9 skäl att implementera ett affiliateprogram för din SaaS-produkt

Spread the love

Att säkerställa hållbar tillväxt är den svåraste delen av att hantera en SaaS-verksamhet. Du kan uppnå det genom att köra affiliate-program för din Saas-produkt.

Alla är medvetna om det mycket konkurrenskraftiga landskapet inom SaaS-verksamheten. Varje dag kommer många SaaS-produkter in på marknaden. I denna tid av hård konkurrens letar företag alltid efter innovativa strategier för att förbättra produktens synlighet och driva intäktsökning. En strategi som nyligen blivit mycket populär är affiliate-marknadsföring.

Fortsätt läsa för att veta de främsta anledningarna till att välja affiliate-marknadsföring för din SaaS-produkt eller ditt företag.

SaaS:s konkurrenskraftiga värld

SaaS, eller mjukvara-som-en-tjänst, är en av huvudkomponenterna i molnberäkning. Det är i grunden en mjukvarudistributionsmodell där applikationer lagras i molnservrar, och användare kan komma åt den programvaran enligt deras behov med hjälp av internet.

Användare behöver inte installera programvaran på sina lokala datorer och behöver inte heller oroa sig för dess underhåll.

Med teknikens framsteg blir företag alltmer beroende av molnbaserade lösningar. Därför ökar efterfrågan på SaaS-produkter, och både etablerade och nya spelare går in i olika branscher och nischer på denna marknadsplats, vilket gör det mer trångt än någonsin.

Under de senaste sju åren har SaaS-branschens storlek ökat med cirka 500 %. År 2023 kommer den globala SaaS-marknaden att vara 197 miljarder dollar. Det förväntas uppgå till 232 miljarder USD år 2024. För att påskynda tillväxten på denna konkurrensutsatta marknad måste SaaS-företag implementera nya och effektiva metoder som affiliate-marknadsföring.

SaaS-företag kan använda det stora nätverket av influencers och branschexperter som arbetar som affiliates för att marknadsföra sina SaaS-produkter till en bredare publik. Genom att utnyttja kraften hos affiliates kan man enkelt marknadsföra sina produkter, lyfta fram fördelarna och generera mer intäkter i en hållbar takt.

Affiliate Marketing för prisvärd marknadsföring av SaaS

Affiliateprogrammet är också känt som partnerskapsprogrammet. Det är ett ersättningsavtal mellan ett företag/handlare och en marknadspartner.

Detta är ett prestationsbaserat system som involverar betalning av en provision till en marknadsförare när de framgångsrikt kan få företaget en ny kund med hjälp av deras marknadsföringsinsatser. När det är gjort på rätt sätt erbjuder detta program en win-win-situation för affiliates och företag.

Processen för affiliate-marknadsföring är som följer:

1️⃣ Ett företag startar ett affiliateprogram.

2️⃣ Intresserade anmäler sig till programmet.

3️⃣ Verksamheten tillhandahåller unika spårningslänkar eller affiliatekoder för varje affiliate.

4️⃣ Affiliates börjar marknadsföra genom olika kanaler.

5️⃣ Publiken klickar på den unika koden för att besöka handlarens webbplats.

6️⃣ Besökaren utför en önskad handling eller köper något.

7️⃣ Omvandlingen spåras genom cookies eller andra identifierare.

8️⃣ Provisionen för affiliate beräknas och betalas månadsvis eller kvartalsvis.

  Fixa Xbox Error Code 0x87af000d

Affiliate-marknadsföringsprogrammet är ett kostnadseffektivt och effektivt sätt att marknadsföra för företag av alla storlekar. Denna betala-för-prestanda-modell hjälper företag att kontrollera sina marknadsföringskostnader. Särskilt under en ekonomisk nedgång eller lågkonjunktur optimerar företag sina marknadsföringsbudgetar.

Företag kan ställa in provisionssatser enligt deras marknadsföringsbudget och ekonomiska möjligheter. Detta alternativ till traditionella annonseringsmetoder hjälper också företag att rikta in sig på specifika målgrupper och nischer utan att ådra sig betydande initiala kostnader.

Skäl att välja Affiliate Marketing för SaaS

Många företag antar att affiliate-marknadsföring inte är för SaaS-produkter. Nuförtiden kommer du att se många teknikbloggare och innehållsskapare har dykt upp som influencers som kan ha en betydande inverkan på din SaaS-produktförsäljning.

Därför startar fler och fler SaaS-företag affiliate-program och samarbetar med influencers för marknadsföring. Om du fortfarande är osäker, här är anledningen till att SaaS-företag bör implementera affiliate-program.

