10 skäl att undvika billigt webbhotell för WordPress-webbplatser

By rik

När man ska välja webbhotell för att bygga en WordPress-sida, är det ofta budgeten som spelar störst roll.

Men är det verkligen det billigaste alternativet man ska satsa på?

Och är de dyrare webbhotellen överdrivna, speciellt i början?

Det här är några av de frågor som kan dyka upp i huvudet när du letar efter rätt webbhotell för din WordPress-sida, i synnerhet om du inte vill lägga ut en massa pengar i starten.

Men att bara välja ett billigt webbhotell för din WordPress-blogg är sällan det bästa beslutet.

Jag kommer här att lyfta fram några anledningar till varför det kan vara ett dåligt val, vilket förhoppningsvis hjälper dig att ta ett välgrundat beslut när du väljer webbhotell för din WordPress-sida.

Och om du är nybörjare på WordPress rekommenderar jag att du kikar på guiden för att bygga en WordPress-webbplats samt utforskar våra andra WordPress-resurser.

Begränsade serverresurser

Det kan låta bra på pappret, men billiga webbhotell kommer ofta med kraftiga begränsningar av serverresurserna.

Oavsett om det rör sig om bandbredd, minne, lagringsutrymme eller något annat, så kan man snabbt nå gränsen, i synnerhet om man inte har koll på vad en WordPress-sida kräver.

WordPress är ett kraftfullt CMS som ger dig möjligheten att utrusta din webbplats med en rad olika funktioner. Men begränsade serverresurser kan hindra dig från att nyttja dessa till fullo.

Slutresultatet blir att du måste kompromissa för att få din webbplats att fungera som du önskar.

Men går det att få anständiga serverresurser till ett rimligt pris?

Absolut!

Det finns flera delade webbhotell som passar bra för nybörjare, och de är inte särskilt dyra (även om de inte är de absolut billigaste).

Dålig webbplatsprestanda

För att se hur din webbplats presterar kan du prova några av de bästa verktygen för att testa laddningstider. Du kan givetvis även optimera WordPress för att förbättra prestandan.

Det finns dock vissa saker som ligger utanför din kontroll som kan påverka din webbplats prestanda:

  • Använder servern SSD-diskar för lagring?
  • Har du ett Content Delivery Network (CDN)?
  • Var befinner sig servern?
  • Hur ser optimeringen av backend-programvaran ut?

Billiga webbhotell använder ofta servrar med traditionella hårddiskar, saknar optimering på backend-sidan och erbjuder kanske inte heller den serverplats som är närmast för dina användare.

Detta i kombination med begränsade serverresurser gör att din webbplats blir långsam, oavsett hur mycket du själv försöker optimera den.

Detta kan få stor negativ påverkan på din blogg/verksamhet:

  • Dålig användarupplevelse (besökare lämnar din sida och kommer inte tillbaka)
  • Negativa SEO-effekter (Google föredrar sidor som laddar snabbt)

För att ha en pålitlig webbplatsprestanda är alltså billiga webbhotell sällan ett bra val.

Återkommande driftstopp

Det är kanske okej med lite sämre prestanda, men det är ju meningslöst om du (eller dina besökare) inte ens kan nå din sida, eller hur?

Detta är något som många inser efter att ha använt en billig webbhotellstjänst ett tag. Allt kan verka bra i början, men om man kollar lite närmare ser man att sidan inte alltid är tillgänglig.

Återkommande driftstopp är en vanlig kompromiss när man väljer ett billigt webbhotell för WordPress. Du kan övervaka driftstiden för att få en bild av hur det ser ut.

Även med dyrare webbhotell kan driftstopp förekomma, det går aldrig att helt eliminera. Men chansen för driftstopp är betydligt lägre.

Om du bara experimenterar med WordPress för att lära dig kan det vara okej med driftstopp. Men annars kan kontinuerliga driftstopp ha en negativ inverkan på din webbplats (eller verksamhet).

Låg supportkvalitet

Anta att du får godtagbar prestanda och minimala driftstopp för pengarna du betalar.

Hur ser det ut med kundsupporten?

Vad gör du när du stöter på ett tekniskt problem eller har frågor kring faktureringen?

Hur hanteras det?

Tänk på följande när du utvärderar supporten:

  • Kan de hjälpa dig att lösa problem på din webbplats?
  • Fixar de felet åt dig, eller ger de dig instruktioner om hur du ska göra?
  • Hur lång tid tar det för supporten att svara på dina frågor?

Förvånansvärt många webbhotell, även de med dyrare abonnemang, har dålig support. Och billigare alternativ är ofta ännu sämre.

De kanske kan lösa några vanliga problem, men du kan få vänta länge på svar, och teknikerna kanske inte har rätt kompetens för att hantera alla typer av problem.

