En undermålig skärm kan verkligen försämra upplevelsen av varje arbetstimme.
Distansarbete, eller arbete hemifrån som det också kallas, har många fördelar. Förutom att slippa den dagliga pendlingen, kan du skapa en arbetsplats som passar just dina behov och preferenser.
Även om det finns oändligt många detaljer för det perfekta hemmakontoret, anser jag att skrivbord, stol och skärm är de viktigaste. De avgör i stor utsträckning hur du kommer att må efter en hel arbetsdag.
Vi har tidigare berört höj- och sänkbara skrivbord och de bästa kontorsstolarna. Nu är det dags att fokusera på bildskärmar.
Vi kommer specifikt att gå igenom olika skärmtekniker, deras fördelar och nackdelar, för att hjälpa dig att välja den optimala skärmen för dina behov.
QLED
QLED står för Quantum dot Light Emitting Diode. Det är en LED-variant som tillverkas av Samsung och som lovar hög färgåtergivning och lång livslängd.
Den har utmärkt kontroll över bakgrundsbelysningens dimning, vilket ger högre kontrastförhållanden. Quantum-prickarna möjliggör bra ljusstyrka och djupare svärta, något som konventionell LED saknar jämfört med OLED (som vi kommer till senare).
Eftersom QLED är tillverkad av oorganiska material, slipper man de inbränningsproblem som är vanliga med OLED-skärmar.
Sammantaget anser Samsung att QLED är bäst för användare som konsumerar mycket HDR-innehåll.
Samsung CJ79
Denna ultrabreda skärm från Samsung har en imponerande betraktningsvinkel på 178 grader och ett höjdjusterbart stativ för en bekväm användarupplevelse.
Med AMD FreeSync-tekniken är denna 100 Hz välvda skärm ett nöje för spelare, särskilt de som gillar snabba flerspelarspel, trots en något högre svarstid på 4 ms.
Den stora skärmytan och stödet för upp till 125 % sRGB-täckning gör den också perfekt för videoredigerare och grafiska designers.
En av de stora fördelarna med den här skärmen är de två Thunderbolt 3-portarna som gör att du kan ladda (upp till 85W) och överföra data samtidigt med en enda kabel.
För effektiv multitasking finns funktioner som Picture-by-Picture (PBP) och Picture-in-Picture (PIP) tillgängliga.
PBP delar skärmen i två delar med ursprunglig upplösning, medan PIP låter dig ändra storlek på den sekundära skärmen till upp till 25 % av bildskärmens storlek, vilket underlättar multitasking.
Sammantaget är detta ett bra val för en allroundskärm som passar lika bra för kreativa, spelare och andra som arbetar på distans.
Hisense 50U6HF
Denna skärm från Hisense är inte ultrabred. Det är dock en 50-tums 4K QLED-skärm med integrerad Fire-TV, vilket gör den idealisk för både underhållning och produktivitet.
Fire-TV-integrationen ger tillgång till tjänster som Prime Video, Netflix, Disney Plus, Hulu, HBO Max med mera. Skärmen har även stöd för Dolby Vision HDR, HDR10 och HDR10+, vilket ökar underhållningsvärdet.
Den har också en högsta ljusstyrka på 600 nits och 32 lokala dimningszoner för levande färger och utmärkt kontrast. Dessutom kan du ansluta trådlösa Bluetooth-ljudenheter som externa högtalare.
Det är dock viktigt att notera att den här skärmen inte är optimal för snabba flerspelarspel, då uppdateringsfrekvensen är begränsad till 60 Hz.
OLED
Organic Light Emitting Diode (OLED) är den teknik som bäst kan producera äkta svärta och som är skonsammare för ögonen. Varje pixel i en OLED-skärm lyser individuellt och det finns ingen bakgrundsbelysning, som på andra skärmtyper.
Eftersom OLED är tillverkat av ”organiska” material, är dess livslängd inte lika lång som på vanliga LED-skärmar. Dessutom kan den drabbas av inbränning eller bildretention över tid, vilket är det främsta problemet med denna annars högkvalitativa skärmteknik.
