14 bästa onlinekurser för att förbättra engelska för IT-person

By rik

Engelska har etablerat sig som det primära språket inom IT-sektorn, det råder ingen tvekan om det.

Om engelska är ditt modersmål har du troligtvis en tillräcklig nivå för att använda det som kommunikationsverktyg. Trots detta finns det individer, vars modersmål är engelska, som har svårt med språket. Om engelska inte är ditt modersmål och du undrar om det är värt att anstränga sig för att förbättra din engelska, tveka inte. Att utveckla dina språkkunskaper är ett effektivt sätt att påskynda din karriär inom IT.

Det finns ett flertal metoder för att förbättra sin engelska. Onlinekurser är ett bra alternativ eftersom de erbjuder en strukturerad inlärningsprocess och ger flexibilitet i tid. Självstudier kräver dock en hög grad av disciplin.

Från nybörjare till avancerad

Även om du inte är nybörjare på engelska, kan det vara värdefullt att granska en kurs som börjar från grunden. Det är fördelaktigt att först stärka dina grundläggande kunskaper inom grammatik och ordförråd innan du går vidare till mer komplexa aspekter.

120 kostnadsfria engelskalektioner, från nybörjare till avancerad är en kurs som täcker den grundläggande engelskan. Kursen pågår under 18 veckor (nivå A1-A2) och omfattar grundläggande engelsk grammatik och ordförråd. Kursen har många övningar och användbara fraser för vardagligt bruk vilket är en av dess fördelar.

Engelsk grammatik Pro

Engelsk grammatik Pro är ett alternativ om du söker en allmän kurs för nybörjare. Den är mer omfattande än den första kursen och något svårare. Kursen täcker grammatik, ordförråd och lägger vikt på talad engelska (amerikanskt uttal). Om ditt mål är att få ett allmänt engelskt certifikat som IELTS, TOEFL, TOEIC, FCE eller CAE är denna kurs ett bra val.

Lektioner i engelsk grammatik

Videor är ett engagerande sätt att lära sig ett nytt språk. Om du föredrar att se en engelskkurs istället för att läsa en bok (många andra kurser på den här listan innehåller också videor) kan du kolla in 555 engelska grammatiklektioner – hel kurs på YouTube.

Kursen börjar från grunden och täcker grundläggande grammatik och ordförråd.

Affärsverksamhet och entreprenörskap

En IT-position kräver inte enbart engelska för programmerare och systemadministratörer. Många IT-roller kräver en blandning av teknisk och affärsmässig kompetens. I sådana fall är en kurs som Engelska för affärsverksamhet och entreprenörskap värdefull.

För att lyckas med kursen är det nödvändigt med grundläggande kunskaper i engelsk grammatik och ordförråd. Kursen är användbar för att lära sig hur man uttrycker sig i en engelsktalande affärsmiljö och den ger även kunskap om affärsverksamhet och entreprenörskap.

Kursen är inte överväldigande – den tar ungefär 25 timmar att slutföra.

Skriv professionella e-postmeddelanden

E-post är en vanlig del av de flesta kontorsjobb, inklusive IT. Det finns särskilda tekniker för att skriva effektiva e-postmeddelanden. Om du vill lära dig dessa tekniker kan du titta på kursen Skriv professionella e-postmeddelanden på engelska. Kursen är relativt kort – cirka 13 timmar – och efter avslutad kurs kommer du att ha förbättrat din förmåga att skriva e-post.

Det här är inte en kurs för nybörjare. Du bör ha grundläggande kunskaper i engelska. Kursen hjälper dig att utveckla dina skrivfärdigheter och lära dig hur du skriver i olika affärssammanhang.

Affärsengelska

Om du söker en mer ingående och omfattande kurs i affärsengelska, då är Affärsengelska ett bra alternativ. Med över 500 lektioner som behandlar ämnen som möten, telefonsamtal, presentationer, anställningsintervjuer, förhandlingar och sociala sammanhang, får du lära dig mycket och förbättra både din talade och skriftliga engelska.

Det finns även en separat ordlista för affärsengelska som kan användas som referensmaterial även utan att delta i resten av kursen.

