Under det senaste decenniet har säkerhetsläget för Apples produkter genomgått en markant förändring. Till skillnad från tidigare, när hotaktörer huvudsakligen fokuserade på andra plattformar, har de nu börjat skapa hot och skadlig programvara som utnyttjar svagheter i macOS. Det innebär att vanliga användare av macOS och andra Apple-enheter nu löper en större risk, särskilt under 2023.
Det är av yttersta vikt att du förstår de potentiella farorna som riktas mot Mac-datorer och agerar förebyggande. Här följer viktig information du behöver känna till.
Mac-datorer utsätts för allt fler hot: Ett förändrat landskap
Oavsett om det handlar om MacBooks eller iMacs har Apple-produkter blivit centrala i många människors dagliga arbete. Denna ökning av antalet enheter har tyvärr inte gått obemärkt förbi bland cyberkriminella. Även om Mac-datorer generellt sett anses vara säkrare än Windows-datorer har hackare upptäckt sätt att exploatera diverse sårbarheter i macOS-systemet.
En nyligen publicerad rapport från Bitdefender visar bland annat att många nya hot, exempelvis trojaner och adware, specifikt är riktade mot macOS. Förutom att direkt stjäla känslig information skapar dessa hot även bakdörrar som kan användas av hackare för framtida obehöriga intrång.
Även om det ofta krävs användares medverkan för att dessa hot ska installeras på en Mac, kringgår hackare detta hinder med lätthet. Cyberkriminella lägger ner extra resurser för att få skadlig programvara till Mac att se så legitim ut som möjligt. Ofta används så kallad ”bundleware” för att smyga in skadlig kod på en Mac. Problemet förvärras av den falska trygghet som många Apple-användare känner.
Fyra typer av skadlig programvara för Mac att se upp för
Här är fyra typer av skadlig programvara som blir allt vanligare på Mac-datorer:
1. Utpressningsprogram (Ransomware)
Hot av typen ransomware kan drabba vilken persondator som helst, även Apples. Hackare har lyckats dölja ransomware-applikationer och få dem att verka som potentiellt användbara program, vilket ger dem tillgång till macOS-systemet.
När ransomware väl har infekterat en Mac tar den kontroll över datorn, låser filer och annan data och blockerar till och med åtkomsten till själva enheten. I de flesta fall finns det ingen garanti för att användaren återfår tillgång till sin Mac och information, även om de betalar den begärda lösensumman. Därför är förebyggande åtgärder det enda sättet att skydda sin Mac mot ransomware-attacker.
2. Trojaner
Trojaner är för närvarande ett av de största hoten mot Mac-datorer under 2023. Hackare använder bedrägeri för att lura användaren att tro att de installerar ett legitimt program, men programmet innehåller i själva verket skadlig kod som aktiveras när nödvändiga behörigheter ges.
Hackare använder även trojansk skadlig kod för att tyst få tillgång till enheten, registrera tangenttryckningar och stjäla digital information. Om du inte aktivt letar efter tecken på en infektion kan du gå ovetande om att en trojan finns på din Mac.
3. Annonsprogram (Adware)
Adware, som ofta betraktas som en typ av spionprogram, är en form av skadlig programvara som är utformad för att visa irriterande annonser och popup-fönster på din Mac, och som leder dig till misstänkta webbplatser och plattformar.
Den här typen av skadlig kod tar sig också in i din Mac genom så kallad ”bundleware”, där den ofta ingår tillsammans med till synes nyttiga verktyg.
4. Potentiellt oönskade applikationer (PUA)
Potentiellt oönskade applikationer, även kända som PUA, är också något du bör vara uppmärksam på när du använder en Mac under 2023. PUA refererar till olika applikationer som kan orsaka skada genom att stjäla information, spåra dina aktiviteter eller köra obehörig kod på din Mac.
PUA kan vara särskilt problematiska eftersom det är svårt att förutse vilken skada de kan orsaka på din Mac. Den här typen av skadlig programvara sprids ofta via webbannonser och popup-fönster.
Hur du skyddar din Mac mot nya hot
Följande proaktiva åtgärder kan hjälpa dig att skydda din Mac från nya hot.
1. Kontrollera apparnas ursprung
Imitation är en form av smicker. Det är också ett effektivt sätt att kompromettera en dator. Därför bör du vara noggrann med var du hämtar dina appar. I största möjliga utsträckning bör du installera program från den officiella Mac App Store.
Om du behöver installera en app från en tredjepartskälla måste du noga kontrollera källans tillförlitlighet. Om Apple inte kan verifiera utvecklaren är det sannolikt bäst att avstå från att installera programmet på din Mac. Ett undantag är programvara med öppen källkod, som kan kräva en annan verifieringsprocess, exempelvis den som Freedom of the Press Foundation förklarar.
2. Var försiktig med behörigheter
Du bör också vara försiktig med att ge appar behörigheter, särskilt om du har laddat ner dem från en okänd källa. Att vara noggrann med vilka behörigheter appar begär är ett effektivt sätt att förbättra integriteten på din Mac.
Vissa applikationer kräver naturligtvis vissa behörigheter, och det är viktigt att använda sitt omdöme. Om du exempelvis laddar ner en app för att ta skärmdumpar på din Mac är det troligt att den behöver tillgång till tillgänglighetsinställningarna. Men om en enkel app begär avancerade behörigheter bör du vara försiktig och undvika att bevilja dem. Det kan också vara en bra idé att kontrollera appens rykte vid det här laget.
3. Var uppmärksam på tecken på infektion
Om din Mac börjar gå ovanligt långsamt efter att du har installerat en specifik app, eller om slumpmässiga popup-fönster dyker upp på skärmen, är det lämpligt att undersöka din enhet för potentiell skadlig programvara. Anta inte att datorn bara har blivit långsammare eller har problem för att den börjar bli gammal.
Genom att följa dessa säkerhetsrutiner säkerställer du också att din enhet inte får problem i framtiden.
Skydda din Mac
Världen av skadlig programvara som riktar sig mot Mac-datorer växer, men det finns ingen anledning till panik. Du behöver bara vidta proaktiva åtgärder för att skydda din Mac.
Du kan börja med att installera ett antivirusprogram på din Mac, men det är lika viktigt att följa goda säkerhetsrutiner, som tidigare nämnts.