Oväntade källor för royaltyfritt material
Internet svämmar över av webbplatser som erbjuder kostnadsfritt material, särskilt bilder, ljud och video. Problemet är att många förlitar sig på samma populära plattformar som Unsplash eller Icons8, vilket leder till att de bästa bilderna används om och om igen. Det resulterar i att ditt innehåll inte sticker ut från mängden.
Men det finns faktiskt platser där du kan hitta upphovsrättsfritt material som inte är lika välkända. Dessa kan hjälpa dig att skapa mer unikt innehåll. Från statliga institutioner som Smithsonian och NASA till engagerade individer som granskar och sammanställer material som är tillgängligt för alla, här är några oväntade källor för gratis och royaltyfria bilder, ljud och videor.
Smithsonian Open Access
Utöver det välkända Smithsonian National Museum i Washington DC, driver Smithsonian Institution ytterligare 20 museer, nio forskningscenter, en djurpark och flera bibliotek. Deras omfattande samling av kunskap är nu tillgänglig för nedladdning, delning och återanvändning genom Smithsonian Open Access-programmet.
Samlingen omfattar nästan fem miljoner bilder och över 2 000 3D-modeller. Du kan filtrera materialet efter museum eller enhet, ämne, datum, plats, grupp eller resurstyp. Resurstypen hjälper dig hitta underkategorier som målningar, ornament, holotyper, grafisk konst, levande botaniska exemplar och mycket mer. Självklart finns det även en avancerad sökmotor. Du kanske också vill utforska avsnittet ”Open Access Remixes” för att se vad andra har skapat med detta rika material.
All data är licensierad under Creative Commons Zero-licensen, vilket innebär att det är fritt från upphovsrättsliga begränsningar och kan användas både kommersiellt och icke-kommersiellt. Det är viktigt att notera att detta endast gäller material som finns i Smithsonian Open Access-programmet, inte annat innehåll på webbplatsen.
BBC Sound Effects
British Broadcasting Company, BBC, har i över 100 år varit en global standard inom radio- och ljudproduktion. Under årens lopp har de samlat på sig en enorm kollektion av ljud och ljudeffekter. Det kan vara förvånande att BBC ger dig tillgång till en del av detta via BBC Sound Effects-portalen.
BBC Sound Effects erbjuder kategorier som natur, transport, maskiner, vardagsliv, militär, museer, djur, klockor, sport, fotsteg, flygplan, elektronik och folkmassor. Du kan använda den kraftfulla sökmotorn för att hitta precis det du söker. Ljudeffekterna kan förhandsgranskas direkt på sidan innan du laddar ner dem. Du kan även sortera dem efter längd eller inspelningskälla.
Webbplatsen har också en inbyggd ljudmixer. Du kan lägga till flera ljudeffekter och se hur de låter tillsammans. Du kan även spara dina favoritljud och enkelt hämta dem senare.
BBC Sound Effects är inte tillåtet för kommersiellt bruk. Deras licensvillkor ger detaljerad information. Men generellt gäller att så länge användningen är icke-kommersiell kan du använda ljuden gratis med källhänvisning till BBC. Om användningen däremot är kommersiell (du tjänar pengar på den, säljer den, tar betalt för tillgång till den eller om den finansieras av reklam eller sponsorer) krävs en licens.
NASA Image and Video Library
Bilder av galaxer från kraftfulla teleskop. Ikoniska fotografier som en människa på månen. Ljudinspelningar av historiska fraser som ”Houston, vi har ett problem”. Videoklipp från Mars-rover som visar landskapet på vår grannplanet. Allt detta finns tillgängligt för gratis nedladdning i högkvalitativt format, redo att användas och remixas som du vill.
NASAs bild- och videobibliotek är inte idealiskt för att bara bläddra igenom materialet. Istället behöver du använda sökmotorn. Du kan filtrera sökresultaten efter år eller typ av innehåll (bild, ljud, video). Det är inte det bästa systemet om du inte vet vad du ska söka efter, då du inte kommer att upptäcka material genom att bara titta runt. Men vi rekommenderar att du kollar in sektionen ”Trending & Popular” på startsidan. Det är en fantastisk plats för att utforska jorden och rymden.
Allt NASA-innehåll (bilder, ljud, video och 3D-modeller) är fritt från upphovsrätt för icke-kommersiellt bruk och kan användas utan begränsningar. För kommersiellt bruk kan det finnas vissa restriktioner, men de är betydligt mildare än hos de flesta andra. Du kan läsa mer om detta i deras riktlinjer för medieanvändning.
US Library of Congress Free to Use
US Library of Congress (LOC) har arkiverat ett brett spektrum av historiskt material, särskilt fotografier, konst och illustrationer. Inte allt detta är fritt från upphovsrätt, men då och då publicerar LOC samlingar av bilder som de bedömer antingen vara i det offentliga rummet, sakna känd upphovsrätt eller där upphovsrättsinnehavaren har godkänt allmän användning. Du kan bläddra bland dessa i avsnittet ”Free to Use”.
Samlingen är inte lika stor som vissa andra i den här listan, men den är verkligen unik. Varje samling av bilder är organiserad kring ett tema, som födelsedagar, huvudgator, Frihetsgudinnan, porträttfoton från 1800-talet, klassiska barnböcker och självständighetsdagen. Du kan förvänta dig att hitta en av de bästa samlingarna av historiska och antika bilder här.
Allt material i LOC:s ”Free to Use”-sektion kan användas både kommersiellt och icke-kommersiellt utan krav på att ange källan.
Public Domain Review
Public Domain Review (PDR) är inte kopplat till någon statlig myndighet och har inte heller en lång historia. Detta ideella projekt startades 2011 med det enkla målet att uppmärksamma upphovsrättsfritt och royaltyfritt material som är värt att upptäcka. PDR säger att de vill fokusera på ”det överraskande, det udda och det vackra”.
Webbplatsen är värd att använda som din resurs för material eftersom de redan har gjort arbetet med att kurera innehållet. Andra databaser med upphovsrättsfritt material innehåller ofta en blandning av både bra och dåligt innehåll som du måste sålla igenom. Det problemet slipper du hos PDR.
PDR kategoriserar sitt material efter teman som essäer eller samlingar med teman som kartor, arkitektur, teknik, krig etc. Du kan även bläddra med hjälp av taggar eller ett alfabetiskt index över allt material på webbplatsen. Varje del av webbplatsen innehåller en länk till var materialet ursprungligen publicerades, tillsammans med information om upphovsrätt och nedladdningslänkar.
Källhänvisa originalet – en artighet
När det gäller material som tillhör det offentliga rummet eller som är licensierat under en Creative Commons Zero-licens behöver du ofta inte ange upphovsmannen eller källhänvisa på något sätt. Men det är en artighet att göra det ändå. Där det är möjligt bör du också inkludera en länk till platsen där du hittade det ursprungliga verket.