19 Cloud Computing-intervjufrågor och svar

By rik

Molnbaserad databehandling har sett en otrolig ökning och spridning under de senaste åren.

Allt från uppstartsbolag och småföretag till stora koncerner använder nu molntjänster i sin verksamhet. Företag som Amazon, Google och Microsoft utvecklar avancerade molnbaserade lösningar för att underlätta för andra företag och slutanvändare, samtidigt som de leder branschens utveckling.

Det är ingen hemlighet att den kraftiga tillväxten inom molnbaserad databehandling beror på de många fördelar den erbjuder. Detta inkluderar hög skalbarhet och flexibilitet för att anpassa servrar och resurser, minskade IT-kostnader genom en ”betala-per-användning”-modell utan att behöva investera i dyr hårdvara, förbättrad prestanda och snabbhet, samt många andra fördelar.

Inte förvånande genererade molntjänster intäkter på cirka 400 miljarder USD år 2021. Denna utveckling har också påskyndats av Covid-19-pandemin, då distansarbete blev en nödvändighet och olika molnbaserade tjänster och tekniker användes i stor utsträckning.

Efterfrågan på specialister inom molntjänster

I takt med att molntjänsternas popularitet och användning har ökat, har också efterfrågan på specialister inom detta område vuxit. Det finns en stark efterfrågan på molnspecialister för att möta de ökade kraven på utveckling och underhåll av molninfrastruktur.

Oavsett om du är en erfaren molningenjör eller nyutexaminerad, söker rekryterare aktivt efter talanger med olika kompetenser och bakgrunder. Om du vill göra karriär inom molnet och lyckas på anställningsintervjuer, kommer här några intervjufrågor för molntjänster, lämpliga för både nybörjare och erfarna specialister.

Läs igenom dem för att vara väl förberedd inför anställningsintervjuer inom molntjänster.

Vilka är de olika skikten som definierar molnarkitektur?

Svar: En djupare förståelse för molntjänster kommer att förbättra dina kunskaper. Molnarkitektur består av fyra skikt. Låt oss gå igenom dem:

  • Fysiskt skikt: Detta lager inkluderar nätverk, fysiska servrar och liknande.
  • Infrastrukturskikt: Detta består av nätverk, lagringsresurser, virtuella servrar och annat. Det är här tjänster som nätverk och servrar levereras till användarna, och tillgång till skalbar lagring, datorkraft och resurser on-demand ges.
  • Plattformsskikt: Detta skikt innehåller tjänster och komponenter som Google Application Engine och Windows Azure. Det tillhandahåller tjänster som erbjuder verktyg för att utveckla och distribuera applikationer.
  • Programvaruskikt: Slutanvändare är direkt kopplade till detta skikt. Det är här programvara som Dropbox, Salesforce, Gmail och andra finns, som användare kan komma åt via internet. Detta lager har två viktiga egenskaper: konfigurerbarhet och skalbarhet.

Vad är on-demand-funktionalitet? Hur är det kopplat till molntjänster?

Svar: On-demand-funktionalitet ger användare möjlighet att snabbt uppgradera resurser i realtid för att möta deras behov. On-demand-funktionalitet erbjuder resurser direkt när de behövs, inklusive hastighet, servrar, nätverk, programvara och lagringsutrymme. Utöver molnresurser finns även tjänster som podcaster och mobilt internet tillgängliga on-demand för användare.

De flesta tjänsteleverantörer erbjuder en kontrollpanel där du kan göra ändringar och se statusen för din server. Du kan uppgradera eller skala resurserna när du behöver dem. Här finns alla resurser i ett centralt system som kallas en pool, där användare snabbt kan lägga till resurser.

Säkerhetsfördelar med molntjänster?

