Linux, som en gång startade som ett hobbyprojekt av Linus Torvalds under 1991, har utvecklats till en kraftfull aktör inom teknikvärlden. Det driver idag allt från superdatorer och webbservrar till smartphones och många andra tekniska lösningar.
En av anledningarna till Linux popularitet är dess robusthet, höga säkerhet och effektiva resursanvändning. Användningen och efterfrågan på Linux har stadigt ökat och den trenden ser ut att fortsätta.
Enligt rapporter från Statista 2021, använder 47% av professionella utvecklare Linux. Samma år visade en årlig jobbrapport om öppen källkod att kunskaper inom Linuxutveckling och administration var den näst mest efterfrågade kompetensen bland rekryterande chefer och utvecklare.
Linux-kunskaper är kritiska inom en mängd olika områden som mjukvaruutveckling, systemadministration, DevOps, nätverksadministration, säkerhetsteknik och datavetenskap. Om du siktar på att arbeta inom något av dessa fält, är det mycket troligt att du kommer att ställas frågor om din Linux-kompetens under anställningsintervjuer.
För att hjälpa dig att förbereda dig har vi sammanställt en lista över vanliga intervjufrågor om Linux, tillsammans med deras svar.
Vad är Linux?
Svar: Linux är ett operativsystem med öppen källkod som skapades 1991 av Linus Torvalds. Det distribueras under GNU General Public License (GPL).
Varför använda Linux?
Svar: Det finns många fördelar med att välja Linux som operativsystem. En av de viktigaste är att Linux är mycket säkert och i princip resistent mot skadliga attacker.
Linux utmärker sig också genom sin stabilitet och tillförlitlighet, systemet kraschar sällan. Det är därför många servrar förlitar sig på Linux. Dessutom är Linux ett lättviktigt operativsystem som kräver lite RAM-minne och lagringsutrymme, vilket gör det lämpligt även för äldre datorer.
Linux är inte bara gratis och öppen källkod, utan det uppdateras kontinuerligt och är mycket anpassningsbart. Användare kan konfigurera operativsystemet efter sina egna behov. Det finns också ett stort utbud av distributioner som är anpassade för olika användargrupper, som hackare, programmerare eller vanliga användare.
Vilka är de grundläggande komponenterna i Linux OS?
Svar: Linux operativsystem är uppbyggt av tre huvudkomponenter.
- Kärnan: Detta är systemets kärna. Det är det lägsta lagret i Linux OS som kommunicerar direkt med datorns hårdvara. Kärnan allokerar och hanterar hårdvaruresurser som CPU, minne och lagring. Den erbjuder också tjänster till andra delar av operativsystemet och de program som körs på datorn.
- Skal: Detta är ett kommandoradsgränssnitt som möjliggör interaktion mellan användare och operativsystemet genom att utföra kommandon. Skalet fungerar som en länk mellan användaren och kärnan genom att tolka användarkommandon och exekvera dem.
- Applikationer: Dessa program körs ovanpå operativsystemet och erbjuder specifika funktioner, som webbsurfning, ordbehandling och musikuppspelning.
Tillsammans bildar kärnan, skalet och applikationerna grunden för operativsystemet Linux.
Varför anses Linux vara säkrare?
Svar: En viktig anledning till Linux höga säkerhet är dess öppen källkod. Många utvecklare granskar Linux-koden regelbundet, och eventuella buggar eller säkerhetsbrister upptäcks och åtgärdas snabbt i Linux-forum.
Dessutom är behörighetshanteringen i Linux strikt. Root-åtkomst ges inte till vanliga användare som standard, vilket minimerar skadan som ett virus kan orsaka. Det faktum att Linux inte är lika vanligt förekommande som andra operativsystem bland allmänna användare minskar också risken, eftersom hackare ofta riktar in sig på system med många användare.
Vad är Linux-kärnan?
Svar: Det är det lägsta lagret och den centrala komponenten i Linux operativsystem. Kärnan fungerar som en länk mellan hårdvaran och andra delar av Linux OS. Den hanterar datorns hårdvaruresurser, som minne, CPU och lagring.
Kärnan ser till att olika uppgifter och processer tilldelas de resurser de behöver för att fungera smidigt och effektivt.
Vad är skillnaden mellan Linux och Unix?
Svar: Linux är ett fritt operativsystem med öppen källkod, utvecklat av Linus Torvalds. Unix är ett portabelt, proprietärt operativsystem för multitasking med flera användare, utvecklat av AT&T. Till skillnad från Linux är Unix inte öppen källkod.
Vad är ett GUI?
Svar: Ett grafiskt användargränssnitt (GUI) är ett sätt för användare att interagera med ett operativsystem genom visuella element som fönster, ikoner, menyer, pekare och rullningslister.
Dessa grafiska element styrs med hjälp av pekdon, som en mus, penna, styrkula eller ett finger på pekskärmar.
Vad är CLI?
Svar: Ett kommandoradsgränssnitt (CLI) är ett textbaserat användargränssnitt som låter användare interagera med ett datorsystem genom att skriva in kommandon som textsträngar i terminalen.
Datorsystemet svarar genom att utföra de angivna kommandona eller visa den begärda informationen.