Trots detta använder många tillverkare OLED i sina enheter, som smartphones (iPhones, Samsungs, Pixels, etc.), smartklockor, aktivitetsarmband, TV-apparater och datorskärmar.
Tillverkare vidtar också åtgärder för att minska risken för inbränningsproblem.
Sammanfattningsvis är OLED en utmärkt skärmteknik som ger livfulla färger, djupare svärta, utmärkta betraktningsvinklar och snabba svarstider (<1ms).
ViewSonic ColorPro
ViewSonic ColorPro är en dold pärla som får höga betyg på många punkter, vilket i slutändan bidrog till att den hamnade på den här listan.
För det första är den kompakt och kan användas samtidigt som den är ansluten till en bärbar dator utan dedikerad strömkälla. Du kan också ansluta andra enheter, som powerbanks, för att ladda dem via denna bärbara OLED-skärm.
En viktig fördel med den här skärmen är PANTONE-valideringen, vilket garanterar utmärkt färgåtergivning, vilket är nödvändigt för designers och andra som arbetar med färger.
Den kan också användas som en sekundär skärm via Micro HDMI- och USB-C-portar i olika operativsystem.
LG Ultragear
Denna 27-tums QHD OLED-skärm är idealisk för spel.
De viktigaste egenskaperna hos LG Ultragear är en svarstid på 0,03 ms, en uppdateringsfrekvens på 240 Hz samt höjd-, lutnings- och vridningsjusteringar för en flexibel spelupplevelse.
För att ytterligare glädja spelare, finns stöd för NVIDIA G-Sync och AMD FreeSyn Premium. Dessutom gör DTS:X-integrationen varje spelupplevelse mer verklighetstrogen med rumsligt ljud.
Kontrastförhållandet på 1,5 M:1 och DCI-P3 98,5 % färgomfång gör den dock också lämplig för kreativa användare.
Retina-skärm
Bildkälla: Apple.com
Apple spelar i en egen liga, och skärmsegmentet följer samma mönster. Denna Studio Display från Apple är utan tvekan en av de bästa på marknaden. Här är några av dess funktioner:
- 27-tums 5K
- 600 nits ljusstyrka
- DCI-P3 färgomfång
- 12 MP ultrabred kamera
- Stereoljud med sex högtalare
- Thunderbolt 3-portar (96w laddning)
- Lutnings- och höjdjusterbar
- Hej-Siri-stöd
- Reflexskydd
Det är i grunden mycket mer än bara en typisk skärm. Den är ljusstark, har ett fantastiskt inbyggt rumsligt ljudsystem, en bra mikrofon för online-möten, är robust byggd och har flera andra funktioner som gör den nästan perfekt för produktivitets- och kreativitetsuppgifter.
Det är dock en 60 Hz-skärm, vilket innebär att den inte är avsedd för spel. Den passar bäst för de som befinner sig i Apples ekosystem. Även om den kan anslutas till en Windows-dator, kan man missa några programvarurelaterade optimeringar.
Välvda skärmar
Välvda skärmar blir allt vanligare. Och som med alla nya produkter, vill tillverkarna att du ska byta ut din platta skärm mot deras välvda motsvarigheter.
För att vara tydlig, du kan hitta välvda skärmar i nästan alla skärmtyper (OLED, LED, etc.). Så det är inte en helt ny kategori. Det är dock en funktion som många köpare önskar sig i sitt nästa skärmköp.
Effekten av välvda skärmar märks mer ju större skärmen är. Det ger en mer uppslukande tittarupplevelse, perfekt för spel och filmupplevelser.
Dessutom ger den mindre distorsion än platta bildskärmar, särskilt i kanterna. Teoretiskt sett ger den också mindre ansträngda ögon.
Bildkälla: Samsung.com
Det viktiga att kolla på här är krökningen. En 1000R-skärm kommer att upplevas mer ”välvd” än en 1500R-skärm för en viss storlek. Tekniskt sett betyder det att en 1000R-skärm är en del av en cirkel med en radie på 1000 mm (1 meter).
