Oavsett om du får rysningar eller en våg av nostalgi av att se hologram av Tupac och Michael Jackson, är det svårt att förneka att tekniken bakom dem är imponerande. Men hur fungerar det egentligen? Är det faktiskt hologram eller bara avancerade projektioner?
Det är inte bara postuma artister som använder tekniken. Vi har också sett simulcasting av framträdanden med Janelle Monáe och M.I.A, Gorillaz animerade karaktärer på scen med Madonna och den virtuella popstjärnan Hatsune Miku som får liv på scen.
Inte riktiga hologram, men imponerande illusioner
Låt oss reda ut begreppen. Det finns en hel del diskussion kring vad som faktiskt kvalificerar som ett hologram. För enkelhetens skull kommer vi att utgå från en strikt definition: ett hologram är en fristående 3D-ljusstruktur som inte projiceras på en yta. Det kan vara synligt genom glas, fiktiva kristaller eller andra material.
Prinsessan Leias budskap i Star Wars är ett klassiskt exempel på ett hologram. De så kallade hologrammen av Michael Jackson och andra artister är däremot inte hologram i den meningen. De projiceras på en plan yta och är i grunden 2D. Men i dagligt tal brukar vi referera till dem som hologram för att göra det enklare.
Dessa scenuppträdanden är ett steg i rätt riktning, men det är ingen ny idé. Tekniken bygger på en illusion som var populär redan på 1860-talet, känd som Peppers spöke. Det var ett vanligt inslag på viktorianska mässor och teatrar. Du kan se samma princip användas i Disneys Haunted Mansion.
Peppers spöke-tricket använder reflektion och speglar. En glasruta placeras på scenen i en vinkel ner mot en dold monter. När montern belyses reflekteras bilden på glasrutan och sedan mot publiken. Från publikens perspektiv ser bilden ut att vara korrekt, men med en spöklik, genomskinlig effekt.
Den traditionella versionen av Peppers spöke-tricket kräver en skådespelare. Men eftersom artister som Michael Jackson inte längre är med oss, har tekniken utvecklats lite.
Musion Eyeliner: En modern variant
Musion Eyeliner är en patenterad, modern version av Peppers spöke-tricket. Det är faktiskt enklare än originalet. Istället för gömda rum, skådespelare och glas, används en projektor och en tunn mylarfilm.
Mylarfilmen placeras i 45 graders vinkel framför scenen. Projektorn projicerar sedan en bild på mylarfilmen. Det krävs även en videokälla. Den ideala videon är en stillbild, vilket ger illusionen av att artisten står på scenen. Det kan göras genom att filma en artist med en stillbildskamera eller genom att skapa en detaljerad 3D-modell (som i fallet med Tupac, Michael Jackson och Roy Orbison).
Tekniska utmaningar
Trots den imponerande effekten finns det tekniska utmaningar med Musion Eyeliner:
Fasproblem: | Flera projektorer används för att skapa en stor och detaljerad bild. Om de inte är perfekt synkroniserade kan bilden störas. |
Vågiga skärmar: | Mylarfilmen kan röra sig i luften vilket kan ge en vågig effekt på bilden. Detta kan ses i Michael Jackson hologram video där scenen ser ut att vara under vatten. |
Betraktningsvinkel: | Publikens vinkel avgör om hologrammet ser korrekt ut eller ihopklämt. Från sidan kan projektionerna se platta ut. |
Belysning: | Projektionerna fungerar bäst i mörka miljöer. Problemet är att de kan se väldigt ljusa och platta ut, speciellt när riktiga personer är på scenen, som visas i Tupacs framträdande. |
Kostnad: | Själva tekniken är inte dyr, men att återskapa kända personer i 3D är kostsamt. Tupacs 3D-modell kostade cirka 400 000 dollar. |
De tekniska begränsningarna visar att tekniken fortfarande är i sin linda.
Framtiden för hologram
Stora teknikföretag satsar just nu på utveckling av förstärkt verklighet. Från Instagramfilter till Pokémon Go och ”odöda” musiker, vi kommer närmare och närmare äkta 3D-hologram.
När detta kommer att bli vardag är svårt att säga, men det kan bli verklighet under de kommande decennierna. Vi vet att det finns en marknad för hologramkonserter. BBC forskar på hologram-TV som är små versioner av Peppers spöke-tricket.
Tills tekniken mognar får vi nöja oss med (och vänja oss vid) kusliga konserter med avlidna artister och den virtuella stjärnan Hatsune Miku.
Källa: Christie Digital