Förklara Linux Shell.
Svar: Linux skal är ett program som tolkar och utför kommandon som matas in via kommandoradsgränssnittet. Detta gör det möjligt för användare att interagera med operativsystemet och styra sina datorer.
Skalet tar emot kommandon i läsbart format, översätter dem till en form som kärnan kan förstå och skickar dem sedan vidare för exekvering.
Typer av skal i Linux.
Svar: Det finns flera typer av skal i Linux, alla med sina egna egenskaper och optimeringar. Några av de vanligaste typerna av skal i Linux är:
- Bourne Shell (sh)
- Bourne Again Shell (Bash)
- C-skalet (csh)
- KornShell (ksh)
- Z Shell (zsh)
- Friendly Interactive Shell (fisk)
- Debian Almquist Shell (dash)
- TENEX C-skal (tcsh)
Dessa är några av de mer använda Linux-skalen.
Vad är ett Shell-skript?
Svar: Det är en textfil som innehåller en sekvens av kommandon som ska utföras av ett Linux-skal i den ordning de visas.
Skalskript samlar kommandon som annars skulle behöva matas in i kommandoradsgränssnittet en i taget. De är användbara för att automatisera återkommande uppgifter eller för att köra batch-jobb.
Förklara filbehörigheter i Linux.
Svar: Det finns tre huvudtyper av filbehörigheter i Linux:
- Läs (r): Med denna behörighet kan en användare öppna och läsa innehållet i en fil eller se innehållet i en katalog. Användaren kan dock inte göra några ändringar i filen eller katalogens innehåll.
- Skriv (w): En skrivbehörighet på en fil ger en användare möjlighet att redigera innehållet i filen. En skrivbehörighet på en katalog ger användaren möjlighet att lägga till, ta bort eller byta namn på filer i katalogen.
- Kör (x): Denna behörighet ger en användare möjlighet att köra filen som ett program. I Linux kan en användare inte köra ett program utan att ha exekveringsbehörighet.
Dessa behörigheter utgör de grundläggande filrättigheterna i operativsystemet Linux.
Hur beviljar man behörigheter i Linux?
Svar: I Linux används kommandot chmod, som står för ”change mode”, för att ge behörigheter. Det används för att ändra behörigheter för filer eller kataloger.
Behörigheter kan ges till olika användargrupper: grupp(g), användare(u), andra(o) och alla användare(a). Behörigheterna för dessa grupper kan beviljas eller tas bort genom att använda (+ för att lägga till) eller (-) för att subtrahera behörigheterna läs(r), skriv(w) och kör(x).
Syntaxen för att ändra behörigheter ser ut så här:
chmod permissions file/directory-name
Hur hittar man var en fil lagras i Linux?
Svar: För att hitta platsen för en fil i Linux kan du först använda kommandot
find <fileName>
för att söka efter filen i de tillgängliga katalogerna. Om en fil med det angivna namnet hittas, kan du använda följande kommando för att få den absoluta sökvägen till filens lagringsplats:
realpath <fileName>
Hur tar man bort en katalog i Linux?
Svar: För att ta bort en katalog i Linux kan du använda kommandot rmdir. Detta kommando står för ”remove directory” och används för att ta bort tomma kataloger.
Till exempel, för att ta bort en tom katalog med namnet ”test”, använder du:
rmdir test
För att ta bort en icke-tom katalog, använder du rm tillsammans med flaggan -r:
rm -r sample
Vad är Swap Space?
Svar: Swap Space, eller växlingsutrymme, är ett reserverat område på hårddisken, vanligtvis i form av en partition, som Linux använder när RAM-minnet är fullt.
Om mer minne behövs och RAM-minnet är fullt, flyttas inaktiva eller sällan använda sidor från RAM-minnet till växlingsutrymmet, vilket frigör utrymme för fler processer i RAM-minnet.
Vad är LILO?
Svar: Linux Loader (LILO) är en bootloader för Linux-operativsystemet. En bootloader är ett program som laddar operativsystemet i minnet och startar det efter att en dator slagits på.
När en dator startas, letar LILO upp Linux-kärnan och andra nödvändiga program och laddar in dem i minnet. Därefter startar den Linux-kärnan.
Vad är omdirigering?
Svar: Omdirigering innebär att ändra källan för standardinmatning (som normalt är tangentbordet) och destinationerna för standardutmatning och standardfel (som normalt är skärmen).
Till exempel, med omdirigering kan indata hämtas från en fil, och utdata eller felinformation kan sparas i en fil.
Vad är kommandogruppering?
Svar: Det är ett sätt att utföra flera kommandon tillsammans som en enda enhet. Gruppering gör det möjligt att köra flera kommandon som ett block.
Gruppering används ofta i samband med omdirigering och pipes för att skapa mer komplexa skript och automatisera uppgifter.
Vad är en statslös Linux-server?
Svar: En statslös server lagrar ingen information eller data lokalt. All datalagring sker på klientsidan och servern håller inte reda på den data som den hanterar.
Vad är nätverksbindning?