Och det bästa sättet att uppleva krökningen är att sitta i mitten av cirkeln. En 1000R-skärm ger till exempel bäst upplevelse om du sitter på 1 meters avstånd. För långt avstånd gör att effekten av kurvan försvinner och upplevelsen blir mer lik en platt skärm.
Detta var några grunder som är bra att känna till. Låt oss nu gå vidare till några alternativ.
SAMSUNG 32″ Odyssey
Denna WQHD 165Hz VA-panel ger mycket glädje till spelare i sin prisklass. Med en svarstid på 1 ms, AMD FreeSync Premium och HDR 10, är funktionerna optimala för underhållning (särskilt spel).
Det är en 1000R-kurva som vissa kunder på Amazon har kallat ”aggressiv” för sin skärmstorlek. En 32-tums skärm är inte jättestor och 1000R-kurvan kan kännas lite överväldigande för vissa. Men det är subjektivt och tusentals har gett den här skärmen 5 av 5 i betyg.
En nackdel är att VA-panelen inte ger lika bra ljusstyrka och färgomfång som IPS-paneler. Den kan dock producera djupare svärta än IPS-skärmar, särskilt om du tänker använda den i mörka rum.
Jag har själv bytt från IPS till VA och jag tycker att den övergripande upplevelsen har varit mycket positiv. Jag kan också konstatera att jag känner mig mindre ansträngd i ögonen efter en arbetsdag.
Detta är alltså en skärm som främst riktar sig till spelare men som också fungerar bra för allmänt bruk. Om du däremot är kreativ, är det bäst att välja en av OLED-panelerna.
Scepter 30″ Välvd Ultrawide
Scepter 30-tums välvda skärm har ett bildförhållande på 21:9 och en uppdateringsfrekvens på upp till 200 Hz, vilket gör den till ett bra alternativ för spelare.
Den har stöd för AMD FreeSync Premium för smidigt spelande och inbyggda högtalare som fungerar bra för onlinemöten. VA-panelen ger 99 % sRGB-täckning och en 1 ms MPRT-svarstid, vilket är bra för det priset.
Denna skärm har också ett inbyggt blåljusfilter för att minska belastningen på ögonen. Dessutom möjliggör bild-i-bild-läget effektiv multitasking.
Krökningen på 1800R ger en bra upplevelse med denna ultrabreda skärm. Dessutom finns ett stativ som stödjer lutningsjustering.
Sammantaget är det en bra skärm för spel och allmänt arbete, men kanske inte för den som jobbar med grafik.
Vertikal
Har du någonsin tänkt på varför det blir extra utrymme när du surfar på Facebook, Twitter, Amazon eller de flesta webbplatser på nätet? Det beror på att allt inte är utformat för (ultrabreda) skärmar.
De flesta webbplatser har inte heller separata smartphone-versioner, vilket ger ytterligare anledning till att designa allt smalt, även om det innebär att slösa bort utrymmet på sidorna för användare med breda skärmar.
Därför är vertikala skärmar en lösning. Även om du kan rotera skärmen i inställningarna, har de flesta skärmar inte gångjärn som stöder fysisk rotation.
Det här är alltså inte en annan skärmtyp. Det är helt enkelt skärmar som stödjer rotation så att du enkelt kan växla mellan liggande och stående läge.
Innocn 29C1F-D
Detta är en 29-tums WFHD ultrabred skärm med en IPS LCD-skärm med en uppdateringsfrekvens på 75 Hz (inte avsedd för spel) och en svarstid på 5 ms.
Den erbjuder god betraktningsvinkel på 178 grader och har PIP- och PBP-lägen för effektiv multitasking.
En stor fördel med den här skärmen, förutom att du kan rotera den 90 grader för stående läge, är Delta E-värdet (∆E)<2, vilket innebär utmärkt färgåtergivning.
Den har dock endast stöd för 99 % sRGB och 93 % DCI-P3 färgomfång, vilket är bra men kanske inte idealiskt för seriös grafisk design. Den passar bäst för allmänt bruk.
Skärmen har också ett höj- och lutningsbart stativ.