Affärskommunikation

Engelska för affärskommunikation är en kurs med 15 moduler som fokuserar på brittisk affärsengelska. Det är en relativt kort kurs som ger en bra överblick över de väsentliga delarna i kommunikation för olika affärssituationer som sociala sammanhang, telefonsamtal, presentationer, möten eller förhandlingar. Precis som de övriga specialiserade kurserna passar inte den här kursen nybörjare.

Du kan ladda ner ett gratis provmaterial för att bedöma om nivån är lämplig för dig.

Skriv för att engagera

Förmågan att skriva säljande texter och annat innehåll för webbplatser är en värdefull färdighet inom IT-branschen. Kursen Skriv för att engagera – Behärska konsten att sälja copy & copywriting lär dig de viktigaste aspekterna av att locka och behålla läsare på säljsidor. Exempel på detta är rubriksättning, berättarteknik och formatering av text.

Även den här kursen vänder sig till dem med en medelhög kunskapsnivå i engelska. Marknadsföringserfarenhet är också ett plus.

Tala professionellt

Att tala engelska kan vara enkelt för vissa, men svårt för andra. Om du tillhör den senare kategorin är kursen Tala professionell engelska extra användbar. Du lär dig hur du talar personligen, online och i telefon. Kursen förbättrar ditt uttal, flyt, och hjälper dig även med icke-verbal kommunikation som kroppsspråk och kulturella aspekter.

Ett vanligt tillfälle där engelskan behöver förbättras är i samband med anställningsintervjuer.

Även jobb som inte kräver flytande engelska kan ha intervjuer på engelska. Om du inte kan använda engelska på ett tillfredsställande sätt kan du förlora chansen till jobbet, oavsett hur bra du är på det tekniska.

Oavsett om du har bra intervjufärdigheter eller inte, så kan du dra nytta av att ta en titt på kursen [email protected]: Avancerade jobbintervjufärdigheter. Kursen lär dig inte bara hur du använder engelska utan även vad du bör säga. Om det känns för svårt så kan du prova grundversionen först.

Det finns även en grundläggande version av engelska för anställningsintervjuer, så kolla deras webbplats för den första delen.

Engelska för IT

En kurs som fokuserar på IT-terminologi kan vara till stor hjälp. Det finns ett begränsat utbud, men engelska för informationsteknologi är ett bra val. Det är en kurs i egen takt, som kan tas när det passar. Den omfattar områden som mjukvaruutveckling, teknisk support, teknisk försäljning och andra IT-relaterade karriärer.

Du behöver goda kunskaper i engelska för att fullt ut förstå kursmaterialet.

Yrkeskursbok

Engelska för informationsteknik 1 (yrkeskursbok) är en annan resurs för att lära sig IT-engelska. Kursen kräver grundläggande engelskakunskaper, ordförråd och IT-kunskaper. Du kommer att lära dig terminologin inom områden som hårdvara, mjukvara och reparationer, databaser, nätverk, säkerhet med mera.

Kursen innehåller många övningar.

Oxford engelska

Om du föredrar att studera den brittiska versionen av IT-engelska är Oxford English for Information Technology ett bra val. Den är inte lika omfattande som en IT-bibel, men täcker många IT-områden. Kursen riktar sig till dem med en medelhög till avancerad kunskapsnivå i engelska.

Texterna är längre, mer djupgående och hämtas från olika källor som läroböcker, tidningar, IT-tidskrifter, nyhetsgrupper, webbsidor, manualer och annonser. Ordlistan med IT-termer är ett extra plus. Kursen innehåller en ljud-CD med intervjuer av IT-proffs som ger dig möjlighet att öva på din lyssnarförmåga.

STAM

Engelska för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik är en femveckorskurs från University of Pennsylvania. Den fokuserar på terminologin inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Ämnen som tas upp är klimatförändringar, nya energisystem och nanoteknik. Kursen har inte så mycket IT-fokus, men kan ändå vara användbar. Kursen är kostnadsfri om du inte behöver ett certifikat.

Lycka till med studierna!

Kurserna i den här listan hjälper dig att förbättra din engelska. Du kanske inte blir flytande som en modersmålstalare, men om du förbättrar dina engelska kunskaper samtidigt som du är bra på det tekniska kommer din IT-karriär att gynnas. Även om du tycker att du har bra engelska kan du ta en titt på dessa kurser av ren nyfikenhet eller för att fräscha upp dina kunskaper – det skadar inte!