Ibland drabbas Windowsdatorer av virus eller annan skadlig kod, men en långsam dator behöver inte nödvändigtvis vara infekterad. Här beskrivs hur du kan avgöra om du faktiskt har ett virus och om en misstänkt process är farlig.
Tecken på virus
Nedsatt prestanda, programkrascher och datorlåsningar kan ibland vara symptom på virus eller annan skadlig programvara. Men det finns även andra orsaker till att din dator kan bli långsam.
Det är inte heller så att en dator som fungerar bra automatiskt är fri från skadlig kod. Äldre virus var ofta mer uppenbara och krävde mycket systemresurser. Dagens skadliga programvara är ofta mer diskret och försöker undvika upptäckt för att komma åt känslig information som kreditkortsnummer. Många skadliga program är skapade av kriminella i vinstsyfte, och välgjord sådan programvara märks kanske inte alls på datorns prestanda.
Trots detta kan plötsliga prestandaproblem vara ett tecken på att du har skadlig kod. Även okända program på datorn kan vara ett tecken, men det behöver inte betyda att det är skadlig kod. Vissa program kan öppna ett kommandofönster under uppdateringar, så konstiga fönster som dyker upp kan vara en del av helt legitim programvara.
Det finns inga tydliga bevis på att du har ett virus, så det säkraste sättet att kontrollera är att skanna datorn efter skadlig programvara. Ibland orsakar skadlig kod problem, ibland arbetar den i bakgrunden utan att märkas.
Kontrollera processer för virus
Om du misstänker att du har ett virus kan du kontrollera processerna i Aktivitetshanteraren i Windows (öppnas med Ctrl+Shift+Esc eller genom att högerklicka i aktivitetsfältet).
Det är normalt att se många processer. Klicka på ”Fler detaljer” om listan är kort. Många processer har konstiga namn, vilket också är normalt. Windows har många bakgrundsprocesser, och tillverkaren av datorn och installerade program lägger till egna processer.
Skadlig programvara använder ofta mycket CPU, minne eller diskutrymme. Om du är osäker på om en specifik process är skadlig kan du högerklicka på den och välja ”Sök online” för att få mer information.
Om sökningen visar att processen är skadlig, så har du förmodligen skadlig kod. Men anta inte att datorn är säker bara för att en process ser legitim ut. En process kan ha ett falskt namn som ”Google Chrome” eller ”chrome.exe” och i själva verket vara skadlig kod som är placerad i en annan mapp. Om du misstänker att du har skadlig kod är det bäst att göra en genomsökning.
Alternativet ”Sök online” finns inte i Windows 7, så i det fallet måste du söka manuellt med en sökmotor.
Skanna datorn efter virus
Windows 10 har inbyggt skydd mot skadlig kod via appen Windows Security, även kallad Windows Defender. Du kan också utföra manuella genomsökningar.
I Windows 10, öppna Startmenyn och skriv ”Säkerhet”. Klicka på ”Windows Säkerhet” för att öppna den, eller gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows Säkerhet > Öppna Windows Säkerhet.
Klicka på ”Virus- och hot skydd” för att skanna efter skadlig kod.
Klicka på ”Snabbgenomsökning” för att starta genomsökningen. Windows Security ger dig resultatet och tar automatiskt bort eventuell skadlig kod om den hittas.
Om du vill ha en andra åsikt är det bra att skanna med ett annat säkerhetsprogram.
Vi rekommenderar Malwarebytes, som fungerar bra tillsammans med Windows Security. Gratisversionen låter dig göra manuella genomsökningar. Betalversionen ger realtidsskydd, men gratisversionen räcker för att testa datorn efter skadlig kod.
Windows 7 har inget inbyggt antivirus. Du kan ladda ner Microsoft Security Essentials och skanna med det. Det ger ett liknande skydd som Windows Defender i Windows 10.
Om ditt antivirusprogram hittar skadlig kod men har problem med att ta bort den, prova att göra en genomsökning i felsäkert läge. Du kan också återställa Windows 10 till standardläget för att säkerställa att datorn är fri från skadlig kod.