Svar: Några av säkerhetsfördelarna med molntjänster är:

  • Högre tillgänglighet: Inbyggda redundanser gör molnapplikationer tillgängliga dygnet runt, vilket gör att du kan övervaka dem för säkerhetsändamål och lösa problem i realtid.
  • Datasäkerhet: Data är avgörande för alla företag, och molnbaserade säkerhetslösningar kan skydda din känsliga data mot intrång.
  • DDoS-skydd: Säkerhetslösningar med DDoS-skydd kan spåra trafikvolymer för att förhindra oönskade risker relaterade till DDoS-attacker (distributed denial of service). Dessa lösningar kan hindra angripare från att överbelasta din webbplats eller applikationer med en överväldigande mängd trafik som kan leda till att de slutar fungera.
  • Synlighet 24/7: Kontinuerlig övervakning av applikationer är nödvändig för att ha full insyn i dina applikationer och mäta risker och fatta affärsbeslut i realtid.
  • Hotdetektering: Med slutpunktsskanning är upptäckt av cyberhot en betydande fördel i molntjänster. Detta hjälper till att minimera riskerna för organisationens tillgångar.
  • Regelefterlevnad: Molnbaserade säkerhetslösningar kan hjälpa organisationer, som myndigheter och företag, att upprätthålla regelefterlevnad genom att uppfylla lagkrav och skydda deras personliga och finansiella data.

Vad är molnlagringsnivåer?

Svar: Molnlagring är en modell där din digitala information som foton, videor, dokument etc. lagras på virtuella servrar. Det gör att du kan komma åt dina data när och var du vill. Det finns fyra typer av molnlagring:

  • Privat molnlagring: Detta är en säker, kostsam och skalbar typ av molnlagring, lämplig för stora organisationer. I detta fall lagras all data på företagets intranät och skyddas av en egen brandvägg. Användaren har full kontroll över datan.
  • Offentlig molnlagring: Detta är en prisvärd, pålitlig och lättskalbar typ av molnlagring. Den kräver inget underhåll och är lämplig för medelstora företag såväl som enskilda användare. Alla med användarbehörighet kan komma åt data i det offentliga molnet. Exempel inkluderar Google Cloud, Microsoft Azure och IBM Cloud.
  • Hybrid molnlagring: Detta är en säker, skalbar och kostnadseffektiv typ av molnlagring. Det erbjuder enkel anpassning, ökad kontroll och är lämplig för både medelstora och små företag. Hybrid molnlagring är en kombination av offentlig och privat molnlagring. Användare kan utnyttja både säkerhetsfunktionerna i det privata molnet och anpassningsmöjligheterna i det offentliga molnet.
  • Community Cloud Storage: Detta är en prisvärd, skalbar och säker molnlagring. Den är lämplig för företag inom hälso-, finans- och juridiksektorn och erbjuder molnlösningar för specifika företag med strikta policyer för regelefterlevnad.

Utöver dessa kan molnlagring även delas in i tre typer:

  • Objektlagring: Objektlagring har omfattande metadataegenskaper och hög skalbarhet. Objektlagringstjänster och lösningar som Amazon S3 är lämpliga för att bygga avancerade, moderna applikationer från grunden som kräver flexibilitet och skalbarhet.
  • Fillagring: Detta fungerar som ett filsystem som gör det möjligt för vissa applikationer att komma åt delade dokument. Fillagring stöds vanligtvis av en NAS-server (Network Attached Storage). Lösningar som Amazon EFS är mer lämpliga för stora datamängder, mediabutiker, hemkataloger och utvecklingsmiljöer.
  • Blocklagring: Företagsapplikationer som ERP-system och databaser kan kräva dedikerad lagring med låg latens för varje värd. Det är här blocklagring kommer in i bilden. Dessa system, som Amazon EBS, har en virtuell server för varje värd och ger ultralåg latens för högpresterande arbetsbelastningar.

Förklara olika molnbaserade databaser med öppen källkod?

Svar: Exempel på molnbaserade databaser med öppen källkod:

  • MongoDB: Det är en öppen källkodsdatabas som är baserad på ett NoSQL-dokument, där data lagras och registreras i tabellrader. Dokument av olika kategorier grupperas för att bevara all data i ett enda dokument. Det är skrivet i språket C++.
  • CouchDB: Detta är en Apache-serverbaserad databas som ger tillgång till all data via Couch Replication-protokollet. Den använder JSON och stöder binär data för lagringsbehov.
  • LucidDB: LucidDB är skrivet i C++ och Java. Det är ett relationsdatabashanteringssystem med öppen källkod som används för business intelligence och datalagring. Dessutom ger det bättre prestanda med en enda Windows- eller Linux-server.

