Alerts.

Hur man ställer in en Google Alert

Starta din webbläsare och gå vidare till Google Alerts, och se till att du är inloggad på ditt Google-konto. I den angivna texten skriver du ordet eller frasen du vill skapa en varning för och klickar sedan på knappen ”Skapa varning”.

Ange ett ämne att söka efter och klicka sedan

Textrutan fungerar precis som den gör när du söker på Google. För att få en mer förfinad sökning, försök att vara så specifik som möjligt. Annars kan du få tusentals irrelevanta meddelanden.

Alternativt kan du scrolla ned för att se en lista med några föreslagna ämnen att följa. Klicka på ”+”-tecknet för att lägga till en varning för varje specifikt ämne.

Klicka på knappen ”Visa alternativ” för att ändra hur ofta du får varningar, källa, språk, region, antal resultat och var de ska levereras.

Klick

Rulla ned för att se en förhandsvisning av hur varningen kommer att se ut när den skickas till din e-post.

När du är klar med att justera dessa alternativ klickar du på ”Skapa varning” för att avsluta.

Klick

Ändra hur varningar levereras

Du kan ändra vilken tid på dygnet du vill ta emot en varning och om du ska skicka varje varning i ett e-postmeddelande.

Från Google Alerts webbplatsklicka på kugghjulet Inställningar högst upp i avsnittet ”Mina varningar”.

Klicka på kryssrutan bredvid ”Leveranstid” och välj sedan en tidpunkt för att ta emot varningen.

Ändra leveranstiden genom att klicka i kryssrutan bredvid

Klicka sedan på kryssrutan bredvid ”Sammanfattning”, välj hur ofta du vill att en varning ska skickas till din inkorg och klicka sedan på knappen ”Spara” för att stänga Inställningar.

Vill du få alla dina varningar samlade i ett e-postmeddelande?  Klicka på kryssrutan bredvid

Redigera eller ta bort en varning

Om du av misstag skapade en varning med fel uppsättning alternativ, behöver du inte gå och ta bort den ännu. Du kan redigera och ändra hur varningar tas emot först.

Från Google Alerts webbplatsklickar du på pennikonen bredvid en varning som du redan har ställt in.

Uppdatera sedan något av de tillgängliga alternativen och klicka sedan på ”Uppdatera varning” för att spara eventuella ändringar.

Ändra något av alternativen du vill ha och klicka sedan

Oavsett om du bara vill bli av med det för att du har lagt in fel sökterm eller inte längre vill få varningar för det ämnet, så är det lika enkelt att göra. Klicka på papperskorgen bredvid varningen du vill ta bort.

Du kommer inte att bli ombedd att bekräfta raderingen, men ett meddelande dyker upp med en chans att ångra det, ifall du raderade aviseringen av misstag.

Förfina dina varningar ännu mer

Kom ihåg att sökrutan för Google Alerts fungerar precis som om du sökte på internet med Google. Var inte rädd för att bli kreativ med dessa Google Sök-tips för att skapa ett mer personligt och förfinat meddelandesystem.

Stick citattecken runt ett ord eller en fras för att söka efter den exakta termen.

Välj ett ord att utesluta från hela sökningen, visa endast resultat som inte innehåller det ordet genom att använda ”-”-tecknet.

Prova några andra kombinationer för att få ännu mer komplexa sökfrågor levererade till din inkorg. Möjligheterna är nästan oändliga när du kombinerar kraften i en Google-sökning med Alerts.