Det var en tid då man inte ansågs vara tekniskt kunnig om man inte hade rotat sin Android-enhet och hade en mängd appar som krävde root-åtkomst.
Situationen har dock förändrats, och att roota enheter håller snabbt på att bli en sällsynthet.
Termen ”rooting” i samband med Android-telefoner syftar på processen att få fullständig administratörsbehörighet till Androids operativsystem. För Apple-användare är ”jailbreaking” en liknande term som i stort sett betyder samma sak. Men vad innebär det att uppnå root-åtkomst, och vilka allvarliga konsekvenser kan detta leda till? Låt oss undersöka detta närmare.
Vad innebär det att roota din telefon?
Av säkerhetsskäl inför smartphonetillverkare vissa begränsningar för hur programvaran kan användas. Detta innebär att du inte kan ladda ner vilken app du vill eller modifiera standardapplikationer och inställningar som kräver administratörsrättigheter. Genom att roota din Android-enhet kringgår du dessa programvarubegränsningar och blir den verkliga administratören av enheten. Detta ger dig i princip fullständig kontroll över alla systeminställningar och appar. Men är det verkligen så bra som det låter?
För att förstå varför du bör vara försiktig med att roota din Android-telefon, låt oss först se på fördelarna och sedan jämföra dem med nackdelarna:
- Du kan ladda ner och installera vilka Android-applikationer som helst från webben utan att Android hindrar dig.
- Du kan anpassa din Android-enhet fullständigt, inklusive att ändra systemets startanimation om du vill.
- Du kan installera anpassade ROM-skivor med de senaste Android-versionerna, även på äldre Android-telefoner.
Anledningar att inte roota din Android-telefon
De potentiella fördelarna kan verka lockande, men det är viktigt att fundera över om de är värda de risker som är involverade. Dessutom har Android utvecklats avsevärt, och många av dessa fördelar kan uppnås utan root-privilegier. Här följer några anledningar till varför du bör undvika att roota din Android-enhet.
Garantin upphör att gälla
Din telefons garanti är en viktig faktor som täcker tillverkningsfel och andra problem med enheten. Eftersom rooting innebär att du tar kontroll över känsliga systemfiler som lätt kan skada enhetens programvara om de hanteras felaktigt, avråder de flesta tillverkare från att roota sina enheter. Som en konsekvens upphör vanligtvis garantin att gälla när du rotar din Android-smartphone.
Vissa tillverkare, som Poco, Google och OnePlus, tillåter visserligen användare att låsa upp starthanteraren och roota sina enheter. Men andra tillverkare som Xiaomi, Realme och Huawei stöder inte denna praxis.
Detta är en stark anledning till att avstå från att roota din Android-telefon, särskilt om du har en ny telefon med lång garanti. Det är värt att notera att vissa jurisdiktioner anser det vara olagligt och kommersiellt oetiskt att hindra användare från att roota sina enheter. Men i de flesta fall kan du räkna med att garantin upphör om du rotar din enhet.
Oväntade omstarter och enhetsfrysningar
När du har rotat din enhet kan den plötsligt starta om, även under de mest grundläggande uppgifter. Detta kan hända när du använder en app eller stöter på en bugg. Det inträffar vanligtvis när operativsystemet stöter på ett fel som orsakas av root-åtkomsten.
Tillverkare utformar sin programvara och alla systemappar för orootade enheter; de tar inte hänsyn till hur enheten skulle fungera om användarna låser upp starthanteraren. Att köra samma appar på en rotad enhet kan leda till fel, vilket kan orsaka frysningar eller omstarter i ett försök att lösa felet.
Frekvensen av omstarter och frysningar varierar beroende på din smartphone, dess tillverkare, dess SoC och den använda root-metoden. I allmänhet upplever de flesta användare dessa fel då och då, vilket kan förstöra hela smartphoneupplevelsen. Detta är en viktig anledning att undvika att roota Android-telefoner.
Risk för skadlig programvara
Android har inbyggda säkerhetsfunktioner som körs i bakgrunden för att skydda enheten. Som användare kan du inte kringgå dessa grundläggande säkerhetsåtgärder utan root-åtkomst. Genom att roota din enhet ger du i princip både dig själv och alla appar du installerar tillgång till att inaktivera dessa säkerhetsinställningar.
