När du är online kan din information nås och missbrukas avsiktligt utan att du vet om det. Därför behöver Linux-användare, precis som alla andra, ett VPN.
Linux är ett kostnadsfritt operativsystem med öppen källkod som erbjuder stor flexibilitet och säkerhet. Trots att Linux kan ge ett bättre skydd mot skadlig programvara behöver du ändå en VPN-anslutning för att skydda din anonymitet. Du behöver inte heller kompromissa med funktionaliteten eller brottas med komplexa manuella inställningar.
Varför är VPN nödvändigt för Linux?
Både Linux och VPN arbetar för att värna om användares integritet. En högkvalitativ VPN säkerställer nätverksanslutningens säkerhet. All din data överförs via en skyddad kanal.
Ett VPN lägger till ett extra lager av skydd mellan din dator och internet. Oavsett vilket operativsystem du använder kan ett VPN hjälpa dig att kringgå censur och geografiska begränsningar på webbplatser och applikationer. Det döljer också din faktiska identitet och skyddar din data.
Att använda en VPN-anslutning med din Linux-dator är därför ett utmärkt sätt att förbättra din anonymitet. Det finns många VPN-tjänster tillgängliga, men alla fungerar inte med Linux. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa VPN-leverantörerna för Linux.
NordVPN
NordVPN är tveklöst det mest populära och bästa VPN-alternativet för Linux-operativsystem. Det är ett utmärkt val för de som är nya inom VPN-tjänster och cybersäkerhet.
NordVPN är oöverträffad när det gäller användarvänlighet och prestanda. Det är inte förvånande att det rankas högt både på Linux och andra operativsystem.
Debian- och RPM-binärfiler finns tillgängliga för nedladdning för Linux-system. Dessa paket stöder de vanligaste Linux-distributionerna, som CentOS, Ubuntu, RHEL med flera. Dessutom kan du installera NordVPN genom att klona git-arkivet eller genom att uppdatera paketlistan med kommandot apt-get.
sudo apt-get install {/path/to/}nordvpn-release_1.0.0_all.deb eller sudo apt-get install nordvpn
Med NordVPN kan Linux-användare konfigurera säkerhetsmekanismer, automatiska sessioner, anpassningsbara domän- och krypterade servrar, välja protokoll och få en dedikerad IP-adress. Med det integrerade verktyget Threat Protection Lite skyddas användarna från cyberhot. Det blockerar automatiskt oönskade annonser och skadliga webbplatser när du surfar på nätet.
Funktioner:
- Kompatibelt med flera plattformar – fungerar på olika operativsystem, som Windows, Linux, macOS, iOS och Android.
- Med ett enda premiumkonto kan du ansluta upp till 6 enheter.
- Möjlighet att kombinera med lökroutern (TOR) för ökad anonymitet.
- Skydd mot DNS-läckage.
- Erbjuder en dedikerad IP-adress och multifaktorautentisering för att skydda ditt konto.
- NordVPN spårar eller loggar inte din aktivitet.
- En integrerad mörk webbmonitor meddelar dig direkt om dina uppgifter läcker ut på den mörka webben.
- Övervakar anslutningen i realtid och meddelar dig om skadlig aktivitet upptäcks i nätverket.
- Erbjuder flera webbläsartillägg för säker surfning.
- En integrerad Kill Switch hindrar ditt system från att kommunicera med nätverket utanför den säkra VPN-kanalen om din VPN-anslutning misslyckas.
Även om du måste använda kommandoradsgränssnittet för att starta programmet kan du känna dig trygg med utmärkt kundsupport och sekretesspolicyer. NordVPN erbjuder premiumplaner på 30 dagar, 1 år och 2 år. Månadsplanen finns i en standardversion för 11,99 dollar och en komplett version för 15 dollar. Fullständig prisinformation finns här.
NordVPN erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så om du inte är nöjd kan du få pengarna tillbaka utan problem. Du kan få hjälp dygnet runt genom att kontakta kundsupport.
