5 steg för att skriva en vinnande designportfölj

För både grafiska designers och webbdesigners är en fantastisk portfölj det bästa instrumentet för att locka kunder eller få ett drömjobb.

Det är det bästa och mest värdefulla verktyget för att främja dina färdigheter och utöka dina professionella möjligheter. Men för att en designportfölj ska fungera på dig är det ett måste att skapa och organisera den rätt.

En vinnande portfölj visar inte bara dina mest övertygande verk som designer utan kommunicerar också din personlighet till din målgrupp. Det ska fånga en tittares intresse, imponera och överraska dem, och därför framkalla känslor och få dem att minnas dig. Din designportfölj kan berätta för en kund eller en potentiell arbetsgivare om hur du genererar designidéer och organiserar hela den kreativa processen.

Med så många tips om att skapa designportföljer tillgängliga online är det lätt att gå vilse i informationen, och det är utmanande att välja de kärnprinciper som passar din situation. I den här artikeln hittar du standardstegen för att skriva en vinnande designportfölj som fungerar för alla designers, oavsett deras specialisering.

Redo?

#1. Bestäm ett kärnsyfte och format för din designportfölj

Som designer kanske du vill hoppa in med coola idéer om hur din portfölj ska se ut, vilka färger du ska välja eller vilka senaste designtrender du ska använda för att representera dina bästa verk.

Sluta! Behåll dem till senare.

Först och främst måste du specificera kärnsyftet med din designportfölj. Vad vill du ha av det?

  • Vill du att världen ska se dina arbetsprover så att du kan utöka din onlinenärvaro och bygga en publik?
  • Är du en nybörjardesigner som behöver tittare för att se vem du är och hur du närmar dig problem?
  • Vill du att de ska läsa om din designprocess så att du kan locka nya kunder till ditt frilansarbete?
  • Vill du dela med dig av ditt största designprojekt och beskriva alla delar av det, från forskning till implementering?
  • Eller behöver du inget annat än att dokumentera dina kunskaper och prestationer?

När du väl vet syftet kommer du att förstå vilken information du ska inkludera i din portfölj och vilket format du ska välja för att representera den bäst. Du kommer att veta hur du uttrycker det visuellt och hur du börjar skriva det för att fånga din målgrupp.

#2. Bestäm vilka verk som ska inkluderas i portföljen

Åh, förresten, vet du vem din målgrupp är? Skriver du en designportfölj för framtida arbetsgivare, potentiella kunder, dina designerkollegor eller kanske dig själv? Skriv ner informationen som dessa personer skulle vilja läsa om dig:

  • Vem är du som designer? Vilken typ av arbete gör du?
  • Vilket budskap vill du kommunicera med din designportfölj? När någon tittar på det, hur kunde de identifiera din designspecialisering: webbdesign, UX, produktdesign, grafisk design och så vidare?

Baserat på den informationen, bestäm vilka projektprover som ska inkluderas i din designportfölj. Du måste sortera dem efter typ och tidpunkt för skapandet, eller så kan du bara sätta de bästa och mest imponerande överst. Här går kvalitet framför kvantitet.

Det finns ingen anledning att visa varje arbete du gjort som designer: Fokusera på det bästa som också skulle visa mångfalden i dina projekt. Med andra ord, publicera inte fem webbdesigner du gjorde för e-handelswebbplatser; det är bättre att lägga till en du gjorde för en bank, en – för en husdjursklubb och en – för en ideell organisation.

Balansen för kvalitet och mångfald av dina prover kommer att visa din talang och kreativitet för potentiella kunder, såväl som din exponering för olika medier.

Så här kommer en sammanfattning av reglerna:

  • Visa endast de mest briljanta designverken i din portfölj.
  • Inkludera en mängd olika prover så att andra kan se bredden på din designupplevelse.
  • Inkludera inte ALLA dina mönster, såvida du inte är en nyutexaminerad design som inte har massor av prover ännu. Undvik de verk du inte är otroligt stolt över: Tänk på din portfölj som en utställning av konst, inte en bildstock.

#3. Välj en plattform för din designportfölj

Nästa steg är att välja rätt plattform för din designportfölj, och det kommer att bero på dina tekniska färdigheter. Vissa erbjuder formatering som kräver HTML- och CSS-kunskaper, medan andra är mindre anpassningsbara och därför mer bekväma att använda. (Men de senare ger dig mindre frihet att designa en portfölj som du vill.)

Visst, webb- och UX-designers kanske vill välja plattformar som kräver kodning, så att de kan visa upp sin kodningsupplevelse genom att skapa en unik portfölj som skulle visa deras designpersonlighet.