Appar som inte utgör något hot på en orootad enhet kan bli det tack vare de utökade behörigheter som root-åtkomst ger dem. Även enkla appar kan börja fungera som spionprogram och samla in information som lösenord, tangenttryckningar, slumpmässiga kamerabilder, mikrofonljud och potentiellt allt annat på enheten.
Dessutom kan de anpassade ROM-skivor som du kan installera på en rotad enhet sakna många av de säkerhetsfunktioner som ingår i den senaste programvaran från märken som Google, Samsung, OnePlus med flera. Skadlig programvara dras till rootade enheter, och alla appar som spionerar på din enhet kan ladda ner och installera allvarligare typer av skadlig programvara, vilket förvärrar situationen.
Vissa typer av skadlig programvara kan kryptera all data på din enhet och kräva en lösensumma för att låsa upp den. Dessa kallas för ransomware och blir allt vanligare i takt med den tekniska utvecklingen. Rootade enheter ger tyvärr en snabb väg för dessa sofistikerade skadliga program, och din enhet kan bli nästa mål för sådana attacker.
Startloopar
När din Android-telefon kontinuerligt startar om utan att nå startskärmen, har du troligen hamnat i den oändliga process som kallas startloop. Startloopar kan uppstå av många anledningar, som fel under rootning, ett dåligt anpassat ROM, en avbruten programvaruinstallation med mera.
Startloopar är besvärliga eftersom det finns få alternativ för att ta dig ur dem utan att ansluta enheten till en dator för att torka data och göra en omstart. Värst av allt är att startloopar inte är ovanliga, särskilt vid root-relaterade processer. Startloopar kan ibland till och med innebära att din enhet är ”murad” och inte längre kan användas utan en omfattande felsökning.
Batteriproblem
Rootning kan kraftigt försämra telefonens batteritid, och det finns flera anledningar till det. För det första har enhetstillverkare lagt till olika batterisparfunktioner som ständigt letar efter batteritärande appar och stänger dem om de inte körs i förgrunden.
Dessutom kan appar endast komma åt de resurser de har behörighet för. Om du inte ger din kameraapp tillgång till din platsdata kan den inte begära den från enheten, vilket sparar mycket batteri. Utöver detta är smart resurshantering också en stor anledning till att orootade enheter med tillverkarens programvara i allmänhet har bättre batteritid än sina rotade motsvarigheter.
Låt oss nu se vad som kan gå fel med batteritiden på rotade enheter:
- Appar kan få tillgång till alla enhetsresurser, vilket kan dränera batteriet snabbt utan anledning.
- Anpassade ROM-skivor saknar ofta den batterihantering som tillverkarens programvara erbjuder.
- Utöver installerade appar kan även skadlig programvara smyga sig in och använda enhetens resurser för eget syfte. Skadlig programvara är notoriskt resurskrävande.
Risk att ”mura” telefonen
En stor risk med att roota enheten är att du kan göra ett misstag och ”mura” enheten. Termen ”mura” betyder att telefonen förvandlas till en dyr ”tegelsten” som inte längre fungerar som en smartphone.
Med andra ord förlorar enheten all sin funktionalitet och kan inte ens starta upp operativsystemet. En startloop som nämnts tidigare kan vara ett tecken på en murad enhet. I vissa fall kanske enheten inte ens kommer till startloop och vägrar att starta.
”Murning” är vanligare än du kanske tror, och det är en legitim anledning att inte roota Android-enheter. Utöver den redan komplicerade rootningsprocessen gör de senaste Android-versionerna det ofta ännu svårare att låsa upp enhetens starthanterare och genomföra en rootningsprocess.
Om du har en Android 8-enhet eller nyare är risken stor att din enhet är mer benägen att bli ”murad” än äldre enheter. Detta är ytterligare en anledning till att rooting håller på att bli en sällsynthet, eftersom de flesta enheter på marknaden idag levereras med de senaste Android-versionerna.
