10 bästa felspårningsverktyg för moderna utvecklingsteam

By rik

Har du tänkt på att programutvecklare i genomsnitt genererar 100 till 150 fel per varje tusen rader kod de skriver?

Att utveckla webbapplikationer kan verka som en engagerande process, men utvecklingsteam stöter ofta på diverse buggar under skapandet. Detta gör användningen av verktyg för felhantering oumbärlig.

Att ha buggar i koden är inte en indikation på att du är en inkompetent utvecklare. Däremot, om dina användare upptäcker felen, riskerar du att inte bli sedd som en ”framstående” utvecklare.

Buggar kan negativt påverka kundupplevelsen, orsaka ekonomiska förluster eller leda till att hela produktionsprocessen bryter samman. Tänk dig att du driver en e-handel; du har skapat en tilltalande landningssida, men kunderna kan inte slutföra sina köp! Bristen på buggspårning i din applikation kan orsaka betydande förluster.

Vad innebär buggspårning? 🪲

Buggspårning, ibland kallat felspårning eller problemspårning, är en metod för att registrera och övervaka fel eller buggar som uppstår under programvarutestning. Stora system eller webbapplikationer kan innehålla tiotals eller hundratals buggar. Varje fel/bugg måste övervakas, analyseras och prioriteras för att åtgärdas.

Hur fungerar buggspårning?

En bugg uppstår när ett system eller en applikation inte presterar enligt sin design. Dessa fel kan bero på misstag gjorda av utvecklare, designers eller systemarkitekter. Testteam använder olika verktyg för buggspårning för att registrera och rapportera fel som dyker upp under applikationens utveckling och testning.

Ett buggspårningsverktyg bör ha en databas som dokumenterar all information om de kända buggarna. Några exempel på information som kan registreras är: tidpunkten då felet anmäldes, felets allvarlighetsgrad, hur felet påverkar applikationens funktion, metoder för att återskapa felet, vem som upptäckte felet och vem som arbetar med att lösa det.

En typisk bugg kan genomgå följande steg:

  • Aktiv bugg. En utredning pågår.
  • Testad bugg. Felet är åtgärdat och redo för testning.
  • Verifierad bugg. Felet har omtestats och godkänts av kvalitetskontrollavdelningen.
  • Stängd bugg. Kvalitetskontrollavdelningen har omtestat felet efter åtgärd eller fastställt att det inte var en bugg.
  • Återöppnad. Det kan tyvärr inträffa att en bugg efter att ha genomgått ovanstående steg fortfarande inte är åtgärdad. En sådan bugg kan då återöppnas.

Klassificering av buggar

Alla buggar är inte identiska. Vissa kan tillåta begränsad funktionalitet, medan andra kan orsaka total systemkrasch.

Här är några av de huvudsakliga klassificeringarna av buggar:

  • Mycket liten. Denna typ av bugg kan ignoreras eller har en enkel lösning. Den påverkar inte lanseringen av produkten.
  • Fel i icke-kritiska system. Det finns en lösning för denna bugg. Systemet kan lanseras om buggen är väl dokumenterad.
  • Nedsatt funktionalitet. En lösning kan finnas, men den är inte tillfredsställande. Ett sådant system bör inte släppas till användare.
  • Katastrofal. Denna typ av bugg kan leda till oåterkallelig dataförlust och fel i applikationen. Ett system med denna bugg bör inte lanseras.

Vilka viktiga funktioner bör ett verktyg för felspårning ha?

Buggprioritering

Inte alla buggar är lika angelägna. Efter att en bugg upptäckts bör den utvärderas och klassificeras. Verktyg för felspårning bör kunna fastställa en buggs konsekvenser och prioritera dem utifrån allvarlighetsgrad.

Spårningsstatus

När du utvecklar ett komplext system är det sannolikt att du stöter på många buggar. Buggspårningsverktyget bör övervaka buggen tills den är åtgärdad, oavsett dess omfattning. Verktyget bör ha en översikt som visar alla problem och deras aktuella status för enkel spårning.

Analys och rapportering

En bugg kan vara ett värdefullt lärotillfälle. Ett bra buggspårningsverktyg bör ha funktioner för analys och rapportering som samlar in alla relevanta data från dagen buggen rapporterades tills den är åtgärdad. Ett sådant verktyg underlättar identifiering av trender, analys av viktiga mätvärden och generering av anpassade rapporter.