Skillnad mellan elasticitet och skalbarhet i molntjänster

Svar:

Elasticitet i molntjänster: Detta är förmågan att automatiskt anpassa resurser i realtid, till exempel genom att lägga till virtuella maskiner. Med andra ord, det innebär att systemet förblir responsivt vid snabba ökningar i belastningen.

Skalbarhet i molntjänster: Detta är förmågan att hantera förändrade behov över tid utan att påverka prestanda. Systemet förblir responsivt när belastningen ökar gradvis över tid. Skalbarhet bidrar till långsiktig och stabil tillväxt på ett planerat sätt.

Vilka olika komponenter krävs i molntjänster?

Svar: Listan över komponenter som krävs i molntjänster är:

  • Klientinfrastruktur: Detta är front-end-delen som ger användarna ett gränssnitt för att interagera med molnet på ett enkelt sätt.
  • Applikation: Detta är plattformen (programvara eller app) där klienter kan komma åt molnet.
  • Tjänst: Det finns olika molntjänstmodeller som en klient kan behöva beroende på kraven.
  • SaaS (Software-as-a-Service)
  • PaaS (Platform-as-a-Service)
  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service)
    • Runtime Cloud: Detta tillhandahåller runtime- och exekveringsmiljön till virtuella maskiner.
    • Lagring: Denna komponent erbjuder lagring för data i molnet och hanterar data vid behov. Den kan nås av olika klienter samtidigt.
    • Infrastruktur: Detta inkluderar hårdvarukomponenter, programvarukomponenter och andra lagringsresurser. Du kan få tjänster på applikations-, nätverks- och värdnivå.
    • Hantering: Detta hanterar komponenter som applikationer, lagringstjänster och runtime-moln.
    • Säkerhet: Detta inkluderar en uppsättning tekniker, policyer, kontroller och applikationer. Det används för att skydda data, infrastruktur, IP-adresser, applikationer och annat.
    • Internet: Detta är mediet som används för att kommunicera mellan backend- och frontendkomponenter. Det ger ett enkelt sätt att interagera med varandra.

Vilka är de olika typerna av moln?

Svar: Listan över olika typer av moln:

  • Offentligt moln: Det erbjuder molntjänster till kunder och ger enkla lösningar för små organisationer som vill börja med en liten investering. Det betjänar flera användare samtidigt. Exempel är IBM Cloud, Microsoft Azure, Google Cloud, Amazon Web Services och Alibaba Cloud.
  • Privat moln: Det är dedikerat till en enskild användare eller grupp. Det körs bakom gruppens eller användarens brandvägg. Fördelarna med att ha ett privat moln är skydd av kundinformation, SLA:er och regelefterlevnad.
  • Hybridmoln: Det skapas genom att kombinera funktioner från offentliga och privata moln.
  • Community Cloud: Detta är utformat för att tillgodose specifika gemenskaper utifrån deras behov, till exempel en bransch eller ett företag.

Vad är resursreplikering i molntjänster?

Svar: Resursreplikering i molntjänster innebär att skapa flera instanser av samma resurs. När du behöver förbättra resursernas prestanda och tillgänglighet är resursreplikering användbart. Virtualisering används för att replikera IT-resurser med hjälp av en replikeringsmekanism.

Vilka är de olika plattformarna för molnarkitektur?

Svar: Det finns många plattformar för molnarkitektur runt om i världen med unika egenskaper.

