Öka bildfrekvensen i din standardmediaspelare för HD-uppspelning

När Peter Jackson släppte den första Hobbit-filmen upplevde många biobesökare som såg den i 3D upprepad åksjuka orsakad av filmens såpopera-stilade kvalitet. Detta berodde på att det hela togs i 48 bilder per sekund (fps), snarare än industristandarden på 24 fps. Men där majoriteten av människor inte gillade förändringen, fann resten av oss att det var ett stort steg framåt inom storbildsunderhållning. Och sedan dess har jag försökt på egen hand att få liknande flytande till filmerna som finns i min egen samling. SmoothVideo Project (SVP) är ett Windows-program med öppen källkod som använder raminterpolation så att de normala filmerna med 24 bilder per sekund ser lika tydliga och jämna ut som deras motsvarigheter på 48 fps.

Enligt utvecklaren ökar SVP videons bildhastighet genom att generera mellanliggande animationsramar mellan befintliga. Till exempel, om en video spelas in med 30 fps, spelar SmoothVideo upp den i 60 bildrutor istället, vilket ger en mycket mjukare och mer flytande rörelse för ögonen.

Missförstå mig rätt, SVP verkar inte så komplicerat som det ser ut på pappret. Trots många avancerade funktioner som olika interpolationsinställningar och videoparametrar som du kan använda för att förbättra videokvaliteten i farten, är den också väldigt enkel att använda. Nybörjare kommer förmodligen att tycka om SVP:s plug-n-play-implementering. Applikationen finns i två versioner; ett 2MB-paket som innehåller kärnprogramfilerna, och en 32MB-variant som, förutom grundversionen, även innehåller tredjepartsverktyg som Avisynth, MPC-HD-videospelare och SVPtube etc. som krävs för att köra den till sin fulla potential. Även när du installerar hela paketet kan du markera vilka filer du vill installera på din dator.

Efteråt kan du helt enkelt starta applikationen och den kommer att börja göra sitt jobb på egen hand. Det bästa med SVP är att det fungerar med majoriteten av mediespelarna där ute. För det första hade MPC-HC inga problem med att arbeta med SmoothVideo Project när jag testade programmet på mitt skrivbord. Men du kan prova andra applikationer som KM Player eller VLC och låt oss veta om de fungerade eller inte.

Hur som helst, applikationen laddar automatiskt de nödvändiga inställningarna och en överlagring visas på mediaspelaren som du använder för att bekräfta att SVP är aktiverat och fungerar bra. Du kan också köra programmet i Split-läge som, när det är aktiverat, låter dig se källan och den konverterade versionen av samma video sida vid sida.

Applikationen låter dig justera många inställningar, som alla är tillgängliga via dess snabbmeny i systemfältet. SVP använder profiler som du kan konfigurera efter eget tycke, även om den väljer de lämpligaste baserat på videons upplösningsstorlek. Om du till exempel spelar en video baserad på 1080p kör SVP den med en profilförinställning på 1920×1080.

SVP stöder även GPU-acceleration och kan enligt utvecklarna spela upp Full HD-videor på de flesta mellanklassdatorer utan att svettas. När du kommer tillbaka till kontextmenyn kan du växla mellan programmens ”Expertläge” via undermenyn för gränssnittstyp. Detta läge låser i sin tur upp många ytterligare inställningar såsom möjligheten att ställa in CPU-prioritet, videofördröjning, videosökning, rivningstest samt demonstrationsläge.

Den stöder även ambilightliknande system som Lightpack eller Adalight, stereoläge 3D, videoreparation och massor av ytterligare funktioner som du kan använda för att förbättra videokvaliteten.

SmoothVideo Project är ett program med öppen källkod som fungerar på Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows 8. Du kan ladda ner det via länken nedan.

Ladda ner SmoothVideo Project