Låt oss nu se närmare på några av de bästa buggspårningsverktygen.

Zoho Bug Tracker

Zoho Bug Tracker är ett lättanvänt, snabbt och anpassningsbart system för buggspårning som hjälper utvecklare att hantera buggar effektivt.

Nyckelfunktioner

  • Prioritering. Verktyget låter dig registrera och spåra buggar baserat på deadlines, allvarlighetsgrad och anpassade fält.
  • Anpassningsbar översikt. Skaparna av Zoho förstår att varje projekt är unikt, så verktyget har en anpassningsbar översikt.
  • Samarbete. Funktionerna för formulär och diskussion underlättar samarbetet inom teamet och ger insyn i vad alla arbetar med.
  • Automatisering. Automatiseringsfunktionen är praktisk eftersom den skickar e-postmeddelanden när buggar skapas, uppdateras och åtgärdas.

Zoho erbjuder en gratis plan för upp till 3 användare och betalplaner med en kostnadsfri provperiod.

Bugyard

Bugyard hjälper webbplatsägare att samla visuell feedback från kollegor och kunder direkt på webbplatsen. Bugyard är ett utmärkt verktyg för buggspårning för frilansare och små till medelstora företag.

Nyckelfunktioner

  • Visuell feedback. Utöver kundfeedback tar Bugyard skärmdumpar av webbsidan så som användarna ser den.
  • Tillgänglig under hela processen. Bugyard hjälper till att spåra buggar under utvecklingsprocessen och efter att webbplatsen publicerats.
  • Samlar in viktig metadata. Skärmdumpen inkluderar nödvändig teknisk metadata såsom webbläsare, skärmupplösning, operativsystem och storlek.
  • Integration med tredjepartsverktyg. Du kan integrera Bugyard med andra appar som Zendesk, Freshdesk, Trello, Gmail och Slack.

Bugyard erbjuder olika abonnemang för frilansare, team och byråer.

BugHerd

BugHerd är ett projektlednings- och buggspårningsverktyg för designers och utvecklare. Plattformen är användarvänlig tack vare ett intuitivt gränssnitt och tillgång till instruktionsvideor.

Huvuddrag

  • Automatiserad. BugHerd har flera automatiserade verktyg som samlar in teknisk data.
  • Rapportering i realtid. Funktionerna för skärminspelning och kommentarer ger rapportering i realtid för utvecklingsteamet.
  • Översikt för projektledning. BugHerd har en kanbanliknande uppgiftstavla där projektledare kan delegera uppgifter till olika utvecklare.
  • Obegränsat antal medarbetare. Funktionen för obegränsat antal gäster och projekt gör att utvecklare kan bjuda in så många personer som behövs för att granska koden.

Priserna för BugHerd börjar från $33/månad med en 14-dagars gratis provperiod.

Marker.io

Marker.io är ett verktyg för visuell felrapportering som vänder sig till mjukvaruutvecklingsteam och byråer. Verktyget har en webbplatswidget som möjliggör insamling av feedback via teknisk metadata, skärmdumpar och kommentarer.

Nyckelfunktioner

  • Feedback i realtid. Marker.io fångar video, kommentarer och skärmdumpar.
  • Samarbetsverktyg. Plattformen gör det möjligt för utvecklingsteam att samarbeta och ta emot insikter från externa intressenter.
  • Automatisering. Verktyget skickar automatiska e-postmeddelanden baserat på buggens status.
  • Tredjepartsintegration. Du kan integrera Marker.io med dina verktyg för projektledning och innehållshantering såsom Teamwork, Shortcut, Notion, Trello, Asana, ClickUp, Wrike, Monday.com, WordPress, Jira, GitHub och GitLab.

Abonnemangen börjar från $49 per månad med en 15-dagars gratis provperiod. De erbjuder även 20 % rabatt på årsabonnemang.

DoneDone

DoneDone är ett av de äldsta verktygen för buggspårning, lanserat 2009. Dess moderna metod gör det enkelt att spåra och ge uppdateringar om buggar i realtid.

Nyckelfunktioner

  • Rapportering i realtid. Verktyget genererar omedelbara rapporter för att underlätta beslutsfattande.
  • Buggmallar. Om du är osäker på hur du börjar med buggspårning kan du anpassa de tillgängliga mallarna.
  • Automatisering. Verktyget skickar statusuppdateringar till associerade e-postadresser.
  • Tredjepartsintegrationer med Basecamp, HipChat, GitHub.