  • AWS (Amazon Web Services): Det är en säker plattform som erbjuder innehållsleverans, databaslagring och andra funktioner. Dessutom hjälper det företag att växa och skala med större lätthet.
  • Microsoft Azure: Denna plattform används för att testa, bygga, hantera och distribuera tjänster och applikationer. Det breda utbudet av tjänster hjälper företag att tillgodose sina behov.
  • Google Cloud Platform: Det tillhandahåller infrastrukturtjänster och verktyg. Du kan använda tjänster som nätverk, Big Data, IoT, dataöverföring, beräkning, lagring, databas med mera.
  • IBM Cloud: Det erbjuder både Infrastructure as a Service (IaaS) och Platform as a Service (PaaS). Företag kan komma åt IT-resurser, inklusive nätverk, lagring och datorkraft.
  • Alibaba Cloud: Det tillhandahåller avancerad teknik inom databas, säkerhet, lagring, databehandling och nätverk.
  • Huawei Cloud: Det tillhandahåller säkra, hållbara, pålitliga och stabila molntjänster som hjälper företag att växa enkelt.
  • Oracle Cloud: Det hanterar datacenter som tillhandahåller servrar, nätverk, applikationer, tjänster och lagring via internet.

Förklara ”EUCALYPTUS” i molntjänster.

Svar: Eucalyptus är en programvara med öppen källkod som ger S3-kompatibel molnlagring och en EC2-kompatibel datorplattform. Det introducerar effektiva och skalbara privata och hybridmoln i en IT-infrastruktur. Det stöder också högpresterande molnberäkning och kan distribueras på Linux OS-distributioner som RHEL/CentOS, Debian, OpenSUSE och Ubuntu.

Funktioner:

  • Det är kompatibelt med AWS (EBS, S3 och EC2).
  • Det stöder elastisk IP-hantering.
  • Det erbjuder ett webbaserat gränssnitt för konfiguration.
  • Det erbjuder också policyer och SLA:er.
  • Det stöder hypervisorteknik.

Förklara skillnaden mellan Hybrid Cloud och Hybrid IT.

Svar: Skillnaden mellan Hybrid IT och Hybrid Cloud är följande:

Hybridmoln: Det kombinerar funktioner från både privata och offentliga moln. Det ger säkerheten från lokala privata moln och fördelarna med offentliga moln. Det erbjuder därmed flexibilitet att vara värd för resurser där företag kan köra klassificerade applikationer eller arbetsbelastningar, samtidigt som de har tillgång till resurser som IaaS och SaaS när de behöver det.

Hybrid IT: Det bestämmer leverans och distribution av applikationer, information och digitala tjänster. Målet är att skapa molnbaserade leveransmodeller som hjälper användare när de behöver verktyg. Det uppnår också kapaciteten för samma tjänst för hela infrastrukturen, oavsett om det är ett datacenter eller en molntjänst.

Förklara Edge Computing och visa kopplingen till molnet.

Svar: Edge computing är en distribuerad och modern IT-arkitektur som bearbetar klientdata och beräkningar så nära nätverkskällan som möjligt. Detta förbättrar svarstiden och sparar bandbredd. Istället för att bearbeta rådata och överföra det till huvuddatacentret för analys, flyttar det vissa delar av datorresurser och lagring ut från datacentret.

Edge computing är kopplat till molnet eftersom det involverar vissa processer som körs i molnet. Det flyttar vissa beräkningsprocesser till edge-enheter, inklusive edge-servrar och IoT-enheter. I många fall leder användning av båda beräkningsformerna samtidigt till bättre prestanda.

Med andra ord kan företag använda båda datorlösningarna för att dra nytta av molnmiljöer och prestanda som molndatacenter inte alltid stöder på grund av problem med latens.

Vad är en AMI?

Svar: En Amazon Machine Image (AMI) är en virtuell maskin som tillhandahåller den information som krävs för att starta instanser. Du kan starta många instanser med samma konfiguration samtidigt från en enda AMI. Det inkluderar Amazon EBS, snapshots, startbehörighet och enhetsmappning.

Enkelt uttryckt är AMI en kopia av en disk som är kopplad till instansen och kan innehålla flera diskbilder. Huvudkomponenten är den skrivskyddade bilden som inkluderar Unix, Linux eller Windows operativsystem och ytterligare programvara för att leverera en del av en tjänst.

Vad är användningen av API:er i molntjänster?