Öka försäljning och intäkter

Den största anledningen till att välja affiliate-marknadsföring är att få mer försäljning. När det gäller att påverka fler människor att göra framgångsrika köp av dina SaaS-produkter eller tjänster är affiliate-marknadsföring en mycket effektiv strategi.

Det hjälper dig att utnyttja nischmarknaderna och nå de personer som är specifikt intresserade av dina produkter. När många affiliates marknadsför dina produkter genom sina kanaler blir de mer synliga även i sociala medier och sökmotorer.

Om du överväger produktintäkter och vinstmarginal, kommer du att tycka att affiliate-marknadsföring är mycket fördelaktigt. Föreställ dig att du vill visa en annons på sociala medier eller traditionella medier om din produkt. I så fall måste du betala dessa medier för att visa själva annonsen, oavsett om det ger dig några kunder eller inte.

Scenariot är helt annorlunda när det gäller affiliate-marknadsföring. Du betalar bara en provision till affiliate-marknadsföraren när någon köper din produkt via deras länk. När du spenderar mindre pengar på kundförvärv ökar din vinstmarginal i stor utsträckning.

Global räckvidd och exponering

Att ha ett affiliateprogram för dina SaaS-produkter innebär att göra den globala publiken bekant med ditt varumärke. Influencers och bloggare från hela världen kan anmäla sig till detta program och marknadsföra dina produkter. Varje influencer har en separat fanbas, och det reklaminnehåll de skapar för dina produkter kan nå tusentals intresserade publik.

Om du försöker bli ett globalt varumärke måste du skapa lokaliserat reklaminnehåll för olika regioner. Denna uppgift kan enkelt utföras genom att samarbeta med affiliate-marknadsförare. De kan skapa innehåll på de lokala språken som lätt sprids bland den lokala publiken i ett land.

Dessutom har de flesta affiliates ett stort nätverk med sina kollegor. De kan till och med använda sina nätverk för att säkerställa ditt företags globala räckvidd. Dessutom spelar dessa marknadsförare en viktig roll för att öka ditt varumärkesmedvetenhet.

En användare kanske inte behöver köpa din produkt nu, men när de har behov av att använda en SaaS-produkt i framtiden, kommer varumärket att låta dem välja din produkt framför dina okända konkurrenter.

  Vad är Hybrid Cloud Computing?

Bättre SEO och onlinenärvaro

En undervärderad anledning till att samarbeta med affiliates är att få bättre synlighet online och SEO-fördelar för din webbplats. Om du säljer en SaaS-produkt måste du vara väl synlig på olika onlinekanaler. Du kan utnyttja resurserna och expertis hos affiliate-marknadsförare för att förbättra din onlinenärvaro.

När de använder etablerade plattformar, som webbplatser, bloggar och sociala plattformar, för att marknadsföra dina produkter, får ditt varumärke mer synlighet. Dessutom genererar dessa bloggar och videor värdefulla bakåtlänkar till din huvudwebbplats, vilket hjälper den att rankas högre i sökresultaten och bli ett företag med ett rykte online.

Dessutom använder affiliate-marknadsförare olika marknadsföringstekniker online för att få mer trafik till din webbplats eller målsidor. Eftersom du inte behöver betala dem något om det inte är ett lyckat köp, är trafiken du får genom dem helt gratis. Ökad trafik är också fördelaktigt för att öka dina SEO-ansträngningar och gör att du kan uppnå en bättre ranking.

Prestationsbaserad marknadsföring

Affiliate-marknadsföring är en populär kanal för prestationsmarknadsföring. Inom prestationsmarknadsföring är målet att uppnå förutbestämda mål eller få mätbara resultat. Affiliateprogram innebär även en prestationsbaserad betalningsstruktur där man inte betalar influencers för insatser utan för kvantifierbara resultat.

En affiliate-marknadsförares prestanda kan enkelt spåras eftersom du erbjuder unika länkar till dem som publiken använder för att besöka din webbplats och köpa dina SaaS-produkter. Det sparar dig från att marknadsföra på skyltar eller traditionella medier där det är svårt att mäta annonsresultat.

Dessutom kan SaaS-företag utvärdera kampanjernas prestanda och optimera dem därefter med hjälp av analysdata. Om någon reklamkampanj inte fungerar kan de be affiliate-marknadsförarna att ändra strategin så att båda parter kan dra nytta av det.

Slutligen kan denna prestationsbaserade marknadsföringsstrategi hålla dina marknadsföringskostnader i schack. Du betalar bara affiliate när de kan få en kund som köpt eller prenumererat på din produkt. Det minskar ditt CAC och har så småningom en positiv inverkan på dina intäkter.

