Här följer vår sammanställning av de främsta VPN-tjänsterna för YouTube, som ger dig tillgång till en värld av streamad underhållning.
YouTube har varit föremål för blockering vid flertalet tillfällen, på betydligt fler platser än vad de flesta är medvetna om.
Listan över dessa fall är så omfattande att det är mest praktiskt att granska hela YouTubes censurhistoria på Wikipedia istället för att försöka räkna upp det här.
Här är hur som helst ett faktum som understryker YouTubes betydelse för den generation som kallas millennials:
Och här är ännu ett faktum som betonar YouTubes inflytande:
Källa: Invideo
Kort sagt är det inget mindre än ett missgrepp att beröva människor tillgång till YouTube.
Men det handlar inte enbart om total blockering. Ibland kan innehåll vara delvis censurerat beroende på din geografiska position, vilket visas här:
Men oroa dig inte! Vi har tagit höjd för detta och ger dig rekommendationer för YouTube VPN om du skulle råka ut för dessa problem.
Men låt oss först gå igenom grunderna:
Vad är ett VPN?
VPN står för Virtuellt Privat Nätverk.
Detta skyddar din IP-adress och ökar säkerheten när du använder offentligt WiFi.
För länder där underhållningsutbudet är begränsat fungerar det som en inkörsport för att få tillgång till blockerade webbplatser som YouTube och streamingtjänster som Netflix.
Kolla in den här bilden för en utförligare förklaring:
Medan streamingplattformar som Netflix och BBC iPlayer gör allt för att skydda sitt geografiskt specifika innehåll, är YouTube mer flexibelt. Därför är det enklare att kringgå blockeringar på YouTube om du använder rätt VPN-tjänst.
Så notera dessa VPN-tjänster för att hålla dig uppkopplad med YouTube, oavsett var du befinner dig.
De flesta VPN-tjänster erbjuder vissa standardfunktioner, såsom:
- AES 256-bitars kryptering
- Policy mot loggning
- Servrar optimerade för streaming
Därför kommer jag inte att upprepa dessa funktioner för varje VPN. Istället kommer jag att påpeka det om en tjänst saknar dessa standardegenskaper.
Observera att listan nedan inte presenteras i någon särskild ordning.
Låt oss sätta igång.
Proton VPN
Proton VPN har sitt säte i Schweiz och har över 1500 servrar i mer än 60 länder runt om i världen.
Denna VPN-leverantörs applikationer är öppna källkod och tillgängliga för offentlig granskning.
Deras omfattande servernätverk säkerställer global tillgänglighet av innehåll. Proton VPN:s prenumerationsplaner varierar beroende på serverplats, nätverkshastighet och antal tillåtna VPN-anslutningar.
De betalda planerna börjar från 4 USD i månaden och inkluderar Netshield (reklamblockerare och skydd mot skadlig programvara). Om du önskar streaminghastigheter upp till 1 Gbps behöver du dock betala 5,99 USD i månaden. Du kan också prova tjänsten med deras kostnadsfria abonnemang.
Proton VPN är kompatibelt med Windows, macOS, Linux, Chromebook, Android, Android TV samt iOS/iPad.
Glömde jag nämna att Proton VPN även accepterar betalning i Bitcoin?
Hotspot Shield
I likhet med föregående har Hotspot Shield ett brett utbud av 1800+ servrar i över 80 länder världen över.
Hotspot Shield framhåller sig själva som världens snabbaste VPN-tjänst, men det påståendet bör tas med en nypa salt. VPN-hastigheter påverkas av ett flertal faktorer såsom serverbelastning, avstånd till servern, användarens geografiska position och typ av innehåll.
En server som fungerar utmärkt för en viss webbplats (t.ex. Netflix) för en viss användare, kan prestera sämre för en annan användare som befinner sig någon annanstans och streamar från en annan webbplats (t.ex. YouTube).
Med det sagt, kan denna VPN vara den snabbaste för dig. Men om så är fallet, beror det på din specifika erfarenhet och inte på resultat från någon byrå.
Du kan prova tjänsten med deras kostnadsfria (men begränsade) version.
Hotspot Shield fungerar dessutom på många plattformar: Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Smart TV, routrar och som tillägg för Chrome, med mera.
