En fil med ändelsen .webp representerar ett bildformat som utvecklats av Google. Dess syfte är att minska filstorleken på bilder utan att ge avkall på bildkvaliteten, vilket sparar lagringsutrymme. WebP-bilder är utformade för att snabba upp webben genom att erbjuda mindre, men ändå högkvalitativa bilder som utvecklare kan använda.
Vad är en WebP-fil?
WebP-formatet (uttalas ”weppy”) är ett systerprojekt till videocontainerformatet WebM. Det bygger på videocodec VP8 som utvecklades av On2 Technologies och sedan släpptes av Google. Google förvärvade On2 Technologies den 19 februari 2010 och lanserade WebP i september samma år.
Eftersom bilder utgör ungefär 60-65% av datamängden på de flesta webbsidor, tog Google initiativet att skapa ett gratis, öppen källkodsformat som kan hantera både komprimering med och utan kvalitetsförlust. Genom att bibehålla bildkvaliteten och samtidigt minska filstorleken, kan sidor laddas snabbare, använda mindre bandbredd och spara batteri – särskilt på mobila enheter – när WebP-bilder används.
WebP använder en prediktiv komprimeringsteknik. Den undersöker värdena i intilliggande pixelblock för att förutsäga värdena i ett visst block. Sedan kodas bara skillnaden mellan dem. Det innebär att pixlar kan återanvändas många gånger i en fil, och överflödig data tas bort från varje block. Att bara spara förändringar mellan block minskar lagringsutrymmet jämfört med exempelvis PNG- och JPEG-format. Du kan lära dig mer om detta på WebP:s komprimeringssida.
Förlustfria WebP-bilder är i genomsnitt 26% mindre än PNG-filer. De är även upp till 34% mindre än förlustfria JPEG-filer vid samma strukturell likhet (SSIM) kvalitetsindex.
Hur öppnar jag en WebP-fil?
Eftersom WebP är utvecklat av Google och är royaltyfritt, har formatet integrerats i en stor mängd applikationer och programvara som du sannolikt redan har på din dator. De flesta webbläsare har redan stöd för formatet.
WebP-bilder är skapade för webben och kan vara svåra att skilja från JPEG och PNG. Du kanske inte ens märkt att det var det formatet du tittade på. Du sparar en WebP-bild på samma sätt som andra bilder på nätet. Högerklicka på bilden och välj ”Spara bild som…”.
Välj en plats på din dator där du vill spara bilden och klicka sedan på ”Spara”.
Om du har Chrome, Firefox, Edge eller Opera räcker det med att dubbelklicka på bilden. Då öppnas den i din standardwebbläsare så att du kan se den.
Du kan redigera WebP-filer med bildredigeringsprogram som exempelvis GIMP, ImageMagick eller Microsoft Paint, som stödjer WebP som standard. I Windows kan du högerklicka på bilden, välja ”Öppna med…” och sedan det program du vill använda för redigering.
IrfanView, Windows Photo Viewer och Photoshop kan kräva insticksmoduler (plugins) för att öppna WebP-bilder.
Du kan alltid ändra standardprogram för filtypen om du vill öppna den med ett annat program på Mac eller Windows. Alternativt kan du använda Google Chrome för att ladda ner WebP-bilder som JPEG- eller PNG-filer från början.