Alternativ till Moodle: De bästa öppna källkods LMS-plattformarna
Öppen källkod LMS har varit en drivande kraft inom onlineutbildning sedan pandemins början, och trenden fortsätter i den postpandemiska eran.
Moodle, den första LMS-plattformen med öppen källkod, har blivit oerhört populär tack vare sin flexibilitet och möjligheter till anpassning. (Vi kommer att utforska dess fördelar mer detaljerat senare.)
Men på senare tid har många kursutvecklare börjat söka efter alternativ till Moodle. I den här artikeln har vi sammanställt de främsta öppna källkods LMS som kan fungera som utmärkta alternativ till Moodle.
Innan vi går in på listan, låt oss diskutera Moodle LMS, dess funktioner och varför det kan finnas anledning att leta efter andra alternativ.
Vad är Moodle LMS?
Moodle är det ursprungliga LMS:et med öppen källkod, skapat 2002 av den australiensiska teknologen Martin Dougiamas. Moodle står för Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment och har över 200 miljoner användare globalt.
Plattformen erbjuder olika anpassningsmöjligheter och flexibilitet när det gäller att skapa kurser, vilket gör det möjligt för utbildningsinstitutioner och företag att skräddarsy innehåll för olika inlärningsmiljöer.
Moodles struktur med öppen källkod bidrar till dess kostnadseffektivitet och ger användarna tillgång till en aktiv gemenskap av användare och utvecklare som deltar i dess utveckling och ger support.
Moodle har också funktioner som wikis, dokumentation, forum och bloggar.
Fördelar med Open Source LMS
Moodle, som ett LMS med öppen källkod, erbjuder flera fördelar för dem som skapar onlinekurser. Låt oss undersöka några av dessa fördelar:
- Integrationsmöjligheter: Användare kan enkelt integrera systemet med olika företagsprogram som HR, efterlevnad, talanghantering, arbetsflödeshantering och CRM, vilket utökar dess funktionalitet.
- Säkerhet: Moodles säkra inloggningsfunktion skyddar känslig data och ger kontrollerad åtkomst, vilket säkerställer att endast behörig data delas.
- Rapportering och Spårning: Moodles kostnadsfria tillgänglighet begränsar inte dess funktioner. Det tillåter studenter att följa sina framsteg, analysera provresultat och dokumentera prestationer.
- Gränssnitt: Många LMS med öppen källkod saknar ett användarvänligt gränssnitt. Moodle erbjuder dock ett stilrent gränssnitt och underlättar enkel navigering. LMS:et är enkelt att använda, vilket minskar behovet av omfattande utbildning för personalen.
Hur skiljer sig Open Source LMS från Proprietärt LMS?
En vanlig missuppfattning om programvara med öppen källkod är att den saknar säkerhet och är mer benägen att drabbas av sårbarheter. Utöver det finns det flera skillnader mellan öppna och proprietära LMS som de flesta organisationer beaktar.
LMS med öppen källkod licensieras gratis och vem som helst kan bidra till designen och koden, medan proprietär LMS är privata och kommer med prenumerationsbaserad licensiering.
LMS med öppen källkod är anpassningsbara och flexibla eftersom alla kan bidra till dem. Proprietära LMS ägs av en organisation och programvaran är krypterad. Inga externa utvecklare kan göra ändringar i programvaran.
Dessutom är öppen källkod LMS inte alltid lika lätt att integrera med verktyg för klassrumshantering eftersom det kräver god teknisk kunskap. Det är här proprietära LMS har en fördel. De flesta proprietära LMS erbjuder direkta integrationer med tredjepartsverktyg utöver API-integrationer.
En viktig funktion i LMS och e-lärandeverktyg är anpassningsbara scheman och kalendrar för onlineklasser. Betalda LMS lägger ofta till fler funktioner för att anpassa användarupplevelsen, som visningar för år, månad, vecka och till och med skoldagar.
Det betyder dock inte att alla LMS med öppen källkod är dåliga. Det beror på användbarheten och funktionerna du letar efter.
Varför ska du leta efter ett Moodle-alternativ?
Moodle är utan tvekan ett utmärkt val om du är beredd att göra allt på egen hand, från design till utveckling. Men det kommer med vissa utmaningar och hinder.
De flesta skolor och statliga universitet använder Moodle som sitt föredragna alternativ, men många förbiser problemen med att använda ett traditionellt LMS med öppen källkod som Moodle.
Låt oss titta på några anledningar till att välja Moodle-alternativ:
#1. Begränsad Anpassning
Jag säger inte att Moodle helt saknar anpassningsmöjligheter, men det finns begränsningar. Du kan ändra stilar och färger, lägga till bilder eller justera höjd och bredd.