Proton VPN
ProtonVPN är en kraftfull VPN-tjänst som erbjuder en robust GUI-klient. Med detta GUI kan användaren säkra sin Linux-enhet utan att använda några kommandon i kommandoraden. Proton VPN Linux-klienten är användarvänlig och utrustad med avancerade säkerhetsverktyg.
Debian- och RPM-binära filer finns tillgängliga för nedladdning för Proton VPN. Ladda bara ner rätt binärfil för din distribution och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra installationen. Proton VPN hanterar över 1700 servrar på 60 geografiska platser. Därför har du alltid tillgång till en VPN-server nära dig för en snabb och säker anslutning.
Både kryptering och tillförlitlighet hanteras utmärkt med ProtonVPN. Linux-användare får full funktionalitet och ett modernt GUI med ProtonVPN. ProtonVPN erbjuder en snabb tjänst som skyddar användarna med pålitlig kryptering och avancerade funktioner.
Även om det inte är den billigaste tjänsten ingår en veckas demoversion av premiummedlemskapet med begränsade funktioner, samt en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti på allt premiuminnehåll.
Funktioner:
- Användarvänlig och anpassningsbar instrumentpanel.
- För ett extra säkerhetslager hjälper Proton VPN användaren att överföra trafik via inbyggda Tor-moduler.
- Integrerad Secure Core dirigerar användartrafik via flera servrar för att skydda din VPN-anslutning från sofistikerade nätverksbaserade intrång.
- Automatisk Kill Switch som skyddar din anslutning utanför VPN-tunneln om din VPN-session plötsligt avbryts.
- Ett integrerat nätskydd förbättrar anslutningshastigheten samtidigt som det skyddar användare från skadlig programvara. Detta nätskydd kan också blockera spårningscookies och annonser för premiumprenumeranter.
- Förhindrar DNS-läckage genom att skicka dina DNS-förfrågningar via en IPsec-anslutning och undviker att använda externa DNS-tjänster.
Om du använder en annan Linux-distribution som inte stöds direkt kan du ändå ansluta till Proton VPN-servrar genom att konfigurera en OpenVPN-session. Trots att vissa tjänster inte är gratis, ger Proton VPN ett utmärkt skydd. Här är en detaljerad recension av Proton VPN för att skydda din integritet online: länk till recension.
ExpressVPN
ExpressVPN erbjuder en praktisk och utmärkt VPN-tjänst för Linux OS. Dess dedikerade serverarkitektur och exceptionellt snabba anslutningshastigheter är det som ligger bakom dess rykte.
Denna VPN-tjänst säkerställer att ett brett utbud av Linux-distributioner har tillgång till deras VPN-servrar, inklusive Fedora, Debian, Linux Mint med flera. ExpressVPN optimerar ofta sina servrar för att erbjuda de bästa anslutningarna.
ExpressVPN kan också kringgå begränsningar som din internetleverantör sätter på streaming, vilket gör att dina anslutningshastigheter återgår till det normala. Den månatliga prenumerationen börjar på 6,67 dollar, vilket är väl motiverat med tanke på de banbrytande säkerhetsfunktionerna.
Funktioner:
- Webbläsartillägg gör att du kan hantera ditt VPN via olika webbläsare.
- Ger maximala säkerhetsfunktioner för Linux, inklusive avancerat läckageskydd och kryptering med AES-256-chifferalgoritmen.
- Ger varningar på skärmen för att ge omedelbara uppdateringar om VPN-anslutningar.
- Integrerad kill switch som blockerar nätverksaktivitet och skyddar din information om en VPN-anslutning plötsligt avbryts.
Eftersom ExpressVPN i första hand är integritetsfokuserad registreras inga anslutnings- eller händelseloggar. ExpressVPN sparar inte heller någon information som kan användas för att koppla viss aktivitet eller beteende till en specifik användare.
