Utvecklare brinner för att skapa kod som är både elegant och funktionell, åtminstone i deras egen utvecklingsmiljö.
Men förr eller senare måste dessa ”konstverk” integreras med andra, skrivna av andra utvecklare. Och resultatet blir kanske inte lika vackert. Tänk om integreringen kunde vara någon annans ansvar?
Det visar sig att det kan det! Hela idén med kontinuerlig integration (CI) och de automatiserade verktyg som hör till är att befria programmerare från besväret med testning, byggande, distribution och leverans.
Allt eftersom ett projekt växer, ökar också antalet komponenter som behöver integreras, och felsökningsarbetet – att hitta källan till problem – kan ta mer tid än själva programmeringen. CI är utformat för att hjälpa utvecklare att överkomma integrationssvårigheter och fokusera på det de gillar mest: att skriva kod.
I grunden är CI en utvecklingsmetod där kodare integrerar sitt arbete i ett gemensamt arkiv – en så kallad incheckning – flera gånger per dag. Automatiska CI-verktyg validerar och testar varje incheckning, och bygger om den integrerade lösningen varje gång, rapporterar fel och låter teamet snabbt lösa dem.
Viktiga egenskaper hos ett CI-automatiseringsverktyg
Marknaden erbjuder många verktyg för kontinuerlig integration, med många skillnader. Att välja rätt för ett utvecklingsteam är inte enkelt. Det finns dock några önskvärda funktioner att beakta vid utvärdering:
- Enkel installation: Dina teammedlemmar är utvecklare, inte IT-experter. Ett bra CI-verktyg ska vara lätt att installera och konfigurera, så att teamet snabbt kan börja dra nytta av fördelarna.
- Användarvänlighet: Ju mindre teamet behöver veta om verktyget, desto bättre. Det ska helst fungera i bakgrunden, och kodarna ska bara behöva lära sig hur man checkar in och hur man ser bygg- och distributionsresultat.
- IDE-integration: Det ska vara enkelt för utvecklarna att göra allt arbete utan att lämna sin valda IDE. Verktyget bör också vara språkoberoende, så teamet inte behöver lära sig något nytt för att använda det.
- Integration med molnplattformar: Integration med plattformar som Microsoft Azure, Google Cloud eller AWS är viktigt för att snabba upp uppladdningen av programvara till molnet.
- Utökningsbar arkitektur: Möjlighet att lägga till extra funktioner genom tillägg och plugins är värdefullt.
Med dessa aspekter i åtanke, låt oss utforska några av de bästa verktygen för CI-automatisering som är skapade för att underlätta utvecklarnas arbete.
Jenkins
Jenkins är en populär server med öppen källkod för kontinuerlig integration, med ett stort antal plugins och ett användarvänligt gränssnitt. Den är utformad för att automatisera bygg- och driftsuppgifter för alla typer av mjukvaruprojekt.
Jenkins-servern är tillgänglig för Windows, Mac OS, Linux och andra Unix-varianter. Den erbjuder enkla installations- och uppdateringsprocedurer, och kan lätt konfigureras genom ett grafiskt gränssnitt. Jenkins är utformad som en flexibel automationsserver som kan användas bara som en CI-server eller omvandlas till en central nod för kontinuerlig leverans.
En master-slave-arkitektur gör det möjligt för Jenkins att stödja distribuerade byggen och att schemalägga byggen baserat på uttryck. Jenkins erbjuder byggstatusmeddelanden och stöder kommandokörning i förbyggda steg, vilket gör det möjligt för utvecklare att finjustera byggprocessen.
Om du inte vill installera och underhålla Jenkins själv, finns det pålitliga värdplattformar för Jenkins.
Vill du lära dig mer om Jenkins? Kolla in den här nybörjarkursen.
Bamboo
Utvecklat av Atlassian, samma företag bakom de populära verktygen för samarbete som Jira och Trello, Bamboo är en lösning för kontinuerlig integration, driftsättning och leverans. Det låter dig kombinera och automatisera byggen, tester och releaser i ett enda arbetsflöde.
En av de främsta fördelarna med Bamboo är den fullständiga synligheten den ger över releaser, kvalitetsmått och status.
Bamboo är anpassningsbart för projekt av alla storlekar och låter dig skala din byggkapacitet genom att ansluta servrar i ditt nätverk via Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). Med en Agent Matrix-funktion kan du enkelt tilldela byggen till rätt agenter och visualisera systemkraven för varje bygge.
Inbyggd Git- och Mercurial-grenhantering gör att Bamboo automatiskt kan hantera sammanslagningen av grenar från båda versionskontrollsystemen. Bamboo sköter grenidentifiering, byggande, testning och sammanslagningsuppgifter för kontinuerlig koddistribution till produktions- eller testmiljöer, baserat enbart på grennamnet.
En grundläggande Bamboo-licens med kapacitet för ett obegränsat antal lokala agenter och inga fjärragenter kostar 10 USD och inkluderar 12 månaders support. Om du behöver fjärragenter, ökar priset beroende på antalet.
