Även om moderna Android-enheter är konstruerade för att fungera smidigt utan ständigt underhåll, kan det vara fördelaktigt att då och då göra en digital genomgång.
Nyckeln är att välja appar som effektivt städar upp telefonen och lever upp till sina löften. En undermålig app kan i bästa fall slösa lagringsutrymme, i värsta fall kan den infektera din telefon med skadlig programvara eller spam. Men alla rengöringsappar för Android är inte dåliga.
Här är några av de bästa apparna för rensning av Android-telefoner och surfplattor som du borde testa.
1. Filer från Google
Googles officiella filhanterare för Android har integrerade verktyg som gör den till ett bra första val för att städa bort onödiga filer. Genom att öppna appen och klicka på fliken ”Rensa” längst ner får du tillgång till dessa funktioner.
Här identifierar appen olika områden som slösar utrymme, exempelvis skräpfiler, dubbletter, gamla skärmbilder och oanvända appar. Genom att välja ett alternativ kan du se vilka filer som tar upp mest plats, markera de du vill ta bort och bekräfta. Appen sköter sedan resten.
Du kan även använda fliken ”Bläddra” för att manuellt gå igenom telefonens lagring, men det är mer effektivt att låta appen automatiskt sortera ut de största utrymmestjuvarna.
Många andra appar kombinerar praktiska rengöringsfunktioner med RAM-optimerare och annat onödigt, men Google Files är ett utmärkt alternativ. Det är en enkel, kostnadsfri app utan onödiga extrafunktioner, perfekt för att rengöra din Android-enhet.
Ladda ner: Filer från Google (Gratis)
2. CCleaner
Den välkända programvaran för att frigöra diskutrymme på datorer finns även för Android. CCleaner är inte längre en nödvändig app för Windows, den har tappat mark sedan Avast tog över. Även Android-appen är inte felfri, men den är bättre än många andra appar för rensning av skräpfiler.
CCleaner för Android är en mångsidig app som analyserar och tar bort överblivna filer som tar upp utrymme. Huvudfunktionen är rensning av cacheminne, tomma mappar och olika typer av historik.
Den har också en apphanterare som gör att du kan avinstallera flera appar samtidigt via ett användarvänligt gränssnitt. Dessutom visar sidan Systeminformation din telefons resurser (CPU, RAM, enhetsinformation) så att du snabbt kan få en överblick över telefonens prestanda.
Appen är kostnadsfri och kräver inte root-behörighet. Du kan uppgradera till Pro-versionen för extra funktioner. Den är kanske inte så avancerad, men den gör jobbet om du bara behöver ett snabbt sätt att frigöra utrymme.
Notera att Avast Cleanup och AVG Cleaner inte finns på listan eftersom de liknar CCleaner. Alla tre apparna ägs av samma företag, vilket förklarar likheten. Om du föredrar ett annat gränssnitt kan du testa Avast eller AVG.
Ladda ner: CCleaner (Gratis, prenumeration tillgänglig)
3. SD Maid
SD Maid vill vara din digitala städare för Android. Den har ett enkelt gränssnitt med flera snabbåtgärder för att ”städa” din enhet.
Funktionen ”CorpseFinder” letar efter och tar bort filer och mappar som blivit kvar efter att appar har avinstallerats. ”SystemCleaner” är ett annat sök- och raderingsverktyg som letar efter vanliga filer och mappar som SD Maid anser vara säkra att ta bort.
Med ”AppCleaner” kan du göra samma sak med dina appar, men den funktionen kräver SD Maid Pro. Det finns även en databasfunktion för att optimera apparnas databaser. Under tester lyckades den exempelvis frigöra 40 MB från Spotify.
Du kan även analysera lagringen för att hitta stora filer och ta bort flera appar samtidigt. Testa de olika funktionerna för att se om det är värt att uppgradera till Pro-versionen.
Observera att SD Maid 2 också finns tillgänglig. Den har ett modernare gränssnitt, men är fortfarande under utveckling. För tillförlitlighet rekommenderas därför den ursprungliga versionen.
Ladda ner: SD Maid (Gratis, köp i appen tillgängliga) | SD Maid Pro ($4)
4. Norton Clean
Som tidigare nämnts ägs många av de största apparna för rensning av Android av samma företag: Avast, AVG, Avira, CCleaner och Norton. Även om vi försökte undvika att ta med nästan identiska appar, tar vi med Norton eftersom den har ett annat utseende och känsla, även om den inte har uppdaterats på ett tag.
