6 bästa GRATIS webbhotellplattform

By rik

Det sägs att livets bästa gåvor är kostnadsfria. För webbhotellleverantörer stämmer det kanske inte helt, men det finns sannerligen utmärkta alternativ som är helt gratis eller nästan helt gratis.

Sedan internets begynnelse har det funnits möjligheter att publicera innehåll för en stor publik utan att det kostat en krona. Dessa metoder har utvecklats med tiden och idag kan man bygga fantastiska webbplatser, till och med med ett professionellt utseende, utan någon kostnad alls.

Tänk på öppna bloggplattformar såsom WordPress, Googles Blogger eller Tumblr. Eller plattformar för att skapa webbsidor, till exempel Weebly eller Wix. Du kan välja något av dessa alternativ för att skapa och underhålla din webbplats utan att spendera pengar. Och du behöver inte heller ha kunskaper i programmering, webbservrar, Linux eller andra tekniska detaljer.

Men vad händer om du är intresserad av de tekniska aspekterna? Om du vill jobba med Linux-administration, konfigurera Apache-servern eller hantera MySQL-databaser? Då kan du också göra det utan att betala något och hantera en live-webbplats som ett proffs.

Innan vi börjar granska alternativen är det viktigt att klargöra en sak: alla kostnadsfria plattformar – även Weebly eller Wix – erbjuder en grundläggande tjänst och tar betalt för alla tillägg. Tänk till exempel på domännamn. Vissa gratisplattformar tillåter inte att du använder ditt eget toppdomännamn utan tvingar dig att använda deras underdomän, om du inte betalar. Så du kan glömma det där snygga domännamnet du kom på under natten.

SSL/TLS-certifikat är en annan funktion som du kan behöva avstå ifrån om du inte vill betala. Detta kan vara ett problem eftersom sökmotorer föredrar webbplatser som visar sitt innehåll via en säker anslutning, och om du inte använder SSL kommer din webbplats inte att rankas lika bra i Googles (eller andra sökmotorers) sökresultat. Det positiva är att du kan börja gratis och, om det går bra och din sida börjar bli populär, kan du köpa tilläggstjänster som anpassade domännamn och SSL-certifikat senare.

Kom ihåg att den totala kostnaden blir högre än om du köper en fullständig tjänst från början. Det är priset för att vara försiktig och inte ta några risker. Låt oss nu börja med granskningen.

000Webbhotell

000Webbhotell ägs och drivs av Hostinger, ett webbhotell med mycket prisvärda abonnemang (mindre än en dollar per månad). Den kostnadsfria tjänsten ger dig möjlighet att hosta 1 domän med 300 MB lagringsutrymme, 1 MySQL-databas, 1 FTP-konto, månatlig trafik på upp till 3 GB och ingen reklam.

Du får också en webbplatsbyggare, cPanel och ett automatiskt WordPress-installationsprogram, men inga e-postkonton eller underdomäner. Den kostnadsfria tjänsten saknar också SSL-certifikat och support via biljetter – det enda alternativet är att använda forumen och hoppas på att någon svarar på dina frågor.

Med Hostinger som stöd kan du lita på att 000Webbhotell håller sitt löfte om 99 % drifttid och det faktum att de har funnits inom gratis webbhotellbranschen i över tio år.

Infinity Free

När du ser Infinity Frees lista med funktioner undrar du hela tiden ”Vad är haken?”. Svaret är enkelt: det finns ingen hake. Det här är ett gratis webbhotell utan nästan några begränsningar.

Du kan skapa ett konto på bara några minuter och börja dra nytta av fördelarna med obegränsat diskutrymme, obegränsad bandbredd, upp till 400 MySQL-databaser (de flesta leverantörer erbjuder högst 1 eller 2), gratis DNS och gratis SSL. Infinity Free erbjuder inte domänregistrerings tjänster, men om du registrerar ditt domännamn någon annanstans kan du hosta det gratis hos dem.

Infinity sägs vara det snabbaste gratiswebbhotellet i världen, enligt oberoende tester. Och de erbjuder en drifttid på 99,9 %, vilket är bättre än vissa betalda webbhotelltjänster. För att fylla din gratis server med skript och applikationer kan du använda Softaculous automatiska skriptinstallationsprogram. Det ger dig möjlighet att installera över 400 skript, applikationer och innehållshanterare som WordPress, Joomla, Drupal och fler med bara några klick.

Om din webbplats blir väldigt populär och du behöver fler funktioner, mer serverkraft eller support dygnet runt, kan du uppgradera till ett betalt abonnemang från iFastNet Premium Hosting, som är huvudsponsor för Infinity Free. Deras planer inkluderar Cloudflare Railgun, IMAP/POP/SMTP-e-poståtkomst, fullt PHP-stöd, fullständig DNS-hantering och utvecklarfunktioner såsom stöd för Perl/Python/Ruby on Rails, fjärråtkomst till MySQL och mer. Dessa planer börjar från $3,99 per månad, vilket inte är en stor investering.

Awardspace

Bara några minuter efter att du har skapat ett konto på Awardspace får du din egen server med 1 GB SSD-lagring och en webbplats som du byggt med hjälp av Zacky Website Builder, WordPress eller Joomla. Utan att betala något får du en MySQL-databas, 5 GB månatlig bandbredd, 99,9 % drifttid och ett domännamn med ett något krångligt suffix.

