Googles Säkerhetsvarningar: En Djupare Inblick
Google visar regelbundet säkerhetsvarningar för att skydda användare från skadliga eller komprometterade webbplatser.
Dessa varningar visas antingen direkt i webbläsaren Chrome som en röd varningssida, eller som en diskret länk under webbplatsens URL i Googles sökresultat. Medan Chrome varnar med en tydlig farosignal, visas varningen i sökresultaten som en klickbar länk direkt under den berörda webbplatsens adress.
För att bli av med dessa varningar måste du åtgärda grundproblemet och begära en ny granskning av din webbplats hos Google. Google kan ha meddelat dig om skadlig kod på din webbplats. Du kan hitta dessa meddelanden i Google Search Console under fliken ”Säkerhetsproblem”, vilket kan se ut som i exemplet nedan.
För att undersöka orsaken bör du genomföra en skanning av din webbplats med hjälp av en tjänst för svartlistkontroll eller en online säkerhetsskanner. Detta ger dig möjlighet att identifiera skadlig kod som har placerats på specifika sidor av din webbplats.
I den här artikeln kommer vi att utforska åtta vanliga Google-varningar som du kan ha stött på för din webbplats och deras potentiella innebörd.
Viktigt: Säkerhetsvarningarna kommer inte att försvinna förrän webbplatsansvarige åtgärdar problemen. För information om hur du tar bort problemet, se denna steg-för-steg guide för att ta bort svartlistning.
”Denna webbplats kan skada din dator”
Låt oss börja med meddelandet ”Denna webbplats kan skada din dator”. Denna varning visas i sökresultaten under webbplatsens titel om Google misstänker att den distribuerar skadlig programvara.
Skadlig programvara kan, om den installeras, stjäla och missbruka användarinformation såsom kreditkortsuppgifter, sparade lösenord, cookies, bilder och annan känslig data. Den kan också sänka din dators hastighet eller ändra dina sökresultat.
”Denna sida kan vara hackad”
Du ser varningen ”Denna sida kan vara hackad” i Googles sökresultat när Google tror att din webbplats lägger till nya skräpsidor eller infekterar befintliga sidor.
En användare som besöker en sida med den här varningen kan omdirigeras till en webbplats som sprider skräppost eller skadlig programvara.
”Farlig sida framför dig”
Varningsmeddelandet ”Farlig sida framför dig” visas vanligtvis när du besöker en webbplats i webbläsaren Chrome. En webbplats som misstänks lura användare att avslöja viktig och känslig information flaggas av Google som farlig.
Följande röda varningssida visar varningen ”Farlig sida framför dig”.
Google har skapat verktyget Säker surfning, som du kan använda för att analysera din webbplats för skadlig kod eller virus.
”Webbplatsen har rapporterats som osäker”
Denna varning är liknande ”Farlig sida framför dig”. Den visas om innehållet på webbplatsen anses farligt eller vilseledande. Sådana webbplatser klassificeras ofta som ”nätfiske” eller ”skadlig programvara”. En vilseledande webbplats kan vara en direkt kopia av en legitim webbplats, medan en osäker webbplats kan vara en sämre kopia.
Bedrägliga webbplatser kan använda logotyper och annan information från legitima företag för att lura användare. En ”osäker” webbplats kan vara något mindre skadlig.
Vissa plugins eller tillägg kan installera kod på din webbplats för att utföra skadliga åtgärder. Dessutom kan ett sårbar plugin (för WordPress-webbplatser) utnyttjas av hackare för att injicera skadlig programvara på din webbplats.
”Webbplatsen framför innehåller skadlig programvara”
Den här varningen indikerar oftast att din webbplats har blivit hackad. Någon kan ha hittat en så kallad bakdörr till din webbplats och använder den för att kringgå säkerhetsåtgärder.
