5 guidade journalappar för nybörjare för att få uppmaningar om en egenvårdsdagbok

By rik

Att föra dagbok är en utmärkt metod för att förbättra sitt psykiska välbefinnande genom självreflektion. Om du är ny på detta kan det vara svårt att komma på vad du ska skriva om varje dag. Lyckligtvis finns det appar som kan hjälpa dig med guidade dagliga uppmaningar och idéer, vilket kan inspirera dig att skriva från hjärtat.

1. Reflexion (Webb, Android, iOS): Dagliga inspirationsfrågor och guidade reflektioner

Reflection är en stilren app, tillgänglig både via webben och som mobilapp, som passar perfekt för dig som vill börja med dagboksanteckningar. Under fliken ”Idag” hittar du en daglig, inspirerande fråga som du kan fundera över och skriva om. Appen ger dig också möjligheten att välja mellan flera olika frågor, motiverande citat från kända personer eller färdiga mallar som du kan anpassa i förväg under ”Inspiration”.

Att skriva ett dagligt inlägg går snabbt och smidigt. Tack vare sin snabbhet är Reflection idealisk för att skriva korta inlägg, till och med flera om dagen. Du får även tillgång till insikter om dina dagboksanteckningar och möjligheten att återvända till ett slumpmässigt valt tidigare inlägg för reflektion.

Reflection lägger fokus på att granska dina anteckningar månadsvis och årligen, med en guidad process för detta. Du går igenom dina höjdpunkter och motgångar och reflekterar över dem utifrån sex nyckelområden (sinne, kropp, själ, arbete, lek, kärlek) och formulerar avsikter för kommande månad eller år. Appen erbjuder också guider för andra mindfulness-metoder, men många av dessa är reserverade för den betalda versionen.

Ladda ner: Reflektion för Android | iOS (Gratis)

2. Waffle (Android, iOS): Delad dagbok med dagliga frågor

Waffle förespråkar att alla dagböcker inte behöver vara privata. Ibland kan det vara värdefullt att dela sina reflektioner med familj, partners, vänner eller terapeuter. Med Waffle kan du enkelt skapa en eller flera delade dagböcker och får inspiration med olika ämnen att skriva om.

När du skapar en ny dagbok, får du frågan vem du vill dela den med. Välj noga, då Waffles AI anpassar de dagliga uppmaningarna efter ditt val, samt din skrivstil, för att förbättra kommunikationen med de andra deltagarna. Du kan inaktivera AI och istället få uppmaningar från Waffles arkiv med aktuella frågor för varje typ av grupp.

Du kan även manuellt skapa egna frågor eller skriva ett inlägg om en särskild händelse den dagen, som en födelsedag. Waffle låter dig lägga till bilder i inläggen, vilket gör det möjligt att använda appen som ett socialt nätverk för att kolla hur dina nära och kära mår och uppleva saker som de kanske inte vill prata om offentligt.

Ladda ner: Waffle för Android | iOS (Gratis)

3. Berätta för Molly (Webb): Enkla och snabba inlägg för de som inte vill skriva långt

Tell Molly är en stämnings- och tankedagbok som är perfekt för dem som har svårt att komma på vad de ska skriva om. Gränssnittet är enkelt och fokuserar på att hjälpa dig att snabbt registrera dina känslor och mentala tillstånd utan att behöva skriva långa inlägg.

Appen använder fem humör-emojis för att markera hur din dag har varit. Du kan sedan välja bland en uppsättning taggar eller skapa egna. Det är betydligt enklare att klicka på en tag som ”träning” för att notera att du har tränat, istället för att skriva ”Jag hade ett bra träningspass idag”.

Därefter kommer kommentarsfältet som du kan använda som en vanlig dagboksanteckning för att skriva ner andra tankar du har. Tell Molly uppmanar dig även att skriva en tacksamhetsdagbok med max 255 tecken. Den begränsade teckenmängden hjälper dig att filtrera dina tankar till ett tydligt och kortfattat inlägg.

På Tell Mollys instrumentpanel kan du se statistik över hur många bra, dåliga eller genomsnittliga dagar du har haft sedan du började föra dagbok, eller under de senaste 30 dagarna. Du kan även se alla dina inlägg i en kalendervy och filtrera dem efter taggar för att se dina mönster.

4. Journal Monkey (Webb): Generatorer för djupskrivning, självinsikt och mindfulness

Journal Monkey är en webbplats som samlar och genererar skrivuppmaningar för olika typer av övningar. Det är inte en app där du skriver in dina inlägg, utan du kan använda den tillsammans med en annan dagboksapp eller fysisk bok. Det finns ett antal olika generatorer för uppmaningar, till exempel:

  • Generator för djupskrivningsmeddelanden: Ger dig djupgående frågor om ditt liv (förhoppningar, minnen, planer, värderingar, val) eller frågor om din tro, etik, personliga åsikter och filosofi.
  • Generator för Mindfulness-uppmaningar: Ger uppmaningar för tacksamhetsdagbok, avsiktsdagbok, självreflektion, kroppsskanning och mindfulness-vanor. Du kan välja att slumpa mellan dem eller välja en kategori.
  • Tacksamhetsuppmaningar för barn: Det är aldrig för tidigt att börja skriva dagbok och en tacksamhetsdagbok är ett effektivt sätt att börja. Journal Monkey har en generator speciellt för barn.

Utöver dessa finns även generatorer för självkänsla, depression, ångest, självkärlek och positiv dagboksföring. Alla generatorer är gratis och du kan enkelt klicka på knappen tills du hittar en uppmaning som inspirerar dig.

5. Robyn Liechti (Webb, Utskrivbar): Guidade dagböcker för olika intentioner

Robyn Liechti har skrivit flera guidade dagböcker om egenvård, som ”The Making of a Mother” och ”The Making of a Strong Woman”, som du kan köpa i tryckt format. Om du inte vill investera i böckerna har hon även en samling med gratis, utskrivbara dagboksfrågor.

Dessa är specifikt riktade till nybörjare inom dagboksföring och har teman som nybörjare, föräldraskap, självkärlek, tacksamhet, barn, stress och ångest, läkning, förändring och osäkerhet. De flesta är månadslånga övningar där du kan arbeta med en ny uppmaning dagligen.

Även här ingår inte utrymme för att skriva dina inlägg. Du kan använda en onlinedagbok eller en fysisk bok att skriva i och lägga till de utskrivna uppmaningarna som första sida.

Inte nödvändigtvis en daglig rutin

Med så många olika sätt att få dagliga uppmaningar finns det inga ursäkter för att inte skriva dina dagboksanteckningar. Men även om daglig dagboksföring är en bra vana, är det inget tvång att hålla sig till ett sådant schema.

Du kan lika gärna skriva en gång i veckan eller tre gånger i veckan. Det viktigaste är att utveckla en vana för självreflektion och om ett icke-dagligt schema gör det mer möjligt för dig att hålla fast vid rutinen, är det helt okej.