Identifiera din dators grafikkort (GPU)
Varje dator är utrustad med grafikmaskinvara som sköter allt från den grafiska representationen av ditt skrivbord och uppspelning av videoinnehåll till renderingen av avancerade datorspel. Moderna datorer är oftast försedda med grafikprocessorer, så kallade GPU:er, tillverkade av jättar som Intel, NVIDIA eller AMD.
Även om centralprocessorn (CPU) och arbetsminnet (RAM) också spelar en viktig roll, är grafikprocessorn (GPU) vanligen den mest avgörande komponenten för spelupplevelsen på PC. Om du inte har en tillräckligt potent GPU kan du antingen inte köra de senaste spelen, eller så tvingas du att sänka de grafiska inställningarna. Vissa datorer har integrerade grafikkretsar med lägre effekt, medan andra har kraftfulla dedikerade grafikkort. Här följer en beskrivning av hur du kan ta reda på vilken grafikmaskinvara som finns i din Windows-dator.
Kontrollera grafikkortet i Windows 10
I Windows 10 kan du enkelt se information om din GPU samt dess användning direkt i Aktivitetshanteraren. Du öppnar den genom att högerklicka på Aktivitetsfältet och välja ”Aktivitetshanteraren”, eller genom att trycka på Windows-tangenten + Esc.
Klicka på fliken ”Prestanda” som du hittar högst upp i fönstret. Om du inte ser flikarna, klicka på ”Mer information”. I sidofältet klickar du på ”GPU 0”. GPU:ns tillverkare och modell visas då i det övre högra hörnet av fönstret.
Här kan du även se annan viktig information, som hur mycket dedikerat minne din GPU har. Windows 10:s Aktivitetshanterare visar också hur mycket GPU:n används totalt, samt hur mycket den används av enskilda applikationer.
Om ditt system har flera grafikprocessorer, kommer du att se ”GPU 1”, ”GPU 2” och så vidare. Varje post representerar en separat fysisk GPU.
Kontrollera grafikkortet i äldre Windows
På äldre versioner av Windows, som Windows 7, kan du hitta motsvarande information i DirectX Diagnostic Tool. Du öppnar verktyget genom att trycka på Windows-tangenten + R, skriva ”dxdiag” i dialogrutan ”Kör” och trycka på Enter.
Klicka på fliken ”Bildskärm” och titta i fältet ”Namn” i sektionen ”Enhet”. Här listas även annan viktig statistik, som till exempel hur mycket videominne (VRAM) som är inbyggt i din GPU.
Om du har flera GPU:er i ditt system, exempelvis i en bärbar dator med en strömsnål Intel GPU för batteridrift och en kraftfullare NVIDIA GPU för användning vid anslutning till elnätet och för spel, kan du välja vilken GPU ett spel ska använda via Windows 10:s Inställningar-app. Motsvarande inställningar finns även i NVIDIAs kontrollpanel.