Ett valfritt antal enheter kan få installationsbehörighet, och en enda premiumtjänst kan stödja upp till 5 samtidiga anslutningar till ExpressVPN. För fler anslutningar kan du installera ExpressVPN på din Wi-Fi-router. ExpressVPN erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti och ger dig tillgång till alla tjänstens funktioner. Här är en detaljerad recension av ExpressVPN för att säkra din nätverksaktivitet: länk till recension.
PureVPN
PureVPN är en annan välkänd och pålitlig VPN-tjänst för Linux-operativsystem. Pure VPN tillhandahåller både kommandorads- och grafiska gränssnitt. Det erbjuder en enkel och anpassningsbar konfiguration för din Linux-dator för att optimera dina säkerhetsrutiner, anonymitet och informationssäkerhet, bland andra viktiga VPN-funktioner.
Med över 6500 VPN-servrar spridda över 180 platser verkar PureVPN vara jämförbar med de mest välkända VPN-leverantörerna. Trots ett enkelt användargränssnitt kan allt nås via enkla kommandon. Detta gör det enkelt att växla mellan andra Linux-program och VPN-klienten.
PureVPN erbjuder ett brett utbud av inställningar och funktioner när det gäller prestanda. Priset börjar på 1,99 dollar per månad för tio samtidiga anslutningar.
Funktioner:
- VPN Split tunneling separerar din onlinetrafik mellan din internetleverantör och den säkra VPN-anslutningen.
- I likhet med andra VPN-verktyg erbjuder det också en automatisk kill switch för att skydda användarens plats om en anslutning bryts mitt i sessionen.
- WebRTC-läckageskydd möjliggör peer-to-peer-anslutningar.
- Krypterar onlineaktivitet med AES-256-krypteringsmetoden.
- En strikt policy utan loggar för att inte lagra anslutningsloggar eller spåra VPN-aktiviteter.
PureVPN är en bra VPN-tjänst för Linux-användare även om det finns områden där den kan förbättras, som en utökad och detaljerad installationsguide för nybörjare. Här är en detaljerad recension av PureVPN för att avblockera internet: länk till recension.
Atlas VPN
En annan fantastisk VPN-tjänst för Linux-operativsystem är Atlas VPN. Du kan ha ett obegränsat antal anslutningar igång samtidigt och det garanterar utmärkt integritet. Atlas VPN använder AES-256-kryptering. VPN-tunnlar byggda med SHA-384- och PFS-standarder garanterar ett högt skydd och sekretess.
Atlas VPN hanterar över 750 supersnabba servrar för säkra och pålitliga anslutningar.
Funktioner:
- Du kan ansluta till nätverket med flera IP-adresser samtidigt med hjälp av integrerade SafeSwap-tjänster, vilket avsevärt förbättrar din integritet online.
- En delad tunnelmekanism gör att du kan säkra känslig information utan att kompromissa åtkomsten till närliggande nätverk.
- Begränsar åtkomst till webbplatser som anses hysa skadlig information, som potentiellt oönskade program eller skadlig kod.
- Integrerade mönsterdetekteringsmetoder övervakar internet för att se om några av dina personuppgifter har offentliggjorts.
Dessutom stängs all onlineaktivitet av automatiskt när nätverksavbrytaren aktiveras vid otillförlitliga VPN-tunnlar. Det är en enkel men effektiv metod som skyddar mot DNS-läckage. Premiumpriserna börjar på 10,99 dollar per månad.
Buffring, fördröjningar och andra problem hanteras av fullt fungerande optimerade servrar, vilket gör att du kan kolla på dina favoritströmmar utan problem. Privat DNS krypterar informationen som överförs mellan användaren och DNS-servern för att hindra hackare från att komma åt ditt innehåll eller övervaka dina beteendemönster.
Surfshark
Surfshark erbjuder det mest prisvärda och användarvänliga VPN för Linux. Surfshark är relativt enkelt att använda och fungerar med de flesta operativsystem, inklusive Android och Linux.