Svar: Det är en teknik som kombinerar flera nätverksgränssnitt till ett enda gränssnitt. Det ökar nätverkets bandbredd, genomströmning och redundans, vilket förbättrar ett nätverks prestanda.
Vad är kommandot grep?
Svar: Kommandot Global regular expression print (Grep) är ett kommandoradsverktyg som används för att söka efter mönster i en fil. Det visar alla rader som innehåller det angivna mönstret. Mönstret som söks efter är ett reguljärt uttryck, oftast en teckensträng.
Vad är Daemons?
Svar: Demoner är bakgrundsprogram som körs utan användarinteraktion. De utför uppgifter som övervakning av kringutrustning och systemunderhåll. Demoner ser till att operativsystemet fungerar smidigt.
Vad är symboliska länkar?
Svar: En symbolisk länk, även kallad mjuk länk, är en typ av fil i Linux som pekar mot en annan fil eller katalog. Det motsvarar en genväg i Windows.
Symboliska länkar gör det lättare att komma åt filer som annars kan vara svåra eller obekväma att hantera.
Vad är miljövariabler?
Svar: Miljövariabler är dynamiska variabler som ställs in i skalet och används för att lagra information som program behöver för att köra eller konfigurera sitt beteende efter användarnas behov.
Några exempel på miljövariabler är LANG, som lagrar systemets standardspråk, TEMP, som anger katalogen för temporära filer, och HOME, som visar den aktuella användarens hemkatalog.
Skilja mellan Bash- och dos-kommandon för att titta på filinnehåll.
Svar: I bash-skalet kan du använda följande kommandon för att visa filinnehåll:
- cat – skriver ut hela filens innehåll på skärmen
- nl – liknar cat, men lägger till radnummer
- less – läser filinnehåll en sida i taget
- head – visar de första 10 raderna i en fil
- tail – visar de sista 10 raderna i en fil
I dos-skalet kan du använda dessa kommandon för att visa filinnehåll:
- type – visar innehållet i en fil
- more – visar innehållet i en fil en skärm i taget
Både bash- och dos-skalen har specifika kommandon för att hantera filvisning.
Nämn några Linux-distributioner.
Svar: Linux-distributioner är versioner av Linux som bygger på Linux-kärnan. De är paketerade och distribuerade för användare.
Några populära Linux-distributioner är Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS, Arch Linux, Red Hat Enterprise Linux och Mint Linux.
Vilka är de olika processtillstånden i Linux?
Svar: De viktigaste processtillstånden i Linux är:
- Körs (Running) – processen körs för närvarande av CPU:n
- Sovande (Sleeping) – processen väntar på en resurs som inte är tillgänglig
- Stoppad (Stopped) – processen har avslutats av processorn eller en signal
- Zombie – processen har avslutats men dess överordnade process har inte rensat dess resurser
Dessa är de grundläggande processtillstånden i Linux.
Vilka är de olika processhanteringssystemanropen i Linux?
Svar: De viktigaste systemanropen för processhantering inkluderar:
- fork() – används för att skapa en ny process
- kill() – skickar en signal för att avsluta en pågående process
- wait() – pausar den anropande processen tills en underordnad process avslutas
- exec() – laddar ett program i den aktuella processen och kör den
- exit() – avslutar körningen av ett program
Dessa är de vanligaste processhanteringsanropen i Linux.
Hur hittar man statusen för en process?
Svar: Du kan kontrollera statusen för en process genom att använda kommandot ”ps”. Detta visar statusen för alla aktiva processer i systemet.
Om du vill ha mer detaljerad information om en specifik process använder du:
ps -p <processID>
Hur stoppar jag en pågående process i Linux?
Svar: Du kan stoppa en process med följande kommando, där <processID> är processens identifierare:
kill <processID>
Du kan även stoppa en process med dess namn genom att använda:
killall <processName>
Hur påverkar skiftlägeskänslighet kommandon?
Svar: I Linux är kommandon skiftlägeskänsliga. Det betyder att skalet skiljer på kommandon skrivna med stora och små bokstäver.
Till exempel är ”rmdir” inte samma kommando som ”RMDIR”. I Linux skrivs kommandoradskommandon vanligtvis med gemener.
Vad används kommandot för att kontrollera hur mycket minne som används av Linux?
Svar: Kommandot ”free” visar den använda och lediga mängden minne i systemet. Du kan använda olika flaggor tillsammans med kommandot för att visa olika typer av information.
Vad är ls Command?
Svar: Det används för att lista innehållet i en katalog.
Vad är ps Command?
Svar: Det visar information om de aktuella processerna.
Vad är netstat Command?
Svar: Det visar information om nätverksanslutningarna i systemet, inklusive de aktiva.
Vad är cp Command?
Svar: Det används för att kopiera filer och kataloger.
Vad är mkdir?
Svar: Det används för att skapa kataloger i Linux.
Vad är cat Command?
Svar: Det används för att visa innehållet i en fil, skapa nya filer, omdirigera utdata från andra kommandon, slå ihop flera filer och visa utdata på skärmen.
Avslutningsvis
Den här artikeln om Linux-intervjufrågor och svar ger dig en bra grund för att lyckas i din kommande intervju.
Lycka till! 👍