Svar: API:et ger behörighet och autentisering för att komma åt molntjänster, som lagring, övervakning eller datorinfrastruktur. API:et har funktioner för applikationen eller tjänsterna som du behöver köra när du använder den. Här kan du bygga applikationer eller integrera dina affärsverktyg för att göra ditt ledningsarbete mer hanterbart.

Enkelt uttryckt erbjuder API:er ett gränssnitt eller en gateway till en organisation för att interagera direkt med molntjänster enligt deras villkor.

Nämn nyckelkomponenterna i AWS.

Svar: De viktigaste komponenterna i AWS är:

  • Amazon Cluster: Företag eller organisationer använder AWS datortjänst ELB och EC2 för att minska eller öka efter behov.
  • Lagring: Amazon tillhandahåller enkla lagringsenheter (S3), CloudFront och Elastic Block Storage (EBS). Du kan lagra olika typer av data beroende på dina behov.
  • Databaser: Användare kan använda EBS och EC2 för att hantera sina databaser. AWS har två databaser: Amazon Redshift och Relational Database Service (RDS). RDS används för att expandera och hantera Oracle, MySQL, PostgreSQL eller SQLServer. Redshift används för att lagra data i kolumner istället för rader.
  • Hantering och säkerhet: Katalogen kopplar AWS-molnet direkt till lokala platser. Den har CloudWatch som styr resurserna.
  • Nätverk: Det ger bättre nätverksprestanda, vilket innebär att det har ett privat moln och integrerad säkerhet.
  • Analytics: AWS erbjuder analystjänster inom områden som orkestrering, dataöverföring, realtidslagring och Hadoop.
  • Applikationstjänster: Amazon Simple Queue Service (SQS) lagrar information som meddelanden för att automatisera arbetsflödet.
  • Implementering och hantering: Hälsofiler kan enkelt övervakas. Elastic Beanstalk använder .NET, Node.js, Ruby, Python, PHP och Java för att mäta och implementera webbapplikationer.
  • Mobiltjänster: AWS erbjuder två mobiltjänster: Mobile Analytics och Amazon Cognito.

Förklara offentliga, statiska och tomma klasser.

Svar:

Public Class: Detta hänvisar till en metod som är synlig från andra objekt och kan anropas från andra typer. Alla klasser kan komma åt ämnet.

Statisk klass: Den är associerad med en klass och inte med ett specifikt klassobjekt. Här kan du anropa den statiska metoden utan att skapa en klassinstans.

Void Class: Detta betyder att metoden inte har något returvärde.

Vad är en hypervisor i molntjänster?

Svar: En hypervisor är en programvara som används i molnhosting för att allokera olika resurser efter att ha delat upp dem i olika hårdvarudelar. Den används som en nyckel som möjliggör virtualisering. Enkelt uttryckt är det programvaran, firmware eller båda som installeras på en enskild hårdvara för att vara värd för virtuella maskiner.

Det gör att en enda server kan köra olika virtuella datorer oberoende med separata operativsystem. På grund av detta påverkar kraschar i en virtuell dator inte andra virtuella datorer, applikationer eller operativsystem.

Förklara lastbalansering i molntjänster.

Svar: Lastbalansering är sättet att dela upp eller distribuera arbetsbelastningar och andra egenskaper i molntjänster. Med lastbalansering i molntjänster kan företag enkelt hantera sina krav på arbetsbelastning och applikationer. Detta inkluderar krav som är tillgängliga över internet och upprätthåller trafikbelastningen.

Lastbalansering är avgörande för tjänster som SMTP, FTP, POP/IMAP, DNS och HTTP. Många företag uppnår större tillgänglighet och skalbarhet genom lastbalansering. Den är indelad i två kategorier: mjukvarubaserad och hårdvarubaserad lastbalansering.

Slutsats

Molntjänster växer snabbt och visar inga tecken på att sakta ner. Med ökad användning av molntjänster och ökande krav, är det fördelaktigt att göra karriär inom detta område. Om du är en blivande kandidat kommer intervjufrågorna för molntjänster för både nybörjare och erfarna specialister att hjälpa dig att förbereda dig för utmaningar.

Du kanske också är intresserad av utbildningsresurser för GCP-certifiering.

Lycka till!