9 Twitter-alternativ för mikrobloggtjänst att gå med idag

Söker du alternativ till Twitter? Då har du kommit helt rätt!

Visst, Twitter var en riktig succé en gång i tiden.

Men efter att en ny ledning tagit över, har många letat efter en ny plattform att mikroblogga på.

Även om allt inte är nattsvart ännu, kan det vara bra att utforska några alternativ innan Twitter eventuellt går under.

Mastodon

Detta är förmodligen det första alternativet du har hört talas om. Mastodon, i korthet, är som Twitter, men uppdelat i ett otal olika delar (servrar) som kan samarbeta.

För att komma igång måste du ansluta dig till en server, eller skapa en egen om ingen släpper in dig. Det finns många servrar, vissa med enkel registrering, medan andra godkänner deltagarna manuellt.

Du kan söka efter servrar baserat på region eller intresse. När du väl har registrerat dig kan du följa andra servrar och användare, och upplevelsen påminner i stort om Twitter.

CounterSocial

Första intrycket blir – det här är UNDERLIGT! Och det stämmer.

CounterSocial presenterar majoriteten av innehållet i kolumner som du kan scrolla individuellt.

Du har en videoyta nere till vänster, fildelning nere till höger, och meddelanden, community-uppdateringar och följda personer i mitten.

Det mesta av CounterSocial är gratis, men du kan uppgradera till Pro för extra funktioner.

CounterSocial har också CounterRealms, virtuella verklighetsutrymmen skapade av medlemmarna. Du kan kolla in de befintliga eller skapa egna, med eller utan VR-headset. CounterRealms liknar Metaverse och är användbara för möten och community-evenemang.

Sammantaget har CounterSocial sin egen charm, även om det presenterar mikrobloggning på ett lite annorlunda sätt.

GETTR

GETTR är en plattform som liknar Twitter väldigt mycket. Det är gratis att gå med och du kan börja använda det utan e-post eller telefonnummer.

Gränssnittet är rent och du vet direkt vad du kan förvänta dig från Twitter.

GETTR har även en livestream-funktion (för närvarande i beta) som ger innehållsskapare möjlighet att göra mer än bara mikroblogga.

Överlag verkar GETTR vara ett bra Twitter-alternativ med extra funktioner och ett gränssnitt som vi redan är bekanta med.

Koo

Koo är ytterligare en plattform som hämtat inspiration från Twitter.

Gränssnittet är bekant, men med gula accenter. Du får förslag på framstående personer och trendiga hashtags baserat på din region.

Intressanta funktioner inkluderar ett flerspråkigt gränssnitt, karusell med profilbilder och mer.

Sammantaget är det ett annat bra Twitter-alternativ som du dessutom kan använda på ditt lokala språk.

Plurk

Plurk kan kännas som det konstigaste Twitter-alternativet på den här listan, men det har ändå sina fans. Tidslinjerna presenteras horisontellt och du får karma för din aktivitet.

Du kan skaffa vänner, följa andra och posta (Plurks) som andra kan reagera på. Dina tidslinjer består av dina egna Plurks och de du följer eller är vän med.

Plurk påminner om Twitter, men med anime-bakgrunder.

Minds

Minds är en bra plats för kreatörer som vill tjäna pengar genom denna öppna mikrobloggningsplattform (och mer).

Du belönas med MIND-tokens (ERC-20) för att skapa populärt innehåll. Dessa kan sedan användas för att ge tips till andra skapare eller marknadsföra ditt eget innehåll.

Den verkliga intäktspotentialen är dock låst bakom ett månadsabonnemang – Minds Pro. Detta ger dig möjlighet att ta emot SUPERMIND-förfrågningar om MIND-tokens eller en mindre avgift (minst 10 dollar) från dina fans.

Med Minds Pro kan du även skapa din egen webbplats med en anpassad domän.

Det finns också Mind+, en community-driven streamingtjänst för användare att låsa upp premium-innehåll från sina favoritskapare.

Minds Pro inkluderar även Mind+, och båda verifierar din kanal, stänger av annonser, ger en verifieringssymbol, med mera, för att bevisa din auktoritet.

Överlag är Minds mer än bara Twitter (och lite YouTube) med bra strategier för intäktsgenerering för innehållsskapare.

Diaspora

Källa: Diaspora

Diaspora liknar Mastodon och är ett Twitter-alternativ där du hostar dina egna servrar (pods) eller går med i andras.

Du börjar med att välja en pod baserat på antalet användare, drifttid eller plats. Därefter kan du skapa en profil, med ditt riktiga namn eller ett alias, för att ansluta dig till andra.

Precis som med Mastodon är inte alla pods öppna för nya deltagare.

En intressant funktion möjliggör integration med Twitter, Tumblr och WordPress-konton (fler är på väg). Detta ansluter dig till ditt nätverk, även om de inte använder Diaspora.

Tribel

Tribel framstår som en blandning av Twitter och Facebook med mycket luft mellan elementen.

Jag gillar gränssnittet och indelningen av uppdateringar från vänner, följda personer, det senaste Tribel-innehållet och trendiga inlägg.

Dessutom kan du anpassa ditt flöde genom att välja specifika kategorier och exkludera de du inte gillar eller fokusera på enskilda kategorier.

Fler gilla-markeringar kan ge dig en ”stjärnbidragsgivare”-badge om du överträffar 90% av Tribels kreatörer. De översta 5% får guldstjärnor medan resten (6-10%) får silverstjärnor.

Tribel är för de som vill ha en paus från Twitter och Facebook och söker något mittemellan.

Cohost

För närvarande ber Cohost nya deltagare att vänta i några dagar innan de kan gå med eller betala för ett abonnemang för omedelbar aktivering med tillagda funktioner som större uppladdningsgräns, fler avatarer, med mera.

Du kan dela, gilla och följa, men inte kommentera eller posta förrän bekräftelsen.

Jag tycker att gränssnittet är bra, men inte lika smidigt som man hade önskat om man är van vid Twitter.

En annan sak som saknas är en flik för att hitta trendigt innehåll, eftersom nyhetsflödet endast visar inlägg från de du följer.

Ändå är Cohost unikt och i ett så tidigt skede att det är svårt att klaga för mycket.

Hittade du ditt Twitter-alternativ?

Efterfrågan på Twitter-alternativ kommer troligen att öka tills vi hittar en tydlig vinnare.

Jag gillade GETTR, Koo och Tribel. Mastodon och Diaspora är också bra för privata communities. Och Minds är värt att kolla in för möjligheten att tjäna pengar.

Jag kommer fortsätta hålla utkik efter nya alternativ att lägga till i den här listan. Vi ses senare!

PS: Det är inte bara Twitter; många av oss har många sociala mediekonton som kan vara svåra att hantera. Du kan kika på den här listan över verktyg för att hantera sociala medier för att få hjälp med det!