6 fantastiska funktioner i Windows 10:s nya spelfält

Windows 10s maj 2019-uppdatering innehåller en helt ny spelbarupplevelse. Det är inte bara för att fånga videor längre. Det är nu ett överlägg packat med användbara verktyg, inklusive snabbpaneler för att justera programvolymen, se resursanvändning och spela Spotify-musik.

Hur man öppnar spelfältet

För att öppna spelfältet, tryck på Windows+G. Det kommer att visas som en överlagring över spelet du spelar. Det kommer också att visas över ditt skrivbord eller något annat program du använder, men det är mest användbart när du spelar ett spel. Tryck på Windows+G igen för att stänga den.

Även om Microsoft fortfarande kallar detta ”spelfältet”, är det ett missvisande namn vid denna tidpunkt. Det är ett ordentligt överlägg med flera paneler nu, inte bara en enda stapel. Om du ser en mindre stapel har du inte installerat Windows 10s maj 2019-uppdatering än.

Medan spelfältet är synligt kan du klicka på ”Hem”-ikonen på den övre panelen – den ser ut som en menyknapp – för att välja vilka paneler som ska visas i överlagringsmiljön.

Om Windows+G inte gör något, se till att spelfältet är aktiverat. Gå till Inställningar > Spel > Spelfält, se till att alternativet ”Spela in spelklipp, skärmdumpar och sändningar med spelfältet” är aktiverat och kontrollera att du inte har ändrat genvägen från Win+G till något annat. Om du ställer in en anpassad genväg, använd den istället för Win+G.

Justera applikationsvolymen

Den här funktionen är användbar även om du inte är en spelare! Du kan trycka på Windows+G var som helst i Windows (inklusive när du spelar ett spel) och använda ljudpanelen för att justera volymen för alla program som körs.

Övervaka systemets prestanda

Spelfältet erbjuder också en prestandapanel som ger information om din nuvarande CPU-, GPU- och RAM-användning. Du kommer att se aktuell resursanvändning och en graf över användningen under de senaste 60 sekunderna. Tryck bara på Windows+G medan du spelar ett spel för att se denna information – ingen Alt+Tabbing behövs.

Även om du inte spelar ett spel kan det gå snabbare att trycka på Windows+G för att se detta än att öppna Aktivitetshanteraren.

Naturligtvis finns denna information nu också i Aktivitetshanteraren. Windows 10:s Task Manager kan nu visa ditt systems övergripande GPU-användning och GPU-användningen för individuella processer också.

Gör vilken panel som helst på topp

För den här eller någon annan panel kan du klicka på ”Fäst”-ikonen för att få panelen att alltid visas överst när du använder ditt system. Om du fäster volympanelen kommer den alltid att visas ovanpå vad du än gör, vilket ger snabb åtkomst till programvolyminställningar.

Du kan dra i titelfälten i överlägget för att flytta runt panelerna (eller widgetarna, som Microsoft kallar dem) på skärmen också.

Spela musik från Spotify

Spelfältet har nu Spotify-integration – klicka på menyknappen och välj ”Spotify” för att dra upp den. Du kan logga in på ditt Spotify-konto och använda Spotify-widgeten för att spela musik och styra uppspelningen. Detta borde vara bekvämare än Alt+Tabb från alla helskärmsspel.

Kom ihåg när Gabe Newell sa Steam arbetade med Spotify-integration redan 2014? Det hände aldrig av någon anledning, men det här är nästan lika bekvämt – och det fungerar i spel som inte stöder Steam-överlägget också.

Spela in videor av spel (eller valfri applikation)

Fönstret Broadcasts & Capture finns fortfarande kvar. Detta var det ursprungliga syftet med spelfältet, som erbjuder ett sätt att spela in ditt spel, ta skärmdumpar och till och med livestreama det till världen via Microsofts Mixer, tidigare känd som Beam. Du kan till och med låta den spela in automatiskt i bakgrunden och välja att spara de sista 30 sekunderna av spelet när du vill – precis som på en Xbox One eller PlayStation 4.

Även om det här verktyget är fokuserat på spel, är det också en utmärkt skrivbordsskärmsspelare. Öppna spelfältet, klicka på inspelningsknappen och det kommer att spela in vilken applikation som helst på din skärm – komplett med mikrofoningång, som du kan slå på eller av från panelen. Klicka på stoppknappen efteråt så får du ett klipp i .mp4-format, sparat i din C:UsersNAMEVideosCaptures-mapp.

Spelfältets gränssnitt låter dig bläddra och se alla skärmdumpar och spelinspelningar som du också har tagit. Klicka bara på länken ”Visa alla inspelningar” här.

Chatta på Xbox Live

Spelfältet var ursprungligen tänkt som en ”Xbox”-funktion och begravd i Xbox-appen. Dess Xbox-varumärke fortsätter: Det nya spelfältsgränssnittet erbjuder också en ”Xbox Social”-widget. Härifrån kan du chatta med dina Xbox-vänner precis som du kan på en Xbox-konsol. Det finns också en ”Looking for Group”-panel som du kan använda för att hitta vänner att spela spel med.

Detta kommer i första hand att vara användbart för PC-användare som också spelar spel på Xbox One eller Xbox 360. Däremot försöker Microsoft bygga Xbox-ekosystemet med tjänster som Xbox Game Pass för PCså det kan vara mer användbart i framtiden.