Här är alternativen för dig att överväga:

Hostade portföljwebbplatser, som t.ex Portfoliobox eller Dunkat. Det är det mest bekväma alternativet eftersom sådana webbplatser inte kräver någon kodning. Allt du behöver göra är att välja en mall och ladda upp dina filer till en färdig layout.

Hostade företagswebbplatser, som t.ex Squarespace eller Weebly. Här kan du också välja en mall för din portfölj men ha mer kontroll över den. Du kan anpassa den, välja premiumalternativ eller lämna den som den är.

Webbplatser med egen värd, där du skapar en anpassad webbdesignportfölj från grunden. Här kan du visa upp alla färdigheter du har och komma med en personlig hemsida, visa upp din design och bygga ditt personliga varumärke.

#4. Beskriv varje designarbete som en chef

Okej, du har valt en plattform och specificerat designen som ska läggas till i din designportfölj. Men du kan inte bara lägga bilder eller skärmdumpar av ditt arbete och vänta på att kunder ska komma och anställa dig.

Varje verk i din portfölj ska berätta en historia, förklara vad en kunds mål var och hur din design uppnådde dem. Du måste inkludera en sammanfattning av processen och resultaten från varje projekt. Det borde inte vara en lång läsning eller en fallstudie som beskriver alla detaljer, men snälla ge tittarna en förståelse för vad det handlar om.

Det är där du förklarande skrivfärdigheter kommer väl till pass. Du kanske vill inkludera följande information:

  • Vilka var problemen och målet med detta projekt?
  • Fanns det någon hypotes bakom det?
  • Vad var din process? Hur kom du fram till designbeslutet du använde?
  • Några slutsatser och lärdomar från projektet? Om du har feedback från en kund, tveka inte att lägga till den i beskrivningen.

Den mest kritiska informationen här handlar om din roll i projektet. Klarade du hela projektet? Arbetade du som en del av ett designteam? Eller kanske du designade allt själv, som distansarbetare eller frilansspecialist? Tittarna på din portfölj behöver veta vilka ansträngningar du gjort för en sådan genombrottsprodukt.

#5. Optimera din designportfölj för tittare

När du har samlat all information som ska inkluderas i din portfölj är det dags att designa och organisera den med huvudprinciperna för användbarhet i åtanke. Användarupplevelsen är viktig, så du måste göra din portfölj inte bara visuellt framstående utan också läsbar för tittarna.

Hur gör man det?

Kom ihåg att de flesta användare inte läser utan skannar online; så gör ditt bästa för att göra din portfölj skumbar så att tittarna kan se all kärninformation på en gång. Dela upp texten i korta stycken, använd rubriker och underrubriker, inkludera punktlistor, lägg till skisser snarare än långa beskrivningar för att visa processen, etc.

Gör också navigeringen tillgänglig. Om du skapar en personlig webbplats för din portfölj, tänk noga på dess meny. Lägg endast till kärnsidor: Hem, Om mig, Mitt arbete och Kontakter. Om du bestämmer dig för att använda färdiga layouter för din portfölj, välj de med dessa alternativ också. Oavsett plattform behöver tittarna veta vem du är, vad du gör och hur de kontaktar dig.

Överspela inte med färger, teckensnitt eller animationer. Ja, det är frestande att visa upp alla dina designtalanger på ett ställe, men det är bättre att fokusera på grundläggande typografiinställningar som skulle fungera på alla webbläsare och enheter. (Se till att testa din design för små skärmar och tänk på mobiler först.)

Kom också ihåg om färgpsykologi och kontrastförhållande vid design. Din portfölj måste vara tilltalande för ögonen, inte visuellt överväldigande.

Lång historia kort, välj designelement för din portfölj som skulle se tilltalande och skanningsbara ut, men som samtidigt visar dina designkunskaper för potentiella kunder och arbetsgivare. Fokusera på historien du vill förmedla och det arbete du vill att världen ska se. Som de säger, allt av geni är enkelt.

I ett ord

När du bestämmer dig för att skriva en vinnande designportfölj är det viktigt att specificera och komma ihåg dess syfte och mål du vill uppnå med den. Det är ditt verktyg för att bygga ett professionellt nätverk, attrahera potentiella kunder eller arbetsgivare och, förr eller senare, tjäna pengar.

En väldesignad portfölj visar upp din professionalism, världsbild och kreativitet. Sortera ut dina bästa projekt att inkludera i det, linda dig runt beskrivningar och optimera din portfölj enligt alla standarder för UX. Och glöm inte att marknadsföra ditt arbete så att världen kan se det: Gå med i designgemenskaper online, dela dina projekt, be om feedback från andra kreativa och nätverka med kollegor för att lära dig och få inspiration från dem.

Ju tidigare du skapar en fantastisk designportfölj, desto snabbare börjar den ge dig resultat.