CircleCI
CircleCI är en molnbaserad CI-lösning som är multi-plattform och lämplig för distribuerade team med goda anpassningsmöjligheter. Den stöder många olika programmeringsspråk, inklusive Java, Python, JS, Haskell, Ruby on Rails och Scala, men det enda alternativet för versionskontroll är Github.
CircleCI är mer än bara ett CI-verktyg; det är en central nav där koden går från idé till leverans. Det har en stor användarbas och är ett av de mest använda verktygen för DevOps, med över en miljon byggen per dag. Användare uppskattar de unika instrumentpanelerna med statistik och data om hur teamen presterar och hur deras kod körs, vilket hjälper till att förbättra produktiviteten och minska tiden till marknaden.
CircleCI är inte gratis, men det finns en gratisnivå som gör att du kan komma ganska långt innan du behöver betala. När dina behov överskrider vad den kostnadsfria nivån erbjuder, träder en prisplan i kraft som börjar på 30 USD per månad och ökar beroende på arbetsbelastningen.
Buddy
Ett bra sätt att beskriva Buddys funktioner som CI-verktyg är att nämna dess genomsnittliga driftsättningstid på 12 sekunder, eller dess konfigurationsprocedur som tar 15 minuter via ett tydligt och lättförståeligt användargränssnitt.
Buddy använder pipelines för att bygga, testa och distribuera programvara. Teamledare kan skapa dessa pipelines genom att välja bland över 100 färdiga åtgärder som kan ordnas på valfritt sätt. Detta leder till mer frekventa driftsättningar och avsevärt lägre felnivåer efter distribution.
Buddy är ett intelligent CI-verktyg som är utformat för att sänka tröskeln för utvecklare att komma in i DevOps. Det stöder alla populära språk, ramverk och uppgiftshanterare, och integreras med AWS, Azure, DigitalOcean, Google Cloud med flera.
Du kan välja att använda Buddy i molnet eller lokalt. Molnalternativet har ett gratis konto med en gräns på 5 projekt och 120 exekveringsgränser per månad. Om arbetsbelastningen överskrider dessa gränser kostar det 75 USD eller 200 USD per månad, beroende på antalet projekt eller resurser som behövs. Prissättningen för lokal användning varierar beroende på antalet användare och börjar på cirka 25 USD per användare.
GoCD
Trots att namnet antyder att det är mer ett CD-verktyg (kontinuerlig leverans), är GoCD faktiskt en CI-server med öppen källkod som används för att enkelt visualisera och modellera komplexa arbetsflöden. Det ger ett intuitivt gränssnitt för att skapa CD-pipelines och säkerställa att programvara distribueras till produktion på ett säkert sätt.
Pipelines kan hanteras som vanlig kod som checkas in i källkontroll, vilket möjliggör versionshantering och spårning.
GoCD stöder JSON- och YAML-format, vilket gör att du kan hantera konfigurationen utan att använda gränssnittet. Det stöder också parallell och sekventiell exekvering, vilket gör det enkelt för teamledare att ställa in beroenden. Arbetsflöden kan visualiseras i realtid och från början till slut, tack vare GoCD:s värdeströmskartläggningsfunktion, som låter dig spåra ett åtagande hela vägen från incheckning till implementering.
GoCD-communityn och plugin-ekosystemet utökar funktionaliteten för servern och agenterna med mer flexibla agenter, artefakter, aviseringar med mera.
GitLab
GitLab erbjuder kontinuerlig integration som en del av sin versionskontroll. CI-verktyget ingår som en webbapp med ett öppet API som hanterar projekt genom ett användarvänligt gränssnitt, integrerat med alla GitLab-funktioner. Genom API:et kan utvecklare skapa ännu djupare integrationer med produkten.
GitLab CI hjälper utvecklare att omsätta idéer i produktion genom att hitta potentiella förbättringar i utvecklingsprocessen. Pipelines bygger, testar, distribuerar och övervakar koden som en del av ett enda integrerat arbetsflöde. Utvecklare delar ny kod i en sammanslagningsbegäran, vilket utlöser pipelinen som utför valideringsuppgifter innan ändringarna slås samman i källkodsförrådet.
GitLab CI hjälper utvecklare att identifiera och minska buggar tidigt i utvecklingscykeln, medan kontinuerlig leverans snabbt flyttar den verifierade koden till användare och intressenter. Det finns en gratisplan med alla delar av DevOps livscykel och upp till 2000 CI/CD-minuter. Betalda planer börjar på 4 USD per användare/månad och ger mer kontroll över källkoden, bättre support, fler CI/CD-minuter med flera premiumfunktioner.
Är du intresserad av att lära dig GitLab CI/CD? Kolla in denna Udemy-kurs.
CodeShip
CodeShip är ett enkelt och flexibelt CI-verktyg som är utformat för att hjälpa små och växande team med en snabb kontinuerlig integrationslösning. CodeShip anpassar sig efter utvecklarnas preferenser, och låter dem välja mellan att få allting konfigurerat åt dem eller att anpassa miljön och arbetsflödet för att maximera produktiviteten.
