9 bästa verktygen för fritextanimering 2023

By rik

Textanimationer kan verka komplicerade, något som jag förstod när jag hjälpte min bror med en universitetsuppgift. Han behövde hjälp med just textanimationer.

Detta fick mig att vilja hjälpa fler med samma utmaning. Därför har jag i denna artikel samlat en lista över de bästa gratisverktygen för textanimering.

Vad är textanimationer och varför är de användbara?

Enkelt uttryckt handlar textanimering om att lägga till visuella effekter på bokstäver, ord eller stycken. Det kan vara allt från att ge texter en speciell stil, till att rotera, ändra textstorlek och mer.

Textanimationer är ett utmärkt sätt att fånga tittarnas uppmärksamhet. Dessutom kan de göra presentationer och visuellt innehåll mer intressant, spännande och hjälpa till att lyfta fram viktiga budskap.

Därför används textanimationer ofta i videor, reklam, presentationer och inlägg på sociala medier.

Nu när du vet vad textanimationer är och varför de är bra, låt mig presentera en lista över de bästa gratisverktygen för textanimering enligt mig.

Låt oss börja! 😃

Adobe Express

Adobe Express är ett verktyg jag verkligen rekommenderar för textanimering. Det bästa med Adobe Express är att det finns en gratisversion som man kan använda. I gratisversionen får du tillgång till grundläggande redigeringsfunktioner, över 2000 olika Adobe-typsnitt, mer än 1000 mallar och 2 GB molnlagring för dina skapelser.

Redigeringsverktyget är så lättanvänt att även de utan erfarenhet av grafisk design kan skapa professionellt utformade affischer. Dock är en grundläggande förståelse för WYSIWYG-redigerare bra att ha.

Textanimeringsfunktionen i Adobe Express är bra. Med gratisversionen kan du använda animationer som skrivmaskin, dynamiska rörelser, färgmixning, flimmer, glidning, förstoring och fade. Det finns även några variationer av varje animationseffekt.

Dessa gratisanimationer räcker gott för normal användning, speciellt om man kombinerar dem med rätt typsnitt. De kan dock inte jämföras med professionella grafiska verktyg. Du kan använda Adobe Express webbapplikation eller ladda ned appen för Android eller iOS.

Animaker

Animaker är mer avancerat än Adobe Express och fungerar som en fullfjädrad animeringsproducent. Jag rekommenderar Animaker främst om du vill skapa animerade videor. Trots att Animaker har en gratisversion, läggs en vattenstämpel på alla videor. Vattenstämpeln begränsar användningen av Animaker-videor för professionella eller kommersiella ändamål.

Om du inte har något emot vattenstämpeln, finns det mycket att utforska i Animakers textanimeringsverktyg. Det finns dussintals effekter som rotation, popup, rörelser, in- och utgångseffekter, svep, handgester och ett antal specialeffekter.

Det bästa är att du kan använda animationer både i början och i slutet av texterna. Dessutom har Animaker ett ”Smart Move”-alternativ där du kan anpassa hur texten rör sig på skärmen. Tyvärr är många av Smart Move-alternativen endast tillgängliga i betalversionen.

Sammantaget är Animaker ett utmärkt webbaserat 2D-animeringsverktyg som du kan använda för textanimering. Det finns också en iOS-app. Animaker är dock snarare en videoproducent än ett renodlat textanimeringsverktyg, och vattenstämpeln kan vara en nackdel. Om dessa begränsningar inte stör dig kan det här verktyget vara väldigt användbart.

Kapwing

Kapwing är ett bra webbaserat redigeringsverktyg för att skapa och redigera allt från enkla affischer till videor, GIF:ar och mycket mer. Det jag gillar mest är det lättanvända gränssnittet. Denna enkla bild- och videoredigerare gör det möjligt för personer utan teknisk expertis att skapa imponerande grafiska projekt.

Kapwing passar perfekt för de som vill skapa media snabbt. Kapwing är inte en fullfjädrad video- eller bildredigerare och saknar vissa professionella funktioner. Å andra sidan har Kapwing ett stort antal färdiga mallar som gör mediaproduktion snabbare. Även nybörjare kan använda dessa mallar för att snabbt skapa visuellt tilltalande material.

I Kapwings redigerare kan du också lägga till plugins för att utöka funktionaliteten. Det är fortfarande i betastadiet, så det finns inte så många plugins att välja mellan än. Kapwing erbjuder en gratisversion, men de exporterade filerna får en vattenstämpel. Om vattenstämpeln inte är ett problem för dig, kan Kapwings textanimering vara ett utmärkt val.

Postermywall

Postermywall är ett webbaserat redigeringsverktyg som låter dig skapa olika typer av affischer, som flygblad, inlägg för sociala medier, visitkort, logotyper, skivomslag och mycket mer.

Du kan välja en mall från det stora biblioteket eller skapa en egen från grunden. För att använda textanimering i Postermywall, måste du först lägga till en bildspelstext, och först då får du tillgång till alternativen för textövergång.

Postermywall erbjuder många textanimationer att välja mellan. Dessutom kan du välja mellan fem olika animeringshastigheter: långsammare, långsam, medium, snabb och snabbare.

Som många andra gratisverktyg har Postermywall en gratisversion som har begränsad funktionalitet och lägger till en vattenstämpel. Postermywalls vattenstämpel är dock ganska diskret, och du kan beskära bort den med andra gratisredigerare.

Canva

Canva har blivit mycket populärt på kort tid. Det beror bland annat på att verktyget är lätt att använda och har ett stort bibliotek med färdiga mallar. Jag använder själv Canva för det mesta av mitt grafikarbete.