Abonnemangen börjar från $4/månad och det finns även en gratis testperiod.

MantisBT

MantisBT är ett verktyg med öppen källkod för felspårning som är anpassat för mjukvaruutvecklare. Med sin balans mellan kraft och enkelhet kan användarna snabbt komma igång och samarbeta i olika projekt.

Nyckelfunktioner

  • Användarrapporter och feedback. Verktyget har en funktion för buggrapportering i appen.
  • Teamrapporter och kommentarer. Utvecklingsteamet kan samla in rapporter och kommentarer med verktyget.
  • Buggövervakning. Utvecklare kan enkelt använda analyser och rapporter över felhistorik som är tillgängliga i verktyget.
  • Testrapporter och feedback. Betatestare kan lämna feedback via verktyget innan nya funktioner släpps till användarna.

MantisBT är tillgängligt med en kostnadsfri provperiod, och betalplanerna startar från $4,95 per månad.

Disbug

Disbug är ett verktyg som låter användare identifiera och övervaka buggar via skärminspelning, skärmdumpar, konsolloggar och nätverksloggar.

Nyckelfunktioner

  • Enkelklicksknapp. Du kan enkelt beskriva och rapportera problemet/buggen med bara ett klick.
  • Tredjepartsintegration. Disbug kan kopplas till verktyg som Jira och Trello för effektiv övervakning och rapportering.
  • Samarbetsverktyg. Disbug möjliggör samarbete och du kan bjuda in andra att bidra till ditt projekt.

Disbug erbjuder olika abonnemang för startups, byråer, företag och även skräddarsydda planer för företag.

Ruttl

Ruttl är ett verktyg för feedback på webbplatser som låter användare redigera livewebbplatser, lämna kommentarer i realtid, möjliggör gästkommentarer, snabba bilduppladdningar och delning av länkar med kunder.

Nyckelfunktioner

  • Inhämtning av problem/buggar. Ruttl har inbyggda mallar som kan användas för att fånga information om buggar.
  • Samarbete. Ruttl är ett idealiskt verktyg för utvecklare och designers som vill samarbeta i olika projekt.
  • Aviseringar/varningar. Hela buggens livscykel registreras och meddelanden skickas via e-post.
  • Tredjepartsintegration. Du kan använda Ruttl tillsammans med Slack, Trello och Jira Board.

Ruttl har en gratis plan och betalplaner från $13/månad.

Backlog

Backlog från Nulab används av utvecklare och teamledare för att registrera, prioritera och tilldela uppgifter till teammedlemmar.

Nyckelfunktioner

  • Anpassningsbara mallar. Backlog har mallar som kan anpassas efter specifika behov.
  • Inhämtar allt. Varje detalj är viktig i Backlog, och verktyget registrerar pull-begäranden, sammanslagningar, byggen, uppdateringar med mera.
  • Git & SVN. Verktyget har inbyggda arkiv vilket underlättar kodhantering.
  • Dra och släpp-fildelning. Du kan lagra alla relaterade arbetsfiler på ett och samma ställe.

Backlog har en gratisversion och betalversioner från $35/månad.

Bird Eats Bug

Bird Eats Bug är ett verktyg för produktchefer, mjukvaruingenjörer, QA och designers. Verktyget har även ett Chrome-tillägg som visar nätverks- och JavaScript-fel i realtid.

Nyckelfunktioner

  • Enkel skärmdump. Verktyget registrerar buggar i realtid via felrapportering med ett klick.
  • Webb-SDK. Utvecklare kan installera webb-SDK som registrerar buggrapporter med detaljerad data.
  • Tredjepartsintegrationer. Du kan använda Bird Eats Bug med verktyg som GitHub, Trello, Zapier, Slack och Jira Cloud.

Bird Eats Bug har en gratisversion, och betalversionerna startar från $40/månad med årlig fakturering.

Sammanfattning

Om du vill bli betraktad som en seriös utvecklare 👨‍💻, oavsett om du skapar en portfolio-webbplats eller webbapplikationer för kunder, bör du börja fokusera på buggspårning. Lämna kalkylark och välj istället ett av de ovanstående verktygen som bäst passar dina behov!