Det finns ingen gräns för hur många anslutningar som kan göras samtidigt. Med ett Surfshark premiummedlemskap kan du använda ett obegränsat antal samtidiga sessioner och obegränsad bandbredd över hela världen. På grund av sin otroliga prisvärdhet är Surfshark alltid ett av de bästa VPN:en. Med Surfshark kan du säkerställa säkerheten för alla dina system. Det loggar inte heller någon VPN-aktivitet.
Dessutom kan Raspberry Pi aktiveras för att använda Surf Shark VPN genom att manuellt konfigurera OpenVPN. Du kan koppla av och låta Surfshark ta hand om allt tack vare sin gränslösa globala anslutning. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att tidsbrist begränsar din aktivitet.
Funktioner:
- Anpassningsbart och användarvänligt grafiskt gränssnitt.
- Levereras med en strikt policy utan loggar och stöd för ett obegränsat antal enheter.
- Automatiska kill switches skyddar användaren utanför VPN-tunneln och använder AES-256-GCM-protokollet för kryptering.
Du måste använda antingen Ubuntu eller Debian-distributionen för att installera Surfshark i din Linux-miljö. Dessutom behövs administratörsrättigheter för att konfigurera klientapplikationen. Den support du får från Surfsharks kundtjänst dygnet runt brukar imponera på användarna.
Med priser från 2,99 dollar/månad och obegränsade samtidiga anslutningar är Surfshark ett kostnadseffektivt val för privatpersoner. En gratis provperiod och en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti finns också tillgängliga. Här är en detaljerad recension av Surfshark one, som omfattar VPN, Alert, Antivirus och sökning: länk till recension.
Vad är skillnaden mellan att använda en proxy och ett VPN?
Du kommer ofta att stöta på alternativen ”VPN” eller ”Proxy” när du undersöker anslutningsinställningarna på din dator. Trots att de har liknande syften är de väsentligt olika.
Proxyservrar och VPN omdirigerar båda användarens internettrafik och ändrar IP-adressen, men de gör det på olika sätt. Det kan vara svårt att skilja mellan proxy- och VPN-lösningar eftersom det finns så många tjänster som verkar vara identiska och finns tillgängliga på internet.
Ett VPN skyddar hela din nätverkstrafik och säkerställer din säkerhet på alla webbplatser och appar du använder, till skillnad från proxyservrar som bara fungerar med specifika appar eller webbplatser. I likhet med ett proxynätverk kommer ett virtuellt privat nätverk att ersätta användarens IP-adress med tjänsteleverantörens.
Användaraktivitetstrafiken kommer att omdirigeras via en säker kanal av ett VPN, vilket skyddar integriteten för onlineaktiviteter. Även om en proxy är lämplig för surfning på nätet saknar den den extra funktionalitet och höga skyddsnivå som ett VPN levererar.
Mer information om skillnaderna mellan proxy och VPN finns i vårt tidigare inlägg: länk till inlägg.
Sammanfattning
Det finns ingen integrerad VPN-tjänst i Linux OS. Därför är det upp till dig att välja en pålitlig VPN-leverantör om du vill surfa anonymt och effektivt. Vi rekommenderar att du väljer en premium VPN med positiva kundomdömen, tillförlitligt skydd, flera serverplatser och snabba nätverksanslutningar.
Oavsett vilken Linux-distribution du föredrar, är det alltid ett bra sätt att integrera en VPN-server i systemet för att få ökad sekretess för dina onlineuppgifter och personlig information. Det skyddar alla datapaket du skickar och tar emot, döljer din faktiska IP-adress och geografiska plats. Även om ditt nätverk äventyras ser det ut som en samling orelaterad data.
Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp när du skulle lära dig om de bästa VPN-alternativen för Linux för säker surfning. Du kanske också är intresserad av att lära dig om de bästa URL-skannrarna för att upptäcka skadlig programvara och skadliga webbplatser: länk till artikel om URL-skannrar.