Utöver gratisversionen börjar deras betalplaner på 7,99 USD i månaden vid årlig betalning. Hotspot Shield erbjuder också en 45-dagars pengarna-tillbaka-garanti.
Hide Me
I jakten på en pålitlig VPN för YouTube stöter vi på denna tjänst med ett passande namn – Hide Me. De har 2000 servrar på 75 platser runt om i världen.
Hide Me finns tillgängligt för flera plattformar: Windows, Linux, Mac, Android och iOS. Du kan också använda tjänsten som ett webbläsartillägg för Chrome, Firefox och Edge.
Hide Me har även VPN-appar för din router och Amazon Fire Tv. Det finns också möjlighet att köpa en förkonfigurerad router som kan användas med en enda VPN-anslutning. Dessutom kan Hide Me (och i stort sett alla VPN-tjänster) konfigureras på de flesta routrar.
Hide Me erbjuder en gratisversion med 10 GB data per månad och en anslutning från fem serverplatser. Även den kostnadsfria versionen har en inbyggd reklamblockerare.
Den mest ekonomiska betalplanen har en 2-årig faktureringscykel som kostar 2,96 USD per månad. Samtliga betalplaner täcks av en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.
För användare av kryptovalutor accepterar Hide Me betalning inte bara i Bitcoin, utan också i Dogecoin, Ethereum, Litecoin, Monero, Horizen och ZCash.
Avast SecureLine VPN
Antivirusjätten har nu tagit steget in i den konkurrensutsatta VPN-branschen. Avast Secureline VPN försöker göra avtryck med sina 700 servrar i 34 länder.
Antalet servrar kan vara i underkant, men det borde inte vara ett problem för erfarna VPN-användare. I praktiken behöver man bara en välfungerande server på den önskade platsen.
Avast Secureline fungerar på Windows, Mac, Android och iOS.
Tjänsten erbjuder inte någon gratisversion eller månadsplaner. Däremot kan du testa VPN-tjänsten på YouTube under sju dagar utan att ange dina kreditkortsuppgifter.
Den ettåriga planen kostar 4,60 USD per månad. Samtliga planer täcks av en 30-dagars återbetalningsgaranti.
Express VPN
Express VPN är en tjänst som ofta omnämns. Denna VPN har ett bredare nätverk med 160 servrar i 94 länder.
Detta är en heltäckande VPN-tjänst, men saknar en inbyggd reklamblockerare och skydd mot skadlig kod. Express VPN erbjuder dock en rad funktioner som skydd mot DNS-läckor, delad tunneling och en ”kill switch”.
Prissättningen är dock ett område där det börjar svaja. Det är en av de dyraste VPN-tjänsterna, med en introduktionsplan som kostar 8,32 USD per månad vid årlig betalning.
Du har möjlighet att testa tjänsten med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti för att se om den motsvarar dina förväntningar.
ExpressVPN har applikationer för i stort sett alla plattformar: Windows, Linux, Mac, iOS, Android, samt för WiFi-routrar och som webbläsartillägg för Chrome, Firefox och Edge.
TunnelBear VPN
TunnelBear VPN är en populär tjänst tack vare sitt användarvänliga gränssnitt. Det är en av de mest lättanvända och integritetsfokuserade VPN-leverantörerna.
TunnelBear genomgår årliga säkerhetsrevisioner av tredje part och publicerar resultaten offentligt.
De har en TunnelBear-blockerare som kan användas med deras VPN för att stoppa annonser och spårare. VPN-tjänsten har också en ”kill switch”, skydd mot DNS-läckor och delad tunneling.
TunnelBear passar både experter och nybörjare. Det är en utmärkt tjänst och erbjuder en gratisversion för den som vill prova på.
Betalplanerna börjar från 4,99 USD per månad vid årlig betalning. Priset sjunker till 3,33 USD per månad vid en treårsbetalning. TunnelBear accepterar också betalning i Bitcoin, förutom traditionella betalningsmetoder.
NordVPN
NordVPN är ett förstahandsval för alla som söker en bra YouTube VPN. De har 5255 servrar i 60 länder. Det är svårt att hitta en önskvärd VPN-funktion som saknas hos NordVPN.
