6 viktiga saker att komma ihåg innan du installerar appar

Appar är avgörande för hur vi interagerar med våra enheter, oavsett om det är för kommunikation, shopping, spel, forskning eller nästan vad som helst annat. Appar är nu så populära att de ofta används av cyberbrottslingar för att rikta sig mot intet ont anande offer.

MAKEUSE AV DAGENS VIDEO

Det är viktigt att vara försiktig innan du installerar en app på dina enheter för att säkerställa att du inte hamnar i problem efter att ha installerat den. Så vad bör du alltid tänka på innan du laddar ner en app?

1. Kontrollera recensioner och betyg av appar

Ett av de bästa sätten att veta om appens kvalitet är genom att kontrollera dess recensioner och betyg. Om du besöker appbutiker kan du enkelt kontrollera vad folk säger om appen du vill ladda ner. Om majoriteten av människor inte gillar appen är chansen stor att du inte kommer att gilla den heller.

Om apparna inte är tillgängliga i populära appbutiker eller inte är välkända måste du söka på internet för att lära dig hur pålitliga de är. Kanske kolla andra recensionssajter eller diskussionsforum för att se om appen i fråga kan lita på.

2. Se upp för vilken information appen efterfrågar

Med fler människor som kommer online fortsätter integritetshoten att växa. Innan du laddar ner appen bör du vara noggrann med vilka behörigheter den söker för att fungera korrekt. Om du laddar ner appen från appbutiker får du en tydlig uppfattning om vilka behörigheter en app kräver.

Om du inte är bekväm med att dela behörigheter som appen kräver kan det vara bättre att inte ladda ner appen. Men även om du får en positiv syn på appen, testa att installera den på en testenhet och se hur appen beter sig innan du börjar använda den på din huvudenhet. Om det kräver en premiumprenumeration, prova den kostnadsfria provperioden och kontrollera om den ber om för mycket information innan du köper en prenumeration.

3. Kontrollera appens uppdateringsfrekvens och support

Hur ofta appar får uppdateringar är ett viktigt mått för att förutsäga hur de kommer att prestera på lång sikt. Lika viktigt att veta är hur väl apputvecklarteamet svarar på frågor och hur snabbt deras supportteam återkommer till dig om något är fel.

Att skicka uppdateringar till appar är en avgörande övning för apputvecklare för att säkerställa att de fungerar bra och får nya funktioner och buggfixar. När du installerar appen, försök att leta efter när appen uppdaterades senast. Om det var länge sedan är chansen stor att du inte får den upplevelse du letar efter.

Du bör vara vaksam på om en app har installerats på din enhet utan ditt medgivande. Det beror på att om du inte gör det kan din integritet och enhetens säkerhet äventyras.

Om du hittar en på dina datorer eller mobila enheter, avinstallera den omedelbart efter att du har upptäckt den och ändra lösenorden för dina onlinekonton. Du bör också köra säkerhetskontroller för att undersöka om din enhet är infekterad med skadlig programvara. Dessutom, om du tror att appen installerades från en appbutik utan ditt medgivande, kan du rapportera incidenten till din inhemska appbutik.

5. Jämför appen med alternativ

Det finns en uppsjö av appar som utför samma uppgifter, och vissa gör det bättre än andra. Innan du installerar appen på din enhet, försök leta efter alternativ och jämför deras prestanda. Du bör också kontrollera deras integritetspolicy för att avgöra vilken som passar dig bäst.

När du är noggrann med vad alternativen erbjuder, analysera vilken app som har en balans mellan prestanda och integritet. Och den rätta balansen beror på dina specifika behov och preferenser.

6. Säkerhetskopiera din enhet

Det är alltid bra att säkerhetskopiera enheter, även när du ska installera en app. Genom att göra det skyddar du all din viktiga data från att gå vilse för alltid när något fel händer.

Att installera en app kan ibland ge oväntade problem, särskilt om du får den från en mindre pålitlig källa. Det kan skada din data, skada din enhet och så vidare. Du kan undvika att påverkas av alla dessa genom att återställa dina data från säkerhetskopian. Så glöm inte att säkerhetskopiera din enhet, särskilt när du ska installera en större programuppdatering eller installera en app.

Du är nu medveten om faktorer att tänka på innan du installerar appar

Oavsett om det är en smartphone, surfplatta eller dator bör du aldrig installera appar på dina enheter utan noggrant övervägande. Du kan inte gå fel med dessa tips, eftersom de hjälper dig att skydda dig från skadlig programvara och många andra hot som sprids via appar.