Affiliateprogrammet är ett bra sätt att bygga en bra relation med influencers och branschexperter. Experterna kan engagera sig i din community och svara på kundfrågor om dina produkter. Dessutom kan de erbjuda värdefulla insikter om dina produkter baserat på deras erfarenhet som du kan använda för att förbättra dina produkter.

Ett affiliateprogram ska inte bara handla om influencers. Du kan till och med göra dina nuvarande kunder till en del av detta program. Om du startar ett program där en kund får en provision eller rabatt för att få en ny kund, kommer många att vilja vara en del av det. Faktum är att de är de bästa personerna för att marknadsföra din produkt eller tjänst i utbyte mot en belöning.

Att inkludera dem i ditt affiliateprogram kommer att stärka kundlojalitet och förtroende och fungera som socialt bevis för publiken. Detta kommer också att förbättra ditt rykte bland dina potentiella kunder som ett företag med ett starkt band med sina kunder och uppmuntra dem att välja dina produkter.

  10 bästa affiliate-nätverk att gå med i och tjäna pengar

Skalbar tillväxtstrategi

Ett affiliateprogram är en skalbar marknadsföringsstrategi som kan skalas upp eller ner efter företagets tillväxt och budget. Detta innebär att företag kan utöka sina affiliate-insatser när deras budget och resurser växer.

De kan rekrytera fler affiliates för att utöka sitt nätverk och komma in på nya marknader utan några betydande extra kostnader. Faktum är att detta skäl gör affiliate-marknadsföring anpassningsbar till affärstillväxt.

Å andra sidan, om företaget inte kan generera önskade intäkter, kan det minska affiliateprovisionen eller till och med stoppa affiliateprogrammet helt och hållet.

Mun-till-mun marknadsföring

Affiliates-program kan till och med fungera som en mun-till-mun-marknadsföringsstrategi. När publiken upptäcker att en pålitlig affiliate marknadsför din produkt blir de intresserade av att prova.

Av denna anledning skulle du vilja utveckla ett nätverk av branschexperter som förstår din programvara och kan dela med sig av sina expertutlåtanden om den.

Inga risker inblandade

Vet du att det inte finns några nackdelar med ett affiliateprogram? Om du har ett välstrukturerat program på plats har du ingen chans att förlora pengar.

Betalningarna du gör till affiliates är från de faktiska intäkterna du tjänar. Så du behöver inte betala något förrän du genererar några intäkter från programmet.

Ökad trovärdighet

Om du är en SaaS-startup kan det vara en utmaning att etablera din trovärdighet på marknaden. När du väljer att arbeta i samarbete med framstående innehållsskapare eller kända webbplatser från relevanta branscher kan du snabbt bli trovärdig och få fler att med säkerhet välja dina produkter.

Nu när du vet motiveringen bakom att köra ett affiliate-marknadsföringsprogram för dina SaaS-produkter, hittar du nedan några onlineplattformar som kan effektivisera hela processen:

#1. PartnerStack

PartnerStack ger dig verktygen och kunskapen för att skapa ett framgångsrikt och ständigt växande partnerekosystem. Till låg kostnad och ansträngning kan du hitta nya kunder för dina SaaS-produkter, öka din marknadsandel,

#2. Påverkan

Impact är nästa generations partnerskapshanteringsplattform för din växande SaaS-verksamhet. På dess lättanvända och funktionsspäckade plattform kan du hantera olika typer av partners som hjälper dig att sälja SaaS-prenumerationer eller tillägg. Onlineverktyget är bra för influencers, affiliates, ambassadörer etc.

#3. Belöningsfullt

Rewardful låter dig skapa ett affiliate-programhanteringskonto på dess plattform. Sedan hanterar teamet själva remisser, provisionsbelopp, rabatter och andra viktiga partnerskapshanteringsuppgifter. Du kan välja mellan Paddle eller Stripe för smidiga affiliate-betalningar.

Slutord

Det är inte möjligt att enbart koncentrera sig på att förbättra din SaaS-produkt, garantera dess säkerhet och erbjuda support samtidigt som du själv sköter marknadsföringen. Även om du behöver marknadsföra SaaS-verktygen själv, bör du förlita dig starkt på affiliate-program.

Det låter dig samarbeta med påverkare på sociala medier, ambassadörer, onlinebloggar, YouTube-kanaler, Discord-grupper och så vidare för att marknadsföra din produkt. Det är ett effektivt och billigt sätt att sälja och nå ut till massan.

Många företag föredrar också att få SaaS-produktrekommendationer från kända kontakter. Konfigurera ditt affiliate-marknadsföringsprogram för SaaS-verktyg nu och njut av fördelen med omfattande marknadsföring.

Nästa upp, kolla in hur du kickstartar en webbplats för affiliatemarknadsföring och tjänar pengar.