De erbjuder en lång rad funktioner som delad tunneling, ”kill switch”, obfuscated servers, skydd mot DNS-läckor, reklamblockerare med mera.
NordVPN har utvecklat sitt eget WireGuard VPN-protokoll – NordLynx. Detta är det snabbaste och säkraste VPN-protokollet för närvarande.
De erbjuder utmärkt stöd för flera enheter och operativsystem. De har inbyggda applikationer för Windows, Mac, Linux, iOS, Android med mera. Du kan också använda tjänsten med din router och Android TV.
Den mest ekonomiska prenumerationen är en tvåårsplan som kostar 3,71 USD per månad. Det finns en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, men ingen gratisversion.
NordVPN accepterar också betalning i Bitcoin, Ether och Ripple.
VyprVPN
VyprVPN har ett gott rykte när det kommer till att skydda användarnas integritet. De har över 700 VPN-servrar på över 70 platser runt om i världen.
Tjänsten har bra funktioner om du ofta använder offentliga WiFi-nätverk. De har ”kill switch”, skydd mot DNS-läckor och delad tunneling.
Det enda som saknas hos VyprVPN är en reklamblockerare. Du kan dock installera tredjepartsapplikationer för detta ändamål.
VyprVPN har inbyggda applikationer för Windows, Mac, Android och iOS. Du kan även konfigurera tjänsten på din WiFi-router och som ett webbläsartillägg för Chrome.
VyprVPN är en närbesläktad tjänst till Express VPN när det gäller prissättning. Du betalar cirka 8,33 USD i månaden vid årlig betalning. En 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti ingår för att ge dig trygghet.
SurfShark
Den här listan hade lika gärna kunnat börja med SurfShark. Det är ett lika bra val som alla andra VPN-tjänster som nämns i den här artikeln.
SurfShark erbjuder obegränsade anslutningar – en lyx som de andra VPN-tjänsterna i listan inte erbjuder. Dessutom har tjänsten funktioner som ”kill switch”, skydd mot DNS-läckor och obfuscated servers.
Surfshark stoppar irriterande annonser med sin CleanWeb AdBlock. Du har också möjlighet att använda Whitelister (även känt som split tunneling eller Bypass VPN) så att vissa appar kan använda nätverket utan VPN-kryptering för normala hastigheter.
Den maximala besparingen med SurfShark uppnås med en 2-årsperiod, vilket ger ett pris på endast 2,21 USD per månad. SurfShark accepterar även betalning i kryptovaluta via CoinGate och CoinPayments. Du får dessutom en riskfri 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.
Här är en sammanfattad lista över funktioner, baserad på informationen vid tidpunkten för artikeln:
Inbyggd reklamblockerare | Kill Switch | Skydd mot DNS-läcka | Delad tunnel | Samtidiga anslutningar | |
Proton VPN | Ja | Ja | Ja | Ja | 10 |
Hotspot Shield | Nej | Ja | Ja | I betalda planer | 5 |
Hide Me | Ja | Ja | Ja | Ja | 10 |
Avast VPN | Nej | Ja | Nej | För Android och iOS | 10 |
Express VPN | Nej | Ja | Ja | Ja | 5 |
TunnelBear | Nej | Ja | Ja | Ja | 5 |
Nord VPN | Ja | Ja | Ja | Ja | 6 |
VyprVPN | Nej | Ja | Ja | Ja | 5 |
SurfShark | Ja | Ja | Ja | Ja | Obegränsat |
Slutsats 👩💻
Det är fullt förståeligt om du känner dig lite förvirrad just nu. Det finns många bra alternativ, och det är inte lätt att välja rätt.
Jag föreslår att du ger de företag som erbjuder gratisversioner (Proton VPN, Hotspot Shield, Hide Me och TunnelBear) en chans. Detta skulle indirekt ge dem med sämre ekonomiska förutsättningar möjlighet att fortsätta njuta av integritet och frihet online utan att betala för det.
Om du har andra preferenser skulle jag rekommendera SurfShark eller NordVPN.
Men kom ihåg, du kan testa vilken tjänst som helst med en riskfri pengarna-tillbaka-garanti, eller hur!
Du kanske även är intresserad av de bästa VPN-tjänsterna för Android-enheter.