8 sätt att döda en Raspberry Pi

By rik

Även om Raspberry Pi-enkortsdatorer är robust konstruerade för att tåla en del hantering, med tanke på deras roll som experimentverktyg inom elektronik, finns det flera sätt att permanent skada dem.

Nedan följer en lista över handlingar och förhållanden som ofta leder till allvarliga skador på din Raspberry Pi. För att undvika missförstånd, detta är en sammanställning av vad du absolut inte bör göra med din Raspberry Pi om du vill fortsätta använda den.

1. Överhettning av din Raspberry Pi

Bildkälla: raspberrypi.com

Tekniskt sett är det inte enkelt att skada en Raspberry Pi enbart genom överhettning. Detta beror på att ett inbyggt skyddssystem, så kallat ”chip throttling”, aktiveras när temperaturen överskrider den fastställda gränsen på 85 °C. Men under extrema förhållanden, som i en varm bil eller ett slutet värmeisolerande hölje, kan långvarig exponering för höga temperaturer orsaka betydande skador på både SoC (System on a Chip) och andra komponenter.

God kylning är en viktig faktor när du använder en Raspberry Pi under varma förhållanden eller vid överklockning. Om överhettning är ett återkommande problem, rekommenderar vi att du läser vår guide om hur du håller din Raspberry Pi sval.

2. Elektrostatisk urladdning

Bildkälla: amphoto/ Depositphotos

Elektrostatisk urladdning (ESD) uppstår när elektrisk ström flyttas mellan två elektriskt laddade objekt i kontakt. Den vanligaste orsaken är uppbyggnad av statisk elektricitet.

Även om ESD vanligtvis inte är skadligt för människor, kan det allvarligt skada känsliga elektroniska komponenter. Beröring av de ledande delarna av din Raspberry Pi när du är elektriskt laddad kan orsaka skador. ESD-relaterade skador kan vara antingen akuta eller latenta. Latenta skador kanske inte märks omedelbart, utan först efter veckor eller till och med månader. Dessa kommer dock att förkorta enhetens livslängd och leda till oregelbundna fel.

Om du hanterar din Raspberry Pi utan korrekt ESD-skydd kan det leda till skador på känsliga komponenter. Det enklaste skyddet är att förvara den i ett fodral. Om du behöver hantera själva kretskortet, rör bara vid dess kanter. Det är också bra att investera i en ESD-matta och ett ESD-armband.

3. Fysisk skada och vätskespill

Det är ganska uppenbart, men det tål att upprepas. Din Raspberry Pi ska förvaras på en säker plats, skyddad mot plötsliga fall, hårda stötar och alla former av fysisk påverkan. Dessutom är vätskor skadliga för en Pi, speciellt när den är ansluten till en strömkälla. Om du spiller vatten på din Raspberry Pi, se till att den är helt torr innan du sätter på den.

Ett skyddande hölje av plast eller metall ger ett bra skydd mot de flesta fysiska skador och minskar risken för vätskeskador.

4. Omvänd polaritet

Omvänd polaritet uppstår när en strömkälla, till exempel ett batteri eller en nätadapter, kopplas in med felaktig polaritet. Till skillnad från många andra elektroniska enheter har inte Raspberry Pi ett inbyggt skydd mot felaktig polaritet. Anslutning av ström med fel polaritet kan allvarligt skada dess komponenter.

Därför är det mycket viktigt att använda endast högkvalitativa nätaggregat för din Raspberry Pi. Om du bygger en egen strömförsörjning, var extra noggrann så att strömmen flödar i rätt riktning.

5. Överspänning

Raspberry Pi-enheter är utrustade med en TVS-diod (transient-voltage-suppression) som ger ett visst skydd mot spänningsspikar. Det är dock endast vissa modeller som har en återställbar polysäkring som skydd mot överström – bland annat saknar Pi 4 och Pi Zero denna funktion.

Om för mycket ström tillförs kan du märka detta genom ”magisk rök” som kommer från din Pi. Det är därför av yttersta vikt att din strömkälla levererar en spänning som Raspberry Pi kan hantera. För ytterligare skydd mot plötsliga spänningsspikar kan du använda ett separat överspänningsskydd eller en strömkälla av god kvalitet.

Det finns flera sätt att strömförsörja en Raspberry Pi, så länge du ser till att den får rätt mängd ström.

6. Kortslutning av stift

Detta är ett vanligt sätt att skada en Raspberry Pi, och det är också ett av de enklaste. En kortslutning inträffar när elektricitet tar en oavsiktlig väg med låg resistans, vilket tillåter att för mycket ström passerar genom kretsen. Detta kan leda till komponentfel, bränder eller till och med explosioner.

Kortslutning är inte något som händer vid normal drift av en Raspberry Pi. Det är ett problem du måste vara försiktig med när du arbetar med GPIO-stiften. Om du till exempel ansluter ett strömstift (antingen 3,3V eller 5V) till ett jordstift, orsakar du en kortslutning eftersom Pi:n inte är konstruerad för att strömma den vägen. Att kortsluta ett 3,3V-stift och ett 5V-stift kan också snabbt leda till en död Raspberry Pi.

Så ja, det är lätt att skada en Raspberry Pi genom att kortsluta GPIO-stiften. Om du behöver arbeta med stiften, är det bäst att stänga av strömförsörjningen först. Dubbelkolla också dina kablar innan du slår på strömmen igen.

7. Ansluta högre spänning än 3,3 V till GPIO-stift

Bildkälla: raspberrypi.com

Även om hela 40-stiftskontakten på Raspberry Pi kallas GPIO (General Purpose Input/Output), är bara 26 av stiften avsedda för allmän användning. Det innebär att de kan ställas in som antingen in- eller utgångsstift, och användas för olika elektronikprojekt.

Dessa GPIO-stift är designade för att fungera med en maximal spänning på 3,3 V och en minsta spänning på 0 V. Att ansluta en högre spänning än 3,3 V till GPIO-stiften är ett snabbt sätt att skada din Raspberry Pi. Även en kort anslutning till ett 5V-stift medan Raspberry Pi är påslagen kan göra den obrukbar.

8. Dra för mycket ström från GPIO-stift

Var försiktig när du strömförsörjer kringutrustning från GPIO-stiften (och 3,3V-stiften) på din Raspberry Pi. Du bör endast dra cirka 16 mA från ett enskilt GPIO-stift, och max 51 mA totalt från 3,3V-strömskenan. Att försöka dra mer än så kan skada interna komponenter, och leda till att stiften slutar fungera. Över tid kan det leda till att hela kortet överhettas och går sönder.

Använd istället 5V-strömförsörjningsstift för elektroniska komponenter som kräver högre strömdrag.

Hantera din Raspberry Pi med försiktighet

Raspberry Pi-enheter är hållbara datorer som kan hålla i upp till tio år vid korrekt användning. Så länge du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder när du ansluter kringutrustning och ser till att din Raspberry Pi arbetar i en miljö som är anpassad efter dess förutsättningar, kan du vara säker på att den kommer att hålla så länge som möjligt.