”Webbplatsen framför innehåller skadliga program”
Som du kan gissa anger det här meddelandet att en webbsida har hackats. Googles algoritmer har identifierat den som en infekterad webbplats som sprider skadligt innehåll. Denna kod kan sprida sig från den infekterade webbplatsen till besökarnas datorer och även till andra sårbara webbplatser.
En annan orsak kan vara att skadlig programvara körs på din webbplats, till exempel JavaScript-baserad kryptovalutabrytning som använder din dators CPU-kraft. Ofta installeras sådana program antingen av webbplatsägaren själv eller via ett sårbart plugin.
”Nätfiskeattack framför dig”
Denna varning visas också vid misstänkt nätfiskeaktivitet på din webbplats.
Det finns andra orsaker som kan leda till att din webbplats hamnar på en svartlista:
- Flera användare har rapporterat webbplatsen som en nätfiskesida till Google Safebrowsing.
- Webbplatsen har identifierats för att utföra nätfiskeattacker.
- Webbplatsen omdirigerar användare till adresser som är kända för att vara nätfiskesidor.
Enligt Google används flera metoder för att avgöra om en sida är autentisk eller inte. Dessa algoritmer inkluderar automatisk upptäckt och användarrapporter om misstänkta eller vilseledande aktiviteter. Googles kriterier undersöker varje sidas innehåll och struktur för att upptäcka potentiellt farliga sidor och därmed en hel webbplats.
”Regeringsstödda hackare kanske försöker stjäla ditt lösenord”
Google började varna användare om statligt stödda hackare redan 2012. Som namnet antyder upptäcker Google attacker av statligt sponsrade hackare och skickar ut en varning. I november 2019 skickade Google ut 12 000 varningar om statligt stödda hackare.
De flesta av dessa varningar kan vara falska alarm, men det finns alltid en risk att de är riktiga. Det rekommenderas att låta säkerhetsexperter utvärdera din webbplats för eventuella intrång. Det finns inget tydligt sätt att avgöra vad som orsakade varningen, men det är bra att låta en professionell utföra en sårbarhetsbedömning av dina webbplatser.
I de fall där du vet att din webbplats har blivit hackad kan en fullständig rensning av skadlig kod vara den bästa lösningen.
Hur tar man bort Googles svartlistning?
Det är relativt enkelt att ta bort varningsmeddelanden från din webbplats. Google informerar dig om orsaken till svartlistningen. Du kan logga in på din Google Search Console och gå till fliken ”Säkerhetsproblem” för att få mer information.
Kör sedan din webbplats genom en skanning för skadlig programvara för att identifiera de specifika sidor som har blivit infekterade. Det finns många gratis skanningsverktyg för skadlig programvara du kan använda. När du har rensat webbplatsen från den skadliga koden, skicka in en begäran om granskning till Google.
Dubbelkolla så att det inte finns några spår av hack kvar innan du skickar in din begäran om granskning. Om du är osäker på hur du rensar en hackad webbplats kan du ta professionell hjälp.
När varningen har tagits bort från din webbplats är det viktigt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda din webbplats i framtiden. Här är några säkerhetsåtgärder du kan implementera:
- Uppdatera ditt CMS, plugins och teman regelbundet.
- Ändra lösenord till din administratörspanel och ditt webbhotell.
- Ta bort inaktiva eller oanvända plugins.
- Installera en brandvägg.
- Begränsa antalet inloggningsförsök till din administratörspanel.
- Inaktivera katalogförteckning.
- Sätt korrekta fil- och mappbehörigheter.
- Förbättra hårdvarusäkerheten.
Slutord
Internet har blivit en oumbärlig del av våra liv, och eftersom hackare ständigt söker efter nya sätt att angripa webbplatser, är det viktigare än någonsin att skydda dem. Att vara vaksam och proaktiv när det gäller säkerhet är inte längre ett val, utan en nödvändighet.
Med sökmotorer som Google som tillämpar stränga regler och policys för säkerhetsöverträdelser, måste du alltid sträva efter att vara på den säkra sidan.