Om ditt företag har tagit steget in i molnvärlden, är det avgörande att säkerställa insikt i dina resurser genom molnvisualisering.
Molnplattformar fordrar en grundlig förståelse för resurskonfiguration och provisionering. Medan många företag hanterar denna utmaning genom att manuellt skapa arkitekturdiagram, är denna metod tidskrävande och benägen för fel.
Med hjälp av molnvisualiseringsverktyg kan team enkelt undvika risken för misstag och identifiera felaktiga konfigurationer.
Vad innebär molnvisualisering? ☁️
Enkelt uttryckt betyder molnvisualisering att presentera information om molninfrastruktur och resursrelationer i form av ett diagram eller en graf. Detta gör det enklare för organisationer att förstå sin molnmiljö.
Visualisering av data har blivit en framträdande trend inom näringslivet, särskilt inom områdena molntjänster och big data. Det ger dig möjlighet att i en snabb överblick få en bild av ett dynamiskt och ständigt föränderligt molnlandskap.
Varför är det viktigt att visualisera molninfrastruktur?
Det finns många anledningar till varför molndatavisualisering är värdefull. Här är några av de mest betydelsefulla.
1. Visualisera komplexa resursförbindelser
Molnvisualisering ger företag möjligheten att kartlägga relationerna mellan nuvarande molnresurser och definiera detaljer i konfigurationen. Detta är fördelaktigt för både erfarna och nya användare, så att de kan förstå molnmiljöer och deras komponenter som ständigt utvecklas.
2. Säkerställa regelefterlevnad
I dagsläget lagrar företag ofta affärskritisk data på olika molnplattformar. Därför är det absolut nödvändigt att säkerställa datasäkerhet och regelefterlevnad. Genom att använda verktyg för molnvisualisering kan du effektivt övervaka efterlevnad. Det förenklar även processen för revisions- och efterlevnadsteam att snabbt granska din molnmiljö.
3. Förstå förändringar i infrastrukturen
Vi lever i en era av kontinuerlig integration och implementering, där team regelbundet uppdaterar sina molninfrastrukturer. Även om det kan vara en utmaning att validera dessa ändringar, kan visualiseringslösningar för molndata hjälpa DevOps-team att bekräfta att ändringarna genomförs korrekt.
4. Identifiera felkonfigurationer
Dynamiska visuella diagram hjälper team att undersöka resurs- och säkerhetsrelaterade inställningar. Användare kan snabbt upptäcka felaktiga och överflödiga komponenter och åtgärda problemen med prioritet.
Varför är automatiserade verktyg för molnvisualisering bättre än manuellt ritade mallar?
Det är möjligt att manuellt rita statiska diagram över infrastrukturen och uppdatera dem vid behov. Men detta är en process som tar mycket tid för dina ingenjörer eller externa konsulter. Eftersom dessa verktyg genererar och uppdaterar diagram automatiskt, sparar du både resurser och tid.
Du bör nu inte tveka att välja visualiseringsverktyg framför den manuella metoden. Här följer en lista över de högst rankade lösningarna för molnvisualisering:
Lucidscale
Med Lucidscale, ett verktyg för molnvisualisering, kan organisationer få en detaljerad bild av sin molninfrastruktur. Det hjälper dig att förstå hur saker fungerar genom att stödja automatisk datavisualisering av plattformar som Azure, GCP och AWS.
Visualisering av molninfrastruktur hjälper organisationer att identifiera viktig data för molnstyrning. Det underlättar även att upptäcka oidentifierade eller överblivna datakomponenter, vilket hjälper dig att minska onödiga utgifter och undvika risker.
Denna plattform kan skapa diagram som illustrerar skillnaden mellan den avsedda strukturen och den faktiska infrastrukturen. På detta sätt kan du förebygga säkerhetsbrister och stillestånd.
Med hjälp av filtren i Lucidscale kan du fokusera på specifika element som virtuella maskiner, VPC:er och zoner. Den automatiserade molndokumentationen kan även lagras centralt på wiki-sidor eller i Confluence. Denna funktion ser till att alla i teamet och externa intressenter har samma information.
Lucidscale erbjuder dynamisk integration med Confluence, AWS, Google Cloud Platform och Azure, för att öka teamsamarbetet och effektiviteten. Plattformen använder även bästa säkerhetspraxis, för att garantera att din data är skyddad och att endast behöriga personer får tillgång.
Dessutom använder plattformen 256-bitars krypterad anslutning för att säkerställa datasekretess under överföring och lagring.
Cloudcraft
Cloudcraft är ett effektivt molnvisualiseringsverktyg för att skapa AWS-diagram. Med detta verktyg tar det bara några minuter att skapa ett professionellt arkitekturdiagram. Oavsett om det gäller ett nytt eller befintligt projekt, förenklar verktyget processen att rita med sina optimerade AWS-element.
Förutom att direkt lägga till dokument i dina diagram, kan du även redigera dem online tillsammans med dina medarbetare. Verktyget gör det möjligt att dela diagrammet med ditt team och exportera det till presentationer, dokument och wiki-sidor.
