6 anledningar till att du inte bör använda medium

By rik

Medium framstår som en kostnadsfri plattform för bloggare, en plats där individer kan dela med sig av sina passioner, tankar och expertis, samtidigt som de knyter kontakter med andra skribenter. Det är en av de mest omtyckta platserna för både professionella och fritidsförfattare.

MUO-VIDEO FÖR DAGEN

BLÄDDRA FÖR ATT FORTSÄTTA LÄSA

Även om Medium har flera fördelaktiga aspekter, som dess intuitiva gränssnitt och ett partnersystem som ger skribenter möjligheten att generera intäkter från sina alster, betyder det inte att plattformen är helt utan sina nackdelar. Här presenteras några orsaker till varför du kanske bör omvärdera om du ska använda Medium.

1. Svårighet att få uppmärksamhet

Du har anslutit dig till Medium, redo att lämna ditt avtryck och bygga en följarskara genom att publicera välformulerade och engagerande texter. Men hur svårt kan det egentligen vara? Sanningen är att det inte är enkelt.

Det handlar inte nödvändigtvis om att du saknar författartalang. Du kan skapa kvalitativt material regelbundet utan att nå popularitet på Medium. Detta beror på att du, till skillnad från på en egen blogg, bara är en av många skribenter på plattformen.

Du konkurrerar med andra skribenter som är lika duktiga, och i många fall mer etablerade. Det innebär dock inte att framgång är omöjlig. Det betyder bara att du behöver vara ihärdig, konsekvent och ha tålamod för att lyckas på Medium.

2. Mycket innehåll låst bakom betalvägg

Medium erbjuder en medlemsfunktion där skribenter och läsare kan betala en månadsprenumeration på 5 dollar för att få förmåner som obegränsad tillgång till artiklar, reklamfri läsning och möjligheten att läsa offline.

Denna funktion är utmärkt då det är ett sätt att stödja författare, men nackdelen är att majoriteten av artiklarna på plattformen under de senaste åren har blivit exklusiva för medlemmar. Om du inte är medlem på Medium kan du se max tre artiklar utan kostnad varje månad.

Eftersom många av de mest intressanta artiklarna på Medium är reserverade för betalande medlemmar, kanske du inte uppskattar att använda plattformen utan ett abonnemang. Vissa har råd med detta, medan andra går miste om mycket bra läsning.

3. Svårt att ranka på sökmotorer

Medium har en hög domänauktoritet, vilket ger god potential för artiklar på plattformen att rankas högt i sökmotorresultat. Problemet är att det inte är lätt att nå höga placeringar, speciellt om du är en ny skribent.

Medium har inte stöd för plugins, vilket betyder att du inte kan använda verktyg för att förbättra din webbplats SEO. Av den anledningen är bloggplattformar med plugin-stöd mycket bättre om du strävar efter att ranka högt i sökmotorer.

WordPress erbjuder till exempel flera effektiva SEO-plugins, som Yoast SEO, vilket underlättar arbetet med att förbättra bloggens SEO-ranking.

4. Begränsad anpassning

En av de mindre uppskattade aspekterna med Medium är dess begränsade anpassningsmöjligheter. Å ena sidan är det bra, då det gör det enkelt för skribenter att fokusera på sitt skrivande utan att fastna i designbeslut.

Men vad händer om du vill anpassa din Medium-blogg för att spegla ditt varumärke? Svaret är att det inte går. Det finns inga teman eller plugins, och du kan inte använda webbplatsredigerare för att ändra olika delar av din blogg. Du kan göra vissa grundläggande ändringar i din Medium-profil, som att anpassa rubriken, men that’s it.

5. Max fem ämnen per artikel

Av någon anledning begränsar Medium dig till max fem ämnen – deras motsvarighet till taggar – per artikel. Ämnena berättar för läsarna vad din artikel handlar om, och gör ditt innehåll sökbart.

Om du använder ”Spel” som ett av ämnena för en artikel om datorspel, kan läsare hitta den artikeln genom att söka på ämnet ”Spel”.

Mediums begränsning till fem ämnen är frustrerande då det minskar antalet kategorier som dina artiklar hamnar under. Det är möjligt att skriva artiklar som passar in i flera kategorier, men ämnesgränsen tvingar dig att välja ett fåtal.

6. Du saknar kontroll över Medium

I slutändan är du beroende av Medium. Se det som en marknadsplats där du säljer dina produkter. Du kan ställa upp ett stånd, men du äger inte själva platsen.

Du har inte kontroll över Medium på samma sätt som du har med en egen blogg. När Medium ändrar sina regler kan du inte påverka det. Om du inte gillar eller inte kan dra nytta av Mediums medlemskap eller partnersystem, kan du inte göra något åt det.

Och om Medium skulle stängas ner skulle du förlora din publik, alla dina artiklar genom åren, och de nätverk du är medlem i. För att undvika att vara beroende av Medium och ha kontroll över ditt innehållshanteringssystem, bör du därför välja ett alternativ som WordPress eller Blogger.

Överväg ett alternativ till Medium

Medium är en hygglig bloggplattform som är enkel att använda. Men med tanke på den begränsade anpassningen och att du inte har kontroll över plattformen, och därmed är beroende av deras beslut, är det mer logiskt att välja en plattform som inte har dessa problem, som WordPress, Blogger, Wix eller Squarespace.