Inget gratis SSL ingår, men du får ett standard cPanel-gränssnitt där du kan hantera allt och även köpa tilläggstjänster, från olika SSL-certifikat till virtuella privata servrar.

När din webbplats växer, antingen i form av innehåll eller i mängden trafik, kan 5 GB månatlig bandbredd eller 1 GB lagring börja kännas begränsande. Om det sker kan du kolla in de premiumplaner som AwardSpace erbjuder. Dessa planer ger – till ett rimligt pris – obegränsat lagringsutrymme och bandbredd, fler databaser, fler e-postadresser och mer prestanda. De ger också support dygnet runt och ett bekvämt antal maximala besök per månad – 15 000 för den billigaste planen och 150 000 för den dyraste.

AwardSpaces premiumplaner har överraskande rimliga priser, men du bör vara medveten om att de bara gäller det första året – prislappen höjs efter att din webbplats fyllt ett år.

Gratis Webbhotellområde

Detta företag började erbjuda gratis webbhotell år 2005 och har gjort det utan avbrott sedan dess. Därför garanterar de sina kontoägare att deras webbplatser inte försvinner över en natt. Webbhotellet underhålls av frivilliga som uppskattar om du uppgraderar ditt konto till en av deras prisvärda betalplaner, eller om du bara tackar dem för att de ger den här tjänsten gratis.

Den kostnadsfria webbhotelltjänsten är fullspäckad med funktioner, som stöd för IDN (internationaliserat domännamn), snabb hosting genom dedikerade servrar med multi-CPU och SSD, 99,8 % drifttid, 1 500 MB utrymme, obegränsad trafik, Apache, PHP, upp till 3 MySQL-databaser som drivs av MariaDB, dagliga säkerhetskopior och en enkel kontrollpanel (tyvärr, ingen gratis cPanel). Tjänsten saknar också en webbplatsbyggare och en installation med ett klick, så det får du lösa själv.

I funktionslistan finns en punkt som säger ”inga annonser för nya webbplatser”. Det betyder att de inte visar annonser på webbplatser med låg trafik, vilket verkar rimligt. När din webbplats får många besökare upphör din gratisresa och du får antingen betala för en uppgradering eller acceptera att annonser visas på dina sidor.

FreeHostia

FreeHostias webbhotellplan ”choklad” (ja, det är namnet på den kostnadsfria planen; andra planer har namn som ”Wildhoney”, ”Supernatural” osv.) ger dig möjlighet att skapa en webbplats med ett professionellt utseende med hjälp av ett installationsprogram för att installera Joomla, WordPress, PrestaShop eller andra 50 PHP-webbapplikationer.

Chokladplanen ger dig möjlighet att hosta upp till 5 domäner, 250 MB diskutrymme, 6 GB månatlig trafik, 1 MySQL-databas (med 10 MB databaslagring) och 3 e-postkonton. FreeHostia använder en lastbalanserad klusterplattform på ett datacenter i Steadfast, Chicago, USA. Denna infrastruktur ger den fysiska miljö som krävs för att servrarna ska vara igång dygnet runt.

FreeHosting

FreeHostings gratisplan erbjuder en ganska standard uppsättning funktioner: 10 GB lagringsutrymme, obegränsad bandbredd, 1 e-postkonto och en flerspråkig cPanel. Det är en mycket populär värdleverantör som har varit i branschen i över tio år och har mer än 15 000 kunder. Om din webbplats kräver speciella funktioner kan du köpa tillägg med en engångsbetalning, och ditt värdabonnement fortsätter att vara gratis.

Skillnaden mellan det kostnadsfria och det betalda abonnemanget är ganska stor: från noll till $7,99 per månad. Premiumfunktionerna kan vara värda den månadskostnaden eftersom begränsningarna försvinner och du får snabbare servrar, möjlighet att hosta flera webbplatser, automatiska säkerhetskopior, webbstatistik samt ökad PHP-körningstid, minne och begränsningar för uppladdningsstorlek.

Är ”gratis” det bästa alternativet?

Om du inte förväntar dig för mycket av din webbplats är kanske ”nästan gratis” ett bättre alternativ. Ja, du kan börja gratis och sedan uppgradera till ett betalt abonnemang, men du tvingas stanna kvar hos samma leverantör eller göra en fullständig migrering av webbplatsen, vilket kan vara en stor ansträngning. Som du kanske har gissat vid det här laget använder leverantörerna ofta sina gratisplaner som ett sätt att locka dig till sina betalda alternativ.

Att starta en webbplats gratis är verkligen lockande, främst för att det ger dig intrycket att du inte investerar någonting. Men du skulle ha fel: du kommer att investera din tid. Om du värdesätter den och innehållet som du planerar att lägga på din webbplats bör du analysera de kostnadsfria alternativen noga innan du väljer ett.

Tänk på vad det kommer att kosta när din webbplats börjar locka besökare och du måste ta det på allvar. Jämför den analysen med de prisvärda webbhotelltjänsterna som vi granskade här. När allt kommer omkring är kanske inte livets bästa gåvor kostnadsfria – bara nästan kostnadsfria.