Men du kan inte ändra layouten. Moodle har en fast design för instrumentpaneler och kurskataloger. Du kan anlita utvecklare för att anpassa instrumentpanelen och layouten, men detta kan vara komplicerat och du kan behöva skriva om hela systemet.
#2. Du behöver Moodle-utvecklare
Det är inte alltid möjligt att installera Moodle på egen hand.
Du behöver förmodligen en Moodle-utvecklare för att få din plattform igång. Du behöver teknisk kunskap för att koda ditt virtuella klassrum. Ibland kan tekniska fel uppstå som du inte kan lösa på egen hand.
Därför kan du ibland behöva hjälp från en Moodle-utvecklare. Moodle kan alltså kosta dig pengar och resurser.
#3. Saknar Skalbarhet
En nackdel med Moodle är dess trafikbegränsningar. Eftersom det är öppen källkod kan Moodle-servrar endast hantera en viss mängd trafik.
Du kommer att behöva en ny server när webbplatsen når en viss tröskel.
Att skaffa en ny server innebär att anställa en utvecklare och klona miljön igen. Du kan behöva skriva om systemet om du vill använda det på en delad plattform eller i molnet.
#4. Säkerhetsproblem
Dataskydd är viktigt i ett effektivt system för onlineutbildning. Moodle är bra på att identifiera säkerhetsrisker och tillhandahålla uppdateringar, men problem kan uppstå när en ny uppdatering implementeras.
Återigen kan du behöva anlita en utvecklare för att åtgärda eventuella problem eller skriva om systemet.
#5. Själv-hostad på server
En stor nackdel med Moodle är serverbegränsningen. Moodle är själv-hostad, vilket innebär att du behöver en egen server. När servern blir överbelastad behöver du en ny server och en utvecklare för att installera den.
Dessutom behöver du köpa ett Moodle-webbhotell för att vara värd för ditt LMS.
Nu när du vet mer om nackdelarna med Moodle har vi sammanställt några av de bästa alternativen till Moodle, eller helt enkelt listan över de bästa LMS-plattformarna med öppen källkod.
Canvas
Jämfört med Moodle har Canvas LMS ett mer modernt utseende och är en pålitlig LMS-plattform. Den används flitigt av skolor, universitet och utbildningsinstitutioner.
Canvas LMS utmärker sig också med sitt gränssnitt. Instrumentpanelen är smidig att navigera med alla element till höger. En annan fördel är den stora, aktiva användargemenskapen där användare kan kommunicera och dela idéer för att förbättra LMS:et.
Huvudfunktioner:
- 99,99 % driftstidsgaranti
- Snabba uppladdningar av filer och videor
- Centraliserat utrymme för läromedel, guider och resurser
Även om Moodle inte erbjuder direkta integrationer eller API-integrationer med de flesta verktyg, integreras Canvas med tredjepartsverktyg som Zoom, Google Classroom och MS Teams. Till skillnad från vissa LMS med öppen källkod är Canvas kompatibel med alla enheter och fungerar på olika skärmupplösningar.
Chamilo
Chamilo.org startade som en icke-vinstdrivande organisation 2010 och har gjort stora bidrag till ekosystemet för onlineutbildning med hjälp av sitt Chamilo LMS.
Instrumentpanelen erbjuder funktioner som gör det möjligt att skapa och organisera kurser, hantera kursmaterial och spåra elevernas framsteg.
Chamilo stöder över 10 språk, vilket gör det bekvämare att skapa kurser på andra språk än engelska. Plattformen har också inbyggda kommunikationsverktyg som forum, chatt och meddelanden för att underlätta interaktion mellan elever och lärare.
Huvudfunktioner:
- Fungerar på både Android och iOS
- Erbjuder olika tredjepartsintegrationer
- Responsiv design och layout
Plattformen stödjer även frågesporter, uppgifter och multimediapresentationer utöver grundkurserna. Utvecklare kan bidra och utöka dess funktionalitet utöver grundfunktionerna.
Sakai
Sakai LMS är kanske inte lika populärt som de andra i listan, men det är ett av de bästa LMS med öppen källkod vi har hittat.
När det gäller tillförlitlighet och användarvänlighet är Sakai ett bra val för studenter och utbildningsinstitutioner.
Du kommer inte att ha svårt att navigera i gränssnittet. Du behöver en utvecklarlicens om du vill ändra layout och struktur efter dina behov.
Huvudfunktioner:
- Inkluderar olika kommunikationsverktyg för meddelanden, diskussioner, sociala kontakter och samarbete
- Administratörer kan kontrollera användaråtkomst och tilldela behörigheter
- Systemet stöder också olika undervisningstekniker
Precis som Canvas och Chamilo finns det API-integration med tredje part för att utöka dess funktion. Plattformen erbjuder också funktioner som plagiatdetektor, resursbyggare och jobbschemaläggare.