Rootning är komplicerat
Det finns ingen enskild standardprocess för att roota Android-enheter. Många faktorer avgör vilken metod som är bäst lämpad för din telefon. Enhetens modell, tillverkare, aktuell programvara och andra faktorer spelar roll för hur du ska roota enheten. Ibland är frågan snarare om du ens *bör* roota din telefon.
Om du inte är säker på vilken metod som passar din enhet bäst är det bäst att undvika rootning helt, eftersom felaktig rootning kan få allvarliga konsekvenser. Du kan fastna i en startloop eller, i värsta fall, helt förlora enheten och all din data.
Tillverkare är också medvetna om de problem som är förknippade med rootningsprocessen, och de gör det allt svårare att låsa upp enhetens starthanterare. En mer komplicerad rootningsprocess är i och för sig inte dålig, eftersom den har avskräckt många användare från att roota sina enheter och därmed hindrat dem från att ”mura” dem.
Många appar fungerar inte på rotade enheter
På grund av de olika säkerhetsriskerna som är förknippade med rotade enheter vägrar många appar att fungera på dem. Detta gäller i synnerhet appar som hanterar känslig information, som betalnings- och finansappar.
Med den ökande populariteten för digitala betalningar är det svårt att klara sig utan en digital betalningsmetod. Att roota enheten kan göra att du inte kan använda din favoritplattform för digitala betalningar eller din favoritapp för privatekonomi, vilket kan försämra hela användarupplevelsen.
Om appar som hanterar känslig data inte litar på din rotade enhet, ska du då lita på den och använda den som din huvudsakliga enhet?
Uppdateringsproblem
Att roota enheten innebär flera nackdelar, och att inte få officiella uppdateringar är en av dem. Din smartphone får två typer av officiella uppdateringar: säkerhetsuppdateringar och Android-versionsuppdateringar. Säkerhetsuppdateringar förbättrar enhetens skydd mot skadlig programvara.
Dessutom ger Android-versionsuppdateringar tillgång till nya funktioner, som förbättrad kamera, den senaste programvaran och mycket annat. Tillverkaren lägger dessutom in kostnaden för dessa uppdateringar i priset på smartphonen. När du köper din smartphone betalar du redan för alla framtida uppdateringar, men att roota enheten sätter stopp för denna viktiga funktion som du har betalat för.
Att inte få uppdateringar är ett större problem än man kan tro. Att inte få de senaste säkerhetsuppdateringarna, i kombination med root-åtkomst, är ett recept på katastrof. Sådana enheter är enkla mål för attacker med skadlig programvara och hackningsförsök. Att inte få de senaste funktionerna är ytterligare en anledning att undvika att roota Android-telefonen.
Förlust av viktiga appar och funktioner
De flesta användare installerar anpassade ROM-skivor på sina rotade enheter, och dåligt utvecklade ROM-skivor kan göra mer skada än nytta. Vissa anpassade ROM-skivor kan leda till att enheten förlorar sin IMEI-information. IMEI är en viktig del av telefonsamtalsprocessen på smartphonen. Om enheten förlorar sin IMEI-information kan den inte ringa telefonsamtal eller komma åt internet via mobildata.
De flesta anpassade ROM-skivor saknar dessutom Googles programsvit. Att installera dessa applikationer kan vara ett krångel om du inte är försiktig när du installerar ROM-skivan. Om du vill undvika detta är det bäst att inte roota Android-telefonen.
Slutsats
Att roota Android-telefoner hade vissa fördelar tidigare, men i dagens läge är det något du bör undvika. Den här artikeln lyfter fram några viktiga anledningar till att du inte bör roota din Android-telefon, inklusive risk för skadlig programvara, uteblivna OTA-uppdateringar, risken att ”mura” telefonen med mera.
Generellt sett bör du inte roota din Android-telefon om du inte är tillräckligt tekniskt kunnig för att återställa enheten från en startloop och andra liknande situationer. Du bör också undvika att roota om din smartphone innehåller känslig information som du inte vill att hackare ska komma åt.
Du kan nu ta en titt på några av de bästa säkerhetsapparna för Android-telefoner.