Sammanfattningsvis är det en av de bästa skärmarna i sin prisklass.
IPS
In-Plane Switching eller IPS (LCD/LED)-skärmar är budgetvinnarna i skärmsegmentet. De var mycket populära tills OLED kom ut på marknaden med sin överlägsna bildkvalitet, höga kontrast och äkta svärta.
Till deras försvar har IPS-skärmar inte problem med inbränning och kan hålla i många år utan att kvaliteten försämras nämnvärt.
Några saker de är bra på är ljusstyrka, acceptabla svarstider och färger samt (som redan nämnts) ett lågt pris.
De passar bra för rutinmässigt arbete och enklare spel.
LG 24″ Full HD
Denna 1080p-skärm är utmärkt för den som letar efter en allroundskärm som passar för enklare spel.
Skärmen har AMD FreeSync, en uppdateringsfrekvens på 75 Hz och 1 ms svarstid, vilket gör den lämplig för spel.
Denna LG-skärm kan också användas för kontorsarbete, eftersom läsläget hjälper till att minska en del av det blå ljuset för att minska ansträngningen på ögonen.
Asus TUF 23,8″ Full HD
Denna skärm är kraftfullare än den föregående och har stöd för upp till 165 Hz uppdateringsfrekvens och AMD FreeSync Premium.
Asus har också använt sin egenutvecklade ELMB-teknik (Extreme Low Motion Blur), som bidrar till att minska suddighet och ansträngda ögon. Denna funktion kan dock endast användas vid vissa bildhastigheter, som 85 Hz, 100 Hz och 120 Hz, enligt Asus support.
Det är vanligt att tillverkare har egen teknik som de använder i sina produkter. Men hur effektiva de är i verkligheten beror på personliga preferenser och inställningar. Det är inte dessa funktioner som helt ska styra ditt köpbeslut.
Denna Asus-skärm har även ultrablå ljusteknik, som fungerar ungefär som vilket blåljusfilter som helst.
Slutligen är denna skärm bra för enklare spel med sin acceptabla uppdateringsfrekvens och 1 ms svarstid.
TFT
Thin Film Transistor (TFT) är en variant av LCD som i sin tur är relaterad till LED. Den är inte revolutionerande och fungerar ungefär som en vanlig LCD/LED-skärm.
Den enda skillnaden mellan en TFT LCD och en standard LCD är att den förstnämnda kan ha bättre bildkvalitet tack vare sina tunna filmtransistorer.
Det är en mycket vanlig teknik som håller på att fasas ut. Jag rekommenderar därför inte att köpa en. Men om du verkligen vill ha en, så finns det fortfarande alternativ.
Samsung CF397
Denna 32-tums välvda Full HD-skärm har en 1800R-kurva och en svarstid på 4 ms. Den har också stöd för 72 % NTSC färgomfång och 60 Hz uppdateringsfrekvens.
Bildförhållandet är 16:9, vilket visar att det inte är en ultrabred skärm.
Den lanserades 2017 och det finns inte många anledningar att köpa den, förutom för kontorsarbete.
Tänk över ditt köp!
Skärmar har lång livslängd och har en direkt inverkan på hur produktiva dina hemmakontorssessioner blir.
Om du inte har någon budgetbegränsning, skulle jag rekommendera att du väljer en OLED-skärm. De är skonsamma för ögonen och har branschledande färgåtergivning och kontrastförhållanden.
QLED (från Samsung) är en förbättring jämfört med vanliga lysdioder, men kan inte riktigt mäta sig med bildkvaliteten hos OLED (enligt mig). Men de drabbas inte av inbränning, vilket är en stor fördel för många köpare.
Sedan finns IPS på budgetnivå, som inte heller är dåliga. Men personligen skulle jag välja en VA-panel framför en IPS vilken dag som helst, allt annat lika.
Upplevelser som ultrabreda, välvda eller vertikala skärmar upplevs bäst fysiskt. Jag rekommenderar därför att du besöker en butik för att få en uppfattning om hur de påverkar upplevelsen.
Kolla sedan in de bästa välvda spelskärmarna som finns att köpa.