Hur man skannar (eller skannar om) efter kanaler på din TV

By rik

Du kanske upplever svårigheter med att hitta kanaler när du försöker titta på gratis marksänd TV. Detta är inget ovanligt. Det enda som behövs är en snabb kanalsökning, eller omsökning, för att du ska kunna börja titta igen.

Varför är det nödvändigt att söka efter kanaler?

Digital-TV, med standarden ATSC 1.0, har varit den gängse metoden för marksänd TV sedan 90-talet. Precis som annan teknik som funnits i 20 år, har den sina egenheter. Till skillnad från radio, där du förväntar dig att enheten automatiskt hittar lokala stationer, lagrar inte TV:n en lista över tillgängliga kanaler. Det är lite märkligt, eller hur?

Tänk på hur man förr i tiden manuellt var tvungen att ställa in stationer på gamla TV-apparater och radioapparater. När du söker efter kanaler på din TV, utför du i princip samma process, men automatiskt. TV:n går systematiskt igenom alla möjliga TV-frekvenser och skapar en lista över alla kanaler den hittar. När du sedan tittar på TV, bläddrar du igenom den här listan. Denna lista måste uppdateras med jämna mellanrum, vilket gör att du behöver starta om sökningsprocessen.

När ska jag utföra en kanalsökning?

En kanalsökning bör utföras varje gång det sker förändringar i de lokala sändningsfrekvenserna. Det betyder att du behöver söka om när du flyttar, köper en ny TV eller antenn, eller när en lokal TV-station byter sändningsfrekvens.

Tidigare kunde man enkelt säga att om TV:n inte fungerar, bör du söka efter kanaler. Men nu genomgår USA en stor övergång i TV-sändningar. FCC har utfärdat ett beslut som innebär att sändare kontinuerligt byter till 4K-förberedda ATSC 3.0-kompatibla frekvenser som inte stör mobilnäten. Detta resulterar i att många TV-apparater gradvis förlorar information om lokala kanaler. Dessutom kan nya kanaler dyka upp i ditt område, som din TV inte känner till.

Lösningen är enkel: sök efter nya kanaler varje månad, eller när du märker att en lokal kanal försvunnit. Det är en enkel process som är värd besväret för att kunna titta på gratis marksänd TV.

Hur man söker (eller söker om) efter kanaler

Kanalsökningen är oftast en automatiserad process. Det enda du behöver göra är att starta processen genom några enkla steg. Även om stegen kan variera något mellan olika TV-modeller, är processen i stort sett densamma.

Se till att TV:n är ansluten till en antenn.
Tryck på ”Meny”-knappen på din fjärrkontroll. Om du saknar fjärrkontroll, brukar det finnas en ”Meny”-knapp direkt på TV:n.
Leta upp och välj ”Kanalsökning” i TV:ns meny. Ibland kan detta alternativ heta ”Omsökning”, ”Inställning” eller ”Automatisk inställning”.
Om du inte hittar alternativet för kanalsökning, leta i TV:ns ”Inställningar”, ”Verktyg”, ”Kanaler” eller ”Alternativ”-menyer. Vissa TV-apparater kräver att du trycker på ”Input”-knappen och väljer ”Antenn”.
När TV:n börjar söka efter kanaler, kan du passa på att göra något annat. Kanalsökningen kan ta upp till 10 minuter.
När sökningen är klar, visar din TV antingen antalet tillgängliga kanaler, eller återgår till en kanal.
Saknar du fortfarande kanaler? Försök med en ny sökning eller använd Mohus webbplats för att se vilka kanaler som ska finnas tillgängliga i ditt område. Det kan också vara så att du behöver justera antennens placering för bättre mottagning.

Om du har svårt att hitta ”Kanalsökning”-alternativet på din TV, bör du kolla i bruksanvisningen. Du kan ofta hitta en digital manual genom att söka på nätet efter TV:ns märke och modell tillsammans med ordet ”manual”.

Varför söker inte min TV automatiskt efter kanaler?

Det kan tyckas vara en krånglig och lite irriterande process. Om radioapparater kan söka efter stationer utan problem, varför kan inte TV-apparater automatiskt söka efter kanaler?

Jo, det gör de – på sätt och vis. Sökningen (eller omsökningen) är en automatiserad process. Du tvingar bara TV:n att starta processen. Anledningen till att TV:n inte automatiskt söker efter nya kanaler är att det skulle vara irriterande och störa ditt TV-tittande.

Kom ihåg att det rör sig om 20 år gammal teknik. Det är inget fel med det, men den har vissa egenheter. En av egenheterna är att under tiden TV:n söker, kan man inte titta på den. Om TV:n automatiskt letade efter nya kanaler, skulle du uppleva slumpmässiga pauser på 10 minuter då och då. Det kan hända mitt under din favoritserie eller en viktig fotbollsmatch.

Om du undrar varför radioapparater inte behöver göra automatiska sökningar beror det på att det är lätt att ställa in en radio i farten. En bra radiosignal har en blandning av högljudda och tysta delar (musik), medan en dålig signal har statisk brus eller tystnad. De flesta radioapparater har en inbyggd avstämningskrets som kontrollerar amplitudsvar i radiofrekvenserna. När du trycker på ”nästa” på radion, går den bara igenom några frekvenser genom inställningskretsen och låser sig vid allt som har en blandning av högljudda och tysta delar.

Oroa dig inte, kanalsökningen kommer snart att försvinna

Som vi nämnde tidigare, går FCC över till sändningsstandarden ATSC 3.0. Det är en spännande utveckling som är värd att titta närmare på. Under de kommande tio åren kommer ATSC 3.0 att göra det möjligt att titta på TV-sändningar i 4K på i princip alla enheter, inklusive mobiltelefoner, surfplattor och bilar.

Kanalsökningen skulle naturligtvis vara besvärlig på en handhållen enhet eller i en bil. När du rör dig i staden (eller till och med hemma) kommer frekvenserna att förändras i kvalitet och tillgänglighet. Därför kommer FCC att eliminera behovet av kanalsökning i ATSC 3.0. Du kommer så småningom att glömma att du behövde sitta i 10 minuter framför din TV medan den sökte efter kanaler, och den här guiden kommer att försvinna in i etern.