3 miljövänliga/gröna NFT-plattformar att skapa och köpa från

By rik

Med liknande grundprinciper kan miljövänliga eller ”gröna” NFT:er betraktas som en ny revolution, som syftar till att stödja konstnärer utan att äventyra planeten.

Du har kanske hört talas om att Bitcoin och den ursprungliga Ethereum-versionen (1.0) förbrukar energi i nivå med vissa länder.

Detta är dock inte unikt för dessa två ledande kryptovalutor. Det är ett utbrett fenomen som berör alla offentliga blockkedjor som använder konsensusmekanismen Proof-of-Work (PoW).

Proof-of-Work innebär användning av betydande datorkraft för att verifiera transaktioner (som är oföränderliga) som läggs till blockkedjan.

Eftersom detta är ekonomiskt lönsamt fortsätter nya ”miners” att ansluta sig till nätverket, vilket stärker blockkedjans robusthet. Men det ökar också den energi som förbrukas per transaktion, vilket ytterligare förskjuter balansen mot miljömässig hållbarhet.

Enkelt uttryckt, ju större beräkningsinsats, desto högre är säkerheten för blockkedjan, vilket gör det svårare att manipulera nätverket.

Därmed blir koldioxidavtrycket en bieffekt av säkerheten, vilket är önskvärt eftersom blockkedjeekosystemet eliminerar behovet av mellanhänder.

Följaktligen bidrar du indirekt till miljöförstöring genom att skapa NFT:er på en ”säker” blockkedja som använder Proof-of-Work.

Detta har lett till att vissa konstnärer söker plattformar som utnyttjar blockkedjor som kräver mindre energi.

Därmed blev ”gröna NFT:er” ett populärt begrepp.

Gröna NFT:er

I ärlighetens namn är denna oro till stor del irrelevant idag. Bitcoin är inte direkt kopplat till NFT:er, och Ethereum 1.0 (Proof-of-Work) har uppgraderats till Ethereum 2.0 (Proof-of-Stake).

Källa: Ethereum Energy Consumption

Denna uppgradering har löst det huvudsakliga problemet inom NFT-området, eftersom de största bekymren kring energiförbrukning och konstnärers etiska betänkligheter handlade om Ethereum 1.0.

Eftersom Ethereum 2.0 nu är ”grönt”, är majoriteten av NFT:er (för det mesta) också ”gröna” som standard. Dessutom undviker alla andra stora blockkedjor för NFT:er, som Solana, Polygon, Flow och Avalanche, att använda Proof-of-Work.

Du kan därför känna dig lugn, oavsett vilken blockkedja du väljer, du bidrar inte till att förstöra planeten.

Med detta sagt, med tanke på de skador vi redan har åsamkat planeten, finns det utrymme att göra mer för att rätta till situationen. Det är här begreppen koldioxidneutralitet eller till och med koldioxidnegativitet kommer in i bilden.

När det gäller NFT:er handlar det om plattformar som stöder globala miljöprojekt genom klimatvänliga organisationer.

Nedan följer en kort lista över några NFT-plattformar som utmärker sig inom detta område.

OKX

OKX:s marknadsplats erbjuder NFT:er från de största blockkedjorna, varav de flesta använder Proof-of-Stake som konsensusmekanism.

Tekniskt sett är alltså varje sådan NFT åtminstone mindre skadlig för miljön. Men som tidigare nämnts fokuserar den här listan inte bara på valet av blockkedja, utan också på mer genomgripande initiativ.

I det här fallet har OKX investerat 10 miljoner dollar i WAX-blockkedjan, som är certifierat koldioxidneutral. WAX är dessutom en ClimateCare-partner som investerar i globala projekt för koldioxidkompensation.

Detta gör OKX till en plattform värd att nämnas.

Skapa NFT på OKX

Det första steget är att ansluta din plånbok. Du kan välja mellan OKX, MetaMask, Phantom och WalletConnect.

Därefter laddar du upp din fil, lägger till en beskrivning och klickar på ”Skapa” längst ned. Skaparpanelen erbjuder dessutom möjlighet att skapa din NFT på blockkedjorna Ethereum, OKC, BSC och Polygon.

KodaDot

KodaDot är en öppen källkodsmarknadsplats för NFT:er med lågt koldioxidavtryck, som bygger på Kusama-nätverket som drivs av Polkadot.

Utöver att finnas på en blockkedja med låga transaktionsavgifter får du möjlighet att bidra till globala miljöprojekt. KodaDot har samarbetat med Offsetra, vilket gör att konstnärer indirekt kan bidra genom att köpa koldioxidkrediter med ett enkelt ”opt-in”-val under processen att skapa en NFT.

NFT:er som stöder detta initiativ är märkta med en liten plantsymbol (🌱).

Skapa NFT på KodaDot

Du behöver en Polkadot- och Kusama-kompatibel plånbok. Gränssnittet erbjuder tre val: Polkadots inbyggda plånbok, Talisman eller SubWallet.

Efter att du har anslutit din plånbok via webbläsartillägget kan du ladda upp din NFT med tre alternativ: klassiskt, kreativt och enkelt. Dessa alternativ skiljer sig åt beroende på hur lätt processen att skapa NFT:n är. Vanligtvis laddar du upp ditt konstverk, skriver en beskrivning och följer anvisningarna på skärmen.

Försäljning av NFT:er ger dig KSM-tokens, som du kan växla på plattformar som Binance, Bybit och Simpleswap.

Voice

Voice är ytterligare en plattform vars ansträngningar för koldioxidneutralitet eller koldioxidnegativitet går längre än bara valet av en mindre energikrävande blockkedja.

De hävdar att de minimerar sin miljöpåverkan genom att använda en Proof-of-Stake-blockkedja, EOSIO. Dessutom kostar det inga ”gas”-avgifter att skapa NFT:er på Voice, och transaktionerna kräver inte heller någon kryptovaluta.

Voice kompenserar dessutom regelbundet för sina anställdas pendling.

Voice samarbetar också med miljömedvetna företag för att direkt bidra till en hållbar miljö. Ett partnerskap med Ecologi ledde till att ett träd planterades för varje NFT som skapades på Voice i april 2022. Detta resulterade i 48 119 trädplanteringar i Madagaskar, Uganda och Kenya.

Skapa NFT på Voice

Det är extremt enkelt att skapa NFT:er på Voice. Du behöver bara registrera dig med din e-postadress och välja ett starkt lösenord. Därefter kan du välja en lämplig filtyp och klicka på ”Ladda upp”.

Slutligen anger skaparen relevanta detaljer (inklusive royalties) innan NFT:n publiceras på blockkedjan. Du måste dock verifiera din identitet innan du kan lägga ut din NFT till försäljning eller ta ut pengar från försäljningen.

Miljövänliga NFT-plattformar

PoW-modellen har flera utmaningar utöver energiförbrukningen, vilket NFT-branschen är väl medveten om. Detta syns i att de flesta blockkedjor med många NFT-transaktioner väljer Proof-of-Stake som konsensusmekanism.

Och när Ethereum nu är ”grönt” blir denna debatt i stort sett överflödig.

Dessutom tar de plattformar som nämns här initiativet ett steg längre, och strävar efter koldioxidnegativitet genom att stödja projekt som minskar klimatförändringarna.

PS: Men varför bara fokusera på NFT:er? Borde vi inte också sträva efter ”grön” programmering och ”grön” datoranvändning? Detta är en fråga vi bör ställa oss själva.