Odoo
Odoo är ett populärt LMS med över 7 miljoner användare globalt. Denna LMS med öppen källkod erbjuder funktioner för att lägga till olika typer av innehåll, som videor, infografik, externa länkar, etc.
Du kan också infoga kurselement som frågesporter, poäng, märken och frågor och svar. Du kommer även att ha tillgång till ett stort bibliotek med över 1 miljon royaltyfria bilder.
Alla dessa element kan förbättra inlärningsupplevelsen och ge en bättre användarupplevelse för utbildare.
Huvudfunktioner:
- Analys och intäktsrapporter
- Dra-och-släpp-gränssnitt
- Tredjepartsintegration via API
Precis som Canvas LMS har Odoo en stor användargemenskap med över en miljon användare. Webbplatsägare kan också engagera sig genom forum, topplistor, e-postmeddelanden och recensioner.
Frappe LMS
Frappe LMS fungerar som en personlig assistent under din online-coachingresa. Även om det är en plattform med öppen källkod, ger Frappe LMS ett intryck av ett proprietärt LMS eftersom det är mycket anpassningsbart.
När du startar LMS får du en introduktionsguide som hjälper dig att komma igång. Det kräver inte administratörsbehörighet för att redigera eller lägga till kurser. Istället har lärare tillgång att lägga till eller ta bort moduler.
Alla ändringar måste godkännas av administratören för att upprätthålla kvaliteten.
Huvudfunktioner:
- Inbyggd jobbportal för att rekrytera talanger
- Dedikerat frågeforum
- Anpassade webbsidor och teman
Den statistiska instrumentpanelen ger information om användarregistreringar, inskrivningar, slutförda kurser och trender med hjälp av grafer och diagram som du kan interagera med.
Open EdX
Utvecklat av EdX, är Open EdX ett pålitligt namn i branschen för LMS med öppen källkod. Detta system för inlärningshantering med öppen källkod används av organisationer som EDX, IBM, Microsoft, Harvard och MIT.
Open EdX ger en smidig upplevelse för kursutvecklare och studenter när det gäller att skapa och samarbeta i kurser. En av styrkorna med Open EdX är dess analys och rapportering. Deras analysplattform hjälper studenter att fatta datadrivna beslut med värdefulla insikter.
Huvudfunktioner:
- Interaktiva gemenskapsforum, chattar och wikis
- Kompatibilitet över olika enheter
- Finns på 53 språk
Open EdX erbjuder integrationer med samarbetsverktyg, säljtrattprogram och verktyg för webbseminarier för att utöka funktionaliteten, inklusive Salesforce.
Claroline
Claroline är en LCMS-plattform – en plattform för lärande och innehållshanteringssystem som effektivt hanterar onlinekurser och tillåter skapande av innehåll direkt i plattformen.
Administratörer kan anpassa kursen och ändra teman, och anpassningsbara widgetar ger användarna tillgång till olika kurselement.
Huvudfunktioner:
- Resurshanterare för att centralisera och sortera innehåll i mappar
- Gratis demo tillgänglig
- Wiki och diskussionsforum för att engagera användare
Hemverktyget i Claroline fungerar som en aktivitetsplats med ett system av flikar, sektioner och widgetar för samarbete och utbildning. Genom ett dra-och-släpp-gränssnitt kan användare infoga kurselement som frågesporter, formulär, kurskataloger och mer.
Pupilfirst
Pupilfirst är en fantastisk funktionsrik LMS-plattform med öppen källkod som ger möjlighet att skapa en robust kurshanteringsplattform.
Det som skiljer Pupilfirst är möjligheten att snabbt ge riktad feedback till studenterna.
Pupilfirst hjälper studenter att samarbeta och lösa problem genom att skapa elevgrupper. Det gör det möjligt för eleverna att slå sig ihop och ta sig an krävande kurser som ett team.
Huvudfunktioner:
- Dra-och-släpp-redigerare
- Kontrollera och spåra elevens framsteg
- Kompatibilitet över flera enheter
Plattformen är anpassningsbar och låter dig lägga till varumärkesanpassning. Administratörer kan lägga till logotyper, omslagsbilder och konfigurera varumärkesteman.
Slutliga Tankar
Detta avslutar vår lista över de bästa alternativen till Moodle. Det finns vissa nackdelar med LMS med öppen källkod, men när de används på rätt sätt kan de visa sig vara mycket värdefulla.
Var och en av dessa LMS med öppen källkod som vi har nämnt följer riktlinjerna och erbjuder stor flexibilitet. Det beror på dina specifika behov och din målgrupp. Dessa LMS skiljer sig när det gäller integrationsmöjligheter, användargränssnitt och plugins.
Kolla också in de bästa systemen för inlärningshantering (LMS) för små och medelstora företag.