CodeShip integreras med praktiskt taget alla verktyg, tjänster eller moln, vilket gör det möjligt för teamledare att lägga till de funktioner de behöver – implementeringar, aviseringar, kodtäckning, säkerhetsskanning, versionskontroll och mer – för att utforma det perfekta arbetsflödet för sina organisationer. De centraliserade teamhanteringsverktygen och instrumentpanelerna ger tillgång till felsökning av byggen, vilket möjliggör felsökning utan att lämna CI-miljön.
CodeShip erbjuder en kostnadsfri version som ger upp till 100 byggen per månad med obegränsade projekt och teammedlemmar. Om 100 byggen per månad inte räcker, kan du uppgradera till betalversionen (49 USD per månad) och få obegränsade månatliga byggen. Det finns också alternativ att betala för fler samtidiga byggen, fler parallella pipelines och större instansstorlekar.
Nevercode
Nevercode är en helautomatisk, molnbaserad CI- och leveranstjänst som eliminerar behovet av mänsklig interaktion. Den bygger automatiskt projektet för varje commit och kör alla tester i en emulerad miljö eller på riktig hårdvara. Det har ett lättanvänt gränssnitt och bra dokumentation som gör det lätt att komma igång.
Nevercode automatiserar hela utvecklingsprocessen från idé till leverans och integreras med många verktyg för att skapa omfattande arbetsflöden. Funktioner som samtidiga byggen är utmärkta för att automatisera flera byggen samtidigt. Varje projekt byggs om med varje kod push till GitHub, Bitbucket eller GitLab, vilket ger omedelbar feedback.
Automatisk installation för iOS, Android, Cordova, Ionic, React Native och Flutter-projekt är en annan anmärkningsvärd funktion, tillsammans med releaseautomatisering som möjliggör integration med Google Play, iTunes Connect, TestFairy, HockeyApp och Crashlytics.
Nevercode har olika prisplaner som börjar på 99 USD per månad, vilket ger två appar, två samtidiga byggen, en byggtidsgräns på 45 minuter och obegränsat antal byggen.
AppVeyor
AppVeyor erbjuder CI/CD-tjänster för macOS, Linux och Windows. Det används för att snabbt bygga, testa och distribuera applikationer på valfri plattform.
Du kan börja använda CI-tjänsten på några minuter och arbeta med valfri källkontroll, som GitHub och GitHub Enterprise, Azure Repos, Gitea, Kiln, Bitbucket, GitLab eller anpassade lagringsplatser. Du bygger virtuella maskiner snabbare med sudo/administratörsbehörighet och kan dra nytta av flerstegsinstallationer.
Dessutom kan du konfigurera med det inbyggda användargränssnittet eller YAML, och få en ren och isolerad byggmiljö för varje bygge. AppVeyor tillhandahåller PR-byggen och grenar som stöder utvecklingsflödet. Det hjälper till att effektivisera utvecklingsprocesser med en levande community och professionell support. Det finns även en inbyggd NuGet-server och distributionsfunktion.
Tjänsten är gratis för projekt med öppen källkod. För privata projekt finns en betalversion och en 14 dagars gratis testperiod. Registrera dig nu och upplev ett av de bästa CI-verktygen.
Harness
Harness är en containerbaserad och intelligent CI-lösning med standardiserade tillägg och isolerade byggen för att göra byggartefakter snabbare och effektivare.
Låt utvecklarna fokusera på att skriva kod genom att effektivisera byggprocessen. Harness ML-modell gör att testcykeln går snabbare utan att kompromissa med kvaliteten. Utvecklare kan välja vilken infrastruktur de vill använda för att bygga på ett effektivt sätt.
Harness fungerar med alla språk och ramverk. Det minskar manuella steg för att hjälpa team att arbeta snabbare utan att lära sig olika produkter. Du kan bygga pipelinen som du vill, köra steg sekventiellt eller parallellt, gruppera varje steg, lägga till exekvering på alla nivåer och definiera felstrategin.
Prova nu med obegränsat antal byggen, avancerad säkerhet och mycket mer.
Kraken
Kraken betonar testning för att ge samma funktioner och fördelar som andra CI-plattformar. Det erbjuder ett lokalt och modernt CI-system med öppen källkod som är skalbart och pålitligt. Du kan se varje testfalls beteende i diagram, jämföra tidigare resultat, leta efter ändringar och identifiera instabila tester automatiskt.
Kraken stöder också statistisk analys och flera iterationer för prestandatestning med automatisk regressionsdetektering. Det tillåter exekvering i virtuella maskiner som AWS EC2 eller i containrar som LXD eller Docker.
Du behöver inte dyra testmiljöer för att validera produkten. Du kan använda samma testkod för att minska risken för regressioner. Kraken erbjuder fördelar som det breda spektrumet av molnmiljöer och -operationer.
Välj ett verktyg som gör dina kodare glada
Det är ett faktum att glada programmerare skapar bättre programvara. Därför kommer alla verktyg som främjar en positiv arbetsmiljö att förbättra kvaliteten på den slutliga produkten. Tänk på det när du väljer ett verktyg för kontinuerlig integration så får du ett team av glada utvecklare som skapar högkvalitativ programvara.