6 enkla sätt att verifiera avsändaren

By rik

Vi är alla bekanta med nätfiske och bedrägeriförsök, eftersom i princip alla av oss har en e-postadress.

Dessa typer av e-postmeddelanden är designade för att vilseleda dig och lura dig att avslöja personliga uppgifter, som ditt namn, telefonnummer eller till och med dina bankuppgifter.

Ofta har ämnesraderna i dessa e-postmeddelanden inga direkta varningstecken. Istället brukar avsändaren utge sig för att vara från en bank eller ett välkänt företag, i syfte att vinna ditt förtroende.

Om du, liksom jag, är av den mer misstänksamma sorten, känner du nog igen ett nätfiskeförsök direkt. Tyvärr faller många offer för bedrägliga e-postmeddelanden, antingen för att de är svåra att identifiera eller för att de inte tänker efter ordentligt.

Det kan vara svårt att skilja ett legitimt e-postmeddelande från ett potentiellt nätfiske. Hur kan man då vara säker på att ett e-postmeddelande är äkta?

Det finns flera metoder för att kontrollera en avsändares identitet och skydda dig från bedrägerier. Läs vidare för att ta reda på hur du kan granska e-postmeddelanden noggrant och hålla dig ett steg före potentiella bedragare.

Kall e-post kontra skräppost

Kall e-post kan vara påträngande, men ibland kan de vara till nytta. Med ett ökat antal nätfiskeattacker och bedrägerier via e-post kan det ibland vara svårt att se skillnad på ett äkta mejl och skräppost.

Det är viktigt att kunna se skillnaden så att vi kan vara skyddade, samtidigt som vi tillåter de legitima meddelanden och möjligheter som de kan erbjuda.

Eftersom det inte alltid är enkelt att avgöra vad som är en kall e-post och vad som är skräppost eller bedrägeri, ska vi titta på några viktiga skillnader som kan visa om ett e-postmeddelande är legitimt eller en bluff.

Att kunna urskilja dessa skillnader kan hjälpa dig att identifiera en kall e-post från ett suspekt meddelande, vilket gör att du kan fatta välgrundade beslut. Här är de största skillnaderna:

#1. Personanpassning

Kalla e-postmeddelanden brukar ha en personlig touch. De tar hänsyn till dina behov och utmaningar och erbjuder en konkret lösning. Avsändaren har ofta en önskan om att fortsätta dialogen på olika sätt.

Bedrägerier däremot, saknar personlig information och har inget intresse av en dialog. De är snarare utformade som en allmän annons, med syfte att locka dig att klicka på en länk eller avslöja känslig information.

Läs även: De bästa URL-skannrarna för att kontrollera om en länk är säker

#2. Ärlighet

Kalla e-postmeddelanden är öppna med syftet. Avsikten är tydlig redan i ämnesraden, så du behöver inte gissa vad meddelandet handlar om. Dessa e-postmeddelanden strävar ofta efter att ge dig något av värde, adressera dina problem, vinna ditt förtroende och inleda en konversation.

Bedrägerier å andra sidan, gör inget för att vinna ditt förtroende genom att tillgodose dina behov eller frustrationer. De är istället rakt på sak och försäljningsinriktade, med en skum ämnesrad som är gjord för att få dig att öppna e-postmeddelandet och klicka på en misstänkt länk.

#3. Köparfokus kontra produktfokus

En annan viktig skillnad är att äkta kalla e-postmeddelanden fokuserar på köparen eller kunden och deras intressen, problem och mål.

Bedragare eller spammare däremot, lägger all fokus på att marknadsföra sitt erbjudande, oavsett om det passar mottagaren eller inte.

De flesta äkta avsändare gör research om potentiella kunder och erbjuder relevanta produkter, till skillnad från spammare som skickar generiska meddelanden till tusentals personer.

Nu när du vet hur du kan se skillnad på äkta e-postmeddelanden och bedrägerier kan du skydda dig från att falla offer för dem.

Svårt att få information om e-postavsändaren

Vissa bedrägliga e-postmeddelanden är lätta att känna igen, men andra är så välgjorda att de inte ser misstänkta ut. Det är då du kan behöva lite extra hjälp.

Vad vet du egentligen om avsändaren? Kanske deras förnamn? Deras efternamn? I bästa fall en bild. Det är i princip allt. Till skillnad från sociala medier som Facebook eller LinkedIn, där du kan se var de bor, vad de studerat och om de har husdjur, så finns det inte mycket information om en e-postavsändare.

De är i princip som spöken på e-post tills du aktivt försöker identifiera dem. Även om det kan vara svårt att få information om avsändaren, finns det några metoder som du kan använda för att samla så mycket data som möjligt, så att du kan planera dina nästa steg.

När du vet vem som skickat e-postmeddelandet kan du avgöra om det är äkta eller inte. Låt oss se på de olika metoderna som kan underlätta att spåra avsändaren.

Gör en snabb Google-sökning

Google verkar ha svar på allt, så det första smarta steget när du får ett misstänkt mejl är att söka på Google efter information om avsändaren.

Om avsändaren har publicerat sin e-postadress på sociala medier finns det en chans att du hittar deras profil och kan få mer information om dem.

Gå helt enkelt till sökmotorn och skriv in deras e-postadress i sökfältet. Om avsändaren eller företaget finns på nätet (vilket de flesta legitima företag gör), kan du hitta värdefull information.