Norton lovar att ”ta bort röran” från din Android-enhet. Precis som andra appar söker den efter och tar bort cacheminne, skräpfiler och hjälper dig att snabbt avinstallera oanvända appar. Avsnittet ”Hantera appar” listar alla dina appar, sorterade efter senaste användning, installationsdatum eller hur mycket utrymme de tar upp.
Appen har en enkel design. Jämfört med SD Maid har Norton Clean ett renare och tydligare gränssnitt. Du kan göra allt du behöver med bara ett par tryck, så du behöver inte vara expert på Android för att använda den.
Den är också sparsam med funktioner, det är bara en filrensare och appavinstallerare, med reklam för andra Norton-appar. Om du är orolig för utrymmet är Norton Clean ett enkelt sätt att återfå det. Den har varken köp i appen eller prenumerationer.
Ladda ner: Norton Clean (Gratis)
Är dessa verkligen de bästa rengöringsapparna för Android?
Du kanske noterar att listan över rengöringsappar är relativt kort, vilket beror på flera anledningar.
För det första är, som tidigare nämnts, tre av de största apparna (CCleaner, AVG och Avast) nästan identiska, vilket gör det onödigt att lista alla. För det andra är många populära Android-rengöringsappar fyllda med onödiga extrafunktioner, och vi rekommenderar inte att använda dem. Det är inte värt att installera en tung app som kräver en VPN-prenumeration eller kör ett antivirusprogram, bara för att rensa bort några skräpfiler.
Tidigare populära alternativ som Droid Optimizer och All-in-One Toolbox har tagits bort från Play Store, vilket innebär att de stora aktörerna dominerar marknaden. Om ingen av de ovanstående apparna fungerar för dig rekommenderas att du frigör utrymme manuellt. Det är inte så svårt som det låter, operativsystemet har numera inbyggda alternativ och du kan enkelt ta bort onödiga filer.
Dessa appar fyller fortfarande en funktion, men om du ständigt behöver köra dem för att frigöra utrymme kan det vara dags att uppgradera till en ny telefon med mer lagring.
En varning om Android-uppgiftsavslutare
Många rengöringsappar för Android har funktioner för att optimera RAM-minnet och avsluta uppgifter. Men dessa funktioner är ofta kontraproduktiva och kan skada enhetens prestanda. Faktum är att Google aktivt motarbetar appavslutare sedan Android 14.
På Android är full RAM-användning inte nödvändigtvis ett problem. Android är avsiktligt konstruerat för att hålla RAM-användningen hög för maximal prestanda. Operativsystemet är tillräckligt smart för att hantera öppna appar på ett effektivt sätt. Att störa den processen kan leda till att Android arbetar onödigt hårt, vilket i slutändan kan göra din telefon långsammare, särskilt om du stänger systemappar som körs i bakgrunden.
De flesta moderna Android-appar påverkar inte heller batteriet nämnvärt. Om de gör det, bör Android varna dig om problemet (förutsatt att du har en uppdaterad version av operativsystemet). Om du har problem med batteriet kan du behöva se över hur du kan förlänga batteritiden på din Android-enhet. Du kan exempelvis begränsa bakgrundsanvändningen via Android-inställningarna, istället för att använda en appavslutare.
Dessa appar kan vara användbara för att ta bort gamla filer och rensa cacheminnet, men var försiktig med att låta dem styra appar eller tjänster som körs på din enhet. Android-landskapet har utvecklats förbi dessa ”allt-i-ett”-optimeringslösningar. Dagens enheter är snabbare och Android är bättre på att hantera systemresurser.
Om du vill veta mer kan du undersöka vad som faktiskt gör att Android körs snabbare och varför du inte bör stänga Android-appar i onödan.
Använd Android-rengöringsappar med försiktighet
Regelbundet underhåll är inte nödvändigt för de flesta Android-användare, men det kan i vissa fall hjälpa till att hålla din enhet smidig.
Det är viktigt att komma ihåg att din enhet kommer att fungera bra även om du inte städar bort skräpfiler. De flesta moderna Android-enheter har tillräckligt med RAM-minne och lagringsutrymme för alla dina appar och filer. Du behöver inte heller rensa apparnas cacheminne regelbundet.
Men om du upplever problem med din Android-enhet kan en rengöringsapp ge en viss förbättring. Du kan sedan vidta ytterligare åtgärder vid behov.