Här kan du fånga huvudtjänster med smarta element för EC2, ELB, Route 53, Lambda, DynamoDB, RDS, Redshift och CloudFront. Verktyget finns även tillgängligt som ett API för att skanna AWS-konton.
Hava
Genom att integrera Hava i ditt företags verktygskedja kan du visualisera historisk och aktuell data från dina molnkonton på ett och samma ställe. Även om dina molnplattformar innehåller komplexa element, kan detta automatiserade verktyg snabbt skapa molndiagram från flera leverantörer.
Det gör det möjligt för organisationer att granska öppna portar, säkerhet, trafikflöden, konfigurerade och pågående processer och mycket mer. Hava stöder AWS, Azure och GCP för att visa resurser och kopplingar genom logiska diagram.
Genom att välja en specifik resurs kan du visualisera dess egenskaper, som anslutningar, subnät, säkerhetsgrupper och inkommande/utgående IP-adresser. Denna funktion är mycket användbar för att upptäcka avvikelser och granska affärsprognoser för kostnader och administration.
Denna plattform för molnvisualisering sparar dig från manuella uppdateringar av diagrammen genom att kontinuerligt övervaka infrastrukturens konfiguration och registrera ändringar i realtid. Företag kan synkronisera och exportera nätverksdiagram till PNG-, PDF-, Visio-, CSV- och JSON-filer för att få tillgång till aktuell data.
Organisationer kan också infoga data i presentationer, rapporter och wikisidor. Utöver dessa funktioner underlättar Hava även versionshantering av data, inklusive ögonblicksbilder och historiska diagram. Denna information fungerar som bevis som du kan dela med revisorer som kontrollerar efterlevnad och säkerhet.
Fuga
Vill du undersöka relationerna mellan molnresurser, identifiera överträdelser av efterlevnad och upptäcka risker med felkonfigurationer? Använd Fuga för att upptäcka vad som finns i ditt moln genom en dynamisk, interaktiv, exporterbar och visuell karta över molninfrastrukturen.
Med hjälp av detta verktyg för molnvisualisering kan du få en djupare förståelse för molnarkitekturer i AWS, Azure och GCP och relationerna mellan deras interna komponenter. Det möjliggör även en detaljerad inspektion av individuella resurser. Dessutom eliminerar det den tidskrävande processen att skapa diagram manuellt.
Fugas automatiskt genererade kartor och diagram ger en översikt av molnefterlevnad för ditt team, ledning och revisorer. De hjälper dig även att analysera historiska ögonblicksbilder. På så sätt får du en bild av hur ditt företags efterlevnadsscenario har förändrats över tid.
Med hjälp av den automatiserade visuella datan är det enkelt att upptäcka kritiska problem som kan leda till risker med felkonfigurationer. Det avslöjar även oväntade nätverksanslutningar och överblivna molnresurser. Dessutom tillåter denna plattform visualisering av efterlevnad och dess överträdelser i förhållande till din molnarkitektur.
Cloudviz
Om du använder Amazon Web Services och vill visualisera dess arkitektur med diagram och dokumentation är Cloudviz ett bra alternativ för dig. Det använder avancerade säkerhetsåtgärder för att ansluta till ditt molnkonto.
Efter anslutningen är det ganska enkelt att få fram diagram och dokumentation av AWS-arkitekturen. Beroende på ditt företags behov kan du välja en av mallarna för att skapa dokumentationen.
Med hjälp av verktygsfältet för diagramredigering som innehåller ett redan befintligt bibliotek med officiella AWS-ikoner, generiska former och element, blir det enklare att uppdatera diagrammen.
Cloudviz erbjuder diagramgenereringsprofiler för att möta olika behov av visualisering av olika molnarkitekturer. Förutom dessa profiler kan användare anpassa inställningarna för diagramgenerering och använda dem senare som egna profiler.
Företag kan exportera visualiseringsdata i följande filformat: PNG, SVG, WORD, JSON och PDF. Det är även möjligt att överföra synkroniserade resursegenskaper vid behov.
Med den automatiserade profilen kan du schemalägga dina AWS-miljödiagram och dokumentation. Detta verktyg för molnvisualisering gör det även möjligt att bädda in genererade diagram i olika instrumentpaneler eller wikisidor.
Cloudockit
Cloudockit är en avancerad programvara för molndokumentation som automatiskt kan generera arkitekturdiagram. Den stöder molnleverantörer som Azure, AWS, Google Cloud, Kubernetes, Hyper-V och VMWare.
Allt du behöver göra är att välja hur mycket information du vill inkludera i ditt diagram, och verktyget genererar sömlöst redigerbara diagram över molnarkitekturen. Verktyget skapar teknisk dokumentation i Word-, Excel-, HTML- eller PDF-format och säkerställer korrekt och aktuell information.
Det kan identifiera alla komponenter som distribueras i ditt moln. Därför kan verktyget snabbt upptäcka eventuella säkerhetsrisker eller felkonfigurationer. Eftersom plattformen automatiskt övervakar alla förändringar i din miljö, sparar du tid och resurser.