Detta hjälper dig att avgöra om e-postmeddelandet är äkta eller inte.

Verifiera e-postens domännamn

Domännamnet är en viktig del av alla företag på nätet. Att identifiera och undersöka det kan ge dig mer information om avsändaren. Domännamnet är i princip en unik adress som används för att identifiera företaget.

Kom ihåg att något i stil med [email protected] inte är vad du ska leta efter eftersom vi alla vet vad Gmail är. Om du får ett e-postmeddelande med en annan domän (t.ex. [email protected]), är det då du behöver göra en verifiering.

I det här exemplet är ”np” användarnamnet och ”neilpatel” domännamnet.

När du har domännamnet kan du söka efter det på Google. Du kan även använda en webbplats som Whois för att ta reda på fler detaljer som adress, domänregistrator etc.

Hitta avsändarens IP-adress

En IP-adress är en unik serie siffror som identifierar en enhet eller ett nätverk som är anslutet till internet. Det betyder att om du lyckas spåra en e-postadress IP-adress, kan du få ytterligare information om avsändaren.

Att spåra IP-adresser för att hitta platsen är en metod som även används av brottsbekämpande myndigheter.

Du kan spåra IP-adressen för alla avsändare via ditt Gmail-konto. Gör så här:

Steg 1: Logga in på Gmail och öppna det e-postmeddelande du vill spåra.

Steg 2: Leta efter de tre punkterna längst upp till höger i e-postmeddelandet och klicka på dem. En rullgardinsmeny öppnas. Klicka på ”Visa original”.

Steg 3: Nu visas e-posthuvudet med information om avsändaren. Klicka på knappen ”Kopiera till Urklipp”.

Steg 4: Använd ett verktyg för att spåra e-post, t.ex. WhatIsMyIPAddress. Scrolla ner till rutan ”Trace Email Analyzer”. Klistra in e-posthuvudet i rutan och klicka på ”Hitta e-postavsändare”.

Steg 5: Scrolla ner tills du ser e-postmeddelandets IP-adress. Kopiera den och gå till ett IP-platsverktyg som IPLocation. Klistra in IP-adressen i sökrutan för att ta reda på avsändarens plats.

Klart! Nu vet du var avsändaren befinner sig.

Gör en omvänd e-postsökning

Det är inte förvånande att det finns verktyg som kan spåra en e-postavsändare. Tekniken är idag så avancerad att den kan hjälpa oss skydda oss mot bedrägerier. Här är några av de bästa verktygen för att göra en omvänd e-postsökning:

  • Spokeo
  • Reverse Contact
  • Hunter

Gör en omvänd e-postsökning genom att följa dessa steg:

Steg 1: Gå till den tjänst för omvänd e-postsökning du vill använda. I det här exemplet kommer jag att använda Spokeo.

Steg 2: Ange avsändarens e-postadress eller gör en sökning med andra uppgifter som namn, telefonnummer eller adress.

Steg 3: Klicka på ”Sök nu”. Webbplatsen tar en stund att spåra information som plats, bakgrund och andra detaljer om e-postadressen.

När sökningen är klar får du all information du behöver. Som du ser finns det uppgifter om familjebakgrund, sociala nätverk, blogginlägg etc.

De flesta av dessa verktyg ger dig endast begränsade resultat som gratisanvändare. Om du vill ha mer detaljerad information behöver du därför skaffa ett abonnemang.

Om du behöver all information om avsändaren och de andra metoderna inte gett dig tillräckligt med resultat, rekommenderar jag att du skaffar ett abonnemang eller betalar en engångsavgift.

Ett annat bra sätt att hitta någon via e-post är att söka efter dem på sociala medier. Denna metod fungerar om du har åtminstone grundläggande information om avsändaren, som namn eller plats.

De flesta har sin e-post kopplad till sina Facebook-, Instagram-, LinkedIn- eller Twitter-konton. Gå bara till den sociala medieplattform du vill använda och sök efter personen via deras e-postadress. Om du har tur kommer din avsändare att ha något kopplat till sitt e-postkonto och du får de resultat du letar efter.

Installera ett Google Chrome-tillägg

Eftersom de flesta av oss använder Google Chrome som webbläsare, kan det vara en bra idé att använda ett tillägg för att få mer information om en avsändare.

Det finns många tillägg som gör jobbet, men ett som fokuserar enbart på att upptäcka bedrägerier och samla in information om kunder är SEON.

Det är ett tillägg som ger dig utförlig information om avsändaren, inklusive data från över 50 sociala plattformar. Det samlar all relevant information och hjälper dig att bli mer informerad.

Dessutom ger det även detaljerad WHOIS-information om domänen och beräknar riskpoäng. Det är väldigt användarvänligt och har en robust rapportering. Du kan börja med det kostnadsfria abonnemanget.

Avslutande tankar

Att hitta någon utifrån deras e-postadress behöver inte vara svårt. Med rätt knep i rockärmen kan du samla in värdefull information om en avsändare och ta reda på om deras e-postmeddelande är legitimt eller bara en fälla.

Metoderna som nämns i det här inlägget är några av de bästa sätten att samla in information om en e-postavsändare och kontrollera om meddelandet är äkta, så att du kan skydda dig mot bedrägerier.

Ta sedan reda på hur du hittar någons e-postadress med hjälp av dessa verktyg.