Liksom många andra verktyg i listan erbjuder Canva en gratisversion. Det som gör att Canva sticker ut är att du kan exportera dina projekt utan vattenstämpel så länge du inte använder premiumfunktioner. Om du håller dig till de grundläggande funktionerna kan du till och med använda Canva för kommersiellt bruk.

Dessutom har Canvas textanimeringsfunktion fler funktioner och animationer än många andra verktyg i listan. Du är dock begränsad till de grundläggande inställningarna. De mer avancerade funktionerna, som hastighet, riktning och skrivstil, är bara tillgängliga i Canva Pro-versionen.

Canva är inte bara ett textanimeringsverktyg. Det är en komplett lösning för grafisk design. Det finns ett stort bibliotek med miljontals professionellt designade mallar för visitkort, inbjudningskort, sociala medieinlägg, logotyper och flygblad. Om du letar efter ett verktyg för kommersiellt bruk, kan det vara en bra idé att investera i Canva Pro.

Freepik

Freepik är en sökmotor för vektorbilder och mallar, både gratis och premium. Det betyder att du inte kan använda Freepik direkt för att skapa textanimationer eller grafisk design. Du behöver kompatibla verktyg som Photoshop eller Illustrator för att redigera Freepik-mallar.

Det finns ett gratisverktyg för att redigera Freepik-mallar som heter Wepik, men det saknar många viktiga funktioner. Freepik passar bäst för professionella grafiska designers eller de som redan har tillgång till verktyg för att redigera Freepik-bilder.

Freepik kan vara ett bra komplement i din verktygslåda om du har ett kompatibelt redigeringsverktyg. Du kan hitta textanimeringsmallar på Freepik och sedan redigera dem med dina andra verktyg.

Freepik har ett enormt bibliotek med 11+ miljoner premiumvektorer, 24+ miljoner stockbild, tusentals premiumvideor, 1,5+ miljoner premium PSD-filer och 9+ miljoner vektorikoner. Du får tillgång till alla dessa funktioner och det stora biblioteket genom att prenumerera på Freepik, vilket kostar från 12 dollar per månad om du väljer en årlig plan.

Simplified

Simplified är ett AI-baserat verktyg från TLDR Technologies som hjälper dig med det mesta. Du kan använda Simplified för AI-baserad copywriting, grafisk design, videoredigering och hantering av sociala medier. Det bästa är att du kan göra allt i samma app, oavsett om du använder mobilappen eller webbverktyget.

Simplified har blivit populärt snabbt och har över 1 miljon användare på ett år. Dessutom erbjuder de Simplified Academy, en kunskapsbas med videoguider, som du kan använda för att lära dig verktygets funktioner.

Textanimeringsfunktionen i Simplifieds bildredigerare har imponerat på mig. Animationerna är snygga och visuellt tilltalande. Dessutom erbjuder Simplified många förinställda animationer som du kan anpassa.

Förutom textanimering har Simplified de flesta funktioner som du kan förvänta dig av ett vanligt grafik- och videoredigeringsverktyg, tillsammans med ett stort mallbibliotek. I gratisversionen läggs ingen vattenstämpel på exporterade filer. Det finns också en app för iOS, samt tillägg för Shopify, Chrome och WordPress.

PicMonkey

PicMonkey är ett av de äldsta webbaserade verktygen för bildredigering och grafisk design, med rötter från 2012. Det startades av en grupp människor och köptes 2021 av Shutterstock, den ledande leverantören av stockbild. Det var lite om PicMonkeys historia, låt oss se vad de erbjuder nu.

PicMonkey har 11 olika animationsalternativ för textanimering, som delas in i två kategorier: ingångsanimationer och loopinganimationer.

Ingångsanimationer spelas när de triggas och slutar automatiskt efter 1,5 sekunder. Loopinganimationer är i konstant rörelse. Du kan välja den animation som passar bäst för dina behov.

PicMonkey är också en fullfjädrad bildredigerare. Redigeringsverktyget är dock lite komplicerat, särskilt jämfört med verktyg som Adobe Express eller Canva. Dessutom har PicMonkey ingen gratisversion. Det finns bara en 7-dagars testperiod, vilket är en stor nackdel.

RenderForest

RenderForest har funnits i över ett decennium och har under den tiden utvecklat många funktioner, som logotypskapare, webbplatsskapare och grafikverktyg.

RenderForests textanimeringsverktyg heter ”Kinetic Typography Video Maker” och erbjuder typografipaket. Dessa paket innehåller färdiga mallar med textanimationer som du kan använda i dina projekt eller presentationer.

Det jag gillar mest med RenderForest är att mallarna är av hög kvalitet och ser professionellt designade ut. Du behöver bara välja en textanimeringsmall, ange din text och du är klar.

RenderForests redigerare har en gratisversion, men den har många begränsningar. Till exempel har alla exporter en vattenstämpel och du kan bara exportera i upp till 360p. För att använda verktyget på rätt sätt behöver du prenumerera på en premiumversion.

Där har du det – en detaljerad artikel om de bästa verktygen för gratis textanimering.

Genom att använda rätt sorts textanimationer och animerade element i dina presentationer, videor eller annonser kan du fånga tittarnas intresse och berätta en historia.

I den här artikeln har vi gått igenom de bästa verktygen för textanimering. Om jag ska rekommendera några skulle jag säga Canva, Adobe Express eller Simplified, eftersom de är de bästa gratisverktygen för textanimering enligt mig.

Om du är villig att betala för ett verktyg för kommersiellt bruk kan du överväga Kapwing eller RenderForest, tillsammans med Canva och Simplified beroende på dina behov. Premiumversionerna av dessa verktyg ger obegränsade möjligheter och är värda priset.