Med Cloudockit kan företag noggrant övervaka sina molnutgifter för att undvika att överskrida budgeten. Det tillåter även export av data i Excel-, PDF- och JSON-format. Diagram som genereras här är kompatibla med populära diagramverktyg, som Visio, Lucidchart och Diagrams.net.
Denna plattform stöder 11 olika lagringsplatser för diagram och dokumentation. Därför kan du få tillgång till uppdateringarna där det passar dig bäst. Platserna inkluderar din lagring, e-post, callback-URL, Microsoft 365, Teams, Azure DevOps, OneDrive, SharePoint Online, GitHub, och så vidare.
Holori
Holori hjälper dig med molnvisualisering och kostnadsoptimering genom att göra det möjligt för dig att skapa diagram för flera moln. Det visualiserar din molninfrastruktur med hjälp av ett mallbibliotek, anpassningsbara komponenter och leverantörsspecifika ikoner.
Du kan visualisera hela infrastrukturen över projekt, avdelningar och geografiska zoner. Dessutom kan du använda det för att upptäcka alla oanvända eller oidentifierade element, vilket kan hjälpa dig att undvika säkerhetsintrång eller onödiga kostnader.
Denna plattform kan även varna dig när fel upptäcks. Den stöder samarbete i realtid med teammedlemmar och gör det möjligt för användare att markera direkt i dokumentet eller diagrammet. Du kan enkelt dela det färdiga projektet med andra team.
Företag kan även exportera och distribuera molnarkitekturen genom att koppla Holori till sin molnleverantör. Dessutom är det även möjligt att exportera diagrammen över molnvisualisering i JSON-, PDF- och PNG-format.
CloudSkew
Söker du ett molnvisualiseringsverktyg utan installation? CloudSkew är lösningen. Denna online-generator och -redigerare för diagram fungerar även som ett molnbaserat diagramlager som automatiskt sparar dina diagram.
Den levereras med en inbyggd dokumentredigerare som låter dig lägga till anteckningar till dina dokument, nätverksdiagram och flödesscheman. När du skapar diagram behöver du inte söka och ladda ner symboler och ikoner separat.
Denna plattform kommer med en yta av oändlig storlek. Alla diagram du skapar här sparas automatiskt i molnet och du kan dela, skriva ut eller exportera dem.
Den har ett ikonbibliotek med toppmolnplattformar som AWS, Azure, GCP, Kubernetes, IBM Cloud, Oracle Cloud (OCI) och så vidare. CloudSkew har ett användargränssnitt som är enkelt att använda utan komplexa arbetsflöden.
Hyperblick
Om du har svårt att förstå konfigurationen och relationerna i din komplexa molninfrastruktur, är Hyperblick ett verktyg som kan ge dig interaktiva och intuitiva molndiagram. Nu kan du se alla dina molnlager, inklusive AWS, Azure och Kubernetes, i en enda vy.
Både generering av diagram och uppdatering sker automatiskt och sparar dig tid. Hyperglance är en skalbar plattform som växer i takt med ditt företag.
Denna molnvisualiseringsplattform erbjuder ytterligare funktioner som att visa detaljerad metadata, växla mellan molnplattformar och sökresultat, utforska resursberoenden och överlagra metadata i diagram.
Man kan exportera diagram till PNG-, CSV- eller Visio-format. Användare kan även automatisera exportprocessen med REST API eller schemalägga den till ett specifikt lagringskonto.
Kumolus
Med Kumolus kan användare visualisera sina molntjänster utan kodning. Det tar bara ett klick att dynamiskt visualisera din befintliga molnanläggning och nätverkstopologi i realtid. Företag kan även importera sina nuvarande implementeringar med skrivskyddad åtkomst för att undvika säkerhetsrisker.
När du ritar ett diagram i det här verktyget genereras kod automatiskt. Det sparar dig timmar av kodningsarbete och eliminerar risken för fel. Denna plattform stöder stapeldiagram för nätverk och applikationer.
Dessutom uppdateras dokumentationen automatiskt när du ritar diagrammet eller redigerar det med valfritt inbyggt verktyg eller verktyg från tredje part. Du kan även exportera diagram med alla konfigurationsinställningar till dina wikisidor och rapporter.
Kumolus låter dig ställa in RBAC-kontroller för flera individer och team för att visualisera och tillhandahålla molnplattformar. Du kan även använda det för att beräkna kostnaderna för molntjänster, eftersom det lägger till kostnaden för alla distribuerade tjänster till diagrammet i realtid.
Med hjälp av dess tjänster kan du säkerställa implementeringen av rätt konfiguration, öka distributionshastigheten och minska risken.
Sammanfattning 🧑💻
I takt med att fler organisationer väljer molnlösningar, har visualisering av molndata blivit alltmer nödvändigt. Automatiserade lösningar för molnvisualisering gör det enklare att presentera molndata än manuella metoder.
Här har vi diskuterat några av de bästa plattformarna som erbjuder tjänster för datavisualisering. Förutom stora företag kan även små och medelstora företag använda dessa verktyg för att öka sin affärsmässiga motståndskraft, förbättra kommunikationen och skapa smidiga arbetsflöden.
För att bli framgångsrik inom molntjänster kan det vara bra att söka ytterligare utbildning från olika kostnadsfria resurser.