Dessutom är det sällan man får tillgång till support dygnet runt, vilket gör att du kan förlora värdefull tid om det uppstår problem på din WordPress-sida.

Tid är pengar, som det brukar heta. Och om du väljer ett billigt webbhotell kan du slösa bort tid i onödan.

Bristfällig dokumentation

Oavsett om du är nybörjare eller expert, behöver alla tillgång till korrekt dokumentation när de använder en produkt eller tjänst, så att man kan felsöka problem på egen hand.

När det gäller billigare webbhotell kan dokumentationen som tillhandahålls vara bristfällig (eller föråldrad). I värsta fall saknas den helt.

Dåliga säkerhetskopieringsalternativ (eller inga alls)

Numera erbjuder de flesta webbhotell någon form av säkerhetskopieringsfunktion.

Men med ett billigare alternativ kanske du inte kan göra dagliga säkerhetskopior, eller återställa säkerhetskopior lika enkelt.

Om du aktivt arbetar med din webbplats gör du sannolikt regelbundna ändringar. Och utan säkerhetskopiering i realtid eller dagliga kopior, kanske du inte kan återställa den senaste versionen om något händer.

Dessutom fungerar WordPress-plugins för säkerhetskopiering inte alltid bra med billiga webbhotell. Tekniskt sett kan du installera dem, men din server uppfyller troligen inte minimikraven på resurser, vilket är vanligt med billiga webbhotell.

Inte tillräckligt skalbart

Låt oss säga att du redan har valt det billigaste webbhotellet som finns. Kan du bara uppgradera ditt abonnemang om du får mer trafik till din sida?

Det borde ju lösa problemen, eller hur?

Tyvärr är det så att de flesta billiga webbhotell inte är anpassningsbara till dina framtida krav. Även om det är möjligt kan du behöva migrera din WordPress-sida manuellt, och det är inte säkert att de erbjuder hjälp med det.

Därför kan det vara klokt att satsa på molnbaserade webbhotell eller en managed WordPress-tjänst för att vara framtidssäkrad.

Dolda kostnader

Även om bra webbhotell kan kosta lite mer, ingår det ofta många funktioner (som gratis SSL, dagliga säkerhetskopior, borttagning av skadlig programvara etc.) som gör det till ett bra val.

De billigare alternativen kan däremot ta betalt extra för grundläggande funktioner som andra leverantörer erbjuder gratis. Därmed kan det bli så att du i slutändan betalar mer för ett webbhotell som i början verkade vara ”billigt”.

Och på grund av serverns begränsade resurser kan du behöva betala extra för att du överskrider din tilldelade resursanvändning, något som inte alltid framgår när du gör köpet.

Säkerhetsproblem

Med tanke på att cyberattacker ökar för varje år är det viktigt att skydda sin WordPress-sida.

Även om du inte tror att din sida är värdefull kan du ändå bli offer för en skadlig attack.

Säkerhetsnivån som krävs beror på vilken typ av webbplats du har (e-handel, blogg, portfolio etc.). Men med billiga webbhotell saknas ofta de grundläggande säkerhetsfunktionerna.

De kan marknadsföra sig som att de har säkerhetsfunktioner, men lita inte på det om du vill skydda din sida från hackare.

Farligt opålitligt

Med tanke på alla punkter som nämns ovan bör du vara beredd på att din sida kan vara nere när du vaknar på morgonen.

Ja, det är fullt möjligt att dåliga webbhotell inte bryr sig om din webbplats eller underhåller/uppdaterar servern regelbundet.

Pålitliga webbhotell gör automatiska säkerhetskopior, säkerhetsskanningar och regelbundet underhåll. Det är väl värt att betala lite mer för detta istället för att inte ha någon aning om vad som har hänt med din sida.

Tänk till innan du väljer webbhotell

Det är inte nödvändigtvis den dyraste planen som är det bästa alternativet, men det är inte heller en bra idé att välja det billigaste alternativet bara för att spara pengar.

Du kanske inte upplever några problem med din webbhotellstjänst i början, men om du valde ett otroligt billigt alternativ kan du stöta på problem ganska snart. Därför behöver du utvärdera dina behov och analysera vad webbhotellet kan erbjuda, med tanke på alla faktorer som nämnts ovan. Välj sedan det bästa alternativet för din WordPress-sida.

Det är lätt att bygga en WordPress-sida, men det är en inlärningsprocess som utvecklas i takt med dina behov. Tålamod är nyckeln, och jag är säker på att du vet vad du ska göra när du väljer ett webbhotell för din WordPress-sida. Om du frågar mig föreslår jag att du väljer en pålitlig plattform som SiteGround, ScalaHosting för bloggar eller enklare